Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Overschot groenten...ruilberus oid?


Aanbevolen berichten

Hoi Forumleden,

 

Ik weet niet helemaal zeker of ik dit topic op de juist plek zet..

 

Ik heb een overschot aan groenten, zoals waarschijnlijk veel moestuinierders... Ik maak wel wat in, maar dan nog. Tijdens een speurtocht naar mogelijkheden op het net kwam ik op dit forum, daarom stel ik de vraag ook hier. Ik ben op zoek naar mogelijkheden om het overschot te verkopen of ruilen. Hebben jullie ideeen? wat doen jullie met je overschot? hebben jullie kennis van bv een groenteruilbeurs?

 

Ik lees het graag

Groet

Thekla

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja natuurlijk doe ik dat ook, aan vrienden en fam, geven, maar ik merk toch; ze hebben dan al net iets gekocht of houden niet van snijbiet etc.. noem maar op. In onze directe omgeving telen mensen veel zelf, die hoeven niet. Daarbij heb ik met name heel veel pompoenen, teveel om weg te geven binnen mijn kring.

 

Ik heb net contact gelegd met een dame die een boerderij heeft en workshops e.d. organiseert, mensen kent die dat doen. Workshops in de brede zin van 'bewust zijn'. Vaak is dat met lunch of diner. Naar zoiets ben ik op zoek..liefst in de buurt (het idee van regionale groenten, is net als groenten van het seizoen een goed streven).

 

Dank voor je optie van de voedselbank, maar als ik hoor van de biodynamische boerderij en bakkerij in Tiel dat men (de mensen die afhalen van de voedselbank) het goede brood van hen niet wil, maar liever fabrieksbrood, , ja dan heb ik er een beetje moeite mee om mijn met energie geteelde groenten daar te brengen . Tuurlijk zal er een of meer uitzonderingen zijn..maar toch..

 

Ik hoop op meerdere ideeen, zoals regionale marktjes oid.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik verkoop af en toe wat van mijn groenten. En dan op heel kleine kabouterschaal hoor, ik heb 4 'klanten' waaronder mijn eigen moeder, en mijn omzet in 2017 is tot dusver iets meer dan 20 euro.

 

Ik geef ook wel eens iets weg, tuurlijk, maar ik heb het gevoel dat mensen er dan soms minder waarde aan hechten, lastig om uit te leggen, maar het wordt dan soms inderdaad gezien als 'overschot', iets dat je anders zou weggooien.

 

Een biologisch geteelde courgette voor 20 cent is voor iedereen een leuke deal, en nu de sperziebonen voor 60 cent per pond in de supermarkt liggen, kosten die van mij (100% bio, drie kleuren, dezelfde dag geplukt, en stuk voor stuk gecontroleerd op vlekjes en plekjes) 40 cent per pond.

 

Ik zal er niet rijk van worden, dat is ook niet de bedoeling, maar het is gewoon een leuk spaarpotje om straks weer wat bijzondere zaden van te kopen, en mensen zijn er echt blij mee, vragen ook of ik nog van die lekkere gele zoete tomaatjes heb (Yellow Taxi is dat en hij doet het helemaal niet zo goed, dus als ik er dan een paar egaal-geel en zonder rare deuken kan plukken zijn die voor de verkoop ). Ik hoorde ook laatst iemand 'opscheppen' dat ze een heel goedkope biologische groenteboer hadden die gratis thuis bezorgde.

 

Hoe dan ook, mijn punt is min of meer dat zelf geteelde groente een bepaalde waarde heeft, het heeft wat geld en veel werk gekost om zo'n aubergine of maaltje wortels te telen. En over gratis weggeven hoor je mensen soms wat lacherig doen, dan hebben ze een familielid of buur met een moestuin, en dan kregen ze weer een krop andijvie met zand en slakken, of snijbiet waarvan ze niet wisten wat ze ermee moesten. En zelf heb ik ook wel eens dingen gratis weg gegeven en amper een dankjewel gekregen.

 

Mij bevalt dit helemaal prima, iedereen wordt er beter van behalve de supermarkt. En ik gok dat je eerder van je pompoenen af komt als je er een prijsje aanhangt (bordje langs de weg?) dan wanneer je met gratis pompoenen gaat leuren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Flup, wat moestuiniers nu allemaal over hebben, ligt nog altijd voor achterlijk hoge prijzen in de supermarkt voor de mensen zonder moestuin. De bio-courgette bij de Jumbo is inmiddels in prijs verlaagd, van 1,75 euro naar 1,68 euro, net zoveel als voor een bio-paprika. En ik zag een tijdje terug snijbiet liggen bij de Ekoplaza, wacht, ik zoek het op.

 

Kijk:

https://www.ekoplaza.nl/search/qry=snijbiet

 

6 euro de kilo. Nou ben ik fan van de Ekoplaza hoor, maar ik vraag me wel af wat die boer krijgt voor z'n snijbiet, en wat die boer zou kunnen krijgen als de Ekoplaza er niet tussen zat.

 

Ik denk (maar goed wie ben ik ) dat we als moestuinders/volkstuinders af zouden moeten van dat imago van bejaarde mannetjes die sla met slakken en zanderige andijvie telen, en toe moeten naar een (heel) bescheiden rol als lokale voedselproducent, en zoveel mensen als binnen je mogelijkheid ligt voorzien van betaalbare, gifvrije groente. En om daarin serieus genomen te worden moet je er een prijs aan hangen.

