Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Plantjes komen niet op aan de noordkant van de kas


pippi

Aanbevolen berichten

Wat de titel zegt, ik heb van alles gezaaid in de kas, en dat komt allemaal op, behalve aan de noordkant van de kas, waar de meeste zon komt (mijn schuur staat er aan de zuidkant naast, dus rond het middaguur heeft een deel van de kas schaduw.

 

Overal in de kas dezelfde grond, zelfde compost, zelfde watergift en veelal vergelijkbare groenten. Om precies te zijn zijn er op dat stukje wortels, lente-ui en pluksla gezaaid. Van de lente-ui heb ik wel wat zielige sprietjes gezien, maar niks sla en wortels. Op een meter afstand doen exact diezelfde worteltjes het wel goed

 

Had ik meer water moeten geven aan die kant? Is het er te warm? Kan er een andere oorzaak zijn?

 

En moet ik ook straks met de paprika's en tomaten en komkommers rekening houden met dat verschil in zonuren? Hoogzomer geeft de schuur wellicht nog een klein randje schaduw op het heetst van de dag, Is het dan misschien verstandig om daar hoge planten neer te zetten om nog wat extra schaduw te creëren of juist lage om zoveel mogelijk zon te vangen?

 

Sorry veel vragen, maar ik voel me echt nog heel onwennig met die kas. Ik heb er ook van alles in voorgezaaid in bakjes en zodra dat spul zoals kolen en slasoorten overgepot is in potjes zet ik het buiten, waar het 'hoort'. Ik loop ook nog wat dommig aan te klooien, er staat nu bijvoorbeeld ook andijvie in de grond in de kas, bij nader inzien lijkt me dat bepaald niet handig want straks veel te warm?

 

Nou ja, van fouten leert men. Maar dat hele vak waar niks wil groeien baart me wel wat zorgen, dus graag jullie expertise.

 

edit omdat ik het verschil tussen noord en zuid blijkbaar niet meer wist.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

te warm is het niet gauw, te droog kan wel evt.; dan kun je het zaaisel afekken met een vliesdoek of gaatjesfolie

of: grazen er geen slakken aan je noordkant?

of: heb je lang genoeg gewacht? op verschillende plekken kan de kiemtijd wel verschillen

 

beetje pluksla is een goede test mi, lekker oppervlakkig zaaaien in potjes, beetje wit zand er over of wat folie en dan neerzetten aan N en aan Z kant, weet je meteen of het aan de warmte ligt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien vind je het raar, maar óók bij zo'n vraag zou ik best een foto, of beter : meerderen , willen hebben. Je kas van binnen, staande er in gefotografeerd, in drieën. Noord, midden en zuid.

Valt er ons vast iets op.

Link naar reactie
Delen op andere sites

beetje pluksla is een goede test mi, lekker oppervlakkig zaaaien in potjes, beetje wit zand er over of wat folie en dan neerzetten aan N en aan Z kant, weet je meteen of het aan de warmte ligt

 

Goed idee. Ga ik doen.

 

@Bit:

 

Ik zal van de week foto's maken, wordt vervolgd dus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had van de week foto's gemaakt:

 

04761331490988796.JPG

 

Dit is het stukje in de kas waar niets, of nauwelijks iets opkomt. Je ziet dat in het middelste vak en in het vak aan de westkant wel dingen aan het groeien zijn.

 

En een blik op de rest van de kas:

04854391490989053.JPG

 

Close-up van het 'kale' vak, waar je met heel goed kijken een sprietje van een lente-ui kan zien. Naast lente-ui zijn daar wortels en pluksla gezaaid:

04958931490989389.JPG

 

En van de andere vakken, waar o.a. diezelfde wortels en sla zijn gezaaid:

05124091490990418.JPG

05223781490990461.JPG

 

Dingen die ik in bakjes in de kas heb voorgezaaid komen ook allemaal normaal op, het gaat dus echt om dat ene vak. Ik heb de indeling van 2016 van de vorige huurders, en het laatste dat daar heeft gestaan was komkommer. Er ligt precies dezelfde compost als in de rest van de kas, ik heb er net zoveel water gegeven en er komt alleen iets meer zon. Rara wat is hier aan de hand?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zou het?

