Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Olijfboom


palmera

Aanbevolen berichten

Nú voorlopig helemaal niks aan doen. Vooral niet te nat zetten ( dikke kans dat ie erg nat gestaan heeft afgelopen winter ? )

Nog beschut houden tijdens koudere nachten. Komt er écht nog dikke vorst, dan even koel wegzetten in de schuur ofzo. Eind april komt er wel nieuwe groei in.

Half mei nog steeds niet ? Dan is ie dood.

Zit de groei er wél weer in in mei, dan kun je hem wat bijsnoeien als je dat mocht willen. Na 1 aug niets meer snoeien. Na 1 oktober vooral op laten drogen , en niet te nat de winter in laten gaan . Beschut wegzetten dan. Wel licht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Na de strenge winter vorig jaar liep mijn olijfboom niet uit tot ergens eind juni.

Daarna gelukkig weer wel. De takjes waarop geen blaadjes verschenen heb ik dan nadien gesnoeid.

 

De boom als het ware een deadline geven tot half mei vind ik dus een beetje kort. Nuja, ik spreek enkel uit eigen ervaring wat ik heb meegemaakt met mijn olijf. Het kan goed zijn dat het bij andere mensen vroeger uitloopt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt gelijk. Langer wachten is wel veiliger. Hoewel ( daar dacht ik dan nu een beetje aan ) de winter nu wel érg anders is dan juist vorig jaar he ? Vorig jaar hadden we eind april nog kou, nu al warmte.

Maar je hebt gelijk . Het kan zich langzaam tonen.

 

Aan de andere kant. Ik verwacht niet eens dat dit echt vorstschade is. Eerder lichtschade of vééls te nat gestaan ( en dan is 2 graden vorst al een probleem , zeker bij niet goed uitgerijpte takken ( te late groei , te lang doorgemest , te laat of te vroeg bij een Intratuin gekocht ofzo. Zijn nog tig redenen te bedenken. Moet de topicstarter meer info geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt daar zeker gelijk in, Bit!

 

Mijn olijfboom staat wel al drie jaar op mijn terras en wordt in de winter helemaal ingepakt in fleece. Daarbij zorg ik er voor dat hij vooral niet te nat is, eerder wat droog. Al bij al viel de vorstschade wel mee.

Al denk ik ook niet dat dat hier bij topicstarter speelt, het is inderdaad een hele andere winter geweest dan vorig jaar.

 

Meer info van ts zou inderdaad wel handig zijn in deze.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reacties.

Ik denk dat hij inderdaad te nat heeft gestaan, iets te laat hebben we dan voor een betere afwatering gezorgd.

Hij stond ook wel op een winderige plek. Vorstschade kan het denk ik niet zijn, zo ie zo heeft het hier in het zuiden amper een graad gevroren, en de keren dat er vorst kon zijn, had ik hem toch preventief binnen gezet.

Ik heb hem nu tegen het huis aan staan dus beschut en zonnig.

Dan ga ik er even niets aan doen en nog even afwachten! Ik hoop dat hij er door komt, stond er toch wel mooi bij!

Nu wat bemesten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, zeker nu niet mesten. Waarom zou je dat doen ? In de hoop dat ie weer gaat groeien ? Nee. Die reageert op licht en temperatuur. Eerst de nieuwe groei laten komen, en dan kijken wat je wilt snoeien, als dat überhaubt nodig is. En dan nadat ie echt goed aan de groei is , dan iets gaan mesten. Niet te veel he ? En niet meer na 1 aug. Na 1 aug niks meer doen. Dan ook niet meer te nat aub.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 years later...

Ik heb (had?) twee olijfboompjes op stam, op pot. Ze hebben van de winter binnen gestaan, redelijk droog. Inmiddels loopt het bij beide boompjes alleen op een kronkelend takje boven wat uit. Is hier de komende jaren nog weer een volle(re) bos van te snoeien? Het ziet er nu wel heel kaal uit, wat niet helemaal de bedoeling was...

 

Ik ben benieuwd of er nog wat van te maken valt en of iemand nog tips heeft...

