Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Oost Indische kers


Jorieke123

Aanbevolen berichten

Ik heb een aantal uit de kluiten gewassen planten staan. En heb al een paar potjes met groene zaden ingemaakt, als zijnde kappertjes.

Maar aangezien echte kappertjes de ongeopende bloemen zijn, vraag ik me af of het wel klopt dat ik de zaaddoosjes inmaak.

Die worden steeds genoemd in recepten... maar ze zijn zo.. week. (ik had ze vorig jaar ook gemaakt, veeeeeeel te zuur, en ontzettend zacht en pruttig). Misschien zijn de ongeopende bloemen beter?

 

Maken jullie oost-indische-kers-kappertjes? En zo ja: hoe, en met wat?

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn recepten zeggen hetzelfde... de zachte zaaddoosjes...

heb hier een potje staan met zout water en die dingen... beschimmeld, te lang laten staan (zostraks maar even verwijderen, ehem...), eerst had ik er niet genoeg, en ik zamelde ze beetje bij beetje... voordat ik zou gaan inmaken...

 

Affijn, prachtig topic. Want ik had vandaag een ultimatum: of ik ontdek iets nuttigs aan de OI kers, of ze gaan gewoon mijn tuin uit... planten van een kubieke meter pp... bizar gewoon...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had al O.I.Kers pesto gemaakt.... niet echt geslaagd. Ook rijstkoekjes met de steeltjes.... ook niet geslaagd.

Nu maar eens een potje kappertjes maken van de bloemknopjes, kijken/proeven wat het verschil is.

 

Ik laat ze wat omhoog groeien over een paar houten rekjes, en dan valt het wel mee met de ruimte die ze opslokken. Flink snoeien is wel nodig..

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoveel bloemen schreeuwen om iets mee te doen, heb dit gevonden...

 

Naam: Oost-Indische kers, "Tropaeolum majus"

Familie: Klimkersfamilie

Meest werkzaam gebied: Ontstekingsremmend in het algemeen

Eigenschappen: Oost-Indische Kers is een ontstekingsremmer en antibiotisch op verschillende orgaansystemen, is algemeen versterkend. Specifiek bij de ziekte van Lyme. Bij o.a: infecties aan urine-, darm- en luchtwegen. Bij griep, Slijm ophoesten, chronische bronchitis en longemfyseem. Bevordert de menstruatie en is progestoron verlagend. Oost-Indische kers stimuleert de spijsvertering en verbetert lichtjes de basisenergie.

Toepassing: Tinctuur.

Gebruikte deel: Bloeiende toppen. Bij het drogen verliest het zijn werkzame inhoudstoffen voor een groot gedeelte. Verse bloemen en blad zijn eetbaar en lekker in salades.

Contra indicaties: Er zijn geen nevenwerkingen of contra indicaties bekend bij de therapeutische doses.

 

http://www.eleoflora.nl/kruidenno.html

 

Iemand van de kruidenheksen die hier ervaring mee heeft?? Mijn plan is om een heftige tinctuur te maken van de bloemen a la appelvrouw (onverdunde wodka) en in geval van griep of bronchitis (mezelf, ik heb er nou ook één) druppeltjes in een glas water te doen, drie keer per dag of zo, en het dan op te drinken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoveel bloemen schreeuwen om iets mee te doen, heb dit gevonden...

 

Naam: Oost-Indische kers, "Tropaeolum majus"

Familie: Klimkersfamilie

Meest werkzaam gebied: Ontstekingsremmend in het algemeen

Eigenschappen: Oost-Indische Kers is een ontstekingsremmer en antibiotisch op verschillende orgaansystemen, is algemeen versterkend. Specifiek bij de ziekte van Lyme. Bij o.a: infecties aan urine-, darm- en luchtwegen. Bij griep, Slijm ophoesten, chronische bronchitis en longemfyseem. Bevordert de menstruatie en is progestoron verlagend. Oost-Indische kers stimuleert de spijsvertering en verbetert lichtjes de basisenergie.

Toepassing: Tinctuur.

Gebruikte deel: Bloeiende toppen. Bij het drogen verliest het zijn werkzame inhoudstoffen voor een groot gedeelte. Verse bloemen en blad zijn eetbaar en lekker in salades.

Contra indicaties: Er zijn geen nevenwerkingen of contra indicaties bekend bij de therapeutische doses.

 

http://www.eleoflora.nl/kruidenno.html

 

Iemand van de kruidenheksen die hier ervaring mee heeft?? Mijn plan is om een heftige tinctuur te maken van de bloemen a la appelvrouw (onverdunde wodka) en in geval van griep of bronchitis (mezelf, ik heb er nou ook één) druppeltjes in een glas water te doen, drie keer per dag of zo, en het dan op te drinken.

 

Ok, maak jij hem met wodka, dan ik met eau de vie...gaan we later een proeverijtje houden met afdeling Midden Nederland

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een aantal uit de kluiten gewassen planten staan. En heb al een paar potjes met groene zaden ingemaakt, als zijnde kappertjes.

Maar aangezien echte kappertjes de ongeopende bloemen zijn, vraag ik me af of het wel klopt dat ik de zaaddoosjes inmaak.

Die worden steeds genoemd in recepten... maar ze zijn zo.. week. (ik had ze vorig jaar ook gemaakt, veeeeeeel te zuur, en ontzettend zacht en pruttig). Misschien zijn de ongeopende bloemen beter?

 

Maken jullie oost-indische-kers-kappertjes? En zo ja: hoe, en met wat?

 

Je zegt dat ze snotterig worden, misschien heb ik een aanwijzing gevonden in een inmaakboek (Maja Krans)... daar staat dat na de pekelfase, de zaden weer opnieuw moeten drogen, in de zon, of in de oven, minimaal drie dagen...

