Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Meloenpeer Pepino


Eva

Aanbevolen berichten

De Pepino lijkt me zo leuk....waarom hebben sommige van jullie besloten die niet meer te telen dit jaar

 

 

Bericht van Angela van 21 september 2014:

 

Pepino, Solanum muricatum Aiton, behoort tot de Solanacea of nachtschadefamilie net zoals tomaat, aubergine, aardappel en paprika. Pepino vindt zijn oorsprong in het Andesgebergte en was al gekend door de Indianen. Het is sinds lange tijd een cultuurplant in Colombia, Ecuador en Peru en ze worden ook in Nieuw-Zeeland geteeld.

 

Meloenperen zijn de vruchten van Solanum muricatum die 90 cm hoog en 70 cm breed kunnen worden. Soms noemt men de meloenpeer ook appelmeloen. De afwisselend geplaatste, groene, zachte en langwerpige bladeren worden maximum 15 cm lang en contrasteren mooi met de bloemen en vruchten. Tijdens de bloeiperiode, begin mei tot september, vormen er zich trosjes witpaars gestreepte, zelfbestuivende bloemen in de bladoksels.

 

In de serre moet je er wel rekening mee houden dat de vruchtzetting optimaal is bij temperaturen tussen 18 en 27°C. Bij temperaturen hoger dan 30°C, is de vruchtzetting veel lager. Eind juni verschijnen de eerste vruchten. Deze bessen zijn rond tot eivormig en kunnen 12 cm lang worden met een doorsnee van 8 cm. De vruchten zijn eerst groen, maar krijgen na verloop van tijd paarse strepen en vlekken zoals de bloemen. Net zoals bij tomaten rijpen de vruchten het best aan de plant in volle zon. Een pepino is rijp als de vrucht mee veert bij een zachte vingerdruk. De rijpe vruchten kleuren geel met paarse strepen en wegen 150 tot 500 gram.

 

FRISSE VRUCHTEN

Vanaf augustus zijn de eerste vruchten plukrijp en klaar om op te eten.

De meloenpeer heeft een vrij dunne schil en is zeer sappig. De vrucht bevat veel vitamine C (35 mg per 100 g) en heeft zoet, bleekgeel vruchtvlees. De subtiele smaak doet denken aan een mix van peer en meloen. De vrucht kun je uitlepelen maar ze zijn ook lekker in fruitsla of te verwerken tot jam. Verder zijn de verfrissende vruchten ook geschikt als coulis voor sorbets. De zoet geurende, rijpe vruchten worden steeds vaker op markten en in winkels aangeboden.

De meloenpeer doet het goed als solitaire perkplant en als terrasplant. Het best gedijt de plant in kuipen of potten van 30 tot 50 cm breedte op een zonnige standplaats. Het is een doorlevende, vaste plant, maar dan moet je ze wel op een vorstvrije plaats overwinteren.

 

VERZORGING

De planten krijgen in het seizoen graag regelmatig extra meststof om zo vele goede vruchten te kunnen vormen. Daarbij is het belangrijk een meststof te kiezen met een laag stikstofgehalte. Te veel stikstof zorgt voor een weelderige bladgroei wat ten koste gaat van de vruchtvorming. Regelmatige maar matige gietbeurten zijn aangeraden. Net als bij tomaten mag je ook bij pepino bladpluk toepassen vanaf half september. Daardoor kan er meer zonlicht tot bij de vruchten komen waardoor ze beter rijpen. Na het plukken rijpen de vruchten ook nog verder. Vermeerderen van pepino kan vrij vlot door stek, ook uit zaad (1 zaad = 3 mm) is het mogelijk. Er bestaan zaadhoudende en zaadloze rassen. Een uit stek opgekweekte plant kan al na vier maand bloemen produceren terwijl een uit zaad opgekweekte plant maanden later zal bloeien.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vond hem niet lekker!! Kan natuurlijk er aan liggen dat ik ze niet goed gekweekt had, ik heb ze nooit eerder geproefd! Het leek er echter op dat ik het allemaal goed gedaan had, ik had een 15-tal vruchten. tot oktober in de kas gelaten, toen pas geoogst, tot dik in December na laten rijpen, vruchtvlees was mooi oranje/geel, maar nee, de eerste happen oke maar vond het een ontzettend muffe nasmaak hebben! Moet er maar eens eentje bij de groothandel/groenteboer halen en die proeven, misschien dat die beter zijn??

