Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Oude appelboom gespleten


Sonny7

Aanbevolen berichten

Vorige week tijdens de storm is onze zeer oude appelboom (Groninger Kroon >100 jaar) gespleten. Het gaat om een hoogstamboom van circa 9-10 meter hoog.

De boom is compleet hol van binnen en vorige week zijn de twee nog staande hoofdtakken gespleten (zie foto's). Beide hoofdtakken staan dus nog, maar ik ben bang dat één van de twee bij een volgende storm om zal waaien. We hebben de hoofdtakken nu met sjorbanden verbonden, zodat de twee takken wellicht aan elkaar zullen groeien (bovenste 2 foto's). Zou dit kunnen lukken? Zijn er nog andere maatregelen die we zouden kunnen nemen?

 

Alle tips/adviezen zijn welkom!

 

Foto's:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linked Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linked Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WP20180119210604RichLI63251516694679.jpg

 

WP20180118223915RichLI94471516694681.jpg

 

WP20180118223938RichLI55001516694684.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Van mij een heel voorzichtige reactie.

 

Op zich een hele legitieme vraag die je stelt, maar wel 1 waarmee je denk ik, beter naar een echte kenner kunt gaan. Een boomdeskundige, een pomologische vereniging ( waar ze je kunnen verwijzen naar een deskundige als ze die zelf al niet in huis hebben ) of zoiets. Er zijn ook hier wel deskundigen op het forum, maar die kijken niet zo héél regelmatig hier; toch even afwachten.

 

Wat ik zie is een oude laagstam , wellicht een lagere halfstam, maar zeker geen hoogstam. Dat maakt nogal wat uit in je vraag, want een laag of halfstam wordt nu eenmaal minder oud dan een hoogstam. Ergens is een boom ook gewoon aan z'n eind. Dit vooral ook omdat je zegt dat de boom van binnen hol ( rot ) is.

 

Is de oude Groninger Kroon ( geen 100 jaar overigens, maar dat maakt niks uit ) wel een heel mooi bezit. Erg mooi.

Dus zou je de boom het liefst nog een aantal jaren gunnen. Snap ik.

 

Spanbanden goed aantrekken en de boom rondom gaan stutten met houten palen, is mijn 1e ingeving. Bekabeling aanbrengen en spanbanden weg. Als je voor de stutten ongeschilde kastanjehouten stammen/takken gebruikt , is het ook nog esthetisch acceptabel.

Toch niet veel kans dat de delen weer samengroeien, of wanneer wel, niet in die mate, dat de boom zonder de hulpmiddelen verder kan.

 

Met een deskundige erbij eventueel de kruin wat dunnen ( hout er uit halen ) kan de kruin verlichten en in gewicht helpen. Helaas geen foto van de gehele boom.

 

Lijkt me allemaal wel de moeite waard, maar op het ergste voorbereid zijn. Houd ons op de hoogte

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor je advies! Ik zat ook te denken om er een deskundige bij te halen. Ik wilde het echter eerst eens hier proberen om te kijken wat de men er hier van denkt. De vorige eigenaar had de bomen ook al eens laten bekijken door een deskundige en hierbij kwamen ze tot de conclusie dat de bomen (we hebben er drie van staan) meer dan 100 jaar oud zijn, vandaar .

 

Ook de opmerking dat het om half/laagstam zou gaan klinkt mij logisch in de oren. Echter, hoe kan het dat deze bomen dan toch 9/10 meter hoog worden? Sorry ik nog maar een beginner op dit gebied, maar wil er erg graag meer over weten en leren .

 

Eerlijk gezegd ben ik ook bang dat één arm het niet gaat halen en we er misschien beter aan doen deze weg te halen, voordat deze op de andere bomen in de boomgaard valt en er meerdere sneuvelen.

