Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Moesttuinbak(je)


_Koen_

Aanbevolen berichten

Hoi Allemaal,

 

Dit is mijn eerste topic hier en het gaat eigenlijk om maar een simpel vraagje. Omdat ik nog geen tuin heb en toch een beetje wil hobbyen deze zomer ben ik bezig met een moestuinbakje op het balkon. Met een tafel en een europallet opzet rand heb ik het volgende geïmproviseerd:

 

bakbalkon76461518373570.jpeg

 

Het onderstel is een houten tafel (het hout is minimaal bewerkt, ik denk een klein laagje lak) van 80x80cm en de opzetrand is 20cm hoog. Dat is misschien net wat aan de lage kant, maar dat hindert niet zo aangezien er voornamelijk kruiden in komen.

 

Ik heb eigenlijk twee vragen. Ten eerste: Wat raden jullie aan voor de drainage? Ik dacht zelf simpelweg aan wat gaten maken met een gatenzaag. Het overtollige water kan namelijk prima weglopen linksachter bij de regenpijp.

En m'n tweede vraag is: Wat zal ik doen omhet houten tafelblad te beschermen tegen rot? Het is geen hardhout dus wat bescherming is op zijn plaats. Impregneren leek me bijvoorbeeld geen goed idee vanwege de grondkwaliteit. Zijn er alternatieven? Ik heb "bison rubber seal" overwogen maar ook daar heb ik m'n twijfels over met betrekking tot de grondkwaliteit. Wat zouden jullie doen?

 

Groetjes,

Koen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Koen,

 

Welkom hier en wat leuk zo`n bakje op je balkon.

Is er van overvloedig water wel sprake op een (overdekt) balkon?

Ik kan me voorstellen dat het er erg droog is, al kan ik niet zien of het balkon op het westen ligt.

Dan hoef je alleen maar op te letten met water geven.

Ik denk dat ik de bak van binnen zou bekleden met een lap plastic.

Eventueel alles aan de binnenkant nog verven met een restje verf, dat zie je toch niet.

Dat moet wel een tijdje bescherming bieden.

Wordt het toch erg nat op je balkon, dan kan je ook alleen verven.

Ik denk dat het overtollig water er wel bij de hoeken en onderuit uitloopt.

 

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Patrijs,

 

Dankjewel! Het is inderdaad heel droog op het balkon, er waait meestal ook weinig regen naar binnen. Misschien is een lapje plastic dan inderdaad voldoende en dan bedek ik de zijkanten niet met plastic. Op die manier kan overtollig water dan zoals je zegt via de kieren aan de zijkant weglopen. Ik heb net op internet een tropf blumat probeerset besteld, als dat goed werkt dan zal overtollig water al minimaal zijn.

 

Het balkon is trouwens pal op het oosten. Ik heb ook een kleiner balkon op het westen, maar dat is voor tuinieren toch minder gunstig? In elk geval, bedankt voor je tips!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet-behandeld hout blijft best een tijd goed, is mijn ervaring, maar er is ook verf op basis van lijnzaad, en dat kan geen kwaad voor je groente.

 

Is dat gaas op je balkon om katten binnen te houden? In dat geval ook goed opletten dat ze niet in je bak springen. Hier wandelde er gister eentje doodleuk door een bakje met spinaziezaailingen, die ik vervolgens weg kon kieperen, allemaal geknakt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het tafelblad ingepakt met plastic zeil, ik ga er vanuit dat dat voldoende is om rot tegen te gaan. De zijkanten laat ik zoals ze zijn, die kan ik altijd nog vervangen als het nodig is.

 

DSC023276031518532750.JPG

 

Het net is inderdaad voor de katten, dus daar ga ik ook nog wat voor verzinnen met gaas om er voor ze te zorgen dat ze er niet inspringen. Dat komt wel goed!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je zou even kunnen testen of overtollig water goed kan weglopen. Gewoon, zonder grond erin, een paar liter water erin kieperen.

Uiteraard alleen doen als je de planken niet meer gaat behandelen. Nat hout laat zich slecht schilderen.

 

Die Blumat druppelaars: ideaal voor zo een bakje (of twee). Goed afregelen (en in het begin regelmatig controleren) is noodzaak. Niet te snel laten druppelen.

Voor een watervat (oude jerrycan / afvalbak of zo), onderkant op minimaal 50 cm hoger (aan de muur) lijkt me iets van 20 liter voldoende. Een los watervaatje is veiliger en veel makkelijker dan aansluiten op de waterleiding.

 

"Aanbod schept vraag": er is nog wel wat meer plek voor (bloem)bakken of kuipjes op de balkonvloer, of ergens tegen de muur. Blumat kun je makkelijk doorlussen. Dan heb je wel wat extra sensoren nodig, en misschien een iets groter watervaatje.

 

Balkonnetje op het westen is ook bruikbaar. Daar heb je het voordeel van 's middags opwarmende muurtjes, die geven tot laat in de avond warmte uitstraling.

 

Blumat: op mijn balkonnetje van 2 m2 vond ik het ideaal. Voor een goede watergift aan b.v. aardbeien of tomaten zou je anders -bij heet en droog weer- wel 3x per dag moeten watergeven. Waarom nu niet meer (om het stellen van die vraag vóór te zijn): nu is alles gelijkvloers, dus geen enkel balkon (wel een tuin).

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...