Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Opvoedtopic Indische Loopeend


Gwen

Aanbevolen berichten

Hay,

 

 

Al jaren wil ik in mijn stadstuin minder slakken en leek het mij leuk om eieren te hebben. In eerste instantie dacht ik aan een groot kippenras en gooide daarover een balletje op dit forum op. Al snel kreeg ik de tip om mij te richten op Indische Loopeenden omdat deze echte die hard slakkeneters zijn en omdat ze van de gewassen afblijven. Het leek mij ook een wat robuuster dier dan de gemiddelde kip zodat ze dan ook minder aantrekkelijk voor katten zouden zijn.

 

Vanwege mijn situatie, ik werd ziek eind 2015 en onderging begin 2016 een zware operatie, maar ook nog eens aangereden ruim 3 jaar geleden moest ik mijn plannen voor het houden van Indische Loopeenden telkens uitstellen. Ongeveer 4 weken geleden vroeg Jorieke of ik er inmiddels wel aantoe was om Indische Loopeenden te nemen. Daar kon ik gelukkig wel ja op zeggen, en zo kwam het dat ik sinds gisteren 5 kuikens van haar heb.

 

Voor mij is het de eerste keer dat ik kuikens heb, maar de afgelopen jaren heb ik mij wel zoveel mogelijk ingelezen en zoek nog steeds veel op. De kennis die ik op doe wil ik graag op dit forum delen. Dan kunnen anderen ook de stap zetten voor een slakvrije tuin.

 

Om de berichten makkelijk terug te vinden nummer ik ze en geef ze titels. Dan valt dat het meeste op tussen de reacties. Tips, adviezen en vragen zijn van harte welkom.

 

Gwen

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoofdstuk 1: Soort- en inrichting kuikenverblijf

 

 

Wanneer je voor kuikens kiest is het belangrijk dat ze warm kunnen staan en altijd eten en drinken tot hun beschikking hebben. Van belang is ook dat de bodembedekking goede vochtopneembaarheid heeft. En wanneer je de kuikens in je woning houdt dat de bodembedekking ook goed geurtjes absorbeert. Zelf houd ik ook rekening met de hoeveelheid stof, zodat de kuikens geen problemen met hun luchtwegen krijgen, maar ik ook voorkom dat er veel fijnstof in de woning komt.

 

1.1 Soort hok

 

De kuikens hebben voldoende bewegingsruimte nodig en de spijlen moeten smal genoeg zijn om te voorkomen dat ze er tussendoor kunnen. Je kunt een minimale afmeting van 40 x 50 cm hanteren voor 2 kuikens en dan per kuiken minimaal 400 (20 cm x 20 cm) vierkante CENTImeter extra.

De bodem dient waterdicht te zijn zodat al het vocht binnen het hok blijft en wordt opgenomen door de bodembedekking. Er mogen geen scherpe dingen uitsteken want de kuikens zijn kwetsbaar en kunnen zich gemakkelijk verwonden.

Het hok dient licht en luchtig te zijn. Binnenhokken zonder inrichting die geschikt zijn voor konijnen en knaagdieren zijn prima geschikt.

 

## Zelf heb ik gekozen voor een grote hondenbench. Langs de randen heb ik in de bench een hoge rand katron zodat de muren schoon blijven en de kuikens niet tussen de tralies door kunnen. Het geeft ook wat bescherming tegen tocht. En de katten kunnen er minder makkelijk bij.

 

 

1.2 Warmte

 

Voor de eerste weken is een warmtelamp aan te bevelen. Het zijn tropische vogels en in het wild zitten zij de eerste periode warm onder de moeder. Voor goede ontwikkeling en groei is warmte belangrijk.

 

## Mijn woonkamer is zo'n 21 graden en het hok zit naast een radiator. Doordat de omgevingstemperatuur al vrij hoog (21 graden celcius) is heb ik aan een warmtelamp van 150 watt voldoende. De lamp hangt vanaf het dak van een grote hondenbench naar beneden het hok in en kan ik zo hoog en zo laag hangen als nodig is.

