Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Mispel, verwerking tot jam/likeur/etc.


Yola

Aanbevolen berichten

Ik heb ze gisteren van de boom gehaald. Voorzichtig heb ik er een geproefd zo rauw, niets vies, een beetje vreemd. Ik heb er maar 12 dus dat is niet de moeite om er mee te koken..ik dacht doorzetten en opeten..met een beetje gesuikerde room of yoghurt..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mispel mousse of compote bron: http://culinair-atelier.skynetblogs.be/archive/2007/10/21/mispel.html

 

Mispels (genoeg voor 1 liter gekookte brei)

500 gram geleisuiker

een halve citroen

een afgestreken koffielepel speculaaskruiden

water

 

Was de zachte mispels en snij ze in stukken. Doe er een beetje water bij, zodat ze niet aanbakken. Laat even aan de kook komen. Doe ze door een roerzeef. Neem 1 liter van de bruine brij en doe er 500 gram geleisuiker bij. Op de verpakking van de suiker staat 2 + 1 (twee hoeveelheden vocht en één hoeveelheid suiker). Doe er het sap van een halve citroen bij. Als je het iets zoeter wil, doe je er nog ¼ kg fijne suiker bij. Doe er 1 kleine afgestreken koffielepel speculaaskruiden bij en laat, zoals op de verpakking van de suiker staat, drie minuutjes koken. Vul je potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat afkoelen.

Je kunt de mispelcompote bij kazen serveren, maar het smaakt ook bij wildgerechten, etc.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

De mispeljam zit in de potten, het was een beste klus, heb ze gewassen en met schil en al een half uur laten koken, daarna door de roerzeef, die ze hier vlotte Lotte noemen.

Heb verder je recept gevolgd, en zo heet smaakte het al heel lekker, heb 2 kleine potjes gemaakt die ik morgen ga proberen.

Heb nog wat mispels over en vond een recept voor mispel likeur, ga ik morgen aan beginnen als ik jenever gekocht heb.

 

Neem 300 gr rijpe mispels en steek in elke mispel 3 kruidnagels. Vul hiermee een grote glazen pot. Voeg er 300gr witte suiker bij. Overgiet met jenever van 38° tot alles onder staat. Laat dit 3 maanden rusten. Haal de kruidnagels uit de mispels en laat opnieuw 3 maand trekken.

Na 6 maanden geduld bekom je een overheerlijke likeur!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Yola, wat fijn dat de jam zo lekker is, als mijn boom volgend jaar meer gaat geven ga ik het ook proberen.

Het recept van de likeur zou ik nog even overdenken. Stel dat een mispel 10 gram weegt ( of misschien zijn mijn mispels heel klein?) dan zitten er 30 mispels in de likeur, à 3 kruidnagels is 90 kruidnagels... dat lijkt me heel veel..misschien goed bij kiespijn?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Ik haal dit oude topic even naar boven hoor. Ik heb nog nooit een mispel geproefd, en heb dus geen idee hoe ze smaken. Is dat uit te leggen? Of te vergelijken met iets? Heb je er al meer mee gemaakt Appelvrouw? Of kan je er zo ongeveer alleen jam en likeur mee maken

Ik kan me dan zo voorstellen dat je er al gauw teveel hebt? Ze zijn moeilijk/niet te bewaren als je ze vers wilt eten lees ik. En ik heb op zich al genoeg fruit om jams mee te maken. Dus als de smaak niet erg fantastisch/apart is... (ik ben een beetje aan het overwegen of ik een boompje neem)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Hoi, over Mispels kan ik dit zeggen....ik vind ze een beetje laf naar speculaas smaken. Ik heb eens een zak vol van een vriendin gekregen en heb met enkele vruchten likeur gemaakt. Maar mij trok het niet erg aan om jam/gelei er van te maken. Maar......de Mispel bloeit erg mooi, dus dat kan ook een reden zijn om hem aan te schaffen.

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...
  • 11 maanden later ...

Vorig jaar heb ik voor het eerst mispels geplukt, recht van de boom, toen ze al zachter waren. Ook dit jaar hangen er behoorlijk wat vruchten aan de boom. De eerste nachtvorst is er intussen overgegaan, de schil is van groen naar bruin verkleurd, maar ze voelen nog hard aan. Laat ik ze nu best nog even hangen tot ze zachter zijn, of pluk ik ze alvast om ze dan te laten narijpen zoals in sommige bronnen wordt aangegeven? Wat is eigenlijk het ideale moment om ze te plukken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Heb jarenlang mispels gehad toen ik in Frankrijk woonde. Nu weer een mispel geplant en hoop dat hij snel fruit gaat dragen!

