HuubvG Geplaatst: 6 september 2017 Share Geplaatst: 6 september 2017 Vandaag had ik het weer bij de hand, op mijn werk. Er werd suikermais geplukt voor de BBQ van overmorgen. Enkele uren na het plukken werd de mais gekookt, na afkoelen in de koelkast gedaan en overmorgen wordt het eruit gehaald om op de BBQ te doen. Nu zei ik dat zelf geteelde mais eigenlijk binnen 10 minuten in de pan met kokend water had gemoeten, omdat de suikers direct na het plukken beginnen om te zetten in zetmeel. Een beetje bemoeiallerig, dat wel... Er werd me dan ook direct de vraag gesteld: hoe dat zit dan met 'verse' mais uit de winkel? Die is na het oogsten al veel langer onderweg. Ik kan wel veel vinden op internet over die tip om snel na plukken te koken, maar niks over hoe de suikermais zoet blijft in de winkel. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
pippi Geplaatst: 6 september 2017 Share Geplaatst: 6 september 2017 Ik heb geen antwoord, maar ben ook wel benieuwd hoe dat zit. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 7 september 2017 Share Geplaatst: 7 september 2017 ze koelen het snel terug naar onder de 4 graden, maar mijn binnen10minutenindepan mais is zoeter Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
HuubvG Geplaatst: 7 september 2017 Auteur Share Geplaatst: 7 september 2017 Ja ik doe ze zelf ook altijd zo snel mogelijk. Bedankt voor het antwoord. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
oscardevos Geplaatst: 7 september 2017 Share Geplaatst: 7 september 2017 Veredelaars hebben via kruising een gen (SH2) ingebracht, dat de omzetting van suikers naar zetmeel vertraagt. Zo is de variëteit extra zoete suikermaïs ontwikkeld. Als je na de oogst snel koelt (RobO), dan wordt die omzetting vrijwel stil gelegd, want het is natuurlijk een enzymatisch proces.Dat gen zorgt er ook voor, dat de maiskorrels bij droging ineen schrompelen, want ze bevatten weinig zetmeel. Zo kun je deze variëteit ook onderscheiden van de beter gevulde korrels van normaal zoete maïs en snijmaïs.Wel ervoor zorgen, dat er geen andere typen mais in de buurt staan, anders wordt via kruisbestuiving het effect van dit gen teniet gedaan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
HuubvG Geplaatst: 8 september 2017 Auteur Share Geplaatst: 8 september 2017 Dat direct koelen, daar was ikzelf dus nooit opgekomen hè...  Oskardevos ook bedankt voor de aanvullende uitleg. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
angela Geplaatst: 8 september 2017 Share Geplaatst: 8 september 2017 Ik had van de week suikermais rauw op de tuin geproefd en daarna die ik een dag van tevoren op de markt heb gekocht, die van de markt was echt veel lekkerder.Ik had dit gedaan omdat ik vorig jaar die van het land ook niet zo lekker vond en ik dacht dat het kwam omdat ik hem niet snel genoeg in de pan had zitten maar daar ligt het dus niet aan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
prettig gestoord Geplaatst: 9 september 2017 Share Geplaatst: 9 september 2017 Ik had van de week suikermais rauw op de tuin geproefd en daarna die ik een dag van tevoren op de markt heb gekocht, die van de markt was echt veel lekkerder.Ik had dit gedaan omdat ik vorig jaar die van het land ook niet zo lekker vond en ik dacht dat het kwam omdat ik hem niet snel genoeg in de pan had zitten maar daar ligt het dus niet aan. Het kan ook gewoon aan het ras liggen.. Ik zaai al jaren early bird een F1 ras en die zijn vele malen zoeter en sappiger dan wat ik ook daarvoor heb gegeten. Golden bantam en de tasty sweets kunnen daar niet tegen op Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig! Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
HuubvG Geplaatst: 9 september 2017 Auteur Share Geplaatst: 9 september 2017 @prettig gestoord. het was eigenlijk niet nodig geweest dat je het voorgaande bericht citeerde in jouw reactie. Dit even als mod gezegd hebbende. Welke soort wij hadden weet ik zo niet (zie eerste bericht), maar gisteren hebben we ze gegeten vanaf de BBQ en ze smaakten heel goed. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
angela Geplaatst: 9 september 2017 Share Geplaatst: 9 september 2017 Ik heb nu zaden bewaard van de gekochte kolf ik kijk wel of het lukt? Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Glenn1ap Geplaatst: 14 september 2017 Share Geplaatst: 14 september 2017 Heb eens een kolf in de koelkast bewaart met plastiek er nog aan en na enkele maanden begon deze te schieten Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.