 

IMG940685261497891682.JPG

 

IMG940737351497891683.JPG

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Ik zou hem rigoreus snoeien. Alles eraf waar geen groen meer aan zit.

Dan wordt de stam wat langer, maar dan ziet hij er weer wat prettiger uit.

De vormsnoei komt dan later wel weer...

 

Of is dat intussen al gebeurd?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...

Nou, spuit elf geeft ook modder.

 

De olijfbomen hebben - zonder snoei - gewoon lekker buiten gestaan deze zomer... En ze zijn toch redelijk uitgelopen. Ik kan niet zeggen dat het er charmant uitziet, maar het geeft wel hoop.

 

Let wel, de olijfboompjes deden het prima, tot ik ze vorig jaar tijdens de winter binnen heb gezet. Tijdens de winter deden ze het ook prima, maar toen ze na de laatste nachtvorst weer naar buiten gingen, toen werden ze ineens heel sneu en net voor het naar buiten verplaatsen wel erg kaal. En dat terwijl ze in een kamer stonden met een 'zonnig, zuidwaarts gericht raam', zoals de tekst in dat linkje hierboven zegt.

 

Ik heb ze vandaag even in de schuur gezet, maar daar krijgen ze te weinig licht vrees ik. Enig idee hoe ik ze het beste de winter doorkrijg? Niet te snel de overgang naar een verwarmd huis? Of maakt dat niks uit? En qua licht? Weinig bewateren tijdens de overwintering? Zoveel vragen, zo weinig antwoorden... Wanneer snoei ik ze nu het beste? Wanneer mest ik ze dan wel bij?

 

Het is niks vergeleken bij de zomerstop van een goedbekeken soap.

 

En heb ik al gezegd dat ik de olijfboompjes langzamerhand behoorlijk hautain begin te vinden? Echt hoor.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gelukkig spreekt dit linkje (http://www.olijfbomenkopen.be/alles-over-olijfbomen/standplaats-van-de-olijfboom/olijfbomen-en-vorst/) het andere linkje tegen.

 

Moet je een olijfboom nu binnen in huis, in een kamer met raam op het zuiden, of in een koude ruimte overwinteren? Of is het een kwestie van een muntje opgooien en een schietgebedje doen?

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Schietgebedje kan altijd

Maar zonder gekheid; mijn olijfbomen staan altijd buiten. Nog nooit problemen mee gehad. Inmiddels heb ik er 3, maar ben begonnen met 1. Gaat eigenlijk altijd goed. Als het echt vriest dat het kraakt, wikkel ik er wat vliesdoek of bubbeltjesplastic over, maar dat heb ik al zeker 5 jaar niet meer gedaan. Of ja... misschien wel langer. Kan het me eigenlijk niet herinneren wanneer ik ze voor het laatst heb ingepakt. Dus misschien valt het wel mee met de muntjes en gebedjes (ook beter voor je knieën)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...

Ik ben benieuwd dit jaar, nu met de vorst. Mijn olijfboom staat in de volle grond, naast mijn kas. Dus wel iets beschut tegen de wind. HIj staat er heel mooi bij, maarja.. -8 graden is toch best wat voor een olijf. Vorig jaar had ik er een paar olijven in, ik hoopte er dit jaar wat meer te krijgen en er wat mee te doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Olijven zelf inmaken is een proces van een lange adem hebben... geen pretje als je het mij vraagt! Maar als je wil, uiteraard gewoon doen.

 

Je moet de eerste 40 dagen elke dag het water van je olijven verversen. Wel in laten liggen om te weken, maar in vers water dus. Liever ook 50 dagen, maar kan me voorstellen dat je er na 40 dagen klaar mee bent.

Daarna moet je ze nog zo’n 11 maanden in water bewaren. Je bent uiteindelijk zeker een jaar bezig om ze te kunnen eten. En qua smaak? Tomaten van eigen kweek zijn de moeite waard, maar van olijven kan ik dat niet zeggen! Ik laat ze tegenwoordig gewoon hangen.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...