Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Onbekende Super fruit Cornus mas rassen(gele kornoelje soorten)


arjanmek

Aanbevolen berichten

Wie heeft er ervaring met Cornus mas(gele kornoelje)

Er zijn best veel rassen als ik het internet er op na lees, Maar wat is nu bij welk ras het grootste voordeel?

In Nederland is het meest aangeboden ras 'Jolico' maar er is kruisbestuiving nodig.

Als je internet er op na slaat, staat er veel over gezonde dingen waar kornoelje goed voor is,

Ook schijn je een goede zomer voor Jolico nodig te hebben met afrijpen. Er zijn ook rassen die eerder rijp zijn, maar waarom worden deze niet aangeboden?

En hoe is de smaak van welk ras om zo te eten? Hoe verwerken jullie de bessen? We hebben al een aantal rassen geplant. Maar wat er de grootste voordelen van zijn weten we echt niet..

De geplante rassen zijn:

Pioneer

Schonbrunner gourmet

Jolico

flava

szafer

en nog een paar.

Wie kan een goede beschrijving en advies geven?

 

gebruik op google:

Vrucht:

Jam

Sommige rassen zo eten

schnaps stoken

soort cider

Onrijp als olijven in leggen

 

Pit/steen:

Olie persen(oliegehalte tot ruim 40 %)

Heerlijke koffie surrogaat branden en malen,De Echte Wienermelange/weense koffie die we niet (meer)kennen volgens recenties een heerlijk zoete vanille aroma als je mengt met arabica boon.

 

Hout schijnt ook waardevol te zijn, is het hardste hout van noordelijk halfrond buiten tropische gebieden

 

vrucht

Hoge vitamine c

Word bij maagwand en darmontstekingen gebruikt, ook bij Crohnachtige toestanden

enz

Wie volgt met andere rassen en voordelen smaak enz...

 

De struiken zijn allemaal afgelopen jaren in het voedselbos/permacultuur gepland in zandgrond. Nu de vrucht noghttps://www.facebook.com/natuurvanovervloed

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Arjan

 

In het boek "Trees for gardens, orchards and permaculture" van Martin Crawford (met in mijn ervaring de meest complete en goede informatie, zij het voor de Britse situatie vooral) op blz. 68 t/m 70 o.a. ook beschrijving van een 30-tal rassen.

 

Helaas zal een scan daarvan niet lukken omdat de bladzijden aanzienlijk groter zijn dan mijn scannertje voor A4, anders zou ik ze je gemaild hebben. Boek is zeer de moeite waard, maar prijzig als je het voor maar enkele fruitsoorten gebruikt....bibliotheek misschien?

 

Van Jolico staat er niet dat ze laat is. Wel zeer productief en met zeer grote bessen (4,5 a 5,6 gram/stuk) die erg zoet zijn.

Pioneer = grootvruchtig (verder geen info)

Flava = gele bessen, groot en van de zoetste

De andere 2 worden niet genoemd.

 

Heb zelf een paar planten staan sinds 2 en 1 jaar omdat ze geschikt zouden zijn voor echte schaduw. Maar eerlijk gezegd gaan ze in het echte bos-deel maar langzaam en overweeg ik om ze naar lichtere plekken te verplaatsen. Zijn geen cultivars en meer bedoeld als bosgoed en voor de bloemen (hopelijk binnenkort voor het eerst?) Stekken gaat heel makkelijk.

 

Waarom er maar zo weinig rassen in Nederland te verkrijgen zijn...? Waarschijnlijk te onbekend en heel zeker hier geen interessante commerciële teelt.....( 3 a 5 kilo vruchten is volgens Crawford heel veel aan een boompje...Jolica is daarvoor waarschijnlijk de beste)) hoewel de plant al vele eeuwen hier groeit en rijpen van de vruchten voor zover ik weet niet echt een probleem. Weet ook niet of de grootvruchtige kweekvormen kwekers-rechterlijk beschermd zijn? In zuid-oost Europa is er wel veel teelt, ook voor de markt en daar zitten ook kwekers met groter assortiment, waarvan sommige Engelstalige websites hebben en voor heel redelijke verzendkosten hier leveren. De enige van wie ik zeker weet dat ze een behoorlijk aantal rassen hebben zit in Slowakije, maar die levert alleen in het najaar (wortelgoed) en is nu alweer gesloten voor dit seizoen.

Wellicht dat andere forumleden tips daarvoor hebben?

