Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Mierikswortel


Aanbevolen berichten

  • 2 weeks later...

Ik heb enkele planten staan, ik oogst wanneer ik het nodig heb. Meestal maken ze meerdere wortels waarbij ik er 1 terug in de grond steek of het breekt en dan laat ik dat zitten. Ik gebruik het wel maar zelden dus oogst ook maar zelden. De hoeveelheid die je nodig hebt in een gerecht, is ook maar klein.

 

Bij jonge plantjes lees ik in de herfst oogsten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In de herfst heeft de mierikswortel de meeste smaak dus is dat het beste oogstmoment. Maar als je het eerder wilt gebruiken kun je natuurlijk ook wat oogsten. Bijvoorbeeld als je het voor de inmaak van courgettes/augurken wilt gebruiken.

 

Zelf probeer ik elke 2 á 3 jaar de gehele plant uit de grond te halen. De wortels hebben dan een mooie dikte bereikt (meer dan duimdikte) zodat ze goed te verwerken zijn. De rest van de plant zet ik dan weer in de bak met mooie losse grond.

 

Bewaren gaat dus niet goed. Maximaal drie dagen in de koelkast en daarna is de smaak en het typische aroma er wel af.

De smaak blijft het best bewaard als je de mierikswortel raspt (pas op met je ogen en zorg voor genoeg ventilatie!) en deze in potten mét mayonaise doet.

De mayonaise conserveert de mierikswortel en het behoudt z'n smaak en je hebt dan lekkere potten met mierikswortelmayonaise.

(Een topkok heeft eens alle mogelijke manieren van preserveren uitgetest, drogen, invriezen, etc etc etc en de mayonaisemanier bleek het best te werken.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jet, helaas niet, dan moet ik ook weer flink aan het zoeken. Kwam het ooit tegen na een uitgebreide zoektocht.

Hier: hoe-bewaar-je-mierikswortel-t7309.html heb ik het erover dat ik het jaar daarvoor had gezocht... dus dat is nu al wel weer 6 jaar geleden.

 

Mellie, bij mij zitten er altijd verschillende diktes in de grond aan de plant. Dikke stukken oogst ik, dunne blijven aan de plant en gaan de grond weer in. Wij hebben tamelijk vochtige grond dus misschien groeit ie bij mij dan wat sneller?

Link naar reactie
Delen op andere sites

De afgelopen mtfd heb ik zowel van Erny als van Yuras mierikswortel meegekregen die over was (veel dank nog )

Die van Erny was idd een veel wortelig kluitje. Maar die van Yuras waren lange rechte peen-achtige worteltjes. Volgens Yuras verschillende soorten. Dus misschien kan het hem daar ook nog in zitten?

In ieder geval zijn ze allebei goed aangeslagen. Zelfs nadat - vlak na het aanslaan - vriend lief er de bosmaaier overheen gejaagd heeft (had ze in een verloren hoekje gezet, maar was vergeten dat te vertellen...) Was ze ook nu weer wat vergeten. Maar super idee van die mayo. We hebben binnenkort een feestje met bbq. Dus ik weet al wat een van de sausen wordt!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar die van Yuras waren lange rechte peen-achtige worteltjes.

 

Ik las hier:

 

"Rechte, dikke wortels ontstaan als u de zijwortels voor het planten stevig met een doek afwrijft en daarbij alleen de onderste en bovenste 3 cm overslaat. Op deze wijze verwijdert u alle knoppen voor nieuwe zijwortels, die alleen energie aan de plant onttrekken. In juni, als de bladeren ongeveer 10 cm lang zijn, legt u de wortelkoppen bloot en snijdt u met een scherp mes de zijwortels tot de sterke hoofdwortel af. Zo voorkomt u de ontwikkeling van meerkoppige wortels. In de professionele teelt worden mierikswortels daarnaast tussen juni en augustus bij bewolkt weer voorzichtig ‘gelicht’, maar wel zo dat de uiteinden in de grond blijven. Net als bij het planten, worden de wortels nog een keer gewreven, zodat alle nieuw ontstane knoppen van de zijwortels worden verwijderd".

 

Hier is ook veel te lezen over mierikswortel, onder andere dit:

 

Mierikswortel inmaken

 

"Als u veel mierikswortel verwerkt, ventileer goed. De lucht kan te sterk worden.

 

Twee dingen vooraf:

1) Mierikswortel wordt niet verhit, zoals bij jams en chutneys. Dan vervliegen de smaakmakers.

2) Er wordt azijn toegevoegd. Dit stopt de werking van het gemalen product – het vrijmaken van de scherpe stoffen – en het moment van toevoegen bepaalt het heetheid van het eindproduct. Later toevoegen betekent heter. We hebben het dan over minuten, hoor. Anders is alle scherpte weer vervlogen.

 

Kook de potjes en de deksels in een grote pan met water. Droog ze in de oven en laat ze afkoelen.

 

Schil de wortel en snijd ze in stukken. Maal ze met een keukenmachine fijn. Voeg een schepje suiker en azijn toe en kneed het tot het een niet te natte massa is. De verhoudingen zijn: ca. 1 theelepel suiker, 4 eetlepels azijn, 1 wortel.

 

Duw stevig in de potjes, maak ze mooi vol en doe het deksel erop".

 

Vreeken schrijft ook over inmaken.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Ik heb dus recent een stuk of 15 worteltjes gehad, en volgens mij is gewoon echt alles aangeslagen. Zelfs de stukjes waarvan ik dacht dat wordt niks meer . Mijn Russische partner gebruikt de mierikswortel voornamelijk bij het inmaken van groenten, maar ook voor mayonaise-achtige sausjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben de pot mayo-mét afgelopen weekeinde bij ons bbq-feestje gewoon open op tafel gezet met een lepel. Werd echt enorm gewaardeerd. Was er zelf ook enthousiast over trouwens. Niet alleen pittig, maar ook verrassend fris.

Het raspen heb ik niet gedaan, maar geschild in zo'n staafmixerbakje waar je het motorhuis in kan klikken. Werkte super. Werd poederig. Bij het open doen van het bakje wel haast van m'n stokje gegaan (Jaja. Waarschuwingen gelezen hoor. Maar ja. Je denkt toch 'hoe erg kan t zijn' en wilt toch even ruiken. Mensen. Niet doen! ) Maar het was het waard. Dit gaan we meer doen. (Niet het ruiken dus, maar de mayo mét) Wat een prettig 'onkruid' is die mierikswortel. Dank nog voor de donaties tijdens de MTFD, Yuras en Erny!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 9 maanden later ...

Mijn mierikswortel van vorig seizoen (die ik tijdelijk even in dit kratje liet overwinteren tot ik weer een nieuwe ruimte hiervoor had gevonden), is alweer vlijtig aan het groeien. Vreemd genoeg gaat een van de twee planten sneller dan de andere plant. Sterker nog, hij schiet al in bloei. Dat heb ik eigenlijk niet eerder meeemaakt in april. Jullie wel?

 

CEAC7290-F9CF-436F-82F8-6B9867F7A36B75791524313644.jpeg

 

84E5F88F-D7BF-4908-A013-E85D32B6681720981524313645.jpeg

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...