 

Als de kuikens onder de lamp vandaan lopen wordt de plek onder de lamp te warm voor ze. Meestal hangt de lamp dan te laag en kun je deze hoger hangen. Als de lamp al zo hoog mogelijk hangt kun je voor een warmtelamp van een lager aantal watt kiezen, bijvoorbeeld 75 watt als je al een lamp van 150 watt hebt hangen.

 

 

1.3 Bodembedekking

 

De belangrijkste eigenschappen van de bodembedekking zijn:

 

- Zoveel mogelijk stofvrij

- Hoge vochtopname

- Zacht

- Goed geuropnemend

- Niet giftig

- Ze mogen het niet eten

- Composteerbaar zodat het in de groene/bruine GFT- bak kan of op je eigen composthoop

- Betaalbaar

 

## Zelf heb ik een paard en katten en door de jaren heen aardig wat kennis op kunnen doen over bodembedekkingen. Daarom is de keuze die ik heb gemaakt weloverwogen.

Ik heb gekozen voor een laag ongekleurd karton op de bodem. Dat voorkomt aankoeken aan- en aantasting van de bodem van het hok.

Daar bovenop heb ik houtkorrels voor in kattenbakken gekozen. De korrels zelf zijn voor de kuikens te hard. Daarom heb ik korrels in een emmer gedaan en water door gemengd. Door het water vallen de korrels uit elkaar en wordt het poeder. De inhoud van de emmer heb ik leeggestrooid in het hok en verspeid. Het droogde snel aan de lucht. De laag is zo'n 4 tot 5 cm dik. Op mijn bench ging er bijna 1.5 zak van 25 liter in. Het waren aardig wat emmers die erin gingen.

Als toplaag heb ik beukensnippers gelegd. Het laagje bedekt de houtkorrel net. Daar heb ik grote zakken van 45 liter voor genomen.

Belangrijk aan de beukensnippers is dat de korrel op zijn plek blijft en niet aan de flippers/poten plakt. Daardoor blijven de voer- en drinkbak zo schoon mogelijk.

Stro vind ik te stoffig en te grof. Daarom heb ik voor fijn hooi van mijn paard gekozen om een slaapplekje te maken. Tegen de rand tot aan onder de lamp heb ik het hooi gelegd zodat de kuikens kunen kiezen hoe warm ze het willen.

 

 

1.3 Geschikte drink- en voerbak.

 

1.3.1 Belangrijkste eigenschappen voor een drinkbak:

 

- Ondiep om risico op verdrinking te vermijden

- Moet een reservoir hebben want ze drinken en spetteren veel

- Snavel moet er goed in passen

 

Je kunt voor een speciale kuiken- of kippendrinkbak kiezen. Zorg wel dat de rand waar het water in staat breed genoeg is voor de snavels. Je kunt ook een drinkbak voor kleine reptielen kiezen. Of een ander geschikt systeem. Reken er wel op dat naarmate de kuikens groeien het nodig gaat zijn om de drinkbak aan te passen. Vanwege het risico op verdrinking is van belang om echt te beginnen met een klein en ondiep drinkgedeelte.

 

## Zelf heb ik gekozen voor een reptielendrinkbak die ook wel voor kittens wordt gebruikt. Het reservoir heft ruimte voor ongeveer een halve liter. Het drinkgedeelte is nooit dieper dan 8 mm en de afmeting is 6 x 4 cm.

 

Om teveel nattigheid in je hok te voorkomen op de drinkplek, kun je de bak op en stuk ongekleurd karton zetten, of in een kweekbakje zonder kap, met een laagje beukensnippers erin.

 

1.3.2 Belangrijkste eigenschappen voor een voerbak:

 

- Stevig

- Ruimte voor voldoende voer

- Opstaande rand tegen verspilling door morsen

- Niet te diep, zodat de kuikens erin- en eruit kunnen

- Geen scherpe hoeken en randen!!

 

Je kunt voor een stenen-, metalen- of kunststof bak kiezen, met- of zonder reservoir. Het voordeel van een reervoir is dat ze de nacht goed doorkomen en je langere tijd weg kunt zonder risico dat de kuikens te weinig te eten hebben. Ze eten echt veel, en iedere dag eten ze meer omdat ze zo hard groeien. Verkijk je er niet op.