 

Waar wil jij je boompjes kopen?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ikzelf heb al heel lang wilde gele kornoelje staan en dat zijn typische bosrand struiken. En zoals weknow al schrijft, niet voor dikke schaduw, maar ze kunnen uitstekend in de halfschaduw.

Doordat ze uit zaad zijn vermenigvuldigd heeft iedere struik andere eigenschappen en die zijn zeer variabel.Ook de vruchten zijn dus eer variabel, kleur van helderrood tot zwartrood en van intens zuur tot zoetzuur. Zelfs de rijptijd is zeer variabel.

Prachtige struik die in geen enkele tuin zou moeten ontbreken.

En van de vruchten kun je een fantastische jam maken.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

weknow, We hebben al een aantal rassen geplant, geloof 6 of 7.Ook hebben we zaailingen geplant. hierzitten bijna geen bloemknoppen in op dit moment Deze hebben we bij verschillende kwekers gekocht waaronder bijv Kordes uit Duitsland. Zelf zit ik in het groen, kweker en hovenier en handel er zelf ook mee. Dus planten zoeken en verkrijgen in de handel lukt me aardig.. Maar wat ik me wel afvraag is wat het ene soort bij het andere voor heeft. Waarom zouden de gele cornoeljes hier zo lage opbrengst heb met zuiden van EU? Van sommige soorten lees je dat na 15 jaar een opbrengst van 30/50 kg per struik kunt bekomen. Waarom in NL niet? Bestuiving? En wie heeft ervaring met welk ras? Van onderstaande site heb ik informatie, maar geld deze voor NL http://cornusmas.eu/pages/strona-glowna/oferta/deren-jadalny-cornus-mas

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik pik even 2 stukjes informatie uit het genoemde boek w.b. bevruchting/opbrengst:

 

Een probleem met vroege (februari/maart) bloei hier kan zijn dat bevruchting (door hommels vooral) slecht verloopt....penseelbestuiving wordt dan aanbevolen. Plant hoort in zone 4....wij hebben 7 en vooral 8 in Nederland (aanzienlijk milder)...dus ook dat kan verklaring zijn voor mindere opbrengsten.

 

Natuurlijke exemplaren kunnen een opbrengst geven van 1000 kilo per ha. In kwekers-boomgaarden (Turkije, Oekraine) is tot 5000 kilo per ha. haalbaar. Verder gekend dat bloei van jonge planten vooral mannelijk is (stampers van bloemen ontwikkelen zich vaak pas ook als bomen wat ouder worden) en pas na heel aantal jaren volle productie (bomen worden zeer oud). Bij geënte cultivars vruchtdracht aanzienlijk sneller.

 

Overigens leuke specialistische collectie op die Poolse website...en ook enkele dingen die me echt interessant lijken voor bij mij, zoals de kruising tussen peer en kwee, de elaeganussen en enkele hele nieuwe cultivars van kiwibes.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat zegt Martin Crawford in het boek over de Cornus kousa chinensis ? In zijn boek creating a food forest komt deze namelijk beter naar voor dan de Cornus mas (good flavour) terwijl de Cornus kousa chinensis (excellent tropical flavour).

Bij mijn ouders moet volgend jaar de tuin heraangelegd worden (verplichte afgraving) en was van plan om die te zetten (hopelijk mooi en lekker).

 

Als reactie op post hieronder maar om het topic verder proper te houden voor de vragensteller antwoord ik hier maar via edit:

Aangezien ze in dat boek allemaal onder Cornus staan, vond ik het hier wel relevant aangezien zijn voorkeur bij de beschrijving van de verschillende rassen duidelijk gaat naar de Cornus Kousa Chinensis. Weknow zijn boek is later geschreven en vroeg me dan ook af of zijn mening nu anders is, hopelijk kan en wil Weknow het me sturen in pb.

In mijn boek staan als aan te raden Cornus mas rassen: Elegant/gourmet/Jolico en als hybride ras Norman Hadden.

 

Veel informatie over de Kousa op dit forum? Volgens mij niet want had daarop al gezocht, wordt eens in het algemene Cornus topic vernoemd en dan nog enkele keren ter identificatie (zonder verdere info) .

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Laten we het bij de Cornus mas cv houden, kousa chinensis is al veel meer info over bekend op dit forum. Heb wel eens vruchten van de kousa geproefd, was in mijn beleving niet echt om speciaal een exemplaar van te zetten(wel voor de bloem hoor,die zijn schitterend) Cornus mas is in NL alleen bekend in groot groen en als af en toe een heester . Niet specifiek als vruchtplant. Qua vruchtverwerken kun je meer met een mas als met een kousa. ook gezondheid en verder gebruik is voor mij wat mijn interesse wekt. Ook als vroege drachtplant voor bijen en andere bestuivers (feb/maart) ook dat mas in andere landen wel gemeengoed is als het om fruit gaat. dus mijn interesse is nu zoveel mogelijk reacties en ervaringen bij elkaar te krijgen en hier een onderbouwde conclusie uit te trekken. En ook bekendheid aan te geven ...

