Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Omspitten vs. niet omspitten


Rudie

Aanbevolen berichten

Lieve mensen,

 

ik begin bijna aan mijn 2e seizoen op een volkstuin op zware zeeklei. Op aanraden van een aantal veteranen heb ik de boel vorig jaar omgespit->compost toegevoegd->en laten fresen. De grond is het hele jaar fantastisch luchtig en los gebleven.

 

Vlak voor de winter heb ik de ene helft weer omgespit, maar de andere helft ongemoeid gelaten. Ik wil eens met eigen ogen bekijken of dat ouderwetse omspitten nou wel zo nodig is.

 

Mijn vraag is echter; wat zouden jullie doen met het stuk dat ik ongemoeid heb gelaten? Ik denk zelf:

 

  • de grond losmaken met een woelvork/spitvork, neem ik aan. Maar moet ik daarvoor wachten tot een droge periode of bijv vlak voor een vorstperiode zodat de grond kruimelig wordt?
     
    in het voorjaar wat compost toevoegen
     
    de compost mengen met de grond. Vorig jaar ging daar dus een tuinfrees overheen. Maar wat is het beste handmatige alternatief? Alles er doorheen harken? Sneeboer cultivator? Of gewoon er bovenop laten liggen als mulchlaag?

 

Benieuwd naar jullie mening verblijf ik,

Rudie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog niet zo lang terug is er eenzelfde onderwerp geweest: https://www.moestuinforum.nl/wie-spit-er-nog-en-waarom-t21332.html.

En het zal nog wel eens vaker terugkomen ook.

 

Wel leuk om te lezen dat je op je eigen stukje grond deze vraag stelt en wilt observeren hoe dit of dat uitpakt.

Keren of niet keren heeft voor- en tegenstanders. Waar je weinig tegenstand vindt is bij mulchen. Het bedekt houden van de grond, vooral tijdens de winter, is volgens mij een goede zaak. Een paar meer verkeerde beestjes, maar veel meer goede, dus ik mulch.

Ik ben weinig kritisch waarmee: grasmaaisel, blad, riet, hooi, gehekkelde zoetwater-planten. Ik zou iets kritischer kunnen zijn, maar de grond bedekt houden is goed voor de voedingswaarde en de structuur van de grond.

Dus mijn advies is om in elk geval een deel goed dik toegedekt te houden en eens zien wat dat doet.

 

Als trouwens je grond een heel seizoen goed is gebleven is het waarschijnlijk niet de beroerdste zeeklei. De ene plaats is de andere niet, of misschien is er ooit betere grond opgebracht. Je staat versteld hoeveel mensen altijd met grond hebben omgerommeld; soms kwalitatief goede grond hebben verkocht of juist opgebracht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Indien je het Engels machtig bent, zoek eens op Charles Dowding op Youtube. Zijn kanaal heet 'No dig garden'. Hij heeft een strook die hij elk jaar spit, de rest laat hij ongemoeid: hij voegt enkel compost toe als mulch maar werkt de compost niet onder, noch gebruikt hij een woelvork. Beide brengen goed op. No dig zelfs iets meer. Bij sommige planten is er zowat geen verschil, bij andere brengt no dig meer op. Maar wat hem vooral opvalt: betere grondstructuur, minder onkruid en minder werk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo,

 

Ik ben sinds enkele jaren ook een no-dig fan.

Wat begon uit sceptische noodzaak (slechte rug en niet geloven dat het kon werken) ging al vlug over in fervente voorstander.

De praktijk wijst echter gewoon uit dat het werkt, de spade, woelvork, spitvork, frees ed zijn werkloos nu, vooral mijn rug is me dankbaar.

 

Zoals Ann aanhaalt en ik kan dit alleen maar beamen, de grond wordt elk jaar beter en er is elk jaar merkbaar minder onkruid.

Ik teel op klei/leemgrond en deze is nu praktisch het ganse jaar door bedekt.

 

Jarenlange ongebruikte weide deels diep omgeploegd en er werd massa's compost onder gefreesd.

Dit enkele keren herhaald, als je geduld hebt dan is dat ploegen en frezen zelfs niet nodig.

 

Nu voeg ik elk jaar enkele centimeters compost toe, geen grondbewerkingen meer.

Verder mulch ik met gras wat ik ruim ter beschikbaar heb.

In het voorjaar (april) neem ik wat overblijft van het gras weg zodat de grond vlugger opwarmt maar al vlug breng ik een nieuwe laag compost aan die ik opnieuw afdek met gras. Het gras verteerd traag en gedurende het seizoen vul ik verder aan.