Dit opnieuw drogen kwam ik tot nu toe nog niet tegen in de moderne recepten...

Link naar reactie
Delen op andere sites

OK, maar het is nog niet uitgeprobeerd door mij....

Oostindische kers in het zuur

 

jonge, zachte zaden van de OI kers

zout

dragon, kruidnagel, laurier, mierikswortel, peperkorrels

azijn

De nog zachte zaden liefst op een droge dag plukken; ze wassen, ze bestroiien met zout en ze zo tot de volgende dag laten staan.

's Anderdaags de zaden afspoelen en ze laten drogen; bij voorkeur in de zon. Als de zon het laat afweten: in een nauwelijks lauwe oven. Dit drogen moet echt heel langzaam gebeuren; het neemt wel een dag of drie.

De zaden in kleine potjes schikken met de kruiden; wees vooral met dragon en mierikswortel niet karig.

Giet zoveel azijn op de zaden dat ze rijkelijk zijn overdekt; sluit de potjes en geef de zaden op zijn minst een maand de tijd om goed te worden.

Deze gemarineerde zaden zijn altijd te gebruiken in plaats van kappers; in sauzen, bij vis of vlees, of waar u die kappers maar had gedacht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, de mierikswortel is denk ik ook nog niet echt oogstbaar hier, dus die komt er niet in.

Peperkorrels en laurierblad sowieso wel, verder zie ik wel even wat er nog aan geschikte kruiden in mijn kruidenlade ligt

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...
OK, maar het is nog niet uitgeprobeerd door mij....

Oostindische kers in het zuur

 

jonge, zachte zaden van de OI kers

zout

dragon, kruidnagel, laurier, mierikswortel, peperkorrels

azijn

De nog zachte zaden liefst op een droge dag plukken; ze wassen, ze bestroiien met zout en ze zo tot de volgende dag laten staan.

's Anderdaags de zaden afspoelen en ze laten drogen; bij voorkeur in de zon. Als de zon het laat afweten: in een nauwelijks lauwe oven. Dit drogen moet echt heel langzaam gebeuren; het neemt wel een dag of drie.

De zaden in kleine potjes schikken met de kruiden; wees vooral met dragon en mierikswortel niet karig.

Giet zoveel azijn op de zaden dat ze rijkelijk zijn overdekt; sluit de potjes en geef de zaden op zijn minst een maand de tijd om goed te worden.

Deze gemarineerde zaden zijn altijd te gebruiken in plaats van kappers; in sauzen, bij vis of vlees, of waar u die kappers maar had gedacht.

 

Dus niet in zout water leggen, maar wassen, bestrooien met zout, het zout eraf wassen en laten drogen?

Dan helpt het zout waarschijnlijk om extra vocht aan de doosjes te onttrekken (komkommer geeft ook vocht af als je er zout op strooit).

Ben eens benieuwd welk resultaat dit geeft...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ze volgend Ronald Kunis z'n filmpje gemaakt. Hoe ze smaken weet ik nog niet

 

O leuk Mahjoh, ik heb het filmpje gezien en wil dat nu ook nog maken morgen het ziet er alleen al in het potje geweldig uit...en ik heb veel O.I. kers...

 

Ik ook, en ik heb ook Verveine maar wel de Officinale uitvoering. Hij gebruikt volgens mij Verveine du Perou (of verveine odorante, verveine citronnelle). Weet niet of mijn Verveine genoeg smaak heeft... misschien wat citroenmelisse erbij of zou dat erg smerig worden

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...
Ik heb een aantal uit de kluiten gewassen planten staan. En heb al een paar potjes met groene zaden ingemaakt, als zijnde kappertjes.

Maar aangezien echte kappertjes de ongeopende bloemen zijn, vraag ik me af of het wel klopt dat ik de zaaddoosjes inmaak.

Die worden steeds genoemd in recepten... maar ze zijn zo.. week. (ik had ze vorig jaar ook gemaakt, veeeeeeel te zuur, en ontzettend zacht en pruttig). Misschien zijn de ongeopende bloemen beter?

 

Maken jullie oost-indische-kers-kappertjes? En zo ja: hoe, en met wat?

 

De "kappertjes" van OI kers zijn uiteraard geen echte kappertjes, ze lijken er alleen een beetje op (met een grote dosis goede wil)...

Wat in het filmpje hogerop wel wordt getoond maar niet expliciet wordt gezegd is dat je best zaden oogst die nog vrij jong zijn.

Als je de zaden beroert en ze vallen op de grond dan hou je die beter als zaadgoed.

Ze zijn vaak dan al te rijp en te hard van binnen om nog goed te smaken.

 

Wat ik doe is veel minder omslachtig maar toch werkt het prima: geoogst zaad afspoelen en afdrogen. Ijskast open en zien of we daar nog een potje met wat zilveruitjes of augurkjes hebben staan. Da's nagenoeg altijd het geval en die azijn is vaak gekruid met koriander en weet ik veel wat. Daar gooi ik dan OI zaden in tot het potje vol is. Kruiden bijvoegen naar smaak.

 

Het potje gaat weer de ijskast in en voila. Zo simpel is het. Potje blijft zeker een jaartje goed. Mogelijks zelfs langer.

 

Wil je grotere hoeveelheden opleggen dan kan dat zeker zoals in het filmpje. Maar zouten en dan laten drogen? Ik zie daar echt niet het nut van in.

 

Overigens, wat jullie wellicht wel al weten, van de OI is alles eetbaar behalve de wortels. Heerlijk gezond en een natuurlijk anti-bioticum (zonder de nadelen van het chemisch spul) en nog een mooie plant ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...