Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Lupine


Yola

Aanbevolen berichten

Vanaf volgend jaar wil ik een ha weiland opofferen om lupine te gaan verbouwen als varkensvoer, heb daar heel interesante dingen over gelezen, van een ha zou je 60 varkens kunnen voeden.

Ook mooi voor de bijen die volgend jaar gaan komen.

Ben er nog niet helemaal uit hoe we het gaan aanpakken, boeren hier spuiten het gras dood voor ze gaan ploegen.

Dan het inzaaien, lijkt me nog wel doenbaar, maar het oogsten en verwerken is dan weer een ander verhal, gelukkig krijgen we eerst nog een lange winter waar ik al deze dingen in kan gaan uitvogelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Interessant! Houd ons op de hoogte! Heb je in de buurt niet een loonwerker of ander persoon die kan helpen met het oogsten? Dan zou je eens kunnen overleggen. 'onze' loonwerker heeft een hele oude combine, waar dan weer niet alles mee kan (zie topic over koolzaad ) maar bonen denkt hij wel te kunnen oogsten. Dus wij gaan veldbonen telen. Maar lupine lijkt mij ook interessant.

Waar heb je gelezen dat je 60 varkens kunt voeden met 1 ha lupine? Lijkt mij wel heel veel. Misschien is het meer dat je 60 varkens in hun eiwit-behoefte kunt voorzien?

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lupine kun je niet alleen als varkensvoer gebruiken maar ook als groenbemester.Aan de wortels zitten knolletjes waarin bacterien zitten die stikstof kunnen binden.Hierdoor kun je de grond op een natuurlijke manier voorzien van stikstof.

 

m.v.g.

hansi

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lupine is een absoluut interesant gewas, door lupine te telen zou je geen soja hoeven importeren, door het hier te telen en de mest van onze eigen veestapel te gebruiken krijg je een co2 neutrale kringloop.

Moet me er nog veel meer in verdiepen maar het lijkt me een expiriment waard.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lupine schijnt ook niet blij te worden van een nat voorjaar, dan schijn je weer schimmels te krijgen.

Ben nogal tegen spuiten, hoop daar echt ver weg van te blijven en zou liever gebruik maken van natuurlijk bestrijden van allerlei ellende.

Vroeger stonden de akkers vol met lupine, zijn ze natuurlijk ook niet zomaar mee gestopt.

Ben nog steeds enthousiast, vraag me af of ik in het najaar de boel moet gaan ploegen of wachten tot het voorjaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben nog aan het onderzoeken, lupine zal het eiwit vervangen, na wat verder zoeken ben ik nu in Canada beland waar ze volledig voermixen op een akker zaaien, nog beter dan alleen lupine.

In Groningen is er een boerin die haar lupine laat verwerken tot boerenbrok, zou mooi zijn om met zulke mensen in contact te komen, is wel op een heel ander niveau, geloof dat ze 3000 varkens heeft en bezig is met uitbreiding naar 5000...... Gaat mij een beetje boven mijn petje, vindt met 16 biggen al heel veel.

Uiteindelijk wil ik toch zien dat we de voerproductie voor de varkens in eigen hand gaan krijgen, het meeste voer krijg ik via via binnen, maar als ik brok moet kopen ben je hier in de buurt aangewezen op mestbrok, in nederland koop ik dan liever zeugenvoer.

Met het inzaaien van hun weiland kom ik nu ook in de knoop wegens teveel varkens, nog een maandje en dan geef ik de moestuin over aan de eerstgeboren biggen, kan de zeug weer op krachten komen en mijn tuintje wordt mooi omgespit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...
Lupine is ook een prima vleesvervanger. De beste vleesvervangers worden hier van gemaakt.

 

http://www.vleesmagazine.nl/Nieuws/Algemeen/2009/12/Lupine-is-uitstekende-vleesvervanger-VLS007782W/

dan heb je aardig wat hectares lupine nodig om iets eetbaars te produceren. En ik denk dat het ook behoorlijk bewerkelijk is

voor lupine geschikt is als voedingsmiddel.Voor varkens kun je altijd proberen, zo'n experiment lijkt me wel leuk, maar om dat

als vast gewas tezaaien, oogsten etc zo ik nog heel wat research doen naar wat mogelijk is. Idealen hebben , en toekomstplannen

maken is prima maar is het uiteindelijk haalbaar en rendabel ??

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om welke soort lupine gaat het als je ze wilt telen als varkensvoer?

 

Er zijn vele soorten Lupine, waarvan er ook 3 in Nederland als wilde plant voorkomen. Als groenbemester op zandgrond is Lupinus luteus (gele) en vooral Lupinus angustifolius ("blauwe lupine") gangbaar.

"De Vegetarische Slager" gebruikt in Nederland geteelde lupine (ik weet niet welke soort) als basis voor het meeste van zijn/haar namaakvlees, dat in smaak soms zeker niet onderdoet voor echt vlees.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Had dit jaar door allerlei andere bezigheden niet de mogelijkheid gehad om een lupineweiland te maken maar heb heb wel in het klein gedaan, bijen en hommels waren helemaal gelukkig, opbrengst van de peulen vond ik wat tegenvallen, had 2 dozen groenbemester, lupine gehaald, de peulen liggen nu te drogen, maar moet volgend jaar zeker gaan bijkopen.

Hopen de boel sowieso vanaf volgend jaar wat meer profi aan te pakken, wat niet meevalt, ben weer aan het studeren geslagen, duurt nog tot eind augustus voor ik daar mee klaar ben, dan hebben we nog 1 keer per jaar met Pasen lammetjes dag, waar echt massa's mensen op af komen, helemaal geweldig maar moet nu echt in Januari al dingen gaan voorbereiden.

Zit nu echt op zo'n punt dat we te groot zijn voor hobby, en de boel ons echt af en toe volledig lijkt op te vreten, maar voor personeel hebben we geen geld, met een beetje geluk kan ik vanaf volgend jaar September mijn zorgboerderij openen en wordt de boel enigszins gestroomlijnd.

Wist trouwens niet dat lupine giftig kon zijn, moet ik onderzoeken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry als ik even doorzeur.... Maar nu weet ik nog steeds niet over welke soort lupine we het hier hebben.

 

Alles wat er gezegd wordt in deze draad over voedingswaarde, teelt, geschiktheid als varkensvoer en eiwitrijk mensen-eten en ook giftigheid, kan ik nu niet plaatsen en is non-informatie zolang ik het niet kan verbinden met een bepaalde soort uit de vrij grote plantengroep van "Lupines". Deze hele topic is dan een grote spraakverwarring! En ik doe echt mijn best om er een touw aan vast te knopen!

 

Er zijn ruim 200 soorten lupine! Elke soort met eigen kenmerken en eigenschappen. Welke lupine('s) heeft/hebben zo veel voedingswaarde? Is goed varkensvoer? Kan daarvoor goed geteeld worden? Is grondstof voor vleesvervangers? Zou giftig zijn, maar gekookt niet meer?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lupines zijn in staat stikstof uit de lucht te binden en daarmee de grond te verrijken. Vier soorten lupine worden gekweekt als voedsel voor mens en dier:

 

Blauwe lupine, Lupinus angustifolius

Gele lupine, Lupinus luteus

Vaste lupine, Lupinus polyphyllus

Witte lupine, Lupinus albus

 

 

en ze zijn allemaal giftig voor zover ik weet maar gekookt, o.a. in zout, niet meer...

voor alle zaden en zaadjes http://www.aedoszaden.nl

plant veredeling, leuk jazeker kijk ook even hier: http://plantbreedingforum.eu/

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 years later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...