 

In datzefde denkkader (of misschien wel heel off-topic, sorry Thekla voor het kapen van je voorsteltopic!) vind ik het eigenlijk ook niet helemaal okee om bijvoorbeeld kilo's verse tomaten te reduceren tot diepvriespastasaus in je vriezer. Die kilo's verse tomaten kan je ook verkopen zodat andere mensen betaalbare verse biotomaten hebben, en al met al heb je dan genoeg 'winst' om in de winter een paar keer zelf bio-tomaten of een potje bio-tomatensaus te kopen. Invriezen en vooral koken en inmaken is toch iets van voedselkapitaalvernietiging als je kijkt naar de enorme hoeveelheden die je verwerkt. Aan de andere kant maak ik ook jam van mijn appelbessen en bramen hoor, maar ja, die zijn vers niet te vreten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goedemorgen Pippi (ik weet niet of dat je echte voornaam is).,.. ik snap je relaas helemaal! ! Je beschrijft eigenlijk precies wat ik voel erbij, kon het nog niet zo goed onder woorden brengen. Inderdaad de tijd en energie die je erin gestoken hebt, met veel liefde overigens, en de vanzelfsprekendheid en (op een gegeven moment) zonder een klein 'dank je wel'(begrijp me goed ik hoef geen overvloedige dankbaarheid .

En inderdaad die prijzen ! ! Idioot !! Ik vertelde aan mijn vriend dat we een kapitaal op de mesthopen hebben liggen toen in zag dat een pompoen voor 3,20 in de biowinkel te koop lag Het bordje gratis komt hier dus echt niet voor aan de straat . daarbij gaf ik al aan dat mensen hier in de buurt allemaal zelf telen. Niettemin, dank voor het meedenken !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eigenlijk weet ik wel beter dan hierop te reageren Pippi, maar ik kan het toch niet laten. Waarom zou je in $%^&*-naam je mooie tomaten gaan verkopen zodat andere mensen betaalbare bio-tomaten kunnen eten en dat je dan zelf nog weer op zoek zou moeten gaan naar bio-tomaten om pastasaus (en andere heerlijke tomaatproducten) te kunnen eten??!!

En waar moet je in de winter dan bio-tomaten vandaan halen? Die niet ingevlogen zijn, en ook wel echt lekker en echt bio? Nonde... "voedselkapitaalvernietiging"

 

Terug op topic: er komt hier eens in de zoveel tijd weer een nieuw iemand van een opleiding met een enquête over het opzetten van marktplaatsen en websites en verdienmodellen voor ons overschot aan groenten... Je kunt ze vast hier en daar nog vinden

 

Gewoon beter plannen de volgende keer, zodat je geen overschotten hebt. Je wordt er vanzelf beter in. Kleine rijtjes, elke week of 2 weken zaaien, etc.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb van bepaalde dingen ook altijd overschot courgettes bijvoorbeeld en rabarber ook altijd, pruimen op dit moment.

De bonen komen over het algemeen ook allemaal tegelijk.

Wat ik zelf niet meteen opeet of inmaak geef ik weg.

Alleen nu heb ik mensen en die hebben ooit iets gehad en nu komen ze erom vragen en daar hou ik dan niet van!

Het liefst doe ik ruilen iets wat ik zelf niet heb tegen iets waar ik teveel van heb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

citaat Jorieke : Terug op topic: er komt hier eens in de zoveel tijd weer een nieuw iemand van een opleiding met een enquête over het opzetten van marktplaatsen en websites en verdienmodellen voor ons overschot aan groenten... Je kunt ze vast hier en daar nog vinden

 

Dank voor je tip ! ik ga op zoek..

 

Gewoon beter plannen de volgende keer, zodat je geen overschotten hebt. Je wordt er vanzelf beter in. Kleine rijtjes, elke week of 2 weken zaaien, etc.

 

Ja daar heb je zeker een punt. Er valt altijd bij te leren en beter te plannen, al ben je daarin ook heel erg afhankelijk van een heleboel dingen waar je geen grip op hebt (het weer bv, of een mislukte pompoenoogst door weet ik wat...) en dus is je goede of slechte opbrengst en dan evt overschot mede daarvan afhankelijk !

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ angela

 

Alleen nu heb ik mensen en die hebben ooit iets gehad en nu komen ze erom vragen en daar hou ik dan niet van!

Het liefst doe ik ruilen iets wat ik zelf niet heb tegen iets waar ik teveel van heb.

 

herken ik...hou ik ook niet van...Het ruilen vind ik een mooi iets..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Thanx Jorieke, ik had dezelfde reactie...

Wat een genot om in de winter mn eigen geteelde heerlijke tomatensaus en salsa te kunnen eten.

Van mijn verse tomaten nu mogen mensen proeven... en dan volgend jaar zelf gaan kweken. Ik heb zelf té lang moeten wachten op dit tomatengeluk...

 

Over de groenteruilbeurs... er zijn vast wel fakeboekgroepen die daarover gaan en er zijn ook websites opgezet. Volgens mij had forumlid Dick Stada er ook één... Geen idee of die nog functioneert.

 

En nu eet ik even weer verder van mn vier soorten tomaat/buffelmozzarella/basilicum/balsamico salade.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...