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb drie rassen staan en ik denk dat de bestuiving en leeftijd de beste verklaringen kunnen zijn waarom het lang duurt eer we grote opbrengsten krijgen. Ik vind de smaak van hele rijpe vruchten lekker. De jam is dan ook lekker. Iets onrijpe vruchten zijn wrang en daardoor niet erg aantrekkelijk. Ik heb er maar drie gezet vanwege deze reden. Ik meng ze met fruitsoorten die ik lekkerder vind. Het is inderdaad ene prachtige plant die goed is voor bestuivers.

 

Ze zijn inderdaad gezond. Ik heb ook drie Cornus kousa staan en hoop dat sommige selecties net als die van Cornus mas lekkerder zullen zijn. Ik moet echter nog wachten op meer vruchten. Je hebt van beide soorten ook slecht smakende rassen, maar dat heb je ook bij appels en peren.

 

Ik verwacht niet dat dit in Nederland ooit een plant wordt waar veel vraag naar zal komen. Dat zal de grootste reden zijn dat je niet heel gemakkelijk aan goede rassen kunt komen. Het laten opsturen vanuit Oost-Europa is bijna net zo duur als ze in Nederland laten versturen, dus goed betaalbaar. Verder kunnen ze wel bevriezen, want dat heb ik al eens meegemaakt. Dat komt omdat de soort bij ons zijn natuurlijke noordgrens bereikt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ongeveer honderd Cornus Mas zaailingen in mijn tuin staan in de vorm van een strakke heg en nog wat vrij groeiend bosplantsoen. Deze zaailingen hebben allemaal unieke vruchteigenschappen en ik vind zowel de struiken als de heg prachtig om te zien.

 

Het bijzondere van Cornus Mas is dat het één van de weinige fruitsoorten is die je op werkelijk elke gewenste manier kunt snoeien terwijl hij toch altijd fruit geeft: knotboom, strakke haag, natuurlijke haag, berceau, hoogstamboom, struik, kandelaber, leiboom, werkelijk alles is mogelijk! Daarnaast kunnen de bomen heel erg oud worden en ook dat is bijzonder.

 

De vruchten zijn ongetwijfeld erg gezond maar ik vind ze helaas niet lekker, ook niet na verwerking. Uiteraard is dit een kwestie van smaak

 

Nadelen zijn er ook: de bloemen stinken, ze ruiken net als het slijm dat op een vis zit. Sommigen vinden de geur op rottend vlees lijken. Daarnaast irriteren de bladeren op de huid bij aanraking. Tevens is de pit erg groot in verhouding tot het vruchtvlees, althans bij de zaailingen. Verwerking van de vruchten is lastig omdat de dikke pitten niet door de roerzeef kunnen. Ook treedt de vruchtbaarheid redelijk laat in en soms kan er bladvalziekte optreden in natte zomers als gevolg van schimmel. De cultivars zouden hier minder last van hebben maar daar heb ik geeen ervaring mee.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik dit allemaal lees dan denk ik: we hoeven toch niet alles te geloven wat er wordt geschreven in boeken/internet.

Mijn ervaring is dat er nogal vaak optimistisch wordt gedacht over opbrengsten. En ook de tip om penseel bevruchting toe te passen. De schrijver van het boek heeft duidelijk nog nooit een cornus mas gezien in bloei denk ik dan. De bloemetjes zijn zo verrekte klein. Bovendien zijn veel bloesems van veel bomen/planten enkel op bepaalde tijden van de dag optimaal vruchtbaar. Nonnen werk.{deze uitdrukking in het kader van gelijk beoordeling man/vrouw].