 

Bijgevoegd een foto van de (bijna) gehele boom van afgelopen november. Het gaat om de boom die in de midden van de gaard staat (3 hoofdtakken waarvan 1 is afgezaagd):

 

WP20171117112822ProLI46441516699757.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb een gespleten oude kastanje eens opgelapt door een gat dwars door de stam te boren, hier een rvs draadeind door te steken, aan beide kanten een rvs plaatje er op en vervolgens met de moeren het geheel strak bij elkaar te draaien. mooi was het eerst niet maar de boom heeft nog zeker 15 jaar gestaan voor dat de bliksem er een einde aan maakte.

het draadeind en de moeren en plaatjes waren inmiddels volledig overgroeid met hout en niet meer zichtbaar

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor je advies! Dit lijkt me ook een goede optie. Ik heb inmiddels contact gehad met verschillende pomologische verenigingen. Ze zijn allen niet erg hoopvol afgaand op mijn verhaal en foto's. Ook heb ik de contactgegevens van een expert in de buurt ontvangen, ik hoop dat hij een keertje de boom wil bekijken om na te gaan welke tactiek we het beste kunnen toepassen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ja dit is een lastig verhaal, mijn hovniers instinct zou nu snel een ketzaag gaan halen om de elenboog uit de Malus te halen. maar ik snap dat dat voor een partuculieren hobist heel schonkend kan zijn, maar het probleem is dat dit gewoon nog een keer zal gaan gebueren dus om de boom te reden lijkt mij dat de beste oplosing. en blijf het altijd positief bekijken niks geurd zo lekkker in de haard als fruithout.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even een update;

 

Na advies van verschillende experts hebben we besloten om de twee gespleten stammen d.m.v. een draadeind weer met elkaar te verbinden.

We moeten alleen nog even de maat van de eindplaatjes bepalen, maar we wagen de gok. Ook zullen we de kruin wat uitdunnen, zodat de boom zich hopelijk zal herstellen en we er nog een aantal jaartjes van kunnen genieten!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Hierbij nogmaals een update. Afgelopen weekend hebben we de appelboom d.m.v. een draadeind weer aan elkaar verbonden. Dit ging wonderbaarlijk goed en de twee stammen kwamen netjes naar elkaar toe. Ik heb het idee dat het geheel weer zeer stevig is. Ook hebben we een heel aantal takken uit de kruin gezaagd zodat deze minder 'topzwaar' is. Nu afwachten hoe de appelboom gaat reageren dit voorjaar. Ik heb goede hoop

 

WP20180210161029RichLI52851518596213.jpgWP20180210161022RichLI66721518596217.jpgWP20180210161017RichLI89361518596221.jpgWP20180210161036RichLI130921518596207.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ondanks dat het niet mooi is zo;n pen,

Ik denk dat het een goede oplossing is en dat hij nog wel een paar jaartjes mee kan.

De boom is ook nog niet hol, ofwel?

mooie redding

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ondanks dat het niet mooi is zo;n pen,

Ik denk dat het een goede oplossing is en dat hij nog wel een paar jaartjes mee kan.

De boom is ook nog niet hol, ofwel?

mooie redding

 

Helaas is de boom compleet hol. Vanaf de grond tot circa 3-4 meter hoogte. De pen hebben we inmiddels afgeslepen met een haakse slijper en we hebben de eindplaatjes een kleurtje gegeven (donkergroen). Van een afstandje valt het amper op

 

:thumbup:

 

ik vraag me af of je de scheur niet een parapluutje moet geven om te voorkomen dat er een inrot onstaat? kenners?

 

De boom is al compleet hol, hier loopt inderdaad ongetwijfeld water in. Ik kan deze afdekken, maar in de stam zitten verschillende holtes waar het water naar binnen kan en zo naar beneden stroomt door de stam. Ik vrees dat dit niet veel toegevoegde waarde heeft

 

We gaan zien hoe de boom zich houdt de komende jaren. Ik heb goede hoop vooralsnog

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat beter is dat open is en kan opdrogen kan zover mogelijk is.

Afsluiten bescherm je schimmels ook mooi mee zodat ze verder kunnen gaan..

Wat vinden de anderen?

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

De methode met de draadeind is inderdaad geen gangbare methode meer in de moderne boomverzorging. Maar ik ben ook van mening dat de juiste stappen zijn gezet. Ten eerste de pen waarmee voorlopig even de kans op verder uitscheuren wordt verkleind. Ten tweede, belangrijk, het snoeien van de kroon zodat deze minder zwaar is.