 

## Zelf heb ik een voerbak met reservoir voor reptielen en kittens/katten. Nu staat de kleine bak erin en kan in het reservoir zo'n 300 gam voer. Het bakje is groot genoeg om er goed met de snavel in te kunnen. Daarnaast heb ik een plastic bakje met voer dat ik heb natgemaakt. Dat scheelt een boel geknoei en gemors doordat ze niet meer steeds van- en naar de voer- en drinkbak heen en weer lopen.

 

De bakken zet ik zo'n 20- 30 cm uit elkaar omdat ze vaak om en om eten en drinken. Maar ik wil ook niet dat het een rommel wordt en ze het water versmeren. Deze afstand is voldoende om ze een hap voer in te laten slikken voor ze een slok water nemen. Is de afstand korter dan gaan ze hun voer in de waterbak soppen.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wil niet aan topic vervuiling doen, dus hou het kort: Leuk dat je je ervaringen en opgedane kennis hier in dit topic gaat delen.

En heb jij nou een paar van die schattige miniloopeendjes van onder de broeilamp?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk topic! Ik zit ook al lang te twijfelen. Maar onze tuin is klein.

Komen er nog foto's in je topic? Wil graag die schattige kuikens zien. Ook nuttig om hok, drinkbak, etc te visualiseren.

 

Edit: ik zie dat je tuin 70m groot is. Dat is groot genoeg voor eenden? Hoeveel beestjes zullen er lopen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha,

 

Mijn tuin is zo'n 85 vierkante meter. Hun verblijf is inclusief nachthok zo'n 25 vierkante meter. Als ik in de tuin ben mogen ze los, maar kunnen niet de tuin uit. Ik voer ze bij voor zover ze niet genoeg vinden straks.

 

Er komen foto's bij, maar nu te moe om alles uit te zoeken en erbij te zetten.

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk topic weer om te volgen! Ze zagen er echt snoezig uit bij Jorieke.

Heb er zelf ook over nagedacht, maar bij de buurman is dit voorjaar tot 2x toe het hok met kippen leeggeroofd door een dikke marter (bij de 2e x vastgelegd op camera ) Dus hier geen schattige eendjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha,

 

Foto's van 14 april 2017. Bij de eerste foto is de flits uit en bij de overigen de flits aan. De flits haalt gelukkig het rode licht van de lamp goed weg. Zo kun je de kleuren van het dons mooi zien. De overige foto's komen nog online in een overzichtje van de groei. Maar daar heb ik eerst het kabeltje van mijn telefoon voor nodig.

 

BILD802965771492299911.JPGBILD803025441492299912.JPGBILD803131011492299913.JPGBILD803217621492299915.JPGBILD803333791492299916.JPGBILD803484081492299917.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha,

 

Morgen komen er weer foto's. Nu even een update.

 

Ze vraten aan het karton, dus dat heb ik vervangen door plexiglas platen die ik op maat van de wanden van de bench heb laten zagen. Ze zijn 50 cm hoog bij de muren zodat de muren schoon blijven. Vooraan staat 1 plaatje van 50 cm hoogte en een plank van 30 cm hoogte. Werkt perfect.

 

De kuikens gaan steeds meer uit elkaar in grootte en gewicht. De grootste kwaakt zelfa al een aardig mondje terwijl ze toch echt allemaal nu 14 - 15 dagen oud zijn.

 

Ze worden helemaal gelukkig als ze hooi krijgen. Ze eten er ook van. Het is zacht hooi en komt van natuurland. Morgen krijgen ze een pluk vers gras.

 

Dit weekend komt het buiten- eendenveerblijf waarschijnlijk af . Het wordt echt gaaf!!

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hej,

 

De kuikens vannacht (zie foto's). Nu er plexiglas in de bench zit kun je mooi hun groei zien aan de hand van de dwarse spijlen. Het kleine voercontainertje is ook goede referentie met de andere foto's.

 

Wat vreten, zuipen en schijten ze veel! Ze eten ook steeds meer hooi en zijn dolgelukkig als zij een pluk krijgen. Ongeveer om de dag raap ik natte bodembdekking. Het blijft gelukkig fris ruiken. Maar zelden stinkt het iets. Maar dan is het een kwestie van even nat eruit en het is weer goed.