 

Ik heb in de afgelopen tijd wel eens een slakje in de kas gezien, en dan vooral aan de onderkant van de zaaibakjes, maar zouden slakken echt zo plaatselijk opereren en dan niet oversteken en de rest van het groen verorberen?

 

Ik ben nu bang dat als ik morgen of overmorgen op die tuin kom dat die hele kas kaalgevreten is.

 

Maar nee, Bit, dat is gewoon niet logisch. Er staan op 30 cm afstand jonge worteltjes en sla, en in dat lege vak heeft nooit veel lekkers gestaan. Een sprietje lente-ui, een paar kiemblaadjes, en verder niente niks nada. Een slak met twee hersencellen gaat dan juist aan de minder zonnige kant van de kas zijn buik volvreten.

 

Nee, ik wil een betere verklaring.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

We zijn inmiddels twee weken verder, en de vakken waar het al goed ging, staan er nu helemaal prima bij. Heel weinig slakkenvraat daar, hier en daar een klein hapje uit een slaplantje, nou daar kan ik mee leven hoor.

 

Het 'dooie' vak is nog steeds morsdood. Ja er zijn nog drie zielige worteltjes en een lente-uitje opgekomen, maar wat er vooral op komt is heermoes. Ook in de rest van de kas steekt dat de kop op (en in de volle grond van de tuin inmiddels ook hier en daar, vooral waar geen karton of dun karton lag, daar prikt het gewoon doorheen. In de vakken waar stevig karton ligt dat nog niet helemaal is verteerd, staat geen heermoes).

 

Maar goed, over een paar weken wil ik mijn tomatenplanten in de kas gaan zetten, en die staan nu vooral gepland voor op het 'dooie' gedeelte. Wat zal ik doen om te voorkomen dat die tomaten door dezelfde onbekende oorzaak (ik hou het maar op 'dooie grond') het loodje leggen?

 

Aangezien er toch niks aan plantjes staat, zou ik nu nog een ondergronds hügelbett kunnen maken, en bijvoorbeeld meteen wat grote potten ingraven zodat ik bij het planten van de tomaten niet op die begraven takken stuit. Risico is wel dat ik die heermoes in duizend stukken hak, maar ik heb nog wel wat van dat dikke karton liggen en ik zou dat om de plekken voor de tomaten heen kunnen leggen. Ik heb ook nog meer dan genoeg compost om daar weer op te leggen, en inmiddels ook wel een bergje eigen, zo goed als rijpe compost uit de achtertuin, dat is wellicht een beter idee. Nog wat lavameel erop, misschien een paar koemestkorrels en dan een dikke laag mulch erop, dan zou het toch wel goed moeten komen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Ik heb er zoals ik van plan was een ondergronds hügelbett(je) gelegd, en ik begiet het nu veel en vaak. Ik heb besloten dat ik er de komkommers en meloenen ga zetten, en voor die tijd gaat er nog een ferme laag van mijn eigen compost op. We zullen eens kijken of dat effect heeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Update.

 

Tsja, ik weet het niet. Ik heb veel en gezellig contact met de buren aan de ene kant, maar de buurvrouw aan de andere kant zie ik zelden, en ik heb dan ook nog niet kunnen vragen wat ze gebruikt heeft op het heermoes tussen haar schuur en mijn kas:

 

WhatsApp-Image-2017-05-24-at-1476351495917864.29

 

Ik wil echt niet meteen het ergste denken, maar het is wel opvallend dat er precies aan die kant van mijn kas niks wil groeien.