 

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij spitten ook niet meer sinds vorig seizoen. Net als meneer Dowding alleen compost op bedden aangebracht ergens in maart...van de week de laatste kolen geoogst en de grond was super los en helemaal niet compact. Je zag gedurende het seizoen het bodemleven weer toenemen. (Aan het stuk grond was jarenlang niets gedaan) Het is ons goed bevallen, komend seizoen doen wij het weer zo. Oogst was trouwens geheel naar wens

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik spit al 40 jaar niet. Toen ik in 1980 ging verhuizen bleek de nieuwe moestuin een centimeter of 12 beneden het tuinpad te liggen. Na niet meer dan drie jaar was dat verschil opgeheven en nog drie jaar later was mijn tuin zover gerezen dat het een centimeter of zes bóven het tuinpad lag. Zonder dus een spade in de grond en enkel met compost en mulchen te werken. Ouwe stempel via de methode van Alwin Seifert, tot op de dag van vandaag een werkend concept.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klei heeft een uitstekend vermogen om voeding in zich op te nemen en vast te houden. De compactie van de klei maakt het moeilijker, dat moet je zien te doorbreken. Als de grond humusrijker wordt krijg je al een veel betere voedseldistributie naar je plantjes toe. Het is sterk de vraag of je daar nog mest bij moet doen.

Ik zou dat alleen heel gericht doen bij gewassen waarvan je zeker weet dat ze echt heel veel voeding kunnen gebruiken: rabarber, pompoenen, courgettes, tomaten, aardbeien, aardappels... Maar zeker niet bij wortelgewassen of boontjes. Bij twijfel zou ik er niks bijdoen. Bemesting is niet een vanzelfsprekendheid en kan zo z'n eigen problemen geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier op sommige plekken ook vette klei....

Op ons moestuin complex zie ik elk jaar mannetjes (die al lang met pensioen zijn) verse mest onderspitten...zelfs nu nog

Ik werk zelf niet met (verse) mest, alleen bij mijn rabarber....op de bedden waar ik compost op smijt strooi ik 2x per jaar koemestkorrels, ik houd daarbij wel rekening met gewassen die dat liever niet willen. En verder zoals roeier al aangaf....ieder jaar de kleibodem verrijken met compost zal de structuur verbeteren. Maar daar is even wat tijd en geduld voor nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

In theorie zou alleen compost voldoende moeten zijn. Hier ligt nu weer een nieuwe laag compost, en straks gooi ik wat koemestkorrels op de bedden waar aardappels en kolen e.d. komen. Voor mijn gevoel zijn al die lagen - al dan niet goed verteerde- mest ook niet heel erg 'natuurlijk'. Hier en daar een beetje poep is logischer, denk ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Gevoelig onderwerp, dat spitten.. vooral als ik zie dat mensen hier op 't forum er al voor verbannen zijn (Berryfreak) omdat hij zich niet begrepen voelde en mensen hem niet begrepen.. en als ik het terug lees is het toch zo jammer .

 

Ik heb nu voor ik op "Versturen" gedrukt heb een heel verhaal verwijderd: misschien moet ik niet gaan proberen te overtuigen, de mensen die geïnteresseerd zijn verrijken zichzelf toch wel met de massa aan nuttige informatie vrij beschikbaar op 't internet hier over.

 

Dat spitten een slecht idee is weet men al sinds ~1930, maar ik denk dat we het allemaal eens zijn dat megafarms die ons wereldwijd van zo goedkoop mogelijk voedsel voorzien niet zomaar even alles anders kunnen doen..

 

..die verandering begint toch echt bij ons zelf.

 

Ik heb zelf nog geen moestuin, maar wel een flinke tuin en vooral de laatste 2 jaren op zoek ben gegaan naar hoe ik de tuin (gazon, planten, etc) mooi kan krijgen met zo min mogelijk werk, met zo min mogelijke kosten. Daarvoor ben ik me gaan verdiepen in het effect van sommige planten op andere planten en de gezondheid van de bodem (hoe ga ik dat gazon zo groen en vitaal mogelijk houden), waarom krijgt 't een de benaming onkruid en het andere niet (en waarom is gras dan geen onkruid.. die is nog 't ergste!)..

 

Uit eigen testen kwam ik tot een aantal conclusies waaronder de volgende relevant voor de discussie (flink versimpeld):

  • de borders die vol bleven liggen met herfstblad heel het jaar door (te lui om weg te halen) hadden nooit onkruid en de planten daarin deden het bijzonder goed
  • compost op het gras gooien zorgde voor zoveel groei dat ik er bij wijze van spreken vormen mee zou kunnen ontwerpen
  • compacte grond manueel los maken resulteerde in verstoorde manueel los gemaakte compacte grond - niet in vermindering van de compactheid

Ik zag afgelopen half jaar pas het "no-dig" of "no-till" concept voorbij komen als losstaand iets, en zag dat ik tot de zelfde conclusie was gekomen.. maar niet zozeer als losstaand iets. Dat is net als het proberen weghouden van bladluis, etc.. het systeem is complexer als dat, het kan netjes georganiseerd worden, mits 't maar goed gecombineerd wordt en de natuur plaats en mogelijkheid bied en krijgt.