 

Sommige niesen en gapen. Ze groeien wel goed en hebben geen snot. Weet niet goed wat ik ermee moet. Een gemiddelde dierenarts zal niks van Indische Loopeenden weten, dus die contacten heeft geen zin. Denk dat ik op internet even ga zoeken of de faculteit bellen.

 

BILD803779911492818395.JPG

BILD803684071492818394.JPG

BILD803822381492818396.JPGBILD803964511492818397.JPGBILD804172491492818398.JPG

Verschil in grootte is goed te zien op de foto's

 

BILD804322861492818492.JPG

De omheining in het buitenverblijf krijgt steeds meer vorm.

 

Tot een volgende,

 

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat niesen gebeurt hier ook regelmatig. Ik denk niet dat het echt iets is om je druk over te maken zolang ze actief zijn.

 

Wel erg leuk om de verschillende kuikens te zien! Leuke beestjes!

 

Hoe lang ga jij de kuikens binnen houden Gwen?

 

Ik ben erg benieuwd of ik zelf een dame er bij heb of nog een woerd. Mijn eendje is vier weken oud. Dus nog eventjes afwachten voordat het te zien is aan het verenkleed...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha,

 

Bedankt voor de reacties. Echt zorgen maak ik mij niet, want ze groeien goed en zijn heel levendig. Voor het boekje dat ik schrijf wil ik de dierenarts om tekst en uitleg vragen zodat ik daarover iets in mijn boekje kan zetten.

 

Vanuit mijn opleiding weet ik dat gapen van vogels vaak duidt op wormen. Maar hoe de kuikens daaraan zijn gekomen zonder contact met andere dieren is dan in dit geval de grote vraag, dus kleine kans dat het nu aan de orde is.

 

Sowieso is het buitenverblijf nog niet af. En ik ga na het bouwen van het verblijf een kas maken en aardbeistellages. Dat is over een paar weken klaar. Dan zijn de kuikens 4-5 weken of ouder en bekijk ik het opnieuw.

De Blauwe Regen (gekocht als witte.....) gaat straks bloeien en pas ruim na de bloei en als ik alle resten heb weggehaald mogen zij in het verblijf. Want ik vermoed dat de bloemen giftig voor ze zijn.

 

Er komt ook gras in het verblijf en de zoden wil ik eerst goed laten hechten en groeien. De zoden komen pas na ijsheiligen.

 

Sharon, zijn jouw kuikens verwant aan de eenden van Jorieke? Zo niet dan kunnen wij een woerd ruilen zodat we beiden geen inteelt krijgen. Dat hoeft in principe volgend voorjaar pas want tot die tijd worden geen eieren gelegd en is geen kans op inteelt.

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voorlopig zitten ze dus nog even binnen.

 

Ik denk niet dat ze verwant zijn aan de eenden van Jorieke. Mijn woerd komt hier uit de buurt bij een boer vandaan. En mijn piepkuiken komt uit Nieuwegein.

 

Ik ben eigenlijk nogal aan ze gehecht geraakt, en wil ze daarom ook niet weg doen. Maar ik weet nog wel twee adresjes hier in de buurt waar ze ook Indische loopeenden hebben. Mogelijk willen zij wel een woerd ruilen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi Sharon (en anderen),

 

Oh fijn dat jij adressen hebt. Dat is voor bloedverversing echt handig en belangrijk. Graag ontvang ik de adresjes van je.

 

Vandaag keihard aan het eendenverblijf gewerkt. De omheining is af en het eerste poortje heeft een aluminium plaat aan de onderkant gekregen. De scharnieren zitten er ook al op.

De komende dagen bouw ik het nachthok verder, waaronder de deur en ga ik verder met het andere poortje. Die moet nog bespannen worden met gaas en nog een plaat en scharnieren krijgen.

Kortom, nog een boel te doen.

 

De beukensnippers bevallen niet goed. Vanaf morgen gaan ze op een laag hooi bovenop het houtmot van de kattebakbrokken. Het hooi neemt beter vocht op en is gmakkelijker te vervangen. En de kuikens vinden het echt geweldig. Ze zijn er superblij mee. Dat merk ik aan het enthousiaste gepiep, het snavelen op mijn handen als ik het geef en dat ze er meteen op gaan liggen en ervan gaan eten. Wel fijn en heerlijk leuk dat ze zo duidelijk zijn over wat hen bevalt.

