Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Oesterzwammenbroed gekregen op MTFD


Jorieke123

Aanbevolen berichten

Aan de mensen waar ik 8 april wat zwammenbroed (van eigen doorkweek) aan heb gegeven:

 

Doe de inhoud van het zakje in een zeer schoon emmertje met deksel. Maak het misschien met een plantenspuit nog wat natter, maar het hoeft echt niet zeiknat te zijn. Gewoon 2x een spuit ofzo.

 

Die zet je lekker warm weg. Gewoon in je kamer, hoeft niet OP de verwarming ofzo. Gewoon op kamertemp.

 

Ik heb vrijdagmiddag mijn portie al zo weggezet, zodat ik jullie minimaal 2 dagen voor ben zo ongeveer. En die van mij werd alweer mooi wit. Het is moeilijk fotograferen zo 's avonds, maar qua kleur ergens tussen deze zonder flits, en die met flits.

 

IMG896461251491766090.JPGIMG896671921491766094.JPG

 

En dan kan je de 1e paar scheppen koffiedik toevoegen. Zorg dat het nattig is, na het koffiezetten is het al wat te droog vaak. Doe het dan even in een kom en meng er iets water doorheen. Roer even goed, en kijk of er een klomp aan je lepel blijft plakken/hangen. Dan gooi je het bovenop de witte laag. Niet helemaal dicht plempen, het moet er steeds weer doorheen kunnen groeien. En zo ga je de komende tijd door. Steeds groeit het witte pluis, en gooi je er nieuw bij. Wacht niet tot alle koffiedik wit is, er mogen wat zwarte vlekken 'on-opgegeten' koffie te zien zijn nog als je er nieuw aan toevoegt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Losse draden zijn bijna niet meer te zien. Het mycelium lijkt op een witte mat, maar wel met nog wat zwart koffiedik. Vul vers koffiedik - laagjes van zo'n 3 centimeter per keer - bij. Wacht vervolgens tot het mycelium eruitziet als een bijna witte mat en voeg dan opnieuw koffiedrab toe. Blijf dit doen totdat de growkit tot aan de rand gevuld is.

 

Van Rotterzwam in hun mail gekregen.

 

Voor de juiste vochtigheid zie filmpje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je Oxygen, maar ik vertel het juist een beetje zoals ik het geleerd heb, van Rotterzwam, zonder precies hun teksten over te nemen en door te linken naar hun filmpjes. Omdat ze niet (financieel) gesteund worden door de mensen waaraan ik wat van mijn broed heb gegeven, leek me dat niet netjes.

Het maakt weinig verschil natuurlijk, of het nou mijn interpretatie van hun teksten zijn, of echt letterlijk HUN tips. Maar toch...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Uhm het lijkt mij juist wel netjes om dan te linken naar hun filmpjes, als er dan een reclame komt krijgen zij daar inkomsten door

 

@appelvrouw hoe dik is de laag van de koffie die je erop hebt gegooid? Ik heb alleen de eerste keer echt gemengd, daarna er gewoon op gelegd en dan groeit het er wel doorheen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Oxygen: nou ik noem ze steeds, dus ik meld echt wel waar het vandaan komt. Maar ze hebben geld en tijd gestoken in die tips en uitleg en dat krijgen ze van mijn vermeerderstukjes niet terug.

Jij kan hier het beste blijven posten: oesterzwammen-op-koffiedik-kweken-t15625.html dan staan al jouw berichten daar bij elkaar, over het opstarten met een nieuw gekocht zakje broed.

 

@ Appelvrouw: dat filmpje is ook nog eens voor het opstarten van zo'n heel nieuw setje die je gekocht zou hebben. En dit van mij betreft een doorstart, dat hoef je niet te mengen. Maar kan ook geen kwaad hoor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga hier ook volgen,

Zondag het zakje in een emmertje geleegd en weggezet boven op de koelkast in de keuken

 

Het broed van Jorieke was maandag al behoorlijk wit begroeid.....ik heb er gisteren wat koffiedik op gegooid en nu maar afwachten totdat het er doorheen komt. Hoelang duurt dat ongeveer?

 

Aangezien ik vanmorgen weer even heb lopen spieken en ik iets ongeduldig ben heb ik het een beetje gemend..

Meteen een nieuwe kweek opgestart om kansen een beetje te spreiden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zondagmiddag laat gestart.

Kurkdroge koffiedik, water toegevoegd, in de magnetron, tot een zacht prutteltje, laten afkoelen, grote helft broed door de bovenste laag geroerd.

Afgedekt met vershoudfolie, met een paar kleine gaatjes.

(De kleine andere helft ligt in de koelkast, als reserve)

 

Nu, bijna drie dagen na start:

2017041214385825391492001044.jpg

 

Staat bij kamertemperatuur (ca 20 graden), vrij donker. Bakje is halfdoorzichtig, net zoals de vershoudfolie.

Of het donkerder moet?

 

Jammer dat Frans er niet was, én meedoet. Hij zou ze misschien weten op te kweken tot een grootte waaronder een volwassen mens kan schuilen

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zet het bakje altijd in een keukenkastje, gaat goed Er hoeven geen gaatjes in dat plastic Henk, liefst niet ivm andere schimmels en vochtigheid.

Ik verhit het koffiedik niet, voordat ik het er bij doe. Ik gebruik het wel altijd 'vers' uit het filter van die ochtend of de vorige dag. Koffiedik wat ik die dag niet nodig heb droog ik en sla ik op als reserve. Of het gaat op de composthoop of bij de pieren van Joep

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dinsdag er opnieuw koffiedik opgegooid, (zoals jorieke gezegd had wat nat maken tot een dikke pap) en vandaag begint het alweer behoorlijk wit en pluizig te worden....dus ik denk dat ik er morgen en overmorgen weer wat koffiedik op kan doen....gaat lekker zo

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jorieke, je had gelijk...

Het doorgroeien van nieuw koffie dik gaat steeds sneller. Dinsdag nieuw koffiedik eropgedaan en gisteren was alles compleet wit en pluizig doorgroeid.

Vandaag weer een lading koffiedik erop...ik zal (ik verwacht woensdag) even een foto maken.

 

Had van gele oesterzwam een nieuwe cultuur gemaakt op karton....ik ga deze ook op koffiedik proberen over te zetten..

Leuke kleine tussendoor projectjes (heb ik net genoeg energie voor momenteel)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had een kwarkbakje genomen van 500 gram met doorzichtig deksel....kan ik zien wat er gebeurt.

 

Gaat eerste keer niet zo snel, maar nu kan ik morgen of overmorgen alweer nieuwe lading koffiedik erbij doen. Dat zal dan de 3e keer zijn..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorige week maandag broed opgestart. Na een paar dagen was het flink wit, dus toen wat van het nattige koffiedik erbij gedaan. Het ziet er nu zo uit:

AN6254s17571492583072.jpg

(geel en rood schijnen door van de buitenkant van het emmertje Turkse yoghurt)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...