Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

moestuin jaar 2


lionne

Aanbevolen berichten

Hallo!

 

Ik heb een paar vraagjes. Sinds vorig jaar mei hebben wij een moestuin. Dit was een stukje in een vereniging die enige tijd braak gelegen had. Wij hebben toen wat gespit en zijn gewoon gaan zaaien.

 

Dit had matig resultaat. De pompoenen en courgettes deden het goed en we hadden wel wat oogst, maar niet om over naar huis te schrijven.

We hebben een poging gedaan tot mulchen met stro.

 

Inmiddels hebben we een terrasje. En deze week komt er een klein grasveldje in. (voor de kids). De bedden waar de moestuin komt is bewerkt met de grelinette (wat een schitterend ding en zoveel beter voor je rug). Op de bedden is een laag van 1 centimeter oude paardenmest gegaan.

 

Wat kunnen we nu het beste doen voor we gaan zaaien?

We willen weer gaan mulchen maar weten niet zo goed waarmee.

En hoe zaai je dan als we bijvoorbeeld mulchen met stro.

Op de bedden waar planten komen die mest vereisen, hoe doe je dat? Wanneer doe je dat? Wat voor mest gebruik je?

 

We hebben cavia's die mooie mest maken, kunnen we daar wat mee?

 

 

Hebben jullie nog goede tips voor ons als semibeginners? We hebben al een plan en de bijbehorende zaadjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat zijn een boel vragen! Ik zal mijn best doen het e.e.a. te beantwoorden, maar ik ben zelf ook nog best een beginner (ga mijn 4e jaar in nu...)

 

Wat kunnen we nu het beste doen voor we gaan zaaien?

> Bedenken wat je waar gaat zaaien heb je al gedaan (want je hebt een plan begrijp ik?). Dan weet je dus ook welke stukjes je juist veel mest kunt geven (pompoenen en kolen bijv.) en welke juist absoluut niet (ui-achtigen en wortelen, erwten en bonen).

Al dan niet bemesten dus, naar gelang wat je erop wilt telen.

 

We willen weer gaan mulchen maar weten niet zo goed waarmee.

En hoe zaai je dan als we bijvoorbeeld mulchen met stro.

> Mulchen kan met van alles, gebruik wat je voor handen hebt. Ik mulch veel met halfverteerde compost en blad, soms ook met gemaaid gras en onkruid, want dat heb ik veel voor handen. Ik zou het ook best willen proberen met stro, maar daar kan ik zonder oplegger niet zo goed aan komen helaas. Voor tips over mulchen met stro: http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bodembedekking/

Als je gaat zaaien gewoon een stuk opzij schuiven tot je op de aarde zit en daar in zaaien. Persoonlijk vind ik het ook erg prettig om thuis voor te zaaien (indien mogelijk, dus niet met wortels want die houden niet van verplanten) en zaailingen uit te planten, zodat ik de mulch meteen terug kan schuiven tegen de zaailing aan en de grond weer bedekt is. Scheelt in onkruid e.d.

 

Op de bedden waar planten komen die mest vereisen, hoe doe je dat? Wanneer doe je dat? Wat voor mest gebruik je?

> mest kun je ofwel in het najaar of in het voorjaar aanbrengen. Najaar wordt veel gedaan zodat de mest nog wat kan verteren in de herfst/winter. Verse mest is nl. niet zo best voor de meeste planten. Nu mest aanbrengen kan ook (z.s.m.) maar dat moet dan wel oude mest zijn (die al een tijd op een mesthoop heeft liggen verteren bijv.). Ik had het geluk dat ik via de vereniging aan oude koemest kon komen dit voorjaar, ideaal! Maar vorig jaar ook regelmatig verse paardenmest vanaf de manege (incl. stro), die ik dan op een hoop laat verteren en in verteerde vorm af en toe een schep geef aan bijv. de aardbeien etc.

 

We hebben cavia's die mooie mest maken, kunnen we daar wat mee?

> jazeker, sowieso prima voor op de composthoop incl. bodemmateriaal(om dus "voor te verteren"). Caviamest kun je misschien ook vers gebruiken, dat weet ik niet zeker maar bij bijv. volwassen kolen en pompoenen zal dat ook wel gaan.

 

Hebben jullie nog goede tips voor ons als semibeginners? We hebben al een plan en de bijbehorende zaadjes.

> Stap 1: maak een (plek voor een) composthoop. Je kan een constructie maken, een ton komen of het simpelweg op een hoop gooien (moet wel groot genoeg zijn, ong. 1 m3). Het kost tijd voor je hoop een beetje op gang is, dus hoe eerder je begint hoe beter. Je raakt gratis van je groenafval af en je krijgt er nog mooie compost voor terug ook.

Hou het wieden goed bij en maak een plan voor de evt. vakantie qua wieden en water geven. Zorg sowieso dat je tuin brandschoon is voor je vertrekt en mulch zoveel mogelijk. Ik was in het begin nogal overrompeld door de groeisnelheid van onkruid in een natte zomer (en warm voorjaar), met als gevolg dat de melde bij terugkomst tot mijn navel was gegroeid en ik weken inhaalwerk had voor het weer een beetje ergens op leek. Niet echt relaxt terugkomen...

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...