Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

nematoden verzamelen bij slakken


koolrabi

Aanbevolen berichten

Heeft iemand hier ervaring met de volgende methode om nematoden te verkrijgen voor de slakkenbestrijding?

 

Ik las een bericht op Facebook bij de moestuingroep. Helaas kan ik het bericht niet terugvinden. Dit is wat ik ervan onthouden heb. Je verzamelt slakken (zo'n 150) in een emmertje met luchtgaatjes je voegt een bodempje water en wat blaadjes om te eten toe. Je voegt zo nodig later nog blaadjes toe zodat ze genoeg te eten hebben. Dit laat je 2 weken staan (niet in de zon), elke dag een paar keer schudden. Na 2 weken zijn de slakken dood en dan spoel je de inhoud van het emmertje een paar keer. Het spoelwater verdun je en dat zou voldoende nematoden, afkomstig van de slakken, bevatten om de slakkeneitjes te lijf te gaan. Je schenkt de inhoud van het verdunde slakkenaftreksel uit over je landje. En dan moet de slakkenpopulatie flink gaan afnemen.

 

Als het werkt spreekt het mij wel aan. Een soort slakkenrecyclingproces. Ze overleven het anders hier ook niet.

 

Ik ben benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft en of het de moeite van het proberen waard is.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ieuwww

Dat stinkt!! Ik heb hier eens slakken verzameld en verzopen.....bleeeh vieze drab...

Ik heb hier nog nooit van gehoord, maar dan had ik het water dus gewoon over de tuin kunnen gooien??

Weet wel dat je de nematoden zo via webshops aan kunt schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ik weet dat je nematoden kunt kopen. Ik vind het nogal prijzig ook omdat je het om de 6 weken moet herhalen.

 

Maar het is wel een klusje waar je zin in moet hebben. Maar elke avond slakken rapen moet ik toch wil ik mijn moestuintje een beetje aan de praat houden. Je moet zorgen dat de slakken niet verzuipen. Je geeft ze water, lucht en wat voedsel. Na een paar weken geven ze de geest en dan kun je het spoelwater met nematoden krijgen en gebruiken. Daarna moet je een vermindering van slakken waarnemen. Zo luidt het verhaal.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link naar reactie
Delen op andere sites

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Dit jaar zelf ook nemathoden gekweekt en ik moet zeggen dat het bij ons in ieder geval heeft gewerkt.

We hebben vorig jaar vrijwel onze gehele moestuin verloren aan slakken. De enige oogst was knoflook, maar zelfs de uien werden opgegeten. Echt duizenden naaktslakken vorig jaar.

Dat ging ons niet meer gebeuren dus op meer fronten actief geweest met biologische oorlogsvoering, dus misschien is het wel combinatie geweest.

 

De gebruikte aanvals en verdedigings technieken:

  • Biervallen
    Knoflook thee
    Nemathoden

 

We zagen in het begin van dit ook weer flinke aantallen maar met een combinatie van alles hierboven zien we nog zelden een slak.

Never trust a thin cook....

Lekker recept voor je eigen gekweekte groente ? kijk eens op proevenenruiken.nl ..

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Omdat het slakkenprobleem in de tuin de pan uitrees, ben ik begonnen met het kweken van Nemathoden.

Vorige week donderdag volgens diverse beschrijvignen, een emmer met een laagje water, koolblad als eilandje en daarop 'wat blaadjes sla', tig slakken verzameld, en met een plastic zak, met gaatjes erin de emmer dichtgemaakt.

 

Theoretisch zou volgende week donderdag de handel klaar moeten zijn. Tot nu toe zie ik nog niets vreemds aan de slakken. Ik heb een afbeelding gezocht waarop een aangetaste slak staat, en daarop is te zien, dat de nek ?? van de slak verdikt is als hij/zij geïnfecteerd is met nemathoden. Kan nog komen.

 

Gezegd moet zijn dat het een vieze bedoening is. Het stinkt. Verder is als voeding ' een paar blaadjes sla', het understatement van ht jaar. We weten allemaal wat slakken kunnen wegvreten in een nacht in je moestuin.

Nou, in die emmer zitten ze met een stuk of 30 zich vreselijk te vervelen, en wat doen je dan..... juist, vreten.

Er moet aardig wat voer in om de boel ( voorlopig) in leven te houden.

 

Zoals gezegd, volgende week zou, volgens beschrijving de hele club dood moeten zijn, en kunnen we verder.

Ik hou je op de hoogte.

 

Kwekerij open

IMG100534911529062177.JPG

 

Kwekerij dicht

IMG100651341529062179.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bwèèè, juk.

 

O.k. Nemathoden kweken. Theoretisch is het gelukt.

Alles volgens beschrijving gedaan. Na 2 weken de hele stink bende gezeefd, verdund en gesproeid over de vochtig gemaakte grond.

Ik heb vooral de plekken behandeld waar slakken uitbuiken. In de smeerwortelheg en de ajugarandbeplanting (3x woordwaarde)

 

Of het werkt ? Geen idee. Momenteel zijn er nauwelijks slakken te vinden. En je kunt niet zien, niet aan de slakken in de emmer, nog aan het water, of er Nemathoden inzitten. Hiervoor zou je een microscoop moeten hebben.

 

Samenvattend: smerig karwei, er moet regelmatig voer in, effect niet te controleren.

Wat ik volgend jaar ga doen ? In ieder geval veel later planten, zodat e.e.a. al wat groter is. Of ik nog eens een kwekerijtje opzet, mwa, even afwachten. En dan eventueel 'enten' met gekochte Nemathoden , zodat ik zeker ben van de werking.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Al enig effect, amrutten? Ik had in het voorjaar erg veel last. Mijn biervallen zaten dagelijks echt vol met tientallen slakken. Of de escargo hielp, blijft onduidelijk. Gezien het feit dat de vallen vol zaten en er ook nog veel planten werden opgevreten, betwijfel ik het wel. Nu heb ik weinig problemen, maar dat kan door de droogte of het eerdere werk komen. Maar bij jou, enig bewijs van het nut? Ik Snap de ratio achter de werkwijze eerlijk gezegd niet, maar dat zegt misschien meer over mij hoor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan niets zeggen over de werkzaamheid. Kort voordat ik het nemathodenwater op de tuin gesproeid heb, waren de slakken nauwelijks nog zichtbaar. Waarschijnlijk door de aanhoudende droogte.

De nematoden, als ze er al waren, zullen door de droogte intussen wel dood zijn. M.a.w. Geen idee of het geholpen heeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...