Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Mogelijke aankomende vorst, voorjaar 2017


Nedlets

Aanbevolen berichten

Ik heb hier al veel plantjes in de kas staan, wel nog in kleine potjes maar toch. Het zijn er teveel om binnen te laten staan. Angstvallig hou ik het weer in de gaten of het niet gaat vriezen. Volgens de weersverwachtingen kan het hier woensdag 2 graden gaan vriezen. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat ze hier zonder kleerscheuren door komen? Ik heb maar een kleine polycarbonaat van 200x250cm. Ze staan nu op een stelling op rond de 130cm hoog.

 

Kan ik de plantjes het beste zo ver mogelijk in het midden zetten? (De zijkanten koelen eerder af lijkt me?) En dan op de grond of zo hoog mogelijk? Warme lucht stijgt, maar het gaat hier om wel of niet vriezen, en dan kan het misschien zo zijn dat ze op de grond op rubberen tegels net wat warmer staan dan op een meter hoogte? (Ervan uit gaan dat er een laagje ijs op de polycarbonaat platen komt.)

 

Ik heb ook verschillende technieken gezien met bloempotten en kaarsjes, olielampjes. Maar hoe effectief zijn ze? Hoeveel moet ik er plaatsen? Ik dacht bijvoorbeeld om ze in het midden op de grond te zetten, iets van een zeil erover te spannen (kas in kas). En dan daarin op gepaste afstand twee olielampjes.

 

Of gewoon niet de rompslomp aan gaan en ze naar binnen verplaatsen? Al moet ik dan wel gaan slepen , en ik weet niet of er nog meer nachtvorst aan komt. Ik heb wel plek binnen, maar dan zonder daglicht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je het 's nachts redelijk warm wil houden heb ik nog wel een andere tip.

 

Stook een paar bbq briketten heet, en leg ze in een metalen bak of stenen bloempot.

Leg daar een paar nieuwe brikettten op.

 

Je kasje zal uren tussen +15 en +25 graden zijn Dat heb ik met mijn kleine kasje toendertijd ook gedaan, en dat werkte prima

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het lastige is dat het ook vrij bewolkt lijkt te worden. Dus ook overdag zal het in het kasje redelijk koeltjes zijn. Jammer, want anders zouden veel emmers of gieters met water wel kunnen helpen om de opgedane warmte ´s nachts af te geven. Nu moet je idd wel aan de slag met zelf warmte toevoegen door kaarsjes / branders / briketten en weet ik wat.

 

Mijn inschatting is dat alles op 1.30 hoogte veiliger is dan op 10 cm van de grond. Koude lucht zakt naar beneden.

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het bewolkt is, is het verschil tussen de temperatuur op 1,5 meter (de "gewone"temperatuur) en de temperatuur op klomphoogte meestal kleiner, kleiner dan bij een heldere (na)nacht. Ook de wind speelt een rol: helder en vrijwel geen wind: grootste verschil tussen beide temperaturen.

 

Hiermee zeg ik niet expliciet dat het wel zal meevallen ...

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

led licht slang, geeft ook veel warmte a

 

led is zo energie-zuinig omdat het juist zo min mogelijk warmte produceerd

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat betreft de kas maak ik me geen zorgen, daar staat alleen maar spul dat wel een graadje vorst kan hebben, maar mijn kleine aardappelplantjes op de volkstuin...

 

Ik ga ze morgen allemaal een extra laagje stro geven, en als die buienradar (wat vaker gebeurt) de voorspelling voor de nachttemperatuur komende week opeens aanpast van 0 naar -5 ofzo, dan ga ik er vliesdoek overheen gooien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De planten zijn winterhard maar afdekken bij strenge vorst of lange aanhoudende vorst wordt wel aangeraden. Planten in potten zijn vanzelfsprekend ook gevoeliger dan exemplaren in volle grond.

 

De bloesem is zoals zo vaak wel kwetsbaar voor vorst........ Ik weet niet waar de grens ligt bij aardbeien, maar dat zal ongetwijfeld wel wat lager dan dat van kiwi-achtigen (-0,5c) zijn en ook warmer dan de grens van honingbessen (-7c a -8c).

Link naar reactie
Delen op andere sites

De bloeiende aardbeien ook? Nee toch? De aardbeien zijn toch wintervast.

 

aardbeiplanten zijn winter-hard-vast

maar als het behoorlijk vriest terwijl er zich bloesem heeft gevormd kan je oogst aardig worden gereduceerd

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het zekere voor het onzekere genomen, hoewel het hier in het zuidwesten wel mee zal gaan vallen (?)

Dus maar even als inpakkunstenaar Christo beziggeweest:

2017041816410529231492528333.jpg

^ Aardbeien afgedekt, want de Elsanta's bloeien al

(Aardbeien nog zonder knoppen / bloemen kunnen uitstekend tegen een aantal graden vorst)

 

2017041816415071601492528323.jpg

^ Klimaatdoek voor de Friese geeltjes ligt al klaar, nu naar binnen, even wachten tot het weer droog is ... [Edit]: gedaan.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de tomaten gisterenavond opgehaald en dus uit de koude kas genomen, op 1 na. Ter check.

 

Voor mij voor het eerst tijdens het hebben van een kas, dat ik zoiets doe. De verwachting is toch best wel koud. Vanmiddag bij het betreden van het kasje was het er binnen 34gr. Deur had ik gisteravond dan ook voor het eerst gesloten, met het zonnetje er op wil dat wel. Temperatuur afgelopen nacht tot + 0,9 gr gezakt.

 

Toch hoor. Eind van de week gaan ze weer lekker naar de kas. Geen zin in die zooi in huis. Het is dat het de wedstrijdtomaten zijn

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier heeft het fiks gevroren vannacht. De walnoot en alle kiwi`s zijn bevroren, en wel zodanig dat al het blad verloren is. Ook de nieuwe kiwi die ik had ingepakt in vliesdoek.

Ik de kas heb ik al tomaten en die heb ik er gelaten. Ik had een ledslang rond de planten gelegd, en de temperatuur is niet lager dan 2, 6 graden geweest, dat hebben de planten goed doorstaan.

Ik ben wel erg verdrietig van de kiwi en de walnoot en waarschijnlijk ook het meeste fruit: de kersen, de reine claude verte en de mirabellen stonden al in de bloei...de appelbloesem vrijwel open.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het was frisjes afgelopen (na)nacht. Volgens buienradar:

18mincombi41411492579420.png

Links: minimum temperatuur (op 1,5 meter hoogte)

Rechts: minimum grondtemperatuur (op klomphoogte)

 

Goed te zien is dat op sommige plekken de minimum grondtemperatuur ruim 5 graden lager is geweest dan de minimum temperatuur op 1,5 meter hoogte (de "gewone" temperatuur, zoals gemeld in voorspellingen).

 

En we zijn er nog niet van af. Komende nacht waarschijnlijk iets vergelijkbaars.

 

De meetstations bevinden zich in open gebieden. Misschien is het op jouw plek vlak in de buurt, maar meer beschut / meer bebouwing, minder heftig geweest.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...