Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Moestuin gemakkelijke groenten


jee_r

Aanbevolen berichten

Als je een moestuin wil starten... welke groenten zet je dan best?

Kan je een tunnelserre gebruiken voor groenten voor te zaaien en nadien tomaten in te planten?

Welke afmeting van tunnelserre kan je best aankopen voor eerste gebruik?

 

Bedankt !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat voor de ene makkelijk is is dat niet voor de ander. Radijzen en wortels zouden makkelijk zijn, wel, hier maken ze loof maar geen knol.

Komkommers en tomaten zouden in ons klimaat minder aangewezen zijn voor buitenteelt. Hier groot succes.

Courgettes en pompoenen zijn over het algemeen makkelijk. Maar vind je die lekker? Zou vooral kijken naar wat je graag eet en minder makkelijk in de supermarkt te vinden is. Boontjes vind je bv wel in de supermarkt maar het zijn droge, taaie stokjes, ingevoerd uit Kenia. Dan zijn verse boontjes heel wat anders. Verse, zoete kerstomaatjes kan je ook niet vergelijken met wat je in de supermarkt koopt.

Waar je meest van houdt, die ga je ook best verzorgen. Dus zelf even nadenken over wat je wil en je komt zelf wel tor je keuze.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorig jaar hadden we kerstomaten, sla, snijsla, wortelen, heel veel bonen, pompoen en komkommer

Nu willen we dit beter aanpakken... misschien een tunnelserre.

Kerstomaten zijn altijd goed gegaan... zelfs zonder bescherming.

Onze grond willen we ook wel verbeteren. We hebben kleigrond... dus humus toevoegen.

Hoeveel humus per vierkante meter?

 

Bedankt !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jee_r, je onderwerp lijkt een beetje op dit, wat nog maar een week terug werd geplaatst; https://www.moestuinforum.nl/wat-te-kweken-voor-een-beginner-t21591.html. Mogelijk dat je daar nog wat uit haalt.

Hoeveel humus je het best bij doet zou ik niet zo durven zeggen. Je zult niet snel teveel geven, het is mogelijk eerder structuurverbetering dan voeding voor kleigond, want structuur is vaak eerder een probleem dan voeding bij kleigrond, maar ik heb het idee dat je dat al weet...

Link naar reactie
Delen op andere sites

het is natuurlijk even zoeken....

maar hier vindt je de info

 

bodem-en-bemesting-f55.html

 

gr Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh, ik raadde humus helemaal niet af hoor, volgens mij is er een misverstand. Ik zei dat je humus - ik geloof dat hier vooral compost wordt verkocht, ik neem aan dat je zoiets bedoelt - moeilijk teveel kan toevoegen.

Koemest kun je makkelijker teveel toevoegen, dat werkt toch iets sterker, sommige planten, denk aan wortelgewassen, zitten daar niet op te wachten. Tenzij het zeer oude koemest is, zo oud dat het weer meer op compost gaat lijken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

vraag: Als je een moestuin wil starten... welke groenten zet je dan best?

 

Mijn antwoord : Wat je graag eet / gebruikt. Eigenlijk niets is echt onmogelijk moeilijk denk ik. Je kiest een teelt, wat je wil gaan telen en je gaat op zoek hoe dat te telen. Bijvoorbeeld via dit forum ( zoekfunctie rechtsboven ) of anders via google.

 

vraag : Kan je een tunnelserre gebruiken voor groenten voor te zaaien en nadien tomaten in te planten?

 

Mijn antwoord : Ja. Hoe ? Zoek eens via de zoekfunctie. Maar je kan ook gewoon wat vroege groenten kiezen. Dát telen in je serre straks. En rond half mei je tomaten erin zetten, nadat de vroege spinazie op is bv.

 

vraag : Welke afmeting van tunnelserre kan je best aankopen voor eerste gebruik?

 

mijn antwoord : Onmogelijke vraag. Hangt dat af van je mogelijkheden ? Van je ruimte ? Van je standplaats ? Van je portemonnee ? Of hangt dat af van je vraagstelling ? Over tunnel-serre's zijn er al zat topics ook. Lees er eens wat door.

 

Vraag : kleigrond verbeteren ?

 

mijn antwoord : Lees je wel eens wat topics door ? Sorry. érg onaardig van mij lijkt het....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Rode bieten is erg gemakkelijk om te verbouwen, zelf zaai ik ze voor in kleine potjes. Daarna uitplanten. Ik gebruik al jaren Boro F1. Niet alles tegelijk zaaien. Ik zaai per keer 20 stuks en dan om de 2 weken, dit voorkomt dat je alles in een keer klaar hebt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Begin maart kan je in een onverwarmde tunnelserre al starten met het kweken van bloemkool, sla, radijsjes of raap. Tomaten, paprika's, komkommers en pepers zijn ideaal voor de zomer. Andijvie en veldsla kunnen dan weer in de herfstperiode.

 

Wat betreft de afmetingen... Dat hangt af van je eigen wensen, budget en beschikbare plaats. Een serre van 2m hoog is bvb wel handig om in recht te staan.

 

Bron: https://www.tuinpraat.be/tunnelserre/

Het artikel bevat ook andere interessante info en aandachtspunten waar je best op let bij de aankoop. Kan misschien interessant zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...