Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Moerbei


aseel

Aanbevolen berichten

De moerbei wordt in Nederland gewoon rijp.

Wel opletten waar je 'm neerzet. Vogels zijn gek op de braamachtige vruchtjes en de gasten knoeien meestal, tevens vallen rijpe vruchtjes af en die kunnen flinke vlekken geven op tegels.

Het is raadzaam om de treurvorm (Morus alba pendula) te kopen dan weet je gelijk hoe hoog die wordt.

NB: De boom is ook bij diverse tuincentra in Nederland te koop.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is ook goed in Nederland verkrijgbaar...zijn niet echt rassen in.

 

Boom wordt oud en groeit langzaam en (typisch hiervoor) wat knoestig en grillig...dat is best sierlijk. Wordt na vele jaren iets rond de 12 a 15 meter en ook vrij breed. Daarom mooist ergens solitair. Vroeger stond er bij veel boerderijen een moerbei als een van de "standaard-soorten"...niet moeilijk, weinig onderhoud en ziekte en elk jaar wel fruit om te oogsten.

 

Ja...vruchten worden goed rijp, maar niet tegelijk. Lekker om te verwerken (en ook wel zo... zuur/zoet). Maar plukken is toch een onderneming...rijpe vruchten kwetsen meteen en hebben dieprode kleurstof die erg makkelijk vlekt aan vingers en kleren (en moeilijk verwijdert). Vruchten kun je niet bewaren...vers verwerken of consumeren. Bovendien zijn vruchten ongeveer zo groot als een grote framboos...lijken er ook wat op...dus wel wat werk om een behoorlijke portie te plukken.

Vogels lusten ze ook erg graag.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

rode dwergmoerbei

 

Leuk om te proberen, Aseel! Je zult alleen tot de winter moeten wachten voordat ze hem weer hebben. (Is sowieso de betere tijd om te planten )

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Laat de kwekerij maar voor die voorsprong (= gewoon groei) zorgen. Nu planten kan wel, maar heeft meer risico's dan wanneer een boom in rust is. Nov/dec. is ideaal omdat de boom dan in winterrust is, zonder blad en groei schijnbaar, maar onder de grond (wortels!) gaat de ontwikkeling wel verder...gevolg een goed aangeslagen boom als ze in april/mei gaat uitlopen.

 

Bij de zaak waar je deze wilt bestellen staat dat ze pas weer in de winter leverbaar is. Vandaar.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Het leek me tijd dat dit topic weer wat nieuw leven ingeblazen kreeg. Hier gaan binnenkort ook een aantal moerbeien de grond in. 2 Morus Alba, 1 Morus Nigra, 2 Illinois everbearing (nigra) en misschien een Morus Macroura. De laatste twijfel ik nog erg over omdat deze boom veel last kan hebben van onze late nachtvorsten. Mijn Nigra die ik vorig jaar in een pot heb geplant was toen bijna helemaal kapotgevroren. De Marcroura is nog gevoeliger, dus het lijkt me wijs om deze te vergeten. Hopelijk heb ik komende zomer wat mooie foto's om te plaatsen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk!

Illinois Everbearing is geen "nigra", het is een rubra x alba. Erg ingewikkeld en onduidelijk bij de moerbei.

Vorig jaar heb ik Illinois Everbearing ook aangeplant. Wellington is doodgegaan. Schijnt wel een dingetje te zijn bij de moerbei, ze gaan ook wel dood na aanplanten.

Morus alba heb ik uit zaad (een stuk of zes planten) en daarvan weer stekken (is erg gemakkelijk te stekken). Dit jaar chipbudding uitgevoerd van Ill. Everbearing op diverse alba onderstammen, we zullen zien .....

aangepast door tielse flipje
Correctie
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mogelijk dat in een pot buiten planten een hogere gevoeligheid voor vorst betekent, dus dat de volle grond beter is?

 

Ik heb er ook eentje aangeschaft eergisteren; 'Black Persian', nog erg klein. Zou men mij aanraden die eerst tegen een zuidelijke muur aan te zetten voor hem op de onbeschutte vlakte neer te zetten?

 

Sparky, veel succes met je nieuwe aanwinsten!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb macroura Pakistan in de kas staan. Hij doet het super goed en draagt gemakkelijke hele lange grote zwarte vruchten. Ze zijn heerlijk. Ik denk dat hij buiten sneller bevriest. Ik heb waarschijnlijk wel één macroura buiten voor de kas geplant (wil er niet nog één in de kas vanwege de ruimte) en het wordt afwachten hoe deze het doet.

 

Verder hebben we ook veel rubra, alba en rubra x alba staan. Ik vind hoe dan ook Rupp's roumanian (kan verkeerd geschreven zijn) een goed ras (kleine vruchten, goede smaak en goede productiel).

 

Ik heb ook twee nigra staan, maar ze groeien erg langzaam. De productie en grootte van de vrucht valt ook tegen. De planten zullen nog te jong zijn. De plant in Beek heeft het de afgelopen 2 jaar moeilijk gehad.

 

Ze kunnen allemaal overigens slecht tegen late nachtvorst en in het voorjaar is één ras ook doodgegaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

We hebben de morus alba staan, we hebben voor deze gekozen omdat de vogels niet vaak in de gaten hebben wanneer deze rijp is.

