Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Phytophthora... Of toch niet (ja de zoveelste)


AnnVisse

Aanbevolen berichten

Ik ben me van de zoekfunctie bewust. Ik heb ook gezocht. Maar kan niks zo vinden wat met mijn vraag overeen komt.. Ik dacht dat mijn tomaten plant phytophthora had. Er zaten allemaal zwarte spikkels op de stam. Daarna bedacht ik toch niet. Want de bladeren zijn nog goed. Nu drie dagen later beginnen de bladeren zwart te worden. Dus wederom dacht ik phytophthora... Dus ben ik gaan lezen maar...

 

1. Het heeft helemaal niet geregend hier de afgelopen weken. Laat staan veel te veel....

2. Het begon op de stam... Niet de bladeren.

3. De tomaten lijken niet aangetast.

4. Ik heb ze ook niet elke dag water gegeven.. Dus ook daarmee niet veel te veel.

5. Daarnaast zijn de foto's die ik op internet zie meer bruinig met echt grote rot lijkende plekken.. En ook dat is dit niet.

 

Is mijn redenering krom en is het toch phytophthora ( auto correct maakte er onheil Thora van). Dan ben ik benieuwd hoe het komt.

Of is het toch wat anders.. Zo ja, wat dan?

 

2016091815464422941474225151.jpg2016091815370376461474225168.jpg

Stil aanwezig... Informatie opzuigend.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet te zeggen op basis van deze 2 foto's.

Ik denk het niet...en als, dan heb je het prima gedaan om je tomaten tot hier p-vrij te houden in de open lucht. Vooral de juni-maand was dit jaar kritisch voor tomaten en aardappelen.

 

Hier een link naar een hele hoop ziekten die in tomaten kunnen voorkomen...misschien helpt dat voor identificatie

http://www.tuinbouw.nl/sites/default/files/page/Poster%20Nederlands_13149.pdf

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Neu, geen phytophtora. En een fosfortekort zou ik nu niks meer aan doen. Kunnen ook kleine bacterie- of schimmelplekjes zijn. Bij de aardappelziekte krijg je echt bruine vlekken. Bij mij begint het meestal op de stam. Bruingrijze ovale plek die zich uitbreidt.

Niet meer actief. Graag contact via mail of fb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mag ik je topic kapen? Gezien het ook om een phytoftora-twijfel gaat.

 

Ik besef dat ik veel geluk heb dat mijn buitentomaten (zonder afdak) eind september nog steeds gezond zijn. In de drie jaar dat ik tomaten heb staan nog geen phytoftora gehad.

 

Nu is er een plant die een bruine stam heeft. Is enkele weken geleden begonnen. Ik dacht direct aan phytoftora maar de bladeren zijn gezond en de planten ernaast hebben er geen last van.

Ik liet hem staan omdat hij nog veel trossen onrijpe tomaten had. Ik heb toen wel een bladtest gedaan (blad met beetje water in plastic zak op donkere, warme plek), maar dat blad deed niks. Geen pluis, schimmel, verkleuring.

Intussen staat hij daar al enkele weken met een lelijke stam. De bruine vlek breidt heel langzaam uit maar lijkt hem en zijn buren niks te schelen.

 

Het seizoen is voorbij, dus het maakt niks meer uit. Maar puur uit nieuwsgierigheid, kan dit phytoftora zijn?

De bovenste twee foto's tonen de stam, de onderste zijn blad.

 

IMG2016092009464995967191475093415.jpgIMG2016092009465771730831475093430.jpgIMG20160920094725935HDR14861475093444.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb ook wat bruine tot zwarte vlekken op de stam en tijdje terug een paar blaadjes met een bruine vlek (die ik vlug heb verwijderd) maar verder niets. ik ben dus geneigd de denken dat het geen phytophthora betreft. dat slaat namelijk veel sneller om zich heen.

wat het dan wel is? gewoon aftakeling van de plant aan het einde van het seizoen? ik heb geen flauw idee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ann123, ik ben het met Loes eens, waarschijnlijk geen Phytophthora. Mijn buitentomaten zonder afdak zien er werkelijk niet meer uit. Meeldauw hier en dorre blaadjes daar, maar nog steeds prachtige gave tomaten.