 

Samengevat:

 

  • niet spitten

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vlak voor de winter heb ik de ene helft weer omgespit, maar de andere helft ongemoeid gelaten. Ik wil eens met eigen ogen bekijken of dat ouderwetse omspitten nou wel zo nodig is.

 

Leuke test Rudie!

Zelf heb ik ook gedwongen deze test gedaan.

Normaal spitte ik mijn tuin in het vroege voorjaar waarbij ik naar behoefte mest of compost toevoegde.

 

Ik moet er bij zeggen dat ik op zeer arme grond zit.

Dat zal een heel ander resultaat geven.

Mijn tuin ligt deels over een oude tankval uit W.O.II die gevuld is met (duin) zand.

Veel teelten zijn al moeilijk, m.n. kool e.d. die een rijke grond vragen.

Het verschil tussen de opbrengst bij mensen die niets toevoegen en zij die wel mesten is groot.

Ik heb Boerenkool van 20 cm gezien maar ook van boven de meter van planten die van dezelfde opkweek afkomen.

 

Elk jaar voeg ik ongeveer 2-3-4 kuub mest toe en 1,5 kuub zelfgemaakte compost.

Daarmee kan ik de grond en de planten voldoende voeden.

Mest kan ik onbeperkt krijgen. De compost maak ik van huis en tuinafval gemengd met paardenmest met stro.

Door lichamelijk ongemak is spitten sinds een paar jaar niet meer mogelijk.

 

De zandgrond spoelt heel snel uit.

Ik zie dat door te kijken naar tuinen die voorheen goed gemest werden waar een nieuwe op komt die niet mest.

Binnen enkele jaren zie je de grond verarmen.

 

De afgelopen twee jaar heb ik bijv. op het vak waar de mais komt een laag half verteerde mest aangebracht met het idee dat de mais die eerst `gebruikt` waarna ik het het volgend voorjaar de grotendeels verteerde restanten heb doorgewerkt in de toplaag met de drietand.

Het is me zeer tegengevallen, niet alleen slaat de grond snel dicht, ook planten groeiden er opvallend slecht.

Naar de reden kan ik alleen raden, te kort stikstof? , maar voor mij was het aanleiding om dit jaar toch alles weer te frezen.

Helaas heb ik niet genoeg compost om dit ook met compost te doen.

De compost opbrengst is maximaal, maar bij mij toch maar net genoeg voor de aardappels, de bakken de aardbeien en nogwat liefhebbers.

Compost aankopen zou kunnen, maar ik denk daar toch niet positief over.

 

Over het bodemleven bij frezen maak ik me niet druk, wormen zijn er bijna niet op deze zandgrond.

Ook vindt ik het voor het onderdrukken van onkruid fijn om regelmatig door de grond te gaan.

Met name riet, kweekgras, paardenstaart en haagwinde zijn zonder grondbewerking lastig te beheersen.

 

Ik volg het niet spitten met belangstelling maar (helaas) zie ik voor mij met een flinke moestuin geen werkzame manier.

Hoe ik het nu aanpak werkt op deze bodem en is te realiseren het systeem heeft zich over de tijd bewezen.

Maar expirimenten vindt ik erg leerzaam, laat maar horen hoe het gaat!

 

Welke aktie heb je nu ondernomen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gevoelig onderwerp, dat spitten.. vooral als ik zie dat mensen hier op 't forum er al voor verbannen zijn (Berryfreak) omdat hij zich niet begrepen voelde en mensen hem niet begrepen.. en als ik het terug lees is het toch zo jammer .

 

Er is hier op het forum nog nooit iemand 'verbannen' om de opvattingen die iemand heeft of zoals door jou nu omschreven.

 

In extreem zeldzame gevallen wordt er wel eens iemand 'verbannen' om de houding die iemand aanneemt ( ook weer in extreme vorm vooral ). Dat soort uitingen verwijderen we dan ook zodra gezien en zijn ook nu door leden die later lid worden niet meer te achterhalen : die uitlatingen zijn heel simpel gewoon weg.

 

Dus nee, wat je ook leest; wat je leest is nooit de oorzaak van de 'ban' .

 

Overigens : er is een forum onderdeel "over het forum, vragen en klachten" . Heb je iets wat je dwars zit, stel daar gerust je vragen of overdenkingen. Gaan we hier weer gewoon verder met spitten of juist niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien beter on-topic blijven Bit, mij zit niks dwars maar als jou iets dwars zit dan lijkt me een privebericht beter als daar hier over te beginnen.

Dat de gemoederen hoog oplopen over spitten of niet spitten moge toch duidelijk (geweest) zijn, en heel netjes dat jullie de reden van het verbannen hebben verwijderd, maar dat zal toch ook niet uit het niets gekomen zijn en dat is wat ik daarmee bedoelde.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...