Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Niet composteren maar rechtstreeks aan de grond toevoegen?


Adrie

Aanbevolen berichten

Ik heb nog een aantal broccolli- en bloemkoolstelen/bladeren staan die zijn overgebleven na de oogst. Ik ben niet zo'n composteerder, want om de 1 of andere reden lukt dat nooit goed, maar ik heb het idee om deze stronken/bladeren door de shredder te halen en dan de kleingehakselde delen gewoon in de grond onder te werken. Is dat als alternatief voor composteren een goed idee? Of juist niet?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Organisch materiaal dat vergaat verbruikt stikstof, en dat wil je niet als je gewassen hebt groeien, want dan blijft daar minder voor over. Maar in principe kan het wel. Als je verse koolresten toevoegt zou dit wel effect hebben op een wisselteeltplan.

 

Ik vraag me even af of dit verhakselen van wat plantenresten wat je van plan bent éénmalig blijft of dat je structureel naar een andere oplossing zoekt voor je composteerbare materiaal. Je zegt immers dat het composteren niet goed wil.

Er zijn wel methoden waarbij planmatig ongecomposteerd materiaal in de grond wordt gebracht. Kijk maar eens op YouTube onder de zoekterm 'Hügelbeet'. Meestal wordt hierbij de toplaag van een bed afgegraven, dan het grofste materiaal op de bodem gelegd, makkelijker verteerbaar materiaal daarbovenop, dan een laag compost of mest, en dan weer afgedekt met de originele aarde. De compost of mest die erop gaat is vooral bedoeld om het tijdelijke verlies aan stikstof te compenseren wat je hebt als je nog niet geheel vergaan materiaal in de grond hebt zitten.

 

Ik maak zelf van deze bedden, en het is ook een uitstekende manier om hopeloos gecompacteerde grond in één klap losser te maken, maar het vergt wel een planmatige aanpak.

Wat ik zou doen in jou geval is me afvragen of je naar zo'n aanpak toe wil, of dat je blijft bij traditioneel composteren - misschien kun je hier vragen stellen over hoe je composteerproces beter kan.

Zo af en toe wat verhakselen en onderwerken zou ik niet doen - is een halfslachtige manier van werken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...