 

Volgens mij lopen ze gewoon op hun eind, maar zeker na je schimmeltest zou ik niet denken dat het Phytophthora is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar... als de rest van de plant niet is aangetast, alleen de stam, en je doet een test met een niet aangetast blaadje in een plastic zakje dan krijg je natuurlijk geen schimmelvorming...

Of begrijp ik het verkeerd en heb je wél aangetast blad en dat gebruikt?

 

Het kan best wel een Phytophthora aantasting zijn, vind het er wel zodanig uitzien, maar misschien heeft de plant genoeg weerstand geboden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is een foto van anderhalve maand geleden. Bruine plekken op de stam, die intussen wel wat groter zijn geworden.

Ik heb ook wel wat verdachte blaadjes afgeplukt, maar de plant doet het nog steeds en draagt ook gezonde vruchten.

Dus dat kan geen phyto zijn.

Edit: dat beweerde laatst iemand hier op het forum. Kennelijk klopt dat niet

 

2016-08-13achtertuin-431461471349130.JPG

aangepast door Gast

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

want er zijn geen enkele andere dingen die een bruine vlek bij een tomatenplant kunnen veroorzaken?

ik heb bijvoorbeeld 1 plant waarvan ik weet dat de vlek veroorzaakt is door de (iets wat roestige) tomatenspiraal.

 

hoe kan het Phytophthora zijn maar toch geen enkele tomatenplant eraan ten onder gaat? dat gebeurt bij mij tenminste niet en ik heb geen speciale resistente rassen. dat kan ik echt niet met elkaar rijmen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar... als de rest van de plant niet is aangetast, alleen de stam, en je doet een test met een niet aangetast blaadje in een plastic zakje dan krijg je natuurlijk geen schimmelvorming...

Of begrijp ik het verkeerd en heb je wél aangetast blad en dat gebruikt??

 

Je hebt het juist begrepen. Er is enkel op de stam een probleem. Het blad dat ik in het zakje deed was gezond. Ik heb toen (ik schat begin september) die test gedaan. Gezien ik overal lees dat phyto op enkele uren/dagen alles in de buurt kan aantasten dacht ik dat de test met een blad (dat dus gezond was) nuttig was.

Link naar reactie
Delen op andere sites

want er zijn geen enkele andere dingen die een bruine vlek bij een tomatenplant kunnen veroorzaken?

ik heb bijvoorbeeld 1 plant waarvan ik weet dat de vlek veroorzaakt is door de (iets wat roestige) tomatenspiraal.

 

hoe kan het Phytophthora zijn maar toch geen enkele tomatenplant eraan ten onder gaat? dat gebeurt bij mij tenminste niet en ik heb geen speciale resistente rassen. dat kan ik echt niet met elkaar rijmen.

 

Er was op die plek geen contact met touw of iets anders wat nat kan blijven. De tomaten zijn allemaal opgebonden met touw maar op die contactplaatsen is er nergens een probleem.

Iets zegt me dat het niet anders kan dan phyto maar, zoals je al zegt, hoe komt het dat het zo lokaal blijft?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zowel bij Ann als Speets vind ik het toch echt phytophthora. Vooral die laatste foto is overduidelijk.

Laatst schreef hier iemand - zoals Ann ook al zegt - dat phyto, als je planten eenmaal besmet zijn, heel snel om zich heen grijpt en dat je planten dan ook binnen een paar dagen te gronde gaan. Deze foto is al 1,5 maand oud, vandaar mijn conclusie.

 

Maar ik geloof jou meteen als jij - expert op dit gebied - zegt dat het Phyto is.