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de meloenpeer dit jaar ook voor het eerst gekweekt Koert. Het werden flinke planten maar de vruchtzetting bleef heel lang uit. Ik weet via een ander forum dat dat het afgelopen jaar een algemeen probleem was maar niemand kon er er echt een oorzaak voor geven .

 

De paar vruchten die bij mij aan de struiken (zon)gerijpt waren vond ik echt lekker. Het overgrote deel van de vruchten heb ook ik later onrijp of gedeeltelijk rijp van de struiken moeten halen en na laten rijpen. Ik heb dezelfde ervaring als jij . De smaak valt dan zwaar tegen en ze hebben ook een wat muffe nasmaak.

 

Het is dat de zongerijpte vruchten prima bevielen want anders was ik er mee gestopt. De meloenpeer krijgt dit jaar nog een kans bij mij in de hoop dat vorig jaar een uitzondering was . Zo niet dan is het definitief einde verhaal voor ze. Vorig jaar had ik planten van uit zaad , momenteel loop ik wat vooruit want ik heb al vier uit stek verkregen jonge plantjes op een koele plaats klaar staan .

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke, misschien dat ik dan toch nog maar een poging ga wagen, want ze leken me ook echt de moeite waard(dan is de teleurstelling ook altijd groter). Bij mij ook een flinke plant( ik had een stek van de buuf gekregen)met redelijk wat vruchten, ze wilden alleen niet echt rijpen,waren nog helemaal wit/groen dus toen flink wat blad verwijderd en toen begon die langzaam te kleuren maar helaas niet helemaal aan de plant kunnen rijpen en dus eind oktober toch maar geoogst.

De reden van het uitblijven van de vruchtzetting kan met de temperatuur te maken hebben: boven de 30 graden vormen ze geen vruchten.

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik vindt de meloenpeer moeilijk over te houden, de stekken die ik hiervoor gebruik en binnen heb staan gaan vrij plots hard achteruit

Ook ik heb gemerkt dat het schipperen is om ze een beetje gezond te houden Hans. Probleem is dat het een zonneminnende plant is terwijl je , tegen de natuur in , de aan de groei zijnde stek gedurende de winter juist moet afremmen door hem op een koele plaats zetten. Volgens mij is het grootste probleem dat de bladeren nogal veel vocht blijven verdampen terwijl dat door lage grond- en omgevingstemperatuur moeilijk door de plant te compenseren valt. Ik heb ze daarom een paar weken geleden verhuist van een geheel onverwarmde plaats , waar het tijdens de vorstperiode maar even boven de nul graden was , naar een plaatsje bij het raam van een slaapkamer waar ik het niet lager laat worden dat 12 graden . Met de huidige temperaturen staat de verwarming geheel af. Nu ze wel nog tamelijk koel staan maar niet meer zo koud staan ze er beter bij dan veertien dagen geleden.

 

p1010387m.jpg

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja zeg de jouwe zijn stukken mooier, ik heb enkel de steel van de stek nog staan die alleen nog groen is aan de onderkant, totaal geen blaadjes, deze waren inderdaad verdroogd.

Ik heb de plantjes wel altijd voor het raam gehad eerst bij 25 graden met vrij hoge rv, toen ik het fout zag gaan bij kamertemp gezet, maarja was denk ik al te laat.

Mischien ga ik die met stukje groene stam/steel dan nog maar koeler zetten, nouja wel lastig die overwinterplanten in huis, van de katten die aan alles willen vreten wordt ik ook beetje gek, ik ben me citroengras ook al aan het verliezen geloof ik, zal die ook koeler zetten.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Interessant stukje Jorg. Er worden ook de waarschijnlijke oorzaken aangegeven waarom de plant soms moeilijk tot vruchtvorming over gaat zie ik. Nachttemperaturen onder 16ºC schijnen daar ongunstig voor te zijn evenals dagtemperaturen boven 30ºC (zoals Koert ook al eerder zei). Dit verklaart denk ik ook waarom de plant waarvan ik dacht dat hij het meest gunstig stond het bij mij bijna helemaal af liet weten. Ik had twee planten in de volle grond waar jammer genoeg (te) laat een heleboel pepino's aankwamen. Een derde plant stond in een ruime pot van 40 x 40 x 40 cm in goede potgrond. Hij stond recht op het zuiden tegen een muur , echt een plaatsje waar de temperaturen hoog op kunnen lopen . Desondanks , maar zoals ik het nu zie waarschijnlijk juist daardoor , kwamen er heel teleurstellend maar twee vruchten aan.

