Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Mulchen, een paar vraagjes.


aalterse-willy

Aanbevolen berichten

Er is veel te lezen over mulchen, men kan allerlei soorten materialen gebruiken en ze zijn allemaal het een al iets beter dan het ander.

Maar.

 

Kan ik ook mulchen met rundsmest?

 

Dat kan ik zoveel krijgen als ik wil, uit de boxen van een kweker, tot nu toe werkte ik dat ieder jaar in maar nu denk ik ineens aan mulchen, ook al omdat de rug niet te best meer mee wil, versleten.

Wat ik wel al opgemerkt heb is dat de koemest opdroogt en steenhard word, heeft dat dan nog nut als mulch?

Kan ik bvb koemest tussen de rijen ajuin uitstrooien? Met compost is het wel goed mogelijk en ook eenvoudiger uit te voeren maar wat met de voedingswaarde.

Wat als ik nu vlak voor de winter, als de meeste grond leeg is, eerst een laag koemest strooi en die dan bedek met een dikke laag compost? Beide zijn gratis voor mij.

Alleen, de mest moet ik gaan halen, 7 Km ver, en de compost kan ik tot 12 m³ gratis thuis laten brengen, één keer per jaar en per huis.

 

Als ik nu zo een dikke laag mulch op de tuin heb liggen, hoe moet het dan met alles wat ter plaatse moet gezaaid worden?, Pastinaak, worteltjes, witloof enz.

Om iets uit te planten is er rap een putje gemaakt in de mulchlaag maar voor het zaaien lijkt het me toch anders, als ik een rijtje zou vrij maken dan waait het zo weer dicht, of verbeeld ik me dat maar?

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan je geen antwoorden geven Willy, want ook ik heb nog veel vragen bij mulchen. Wat ik wel weet is dat ik de helft vd mensen op onze volkstuin tegen de winter de mest niet zie onderwerken, maar de mest gewoon OP het land blijft liggen.

 

Laat ik mijn vragen hier ook stellen, dan hebben we de vragen bij elkaar.

 

Mijn vraag gaat over onrijpe compost:

HOE, WAT en WAAROM onrijp? En kan ik dat het hele jaar door mulchen? Welke gewassen zijn hierbij het meest gebaat?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Prima willy, in het najaar als de grond nog warm is een laagje mest leggen. Afdekken met compost kan maar is misschien net iets te. Je moet de laag ook weer niet te dik maken. Ik gebruik zelf alleen compost en verteerde paardenmest. Voor te zaaien trek ik een geultje (zodat ik de onderliggende grond zie) en dek het na het leggen van de zaden weer af met de mulchlaag. Voor de fijne zaden als wortel en witlof gebruik ik potgrond om de geultjes af te dekken. Koemest die keihard wordt is dan weer niet ideaal om in te zaaien alsook een te droge toplaag van compost.

 

Sovreze: eigenlijk alles, houdt vocht vast, houdt onkruid tegen en geeft langzaam iets van voeding af. Ik gebruik het zelf overal, maar enkele van de meest gebruikte toepassingen zijn toch wel boomspiegels en rondom fruitstruiken.

 

Onrijpe compost of mest is niet ideaal. Dat zou ik zelf niet gebruiken maar eerst laten verteren. Er zijn ook genoeg mensen die mulchen met grasmaaisel of ander groenafval maar daar heb ik geen ervaring mee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Grasmaaisel, van ons gazon, heb ik één keer geprobeerd, nooit weer, dat zit vol zaden en dan maar wieden!

Bij Velt lees ik dan weer over een 20 cm dikke laag voor de winter. Het restant moet dan weer verwijderd worden, naar de composthoop?

Blijkbaar zijn er heel veel mogelijkheden.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mulchen, ik vind het zo'n gek woord. Hoe spreek je het eigenlijk uit, weet iemand dat? Multjsen, of mulgen? Het komt uit het Engels denk ik, dus dan multsjen?