 

ZIjn kleine vruchtjes die ook wit zijn zoals de naam al zegd. Wel heel zoet en met mooi weer aromatsch.

Deze boom is op een nigra onderstam geent omdat de alba meer vorstgevoelig is.

 

Iemand ervaring met de himalaya-moerbei? die schijnt net zo groot als een doorsnee pruim te worden met een intense aromatische smaak.

 

Als ik die kan planten ben ik helemaal happy

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is macroura. Hij is dus vorstgevoeliger (vorstgevoeliger dan alba). Er zijn overigen veel alba's die toch zwarte vruchten voortbrengen. Dit zijn meestal grotere. Rubra kan rode vruchten voortbrengen, maar ook wittig tot zwarte. We hebben een kruising (Lavendel), die wit paarse vruchten krijgt (lavendel kleurig).

 

Rupps roumanian geeft overigen grotere vruchten dan de meest verkochte alba (ongeveer 2-3 x zo groot). Ik heb een zuivere alba (zwarte vruchten), maar die draagt vruchtjes (zijn wel lekker) van ongeveer 1 cm groot. Hij is dus veel werk als je ze wilt plukken.

 

Meestal hoe groter de vruchten hoe wateriger ze worden, maar zijn zijn ook goede rassen met redelijke grote vruchten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is niet macroura 'Pakistan' en volgens diverse bronnen is de smaak van deze minder (zelf geen ervaring mee). De prijs is prima.

 

Deze kweker verkoopt prachtige moerbeien, hoewel ze niet allemaal even winterhard zijn. http://www.demoerbeiboom.be/nl/catalogus/moerbei/morus-macroura

 

Je moet de planten wel zelf gaan ophalen. Het is een prachtige gepassioneerde kweker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Ik kwam een nuttige discussie tegen omtrent de winterhardheid en vooral de vorstgevoeligheid in het voorjaar tegen over Morus Macroura : http://www.growingfruit.org/t/how-hardy-is-pakistan-or-shahtoot-mulberry-morus-macroura-really/8262/6

 

Kijk die nachtvorst in het voorjaar is wel duidelijk, maar ik heb weinig zin om ook bij normale vorst midden in de winter als het naar -5c zakt naar mijn tuin te moeten racen om de plant te beschermen.

 

Nochtans twijfel ik erg waar ik mijn twee zojuist ontvangen exemplaren ga zetten, omdat elke plek voor en nadelen heeft.

 

I. (brede) Slootkant is warmer met late nachtvorst maar de eerste jaren heeft de boom relatief veel half schaduw in het eerste jaar door een dikke haag Rode Bessen van bijna 1.80m. Verder windgevoelig.

 

II. Uit de (Westen) wind betekent bij mij minder zon (beste plekken zijn al vergeven)

 

III. Een exemplaar in de kas zoals Permacultuur doet klinkt erg goed, maar dat betekent wel dat ik een vorstgevoelige vijg niet kan plaatsen en waar een lekker smakende nectarine ook geruimd zal moeten worden.

 

IV Vol in de zon, maar ook in de wind, maar omdat deze plek langs een pad ligt waar regelmatig wandelaars komen scheelt dit wel in de vogelvraat hopelijk: in elk geval zijn mijn rode bessen op een vergelijkbaar deel vrijwel geheel veilig zonder maatregelen, waar struiken 100 meter verder op compleet leeggegeten worden.

 

Bah.... waarom heb ik gewoon niet een kas van 40m2 of zo (mogen max 16m2 zijn, de mijne is 14.5m2?) Wie stemt er op I, II, III of een combinatie omdat ik twee heb

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is een prima idee Sparky!! Ze zijn nu ongeveer 70-80cm en ik heb zat geschikte potten. Denk dat ik een 18 liter neem (zitten nu in 5 liter) en ze aan huis opkweek (niet in de volkstuin, is 4km verder op). Het wortelstelsel is wel erg gevoelig lees ik, maar waarschijnlijk niet zo dramatisch als de wortelpen van de Paw Paw. Bovendien knip ik die container t.z.t gewoon open wanneer het moet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze houden niet van veel schaduw. Een beetje schaduw is niet erg (heb er ook een paar in de halfschaduw staan).

 

Ik heb één macroura buiten staan, maar ik denk dat als er weer een goede voorjaarsvorst langskomt dat hij mij dood zal vriezen. Ik vind de macroura moerbeien zelf lekkerder dan vijgen en minder werk en betrouwbaarder dan nectarinus. De macroura is in ieder geval heel productief en geeft zoete vruchten. Hij lijkt tot nu toe goed klein te houden. Je kunt ook een tunnel in het voorjaar over de moerbei plaatsen, die je dan na het vroege voorjaar er weer vanaf haalt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben ook bang dat nectarinus zijn laatste oogst tegemoet gaat en ik heb ook nog een Jujube die weg kan. @ Perma: hoe afhankelijk van bestuivers is Macroura? De kas is 13.5m2, maar ook met daklichten en deur open, tref ik niet altijd bestuivende insecten aan. Is handmatig schudden/blazen afdoende denk je?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...