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha,

 

Nou, het hooi ligt, met daaronder een laag beukensnippers en daaronder het houtmot van de kattebakkorrels. Het ruikt heerlijk zoetig en de eenden zijn in hun nopjes.

 

De eenden hebben voor het eerst een flinke hoeveelheid vers gras gekregen waar ik de worteltjes af heb geknipt. Eerst was het wat onwennig knagen, maar ze hebben er toch flink van gegeten en prevaleren dat boven het hooi. Toen ik vanavond ging kijken lagen ze op apegapen en strekten hun poten en vleugels flink. Het leek wel of ze zich letterlijk klem hadden gegeten, tot misselijk aan toe vol zaten, haha.

 

De kuikens noem ik steeds vaker automatisch eend of eendjes omdat ze zo gigantisch hard groeien. Een paar vrienden van mij komen 1-2 keer in de week. Telkens als ze de kuikens zien vallen de monden open van verbazing. De oh's en ah's blijvn dan niet van de lucht, haha.

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hej,

 

Vandaag (eigenlijk gisteravond al) heb ik de eerste veertjes in wording gespot. Ze zitten op de staartjes en vleugels. Dat kun je op de ingezoomde foto's zien.

 

Verder kwaken er steeds meer. Het valt op dat de lichte kuikens echt veel minder hard groeien dan de 3 donkere 'gevlekte' kuikens. Een van de donkere kuikens is de allergrootste en kwaakt al flink.

 

Ondanks de verschillen zijn ze nog wel lief tegen elkaar en geen verdringing bij het voer en het water. Dus waar het verschil in grootte vandaan komt is mij een raadsel.

Bij het meest bruine kuiken liep er wat slijm uit de snavel vandaag. Het was helder van kleur.

 

En nog een foto van het eendenverblijf in wording vanuit mijn woonkamerraam. Er is genoeg ruimte tussen de omheining en het raam om de ramen goed te kunnen wassen. En de katten kunnen om het verblijf heen lopen van en naar de achterdeur en doen dat ook steeds meer.

 

BILD806220601493201740.JPG

BILD805691271493201721.JPG

BILD805515841493201720.JPG

BILD805445581493201720.JPG

BILD805337621493201719.JPG

BILD805271291493201718.JPG

endenstaartjes-eendenvleugels-26-04-201677021493201705.jpg

eendenstaartjes-26-04-201717821493201705.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha,

 

Wat een lol had ik vandaag met de beestjes .

 

Ik was aan het filmen en een meelmot vloog het hok in. Hap deed eentje en at de mot op. Dat is nog eens tof! Die motten zijn een plaag. Het vangen en eten van de mot door het kuiken staat op film. Check het hier

 

Nu wat staande foto's. Zoals je kunt zien heb ik een andere lamp opgehangen. Deze warmtelamp is 40 watt. De vorige, de rode was 75 watt. De laatste dagen gingen ze steeds verder bij de lamp vandaan liggen. Daarom moest het minder warm worden. Nu kunnen ze ook wennen aan ander licht.

 

Ze verbruiken per etmaal nu zo'n 2 liter water en 500 gram voer met een halve liter water erdoor.

Ze eten flink vers gras dat ik ze geef en hooi.

En ik zit erover te denken om een zak met meelwormen en andere beestjes te halen die ik ze uit de hand voer. Dan worden ze tammer en krijgen wat meer hun natuurlijke voedsel binnen. En dat ze motjes en ik hoop vliegen vangen is natuurlijk te gek gaaf!!

 

BILD806743011493248703.JPGBILD806891891493248704.JPGBILD807042381493248706.JPGBILD807175201493248707.JPGBILD807284091493248709.JPGBILD807315861493248710.JPGBILD807424721493248712.JPGBILD807530031493248714.JPGBILD807614981493248717.JPGBILD807752791493248718.JPGBILD807887651493248720.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een berg met bijna-dezelfde-foto's... Zo maak je wel een heel lang topic.

 

Maar mooi dat ze aan je hebben laten zien wat ze kunnen straks, qua beestjes vangen. Hier rennen ze in mei altijd achter de meikevers aan.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...