 

Ik heb afgelopen jaar tussen mijn rode bietjes gemulchd met onkruidplantjes die ik elders uit de tuin trok. Dat beviel goed, want ik zo hoefde ik de bietjes veel minder water te geven dan de rest van de tuin!

Dit najaar (december) heb ik halfrijpe compost op het land gegooid (ik had geen rijpe en deze moest weg waar hij lag...), en daarover een laagje hooi. Voor ik ging zaaien heb ik gewoon geultjes getrokken en dat werkt goed, er waait niks in want de nog steeds half-verteerde compost en het half-verteerde hooi zijn niet zo licht van gewicht. Voordeel van zaaien in geultjes is dat je makkelijk water kunt geven in die geultjes. Vooralsnog bevalt dit me goed en wil ik nu ook echt wat meer gaan mulchen (ik heb het nu niet in de hele tuin gedaan bij gebrek aan materiaal).

 

Tot zover de ervaringen van een beginnende mulcher.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zolang ik me herinner zet ik mulchen in op elke tuin. Ook nu op de moestuin. ( mulchen spreek je uit als mulsjen ( zonder t ) )

Dit jaar met korte rundermest. Niet de hele tuin, maar sommige bedden totaal, in ieder geval onder het fruit.

Het wordt een harde korst ja. En dat heeft ook z'n voordelen vind ik: onkruid. Er in zaaien lijkt me lastig, doe ik zelf niet. Poten wel.

Wil je er on top óók nog compost op gooien, vind ik wel wat veel worden van het goede. Maar ik zou er dan voor kiezen om éerst de compost te leggen en daar bovenop de rundermest.

 

Ik ga er eigenlijk vanuit als je dat voor de winter doet, je al een heel deel kwijt bent in het voorjaar, en dat dan ook dat zaaien wel zal gaan. Nogmaals, de mestwaarde is niet te overdrijven, die is echt niet zo groot. Het is vooral echt prachtige toevoeging van organisch materiaal voor je grondje, stimulering bodemleven enz.

 

Ik zet overigens toch ook wel gras in als mulch. Moet alleen een dikkere laag zijn ( 20 cm. min. ) en niet nat opgebracht. De grond wordt er echt lekker rul onder als het lang heeft kunnen liggen ( aanvullen het seizoen door ), zeker op klei.

 

Plaatselijk zet ik ook graag grind of kiezels in als mulch. Dat lijkt voor velen geen mulch, maar is het ook. Zonder voedingswaarde alleen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben dit jaar begonnen met onrijpe compost als mulg.

 

Ben er helemaal happy mee. Onrijp, omdat ik dan gewoon steeds in korte tijd wat toe kan voegen. Simpelweg omdat ik op een tuin zit, die nog nooit moestuin is geweest, en het is puur stofzand als je niks doet. Of stofzand, of een harde dichtgeslagen korst.

De grond blijft echt een stuk vochtiger. De voeding komt pas op lange termijn beschikbaar, dus er zit ook wat koeienmest er doorheen. En hier en daar heb ik toch maar wat kunstmest ingezet als noodgreep. Plantjes hadden zichtbaar voedingsgebrek (trage of geen groei, gelige gewassen). Ik verwacht pas na drie jaar (dit is dus het eerste jaar) echt resultaat van de bodemverbetering, op een manier dat bijmesten dan hopelijk minimaal zal zijn, maar dat is afwachten en goed blijven kijken.

 

Verse mest en uien schijnt niet goed te zijn, ivm uienvlieg aantrekken. Dat heb ik dus niet gedaan.

 

Twintig cenimeter mulch... doet mijn oren flapperen... dat is een boel!! Ik doe steeds een paar centimeter (ook omdat ik niet genoeg heb per keer), steeds om de bodem bedekt te houden, want het verdwijnt ook, als je niet blijft toevoegen, krijg je kale plekken.