Dan kan een plant dus maanden besmet zijn zonder daar (veel) last van te hebben. Weer wat geleerd

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De enige keren dat ik echt binnen een paar dagen een plant verloor aan phytophtora bleef het regenen of was het in ieder geval erg vochtig rondom de plant. Dan gaat het echt heel snel. Maar in droge omstandigheden kan het echt wel duren. Zeker als je plant tot die tijd sterk en gezond is geweest. Een zwakkere plant gaat ook sneller ten gronde.

Niet meer actief. Graag contact via mail of fb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik bestempel niet elke vlek als phytophthora. Maar op die laatste foto's is het toch echt zo. Ik vind het jammer dat mensen denken dat het binnen 2 dagen je hele plant moet slopen waardoor ze bij een milde aantasting denken dat het géén phytophthora kan zijn. Tomatenplanten zijn zeer veerkrachtig en hebben een groot herstellend vermogen. Aangetaste delen wegknippen lost de besmetting vaak niet op, die blijft aanwezig en duikt elders in de plant weer op, maar in de tussentijd kunnen vruchten dan nog vaak wel afrijpen.

Niet meer actief. Graag contact via mail of fb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die 'laatste' foto is van 13 augustus. Dat is ruim 11 weken geleden!

Het heeft zich in al die weken nagenoeg niet uitgebreid en ik heb er verder niets meer van gemerkt. Wel af en toe een verdacht blaadje verwijderd, maar alle planten hebben het prima gedaan (meerdere rassen, in de kas). Ook de paprika's en pepers geven geen problemen.

 

Vandaag heb ik de tomaten gerooid en nog een paar foto's gemaakt van die aangetaste plekken, daar waar het touw zat.

Je kunt op de vergroting mooi de sporen zien: zwarte knopjes.

 

Voorkant

DSCF579972211475340571.JPG

achterkant

DSCF580231801475340574.JPGDSCF580065201475340572.JPGDSCF580353361475340575.JPG

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb het net als speets ook over meerdere maanden ipv weken. de vlekken op de stam zit er al vanaf dat de planten net in bloei stonden en in augustus enkele blaadjes met een bruinige vlek verwijderd en verder helemaal niets meer. Het betreft dus niet alleen even het afrijpen maar de volledige groei + afrijpen en er nu nog vrolijk bij staan.

daarnaast ging het om planten van verschillende rassen die op papier niet ziektebestendig zijn er allemaal doorheen groeien.

En wat ik eerder al zei het is hier beslist niet droog geweest, elders van het land hoor ik andere verhalen maar ik heb de regenton deze zomer geen moment leeg gehad terwijl dat vorig jaar wel het geval was.

 

er is maar 1 ding wat richting phytophthora wijst en dat is het dat het een bruine vlek op de stam betreft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Was het niet zo dat bij phytoftora de stam ook in de kern bruin moet zijn? Of was dat zo bij een andere ziekte? Ik laat de mijne nog even staan tot de laatste tomaatjes geoogst zijn. Afrijpen gaat nu zo veel trager... Wanneer ik hem rooi ga ik wel de kern van de stam checken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kieming van phytophthora sporen gebeurt alleen in vocht en duur minstens 4 uur, dus bij lage luchtvochtigheid of droogte gebeurt er niet veel/niks. Onder de 10 en boven de 25 graden stopt de schimmelgroei en als de zon ook nog eens minstens 2 uur achter elkaar schijnt kunnen de sporen zelfs aan het UV-licht ten onder gaan. Aanwezige schimmel kan samen met het bladweefsel door UV en uitdroging afsterven.

 

Een aantasting hoeft zich dus niet meteen als een malle uit te breiden op dezelfde of naar andere planten en een in eerste instantie aangetaste plant kan bij de juiste omstandigheden ook best normaal/gezond verder groeien.

 

Ik sluit me bij Bubbels aan de getoonde foto's laten wel phytophthora zien.

 

http://www.agris.be/nl/aardappelziekte/194003.asp

http://edepot.wur.nl/358475

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...