 

Cornus bloeit heel vroeg en heeft daarvoor een vangnet ingebouwd. Een zeer,zeer lange bloei. Er is altijd wel een bloemetje van het bloemenschermpje die wordt bestoven. Bovendien als het hele trosje bloemen wordt bestoven, wat wel eens gebeurd, dan blijven de vruchtjes beduidend kleiner. En loopt de verhouding pit/vruchtvlees nog verder terug. Heeft dan ook geen zin om te plukken.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

. Windindewilgen, heb je deze ervaring met wat je over Cornus mas schreef? Valt het allemaal zwaar tegen met opbrengst, ook met veredelde rassen? Als je zo leest moet er met een veredelt ras wel mee vallen als het om vrucht/pit verhouding gaat

 

 

http://www.fruitiers-rares.info/articlesA-141a146/article144-Cornus-mas-Cornouiller-male.html

Dit is een franse liefhebber die veel fruitsoorten kent, ook in frankrijk het 'probleem'dat er bijna geen rassen verkrijgbaar zijn. Deze fransman zit wel heel zuidelijk hoor, is niet te vergelijken met hier.

Maar hij beschrijft heel duidelijk hoe je kunt zien of ze ECHT rijp zijn en niet er tegenaan.

Ook is het ras wat hij aanraad de Jolico. Waarom alleen deze vraag ik me af

 

Wel bijzonder dat er zo weinig mensen hier echt bekend met de vruchten zijn.. Vooral van rassen.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik dit allemaal lees dan denk ik: we hoeven toch niet alles te geloven wat er wordt geschreven in boeken/internet.

Mijn ervaring is dat er nogal vaak optimistisch wordt gedacht over opbrengsten. En ook de tip om penseel bevruchting toe te passen. De schrijver van het boek heeft duidelijk nog nooit een cornus mas gezien in bloei denk ik dan. De bloemetjes zijn zo verrekte klein. Bovendien zijn veel bloesems van veel bomen/planten enkel op bepaalde tijden van de dag optimaal vruchtbaar. Nonnen werk.{

schreef WindindeWilgen.

 

Ik heb niet meer gedaan dan uit 4 pagina's vol informatie (waarvan ik denk dat ze degelijk en goed is!) uit het genoemde boek van Martin Crawford, relevante gegevens proberen te halen waarmee Arjan verder geholpen wordt. De lange bloeitijd noemt hij overigens ook. Te weinig om een oordeel zoals jij dat nu uitspreekt over dat boek of die schrijver, WindindeWilgen, te doen. In mijn ogen is dit...temidden van zo veel kletskoek en cultus dat ik tegenkom....juist een schrijver die wel complete, duidelijke en op heel veel ervaring gebaseerde informatie geeft Ik denk: Dit is echt een autoriteit die echt weet waarover hij het heeft en ik raadpleeg hem graag om die reden. Maar oordeel niet over hem op grond van mijn pogingen om uit heel veel informatie te halen wat voor Arjan wellicht bruikbaar zou kunnen zijn Ik denk dat er weinig tot hier toe naar voren gebracht is, wat niet ook als informatie in dat boek van Crawford staat.

 

Over mijn eigen, uiteraard zeer beperkte, ervaring met deze en andere Cornussen ben ik duidelijk geweest, denk ik...dus ik gebruik graag de bijdragen van anderen hier om bij te leren.

Interessant aan dit topic en de reacties is dat vanuit ervaringen van verschillende mensen op dit forum allerlei aspecten van deze plant besproken worden en dat is leerzaam. Van jou neem ik bijv. graag mee dat je bestuiving met een penseel niet zo praktisch vindt.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wel met de wilde dus. En daar zit al een enorme variatie in, ook in vruchtgrootte. Vaak gaat men uit van de max vruchtgewicht/opbrengst.

Dit zie je ook met bv kersen en abbrikozen. Bij kersen staat dan bv 14gram vruchtgewicht.Ik zou willen dat alle kersen van dat ras deze maat hadden.

Zo ook bij abrikozen, als je de filmpjes ziet van de kwekersrecht houders dan ga ik totaal kwijlen.Een soort geestelijk orgasme. Ook hier laten ze het max resultaat zien wat evt mogelijk is bij max gewasbescherming en max bemesting/bewatering van de grond.

Bovendien moet je bij dergelijke opgaves altijd weten wat de opbrengst gemiddeld per hectare bij een bepaalde plantdichtheid is in de loop der jaren.

Want cornus wil ook wel eens een beurtjaar hebben bij mij. Maar wat je ook kiest: aanbevolen, voor de jam, voor het oog, voor de vroege insecten.

Bovendien is het prima brandhout.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

bij een bepaalde plantdichtheid

 

Aanbevolen plantafstanden door Crawford voor een productieboomgaard: 6 a 7 meter.

