Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Nieuwe moestuin, hoe vaak water geven met dit weer?


onnaj

Aanbevolen berichten

Hoi,

 

Ik heb sinds afgelopen zaterdag een moestuintje in de tuin. Het is een tuintje van 2 bij 3, voorzien van een 50% gewone grond en 50% organische wormenmest.

 

Er staat oa het volgende in:

- cavolo Nero 1x

- rode biet 2x

- (Cherry) tomaat 2x

- broccoli 4x

- spitskool kool 4x

- boerenkool 4x

- eikenbladsla 4x

- boontjes (zaad) 6 x

- Afrikaantjes 4x

- aubergine 1x

- verder nog wat basilicum zo links en rechts;-)

 

Nu vraag ik me af hoeveel water dit allemaal moet hebben met dit extreme weer. Ik zet nu de sproeier elke avond ca 30 min aan en vervolgens 's ochtends ook nog zo'n 15-20 minuten. Is dit voldoende? Ik zie sommige planten overdag alsnog slap hangen maar dat trekt 's avonds na het sproeien meteen weer bij bij. Op zich wel logisch want het is nu wel héél extreem warm en droog en wij zitten ook nog eens in de regio waar het elke dag 30+ is

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, water geven naar behoefte. Ligt aan wat voor soort grond je hebt, zit daar nog vocht in?

(Heb je bakken die op de aarde staat of heb je een stuk van je tuin afgezet als moestuin of bakken op tegels??? Hoe diep zijn je bakken, kunnen de planten dieper wortelen in de aarde?)

Planten die diep wortelen halen vaak nog genoeg vocht uit de aarde.

Sproeien zou ik helemaal niet doen, is waterverspilling, verdampt voordat het de wortels bereikt. (Voor de tomaten en basilicum ook niet echt wenselijk dat ze nat worden.)

Gieten bij de stam en langs de plantjes is wel een goede methode.

 

Bij extreme hitte laten veel planten uit bescherming zich wat slap hangen, je zult zien dat ook zonder water geven ze in de avond vanzelf weer bij trekken.

 

Verschillende planten hebben verschillende waterbehoeftes of weerstand tegen droogte.

Teveel water is ook weer niet goed.

Denk niet dat er een algemene regel is behalve gezond verstand gebruiken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Alles staat gewoon in de volle grond. Een deel is in potjes opgekweekt door mezelf (moestuintjes van de ah) en een aantal dingen heb ik gekocht bij de kweker.

 

Ik had dat van de Cherry tomaat al eens gehoord, maar ik vind dat raar klinken want in de natuur krijgen ze ook gewoon regen op het blad

 

Maar ik zal eens specifiek googlen per groente hoeveel water het moet hebben, ik weet dat de aubergine eigenlijk sowieso wat minder nodig heeft.

 

Enige is dat als ik de sproeier ook op de moestuin zet, ik het minste water voor de hele tuin verspil. Vandaar dat ik de sproeier erop heb gezet en het niet handmatig heb gedaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

tomaten zijn geen planten die van oorsprong in nederland voorkomen

zoek maar eens op phytophthora, dat maakt duidelijk waarom je tomatenplanten beter niet nat kan maken.

 

op welke manier verspil je met een sproeier het minste water? met de hand kan je juist veel gerichter water geven waardoor je minder water verspilt. een plant heeft geen water nodig op het blad op op de grond rondom maar bij de wortels. + het punt wat Erny al aanhaalde namelijk het verdampen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is duidelijk, wordt voortaan toch gewoon met de hand doen dus!

 

De verspilling zit erin dat ik zo een groot deel van de tuin ineens kan sproeien en ik maar een heel klein deel handmatig hoef te sproeien. Verzet ik de sproeier dan pakt hij vaak plekken dubbel, dat valt niet te voorkomen.

Maar dan doe ik de hele tuin handmatig denk ik, of kijk of ik een sproeier kan vinden waarop je kunt instellen hoe ver deze naar links en rechts sproeit en niet allemaal maar in kunt stellen qua bereik van voor en achter (Gardena sproeier)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo'n Gardena waaiersproeier is ideaal Je kunt inderdaad de waaier zo breed en smal maken als je wilt. En hem eerder laten stoppen en weer terug laten sproeien. Ik gebruik hem veel.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Deze: https://www.bol.com/nl/p/gardena-aquazoom-250-2-zwenksproeier-25-tot-250-m2/9200000010826767/?suggestionType=typedsearch

 

Nou is mijn moestuin (op zand, en wat hoger gelegen dan de rest van onze tuin) zo groot dat ik hem 3 maal neer moet zetten op verschillende plekken om alles te pakken. En ik sproei alleen als het niet meer warm is, en dan echt wel een stuk langer dan 30 minuten.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Denk dat ik jouw tuintje gewoon met een gieter met broes er op, water zou geven, en dan per soort groente her en der wat meer of minder. Met een 4x een volle gieter kom je toch al een heel eind ( zeker niet dagelijks )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook nauwelijks gesproeid in mijn moestuin op zandgrond (vanwege een ernstig gebrek aan energie).

En dat is te zien, alles is dor en geel, behalve dan de paar jonge plantjes waar ik nog wel eens met de gieter langs ga...

Dus ja als je kunt, zou ik zeker wel regelmatig sproeien!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geloof dat niet dat je nu (met zo extreem weinig regen hier) zonder water te geven een volledige! moestuin kunt hebben op alleen zandgrond. Zou zijn sla, komkommer, courgetten, prei, erwten en dergelijke wel eens willen zien.

ik probeer ook zo weinig mogelijk water te geven (hoe minder ik moet doen voor een redelijk resultaat, hoe beter) maar met deze hittegolf moet ik toch 2 keer per week gaan water geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...