 

Uitgetrokken onkruid (mulch is echt onkruidvertragend) leg ik weer bovenop de mulchlaag, maar alleen bij de wat grotere planten, bij kleine plantjes is dat te rommelig, en zie je niet wat nou je getrokken onkruid is, en wat je zaailingen zijn.

 

Als ik wil zaaien, duw ik de laag opzij, en zaai in een geultje, wat ik weer bedek met wat zandgrond. Pas als de plantjes een beetje volume hebben, schuif ik de mulch weer aan.

 

Groot onkruid gooi ik op de composthoop, dan laat ik het daar voorverteren.

 

Ik rommel wat aan. Verschillende bedden pak ik anders aan, in de hoop dingen te ontdekken. Zo had ik 1 bed een voorteelt gegeven van spinazie, nooit water gegeven, totaal geen bemesting, en een ander bed had mulch en regelmatig water gekregen (geen mest extra). Het verwaarloosde bed kwam ook goed, langzamer, iets minder uitbundig in bladgrootte. Ik doe nou ook voor het eerst planten afsnijden, en wortels laten zitten. In mijn vorige tuin trok ik alles met wortel en al uit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ bio-fee. Korte mest is gewone stalmest, met stro erdoor, maar dan korter stro, vaak stro-gruis, en de mest en stro door een soort van maalmachine fijn vermaald/ gehusseld ( ik weet het even niet goed uit te leggen ). Maar is fijner / kleiner spul dus Wel gewoon stront.

Harde korst in geen gesloten laag, zeerstof is echt geen probleem. Wegwaaien of open gepikt worden door vogels is wel weer een dingetje. Vogels gaan er graag in zoeken en open halen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even dit topic kapen...

Ik zou wel willen mulchen met gemaaid gras, maar dat staat bij ons al in de bloei. Het gras is nog gewoon groen, de halmen nog niet droog o.i.d. Zijn de zaadjes dan al wel kiemkrachtig? m.a.w.: ben ik gras aan het zaaien, als ik dat afgemaaide spul als mulch gebruik? Of is dat niet eens zo erg, en moet je de mulch gewoon af en toe een beetje loswerken?

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jorieke, bij mij ligt de mulch als een laagje op de zandgrond. Ik hoef niks los te werken, het verdwijnt uit zichzelf ook al: vertering.

 

Met dat gras zou ik dan eerst maar een klein stuk proberen. Aan de ene kant werkt mulch echt onkruid vertragend, maar graszaad is natuurlijk vragen om extra werk. Maar misschien valt het gewoon mee. Ik heb geen ervaring met veel gras, mijn logica zegt dat het een koek zou kunnen gaan vormen, en dat is nou net niet wat je wilt, want dat houdt het water tegen dat je de grond in wilt (nou ja... met die voorbijdrijvende loze wolken bij jou daar in het gebied... misschien niet van toepassing... )

 

Beetje uitproberen hoe het werkt op kleine stukken tegelijk. Misschien ook een stuk met gemengde mulch testen.

 

Enne... ter relativering.... (zonder mulch met eventueel zaad erin), zit de bodem zowiezo al vol met onkruidzaad. Bizar gewoon.

Om diezelfde reden gooi ik gewoon al het onkruid ook op de composthoop. Het onkruidzaad zit toch al in de groentebedden, of er nou nog een tikkie bij komt maakt me niks uit, dan vind ik de waarde van extra compost hoger.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jorieke. Ik zou het gras misschien niet op je meostuin zelf gebruiken. Maar een dikke laag ( 20 cm ) op de boomspiegels van fruitbomen , en fruitstruiken is best een goed idee hoor. Jawel. Is het gras kiemkrachtig, dan zaai je ahw. Maar door de dikke laag kiemt het niet, of kiemt wel, maar sterft af.

Die dikke koek, dat kan , vooral als het grars veel vocht bevat. 1: luchig opbrengen , 2: es een keer keren of husselen en weer aanvullen. Einde van het seizoen heb je zelfs op klei, een prima grondje onder de laag. In de winter weer weghalen ( muizen en knaagdieren ( wortelhalzen vruchtbomen )) en na de vorsten weer aanbrengen, nadat eronder gemest is.