 

While the plants start to flower quite readily, it is a difficult to get the flowers to set fruit. Some sources suggest that a nighttime temperature minimum of 16 C is required to get a fruit set, rather difficult even in a greenhouse. The plants are self-fertile but require pollination by insects in the wild. In the Greenhouse, hand pollinate with your finger or a fine artist’s brush. High temperatures above 30 C, can also apparently prevent fruit forming.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
  • 6 maanden later ...

Ik vind het knap hoor Jorg.

Ik was er zo trots op dat ik de Pepino van verleden jaar heb overgehouden.

In mei heb ik hem in de volle grond gezet.

Tot dit moment heb ik een plant met vijf gesteltakken en veel bloemen maar vruchten ho maar.

Wordt net als verleden jaar dus weer niks.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vreemd Jos, je zou dan juist zeggen dat de plant een goede voorsprong heeft. Blijft een aparte plant, ga hem pas weer proberen als ik kan beschikken over wat geschikte tl-lampen zoals Jorg.

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is gewoon geen makkelijke plant. Maar misschien verwachten we teveel. We denken van alles te kunnen kweken in ons waterland maar veel planten komen niet voor niks het meest voor in warmere klimaatzones.

Zo heb ik optimist, begin dit jaar cactusvijg, papaya en palmboom gezaaid in mijn kas. De zaden kwamen uit het carroussel van het tomatenforum. Gewoon voor de fun geprobeerd. En voorwaar ik heb van elk 2/3 plantjes maar ja wat moet je er in Godsnaam verder mee. Het is net zoiets als de avocado pit of de ongebrande pinda's die je vroeger als kind plantte op zoek naar een exotisch succes.

De afgelopen 3 jaar heb ik steeds enkele pepino's gehad, 's-winters in de kas (vorstvrij) 's-zomers in de vollegrond. De enige pepino die ik gegeten heb was van een plant die ik mijn broer had cadeau gedaan voor zijn verjaardag en die in een pot uiteindelijk wel (enkele) vruchten opleverde. En narijpen heb ik verleden jaar ook geprobeerd, forget it, alleen volledig gerijpt aan de struik zijn ze redelijk eetbaar.

Ik denk dat ik overstap op nashi, bij een kennis doen die het al jaren prima en ze zijn nog lekker ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mij zien de planten er niet meer uit, veel geel blad aan de onderkant. Ze zijn wel erg groot geworden. 1tje meer dan 2 meter. Er komen wel vruchten aan en die van 2 meter heeft al vruchten van een diameter of 6cm. Ze blijven alleen wel licht geel, voelen kneppelhard aan. Ik zal er wel even een foto van maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is inderdaad een beetje vreemde plant, slechts aan een plant hangen nu nog een 3-4 tal zo goed als rijpe vruchten. Een plant op het zelfde tijdstip gezaaid op nog geen 1,5 meter afstand heeft nog bij lang en aan geen rijpe vruchten (zover dat bij pepino's goed te beoordelen is).

 

Ik zal er binnenkort ook nog wel even een foto van maken.

 

Nashi-peer jos? Geven hier ook elk jaar goede oogst, zonder enige zorg anders dan snoeien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mij stelt de meloenpeer dit jaar nog meer teleur dan vorig jaar. Had ik vorig jaar nog een aantal aan de struiken afgerijpte pepino's , het zal me benieuwen of dat dit jaar nog lukt. De struiken zijn groot en gezond en zitten vol bloesem maar geen vruchten van betekenis. De planten zijn afkomstig van stek en daarom had ik verwacht dat ze beter zouden presteren dan de vorig jaar uit zaad gekweekte planten. Na dit jaar is het bijna zeker 'einde meloenpeer' in mijn tuin.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ze als mini plant gekocht bij easyplant

 

http://www.easyplant.nl/product_info.php?products_id=316

 

Een snoepje uit de tuin staat erbij.......nou bij mij zijn het complete maaltijden zo groot! Ik heb de foto's vd week gemaakt, ze blijven maar groeien. Ik twijfel nog of ik ze laat overwinteren. Even afhankelijk of de vruchten lekker zijn en of ik er de moeite voor wil nemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later ...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...