Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Maïs(stengel)bier


Jorieke123

Aanbevolen berichten

In ons 'Booze for free' boekje staan een aantal recepten die ook echt 'for free' zijn. Of in ieder geval zo free-mogelijk. (voor veel recepten moet je toch zaken als maltextract of zelfs wodka kopen (of maken natuurlijk...))

 

Het brandnetelbier dat we al jaren maken, is een goed voorbeeld van zo'n drankje zonder al teveel toevoegingen uit de winkel. Ja, er moet suiker in...

Vorige week maakten we eindelijk een alcoholisch drankje (laten we het maar geen bier noemen...) van het suiker uit de stengels van suikermaïs. Dat stond al even op de planning, maar vorig jaar ging de maïsteelt niet goed.

 

Volgens het recept moet je de stengels in kleine stukjes knippen en dan de stukken kapot slaan in een zak.

IMG039080541441260816.JPG

IMG039250311441260848.JPG

 

Dat wou niet echt. OK, de zak op de foto zit ook veel te vol, maar met minder lukte het ook niet goed genoeg. We hebben het klusje daarna maar afgemaakt met mijn hakselmachine. Een nogal goedkoop lomp ding, waarmee ik dat soort klusjes wel aan durf.

 

Alles in een pan, 6 liter water er bij (wij hebben meteen 2 porties gemaakt, vandaar 2 pannen) en koken maar. Een uurtje ongeveer.

Edit: ik had er per pan ook nog een maïskolf in gedaan. De korrels dan, die ik even kapot had gerist met een mesje.

 

IMG039434161441261056.JPG

 

Daarna zeven, nog even wat inkoken tot 4,5 liter, met wat takjes rozemarijn en tijm er bij. En daarna in de brouwemmer of fles. Met gist, liefst van een vorig brouwsel. Dat scheelt nog weer geld, zeg maar

 

IMG039511791441261097.JPGIMG040558231441261143.JPG

 

We hebben de ene variant op die manier gemaakt, bij de ander heb ik nog een bosje met duizendblad meegekookt. Dat werd vroeger wel gebruikt in plaats van hop.

En we hebben er wat bruine suiker bij gedaan, voor wat meer smaak en een hoger (dan de kleine 2% die de 'normale' variant waarschijnlijk aanmaakt) alcohol% te krijgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het bier hield snel op met gisten, ging ook hard van start trouwens. Joep heeft vandaag gemeten, en in de naturel-variant zit 3% en in die met wat extra suiker zit 5,5%

Volgende week gaan we bottelen, dat kwam er vandaag niet meer van en is hier echt een zondagsklusje

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Nou, het 'bier' zit in flessen.

Er zit een apart geurtje aan, moeilijk te omschrijven. Niet vies ofzo, maar lekker...? Ook niet. Maar goed. Eerst maar eens wat weken/maanden in flesjes laten liggen.

In het standaard biertje zit 3,5 % alcohol, daar was dus geen suiker aan toegevoegd. Alleen de (onderkant van de) stengels, en 1 maïskolf.

In het donkere biertje (ook van de foto hieronder) zit 6% alcohol, door de toevoeging van bruine suiker. Daar zit ook duizendblad in, als hopvervanger.

Het proeven komt nog, maar dit is in ieder geval weer even een update

 

IMG104228561444810229.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later ...

Net een flesje van de variant met duidendblad (als zijnde hop) en bruine suiker open gemaakt om te proeven. Tja... het is niet vies. Laten we daar mee beginnen. Joep zijn beschrijving: Er zit een vreemd soort bloemige (van bloemen...) smaak aan. Die hopvervanger maakt het dan net wel even meer te drinken, de variant zonder 'hop' was echt te weeïg.

We zijn best wat gekke drankjes gewend, qua brouwsels. Dus het is niet dat we het vergelijken met kwaliteitsbier Misschien is het wennen... Joep drinkt het flesje wel leeg (want zelf gemaakt, en niet echt vies).

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 8 maanden later ...

Bij nader inzien was het toch echt niet echt lekker. Joep vindt niet snel iets 'vies', maar heeft het toch weggegooid (aan varkens gegeven ) Hij zegt liever een glaasje water te drinken dan dit maïsbier (op een bier-moment dan hè? Hij drinkt heus wel eens water ).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...