 

Wordt het toch een dikke koek ( sowieso niet tot aan de stam aanbrengen van je boom ) gaat de boel schimmelen. Maar is normalerwijze goed te voorkomen.

Kort gazon - gras wordt wel eerder een koek ja. = groener en dus natter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jorieke: Als je nou het gras eerst aan de kippen geeft kunnen die eventueel onkruidzaden eruit pikken - onder fruitstruiken en bomen kan je dan direct mulchen - voor de groente zou ik het eerst composteren i.v.m. ziektekiemen uit de stront.

 

@Willie:

Wat ik wel al opgemerkt heb is dat de koemest opdroogt en steenhard word, heeft dat dan nog nut als mulch?

Ik heb geen ervaring met koemest dus wat ik nu schrijf is puur theoretisch: Het lijkt me dat de koemest alleen hard wordt als hij uitdroogt. Als er dus genoeg regen valt heb je hier minder last van en zeker als je er compost overheen legt maak je minder kans dat het uitdroogt. De vogels woelen het wel voor je om omdat ze de wormen die hier op afkomen graag lusten Zeker als je gemakkelijk aan de compost kan komen lijkt me dat een handig iets. Ik zou de mest en compost trouwens niet op bedden neerleggen waar je volgend jaar ui of wortel wilt zaaien. Die blieven dat niet (schijnt wortel en uienvlieg aan te trekken). Dan is dat zaaiprobleem ook opgelost.

 

Recent hoorde ik ook dat het ook handig kan zijn koemest toe te voegen aan je composthoop. Kennelijk blijft de organische massa uit compost veel langer in de grond aanwezig dan als je het direct toevoegt aan de grond. Voor optimaal effect zou je waarschijnlijk allebei doen.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jorieke: Als je nou het gras eerst aan de kippen geeft kunnen die eventueel onkruidzaden eruit pikken - onder fruitstruiken en bomen kan je dan direct mulchen - voor de groente zou ik het eerst composteren i.v.m. ziektekiemen uit de stront.

 

@Willie:

Wat ik wel al opgemerkt heb is dat de koemest opdroogt en steenhard word, heeft dat dan nog nut als mulch?

Ik heb geen ervaring met koemest dus wat ik nu schrijf is puur theoretisch: Het lijkt me dat de koemest alleen hard wordt als hij uitdroogt. Als er dus genoeg regen valt heb je hier minder last van en zeker als je er compost overheen legt maak je minder kans dat het uitdroogt. De vogels woelen het wel voor je om omdat ze de wormen die hier op afkomen graag lusten Zeker als je gemakkelijk aan de compost kan komen lijkt me dat een handig iets. Ik zou de mest en compost trouwens niet op bedden neerleggen waar je volgend jaar ui of wortel wilt zaaien. Die blieven dat niet (schijnt wortel en uienvlieg aan te trekken). Dan is dat zaaiprobleem ook opgelost.

 

Recent hoorde ik ook dat het ook handig kan zijn koemest toe te voegen aan je composthoop. Kennelijk blijft de organische massa uit compost veel langer in de grond aanwezig dan als je het direct toevoegt aan de grond. Voor optimaal effect zou je waarschijnlijk allebei doen.

 

Voor zover ik begrepen heb, mag je geen verse mest bij uien en wortels verwerken, maar als het al een jaar uitgespoeld ligt op je groentebedje, lijkt het me geen probleem meer, beetje onderwerken eventueel.

 

Mest door je composthoop is geweldig. Walhalla voor de wormen.

 

De klonten hard geworden koeienmest stamp ik zo nu en dan fijn, en strooi het dan weer bij wat kleinere aanplant. Als ze echt irriteren, gooi je zo'n klomp terug naar de composthoop.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Jasmin. Doe ik ook. Bij het kruipen door de tuin grijp ik regelmatig een te droge , te grote harde klomp stront en verpulver dat gelijk , of ik druk hem in de grond ( vocht ), whatever.

