Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Pistache boom


Nadi

Aanbevolen berichten

Ik stond gister in een tuincentrum en zag daar pistache boompjes staan. Mannelijk en vrouwelijk. En nou zijn we ook dol op pistache we gaan echt wekelijks door een zak pistache heen. Maar ik was eigenlijk onder de indruk dat pistache kweken in NL helemaal niet mogelijk is. Ik dacht alleen dat walnoot, hazelnoot en amandel het hier goed doet. Ik heb zelf een beetje zitten googlen maar kan er eigenlijk weinig informatie over vinden. En al helemaal weinig over de vrucht. Al wat ik kan vinden is dat de boom het hier wel overleeft, maar geeft hij in NL ook wel pistache? Net zoals de olijf boom die hier staat. Doet het super goed voor de mooi maar volgens mij komt daar nooit een olijfje in hoor.

Ik zag trouwen ook een pecan boom bij de winkel. En eigenlijk hetzelfde verhaal als de pistache.

 

Weten jullie hier meer over? Of enige iemand ervaring met pistache bomen (en pecan misschien ook?)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb hier in de voortuin een pistache struikje staan. (is ondertussen een struik) Ik doe niets ter bescherming voor de winter en hij heeft de laatste paar winters dan ook overleeft. Nog geen bloei gezien dus daar kan ik nog niets over zeggen.

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

pecan noten kan prima in nederland, is een noord amerikaans familie lid van de walnoot. ben er zelf gek op maar helaas geen ruimte ervoor.

 

bij pitasche denk ik: kan dat en geven ze nootjes? ben benieuwd wat de antwoorden zijn. ik denk trouwens wel dat je heel wat boompjes moet aanplanten als je wekelijks een zak nootjes eet

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb pistache Vera sinds 1 jaar staan. Prima de winter door, klein plantje, ziet er fris uit na de winter. Staat op het kaartje quaranty fruit te next year, ofzo. Verder geen idee of het zelf bestuiven is. Komt van eBay.

 

 

Oke correctie! Ik vond het altijd al vreemd, dat de bladeren zo anders waren dan de foto's op internet. Ik heb dus Pistache Lentiscus type ''vera'' haha. Stelletje oplichters Het was ook een goedkoop plantje, geen 67,50 zoals bij Palmaverde (waar je dan wel de echte krijgt, al moet je er dan ook nog 2 van hebben, man/vrouw) Mijn pistache geeft geen eetbare vruchten, maar kan evt. wel als onderstam gebruikt worden voor de echte pistache vera. Nou, over een paar jaar, als iemand toevallig een echte pistache vera boom heeft, houd ik mij aanbevolen.

 

Groeten Dennis

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...
  • 1 year later...

Heeft iemand al vruchten gehad? Ik heb twee vrouwen en één man. Één vrouwelijke plant maakt al twee jaar vruchten aan, maar omdat de man niet bloeit krijg ik vruchten zonder inhoud (parthenocarp).

 

De planten komen goed de winter door (al drie jaar gelukt) in een koude kas. Ze staan droog in de winter en verder wordt het er niet te extreem koud en overdag warmt de kas natuurlijk op.

 

Het zijn mooie boompje, maar het valt mij op dat de takken snel te zwaar worden door het groen en dan omlaag buigen. Ik hoop komend jaar wel vruchten te krijgen. De boompjes zijn inmiddels (lijkt mij) groot genoeg. Als het komend jaar niet is, dan verwacht ik echt het jaar erna.

 

Als iemand al vruchten gehad heeft. Wanneer rijpen ze af en smaken ze? Staan ze bij jou buiten of in een kas/als kuipplant?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...

Hallo,

 

Ik ben nieuw op dit forum. Ik ben een kleine hobbyist en heb een paar pictacboompjes gekweekt. Nu heb ik er 5 een beetje groot gekregen maar hoe kan ik nu zie of ik mannetjes of vrouwtjes heb.

Ze zijn nu tussen de 25 en 50 cm.

Is het ook belangrijk dat ik ze nu verpoot in grotere pakjes. Ze staan nu in bakjes van ø10 cm en hoogte ook 10 cm. Ze zijn nu een half jaar oud.

Il hoor graag wat jullie bevindingen zijn.

m.v.g Arjan Eelderink

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pas als ze gaan bloeien. Stuifmeel man / alleen stampers vrouw. De zaailingen zijn ook minder winterhard, omdat ze niet op de Chinese familielid geënt zijn die winterharder is. Één (vrouwelijke plant) van mijn drie struiken bloeit ieder jaar en de soort is parthenocarp en krijgt dus ook vruchten (leeg). Hopelijk gaat komend jaar en anders het jaar erna de mannelijke plant bloeien. De andere vrouwelijke plant zou ook kunnen gaan bloeien. De planten hebben redelijk wat ruimte nodig en mogen niet te nat staan in de winter. Bij mij staan ze in de koude kas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later ...

Hoi,

 

De pistache struik/boom geeft pas na 10 jaar vruchten! Dat duurt dus nog wel even.....

https://en.wikipedia.org/wiki/Pistacia

 

Het zijn erg tolerante planten maar doen het niet goed in vochtige milieus omdat ze dan erg snel ziek worden. De grond moet dus goed gedraineerd zijn. Ze hebben ook ieder jaar een periode van echte droogte nodig voor goede ontwikkeling.

 

Groetjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...