In een haagvorm gesnoeid voor productie: 3,7 meter(12 ft.) van elkaar.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nog wat info over de schónbrunnergourmet gevonden:Een andere zeer interessante variatie veredelde reeks van de Hoger Federaal Instituut voor Tuinbouw, Vienna-Schönbrunn; vergelijkbaar met Jolico, met een groot, helder rood, licht peervormige fruit, zoete smaak en de tijd van volwassenheid - en een gezond en robuust Wildfrucht bossen met een hoge (sier)waarde in gebruik, zelfs voor veldteelt .. D, H, R, St. 5a.

 

Eine weitere, sehr interessante Sorte aus der Zuchtreihe der Höheren Bundeslehr- und Forschungsanstalt für Gartenbau, Wien-Schönbrunn; ähnlich Jolico, mit großen, leuchtend roten, leicht birnenförmigen Früchten, süßem Geschmack und zeitiger Reife – ein gesundes und robustes Wildfruchtgehölz mit hohem Zier- u. Nutzwert, auch für den Ertragsanbau. D, H, R, St. Zone 5a.

 

ornus Schoenbrunn Gourmet Dirndl (Plant)

 

Cornus mas

Een smakelijke selectie van Cornus. De vrucht smaakt zeer geurig en zoet. Als een mengsel van kersen en pruimen van een goed ras, maar meer intens en met een beetje meer zuur, maar toch aangenaam zoet. Hiervoor zij volledig rijp moeten zijn, ze vallen om aan te raken vrijwel uitsluitend in de handen. De vrucht kleur is donker dan de vruchten voelen zacht.

De peervormige vruchten zijn erg groot is, kan een vrucht een lengte van 3,5 cm te bereiken.

Schönbrunn Gourmet Dirndl uitgelezen in de "Higher Federale Instituut voor Tuinbouw Vienna Schoenbrunn". In Oostenrijk Kornelkirschen worden gewoonlijk Dirndl, vandaar de naam.

Carneool kersen zijn self-vruchtbaar zijn ze cross-bestuiver, dus je moet nog steeds de wilde soorten Cornus aldus gevormde vruchten.

 

cornus-Jolico94931482950499.jpgkornellkirschegourmet69001482950609.jpg

 

 

Bovenste foto is een Jolico, 2 is een shonbrunner

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Cornus mas flava kwam ik ook tegen, Schijnt een heerlijk aroma te hebben en is knalgeel bij rijping. De linker bessen op de foto is de flava. Het is ook al een best heel oude vinding. Bestaat al meer als 200 jaar(?) cornus-mas-flava27291482951338.jpeg

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

http://www.dirndlwiki.at/index.php?title=Sorten Dit is de laatste voor vandaag Kom veel leuke sites tegen, maar geen Nederlandse.... Heb ook nog een mooi foto'tje van de Pioneer, dit schijnt ook een waardevol ras te zijn. Je kunt wel veel verschillen zien in ras...cornus-pioneer66711482952542.jpg

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb onder andere dit ras staan. Ik hoop dat ze lekker zijn. Ik heb trouwens veel gele kornoeljes in Mijdrecht en Zuid-Limburg gezien die vol met vruchten zitten, dus ik verwacht dat de productie gewoon goed wordt. Misschien duurt het wel een paar jaar.

 

drien-ekzotycnyj2-280x200.jpg

http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/de/Kornelkirsche-Cornus-mas-EKZOTICHESKIJ#.WGS6T_l5NXk

 

Ze hebben een goede levering en hebben veel gele kornoeljes. Het bedrijf ligt in Slowakije. http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/de/Kornelkirsche

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat zijn wel mooie rassen die je aangeschaft hebt, vind ze wel erg erg prijzig. Hé jammer dat iedereen jonge of wilde heeft.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Als er in de buurt (straal van 50 m) geen andere staan is het zeker aan te raden.

Ik heb er nog wel een aantal goede geente rassen staan, dus als je belangstelling hebt, stuur maar een pb

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Even een paar takken bekeken, het lijkt dat er een zeer goede bestuiving is geweest! Deze zijn van de Cornus mas 'Schonbrunner gourmet'

Het belooft wat te worden! Zal bij mij voor het eerst zijn als er vrucht aankomt...

2017040417192563821491322638.jpg2017040417190977241491322664.jpg

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later ...

De veredelde gele cornoelje is hier aan het rijpen! Wat een joekelse bessen, het overtreft mijn verwachting. We hebben een struik helemaal boordevol hangen met grote bessen( Shumener) NU de smaak nog afwachten 2017081411480997981502706946.jpg

2017081411475321771502706963.jpg

 

Op de ene foto is de 'gewone gele kornoelje'en de grote bes is van de geente exemplaar die aan rijpen is!

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...