De uien, wortelen en nog zo wel wat, kregen dit voorjaar die mulch ook niet hoor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier heb ik nu toch wel wat goede gedachten gelezen.

Nu nog een oplossing vinden om die koemest in kleinere stukjes te krijgen zonder me dood te werken.

Omdat die uit boxen komt waar hij al een paar jaar ligt zijn dat allemaal grote brokken, sommige tot twintig kilo geloof ik en met de schop krijg ik die bijna niet kapot, te hard aangestampt door de runderen.

Maar het zal uiteindelijk wel lukken hoop ik.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier heb ik nu toch wel wat goede gedachten gelezen.

Nu nog een oplossing vinden om die koemest in kleinere stukjes te krijgen zonder me dood te werken.

Omdat die uit boxen komt waar hij al een paar jaar ligt zijn dat allemaal grote brokken, sommige tot twintig kilo geloof ik en met de schop krijg ik die bijna niet kapot, te hard aangestampt door de runderen.

Maar het zal uiteindelijk wel lukken hoop ik.

 

Even je buren uitnodigen om wat mest te stampen??

 

 

B6-Stampen.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Dag mensen! ik heb een volkstuintje geerfd.van de woestenij die er stond is niks meer over en nu ben ik een erste en laatste keer aan het spitten en handmatig alle wortels eruit aan het doen. dit is een traag proces maar gezien ik er toch pas volgend jaar op wil planten doe ik het liever grondig en zonder gespuit.

Nu was mijn vraag, doorr de trage vooruitgang zal het reeds omgespitte terrein misschien wekl weer vatbaar zijn voor onkruid.

kan ik een mulchlaag aanbrengen met de droge/dode bladeren die ik nu in het bos waarin mijn tuin ligt,kan vinden?

Ik heb ook een composthoop van een maand oud, met o.a. mest van schapen erdoor.Kan ik hier eventueel ook van gebruiken, ook al is ie nog niet klaar (weet niet hoelang zo'n hoop erover doet om klaar te geraken?)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou die dode bladeren er nu al opleggen, inderdaad tegen opkomst van onkruid.

 

De voedzame compostlaag zou ik er in de herfst opleggen, het zou zonde zzijn als alle voedingsstoffen wegspoelen. Van schapenkeutels weet ik niks of die wel of niet gunstig zijn voor je tuin. Het lijkt me geen probleem, maar dat gok ik zonder er iets van te weten.

 

Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen dit hele jaar voortdurend die mulchlaag aan te vullen, zodat een stuk compostering op je bedden gebeurd. Dat is een beetje afhankelijk of je genoeg materiaal hebt om te gebruiken. Als je genoeg bladeren, en organisch materiaal hebt, is dat geen probleem. Als je trouwens nu mest, mest je ook je onkruid.

Link naar reactie
Delen op andere sites

wat een goeie tip/bevestiging.ik heb nog geen kruiwagen dus zal ik afgevallen bladeren met zo'n grote plastiek bouwvakkerzak gaan rapen.lijkt mze leuk met zoontje ook.ik dacht in de natuur is ook niks onbedekt en wat open is, dara wil groeien, vandaar dat ik dacht de natuurlijke gang van zaken uit het bos te verplaatsten naar mijn tuin.dotte bladeren dus.en idd lekker heel dit jaar en tegen oktober nog eens polsen of ik er dan mijn compost op kan gooien.

hartelijk dank!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Neel, in het Laerbeekbos lopen toch steeds hoveniers van de stad rond geloof ik?

Vraag daar eens bladeren en/of compost aan.

Een vriendelijk woord kan wonderen doen hoor. En anders een pintje???

Ongelooflijk wat ge daar soms voor gedaan krijgt.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...