Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Planten in kelderkoekoek


Liekie

Aanbevolen berichten

Hallo moestuinforummers,

 

ons nieuwbouwhuis krijgt 2 grote koekoeks (koekoeken?). Dat zijn bakken aan de buitenkant van het huis in de grond voor de kelderramen zodat er voldoende zonlicht de kelder in schijnt. Bij ons worden die bakken open aan de bovenkant, dus er komt regenwater in. Dat kan niet weg omdat de onderkant van de bak onder het niveau van het grondwater komt te liggen. En omdat het bakken zijn komt er ook niet veel zonlicht op de bodem van zo'n bak. De aannemer gaf aan dat het mogelijk is om van tijd tot tijd het water weg te pompen om geurtjes van stilstaand water te voorkomen, maar een 'groene' oplossing leek mij veel aantrekkelijker. Daarom ben ik op zoek naar planten die groeien op een natte schaduwplek waar de temperatuur nogal kan wisselen. Dus ik zoek planten die groeien op:

* op een natte ondergrond (geen last als ze natte voeten hebben)

* in volledige schaduw

* geen last hebben van warmte (ivm reflectie van de zon op het kelderglas in de bak)

* weinig voeding nodig hebben

* liefst wintergroen zijn

* liefst diep wortelen (>1 m) zodat de bak ook eens leeg 'gezogen' wordt door de plantjes, maar misschien is dat teveel gevraagd)

 

Daarnaast is de opbouw van de grond in die koekoek dan ook belangrijk. Ik dacht aan een bodem van granulaat (oid), dan hydrokorrels, dan 'teelaarde' (of iets waar ik voeding aan kan toevoegen). Advies iemand?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zonlicht in de kelder??

 

En dan: wat een vreemde constructie

Ik kan me er zonder plaatje niet veel bij voorstellen, maar ik zou dat niet accepteren.

Misschien plastic platen erop tegen het inregenen?

 

Wilg wordt vaak gebruikt op natte stukken in tuinen/weilanden.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik begrijp je omschrijving. Nooit geweten dat ze dat een koekoek noemen.

 

Je zegt dat de bodem van de koekoek onder grondwaterniveau zit, dus de bak zal gesloten zijn van onderen = waterdicht ? Dan snap ik niet zo goed de vraag om diep wortelend. Of gaat de bak ( koker ? ) zo veel dieper ? En vul je de koker af met iets tot het niveau van het kelderraam ? Een gesloten bak zal dan inderdaad op een gegeven moment gevuld raken ja. Zit de bak niet aan een regen-luwe kant van het huis of onder een dakgoot-overstek ? waardoor het daar weinig nat wordt ? Zo niet, vind ik het inderdaad een rare plek voor zoiets. Maar goed, dat is niet je vraag. Wat ik uit ervaringen ken in tuinen waar ik kom, is afvullen met grind en verder niks mee doen. Planten die zo'n plek accepteren kunnen zijn : Hedera, varens en springbalsemien. De laatste wordt te hoog, want neemt licht weg voor het raampje

Niet heel boeiend dus. sorry.

Link naar reactie
Delen op andere sites

aan het gelimiteerde aantal reacties begrijp ik dat wat ik wil misschien niet een heel goed idee is. Ik heb even een doorsnedeplaatje van ons huis gemaakt met wat annotaties om de situatie wat te verduidelijken.

 

Doorsnedehuis25731500896673.jpg

 

En op het web vond ik wat foto's die wel doen denken aan onze situatie. Onder andere deze bij een renovatieproject is bijna zoals wij het gaan krijgen, echter bij ons loopt het kozijn dus geheel door van kelder tot aan 1e verdieping. Dus letterlijk 1 wand van glas:

 

kelderkoekoekrenovatie27921500894921.jpgonderkelderen-koekoek64551500894925.jpg

 

Zoals je ook op de foto's ziet wordt de 'bak' aan de linkerkant van het huis bij ons ook groot en breed om te zorgen voor voldoende lichtinval in de kelder. Het idee om planten in de andere smallere bak te zetten heb ik maar vast laten varen. Dat lijkt me bij nader inzien toch geen reëel idee. De onderkant van de bakken is inderdaad waterdicht vanwege het grondwaterniveau. Misschien toch maar een constructie maken zoals op de foto's met een directe afwatering boven grondwaterniveau... Je ziet daar ook al aan de potplantjes dat ze niet lekker staan. Keuzes keuzes... Revolutionaire ideeën hoor ik nog steeds graag!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...