 

Twee kanttekeningen. De eerste is dat ter hoogte van de pen de krachten ook meteen het grootst zijn (momentkrachten). Effectiever is wat men in de boomverzorging noemt een 'stormanker', wat in feite niets anders is dan een kabel die beide kroondelen met elkaar verbindt. Deze wordt juist zo hoog mogelijk aangebracht, waardoor beide kroondelen niet of nauwelijks nog uit elkaar kunnen bewegen. Zo hoog mogelijk, omdat (als je een beetje thuis bent in mechanica), je een relatief dun kabeltje kunt gebruiken om de krachten op te vangen. Hoe lager, hoe sterker de kabel moet zijn en vaak ook duurder.... Dit heeft tevens als groot voordeel dat je minder ingrijpend hoeft te snoeien. En dat heeft weer het grote voordeel dat de boom zoveel mogelijk blad behoud wat er voor zorgt dat er zo snel mogelijk nieuw hout wordt aangegroeid. Minder blad betekent namelijk minder groei.

 

Het is dus zaak een goede middenweg te vinden tussen al deze afwegingen. Ik krijg niet helemaal duidelijk hoe er gesnoeid is. Maar in de praktijk worden vaak alleen wat takken uit de binnen- of onderkant van de kroon gehaald. Maar dat heeft dan alleen maar een negatief effect, immers, de momentkrachten blijven onveranderd groot en de boom mist bladvolume. Het gewicht van een tak is namelijk te verwaarlozen ten opzichte van de krachten die ontstaan als een tak door een zuchtje wind wordt belast. Kracht maal arm!

 

Wat betreft de holle stam is het zaak dat deze kan dichtgroeien. Als de gaten te groot zijn, lukt dat niet meer. Als de holte doorloopt tot in de grond, dan heeft het ook geen zin. Maar mochten alle gaten uiteindelijk dichtgroeien (daar zal een boom altijd naar streven) , dan zal de rotting ook stoppen. Want de luchttoevoer wordt dan afgesloten en schimmels sterven dan af. Met een ingekapselde holte kan een boom nog heel oud worden! Ik vermoed echter dat de holte al doorloopt tot in de grond. Daar zal het nooit meer dichtgroeien en houden schimmels vrij spel. Het is dan de vraag of een agressieve schimmel vat krijgt op het hout (bijvoorbeeld honingzwam, Armillaria sp.) of dat veel minder agressieve schimmels het hout blijven verteren.

 

Uiteindelijk zal de restwand (het buitenste, levende deel) te dun worden en neemt de kans op breuk toe. Tot nu toe heeft dit geresulteerd in scheuren, maar afbreken kan het volgende zijn. Nu kan dit op deze plek niet veel kwaad, maar je wilt de boom zo lang mogelijk behouden. Wellicht dat met deze informatie nog rekening kan worden gehouden. Het blijft lastig en vergt veel inlevingsvermogen. Niet snoeien en de boom vangt meer wind en kan dus sneller gaan afbreken, maar kan wel relatief meer hout ter compensatie aanmaken, of wel snoeien, de boom vangt dan minder wind en de kans op afbreken wordt kleiner, maar ondertussen zal de boom minder hout aanmaken en daardoor toch sneller afbreken.

 

Conclusie is dus: dit is geen duurzame situatie meer, maar wellicht valt het mee en kan de boom nog erg lang blijven staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor jullie reacties en uitgebreide advies. Dit is uiterst handig!!

We zijn ons er van bewust dat de situatie niet meer optimaal/duurzaam is. De bomen hebben ook een dermate hoge leeftijd dat de ‘rek’ er wel aardig uit is. Op advies van een pomoloog hebben we voor deze oplossing gekozen. We hopen dat de boom hierdoor nog een heel aantal jaren kan blijven staan. Zoals gezegd, de gehele hoofdstam is inderdaad hol vanaf de grond t/m een meter of 3-4 hoog. We hebben nog een drietal van deze oude beestjes staan en hopen er nog lang van te genieten. Ze zijn prachtig.

 

Qua snoeiwerk hebben we voornamelijk gekeken naar takken die bij storm zeer veel wind vangen (uitgaande van storm met een westcomponent). Ongeveer een kwart tot eenderde van de kroon is uitgedund. Ook takken die elkaar kruisen hebben we verwijderd. We hopen dat de boom nog genoeg vitaliteit heeft en dit zal compenseren met de aanmaak van nieuw blad (wortel-blad evenwicht).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...