 

Had in Frankrijk de gewoonte ze te plukken in de late herfst als de vruchten geelbruin waren. Liet ze in een koele ruimte in ondiepe kistjes rijpen tot ze donkerbruin en zacht waren. Wel in een in een dunne laag (2 op elkaar ongeveer) anders beschadigen ze bij het rijpen en gaan ze snel schimmelen. In elk geval elke week een keer kijken hoe rijp de mispels zijn. Het duurt een poosje en dan gaat het ineens snel.

Een paar minuten koken tot ze goed heet zijn. Uitscheppen en in een bak laten afkoelen tot je er met je handen in kunt. Stuk roeren en dan de massa uitknijpen. Is het te droog voeg dan wat weer wat van het kookwater toe.

De uitgeknepen massa kan met wat warm water nog eens door geroerd worden en nog eens uitknijpen of laten uitlekken. Zo komt het laatste vruchtvlees nog los en de uitgeknepen en geconcentreerde pulp is anders toch te dik.

 

Door de grote pitten blijft er in het passevite veel van het vruchtvlees achter. Heb dat nooit gedaan, want is jammer van de verspilling, zeker als je al niet al teveel mispels hebt..

 

Recepten van jam zijn er verschillende. Mijn favoriet was de mispeljam met (goudrenet) appels erdoor. (andere recepten zijn met drank, kaneel, en dergelijke.) De smaak van mispels is wat laf en de jam heeft iets nodig om meer smaak te krijgen.

 

Voeg niet teveel geleisuiker toe. De massa is al stevig en teveel suiker laat de smaak van de mispel vervlakken. Met super-geleersuiker (van Gilse 1:3) blijft de smaak van de mispel nog meer behouden. Begin met ongeveer de helft van de aangegeven hoeveelheid en probeer met een theelepel hete jam op een koud bord hoe de substantie uitvalt. Te dun? Nog wat geleersuiker en na 2 minuten nog eens proberen op het bord.

 

Ook zijn mispels heerlijk om zo te eten! Bijt dan een stukje van de schil weg en knijp/zuig de mispel tegen je lippen leeg. Hmmmm!

 

Las vanmorgen dat er vroeger mispelenvlaai gemaakt werd. Als iemand daar het recept van heeft voor mij zou ik daar erg blij mee zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 years later...

Omdat ik al minstens 15 jaar een mispelboom in de tuin heb en eigenlijk ook al 15 jaar niet weet wat ik ermee moet, duw ik dit topic weer omhoog.

 

Ik heb ze gesnoept zoals in de middeleeuwen (volrijp met de vorst erover), maar hmmm, daar moet ik wel even aan wennen. Beetje appelcompote met kaneel, maar ook iets mufs. Ik heb er ook wel eens wijn van gemaakt maar dat werd toen niet echt geweldig.

 

Niettemin hangen er weer heel wat mooie vruchten aan en is de bloeiende boom in het voorjaar heel mooi. Dus ik waag nog maar eens een poging. 

Weer wijn maken, likeurtje, toch jam? 

 

IMG_20231013_165733_6962.thumb.jpg.9391c50fe00314d099e373b5d85932ed.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Probeer de gelei eens ( recept enkele berichten hoger ) of gelei samen met kweepeer ook heerlijk! Dat recept staat hier ook ergens, via Goldfish. Likeur is wel lollig maar uiteindelijk vonden we die toch best muf na een tijdje, ook degene die iemand anders had gemaakt. 

  • Like 1

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gek hè,dat muf in de nasmaak. Misschien ga ik dit jaar toch weer eens wijn proberen. Meneer C.J. Berry zegt dat het kan en mompelt niks over muffe nasmaak.. Zoals ik her en der al eens schreef, wij eten hier niet zoveel jam.

Gelei kan je ook nog aan vleesjes toevoegen, maar ja🤷 vegetarisch etend. Zou mispelmembranillo  al bestaan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@appelvrouw Kaas, tomaat, komkommer, soms huismerk groentenspread als ik haast heb. Maar jam eigenlijk nooit.

Potjes jam worden hier geopend, twee keer gegeten en de rest blijft in de koelkast staan tot het er zelf bijna weer uit loopt. Het is dus niet dat we het niet lusten, we eten het niet. En toetjes eigenlijk ook niet 😀 Alleen yoghurt in de smoothies met fruit uit eigen tuin, dat wel.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...