 

Tot ik weet wat er daar pal naast gespoten is zet ik ook niks neer in dat dooie vak in de kas. De grote meloenen en komkommers gaan in de platte bak, en de mini-meloenen en de kleine komkommers komen in de achtertuin op de plek waar de tijdelijke composthoop heeft gelegen, die mogen tegen de zuidmuur van mijn schuur gaan klimmen.

 

Tsja, wat zal ik er verder van zeggen. Het gaat om een betegeld paadje, misschien 5-10 minuten werk om dat heermoes even met de hand uit te trekken. Er stond ook echt nul ander onkruid, dat zegt misschien ook wel iets.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oplossing ? : aanbieden dat je het voortaan zélf bijhoudt dat deel wat ze spuit ( direct tegen jou kas aan )

 

Het is overigens gewoon verboden hoor. Maar maak je er een dingetje van, zit je niet prettig op je tuin natuurlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh nee dat ziet er akelig uit

Jammer dat ze dat zomaar heeft gedaan Mag dat zomaar van de vereniging?

 

Bij mij heeft de buurman ook een strookje onkruid tussen onze tuinen weggespoten maar dan met een beetje azijn. Heeft mijn planten tot nu toe verder geen last van. Zal verder niet geweldig zijn voor de grond. Maar het is iniedergeval geen gif!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zolang je niet weet wat daar gebeurt is zou ik niet te veel conclusies trekken. Misschien is ze er met de brander overheen gegaan? Middelen die zo sterk zijn dat er een meter verderop niets meer wil groeien zijn al vele jaren verboden en niet meer verkrijgbaar.

Echte mannen komen thuis met honger ipv bloemen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Buurvrouw gezien, gevraagd, en het is inderdaad Roundup. En vorig jaar had ze het ook gebruikt. Ik heb vriendelijk uitgelegd waarom ik daar niet zo happy mee ben en gevraagd of ze het in elk geval niet meer op dat stuk naast mijn kas wil spuiten, en aangeboden om zelf dat strookje onkruidvrij te houden.

 

Ik geloof niet dat het overkwam.

 

Het bestuur gaat wellicht een verbod instellen op het gebruik van onkruidverdelgers, daar richt ik mijn hoop dan maar op.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op onze tuinen is ook een verbod op Roundup, maar hoe ga je controleren wie dat gebruikt dan? Het klinkt goed, maar in de praktijk lijkt me dat nog niet mee te vallen.

Ik zou in jouw situatie gewoon dat stukje bijhouden, dan is er van haar kant sowieso niets nodig om Roundup of iets dergelijks te gebruiken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pepper, volgens mij is het niet moeilijk te controleren, want het valt nogal op, als iemand opeens allemaal verdord onkruid heeft staan. Bij ons is het ook echt de enige tuin waar je het ziet, verder verwijdert iedereen het onkruid gewoon met de schoffel / met de hand.

 

En ik had me ook al bedacht dat, als er geen verbod komt, ik gewoon dat strookje bij ga houden als er weer onkruid staat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geloof dat ze het niet eens echt zag als vergif. Toen ik zei dat ik juist biologisch wilde tuinieren zei ze dat zij ook biologisch tuinierde, want ze spoot nooit iets op de planten. Mensen weten gewoon niet wat voor troep die glyfosaat is.

 

En even helemaal terug on-topic: denken jullie dat het niet opkomen van de planten aan die kant van mijn kas inderdaad veroorzaakt kan zijn door (overmatig?) gebruik van Roundup?

 

Ik baal er nu wel een beetje van dat ik er een ondergronds takkenbed heb neergelegd, want dat bevordert de watertoevoer van dat bespoten tegelpaadje naar de grond van mijn kas. En ik vraag me af welke afstand 'veilig' is tussen de bespoten grond en mijn planten. Is een meter afstand afdoende? Of hou ik dan mezelf voor de gek en zit die zooi ook in de rest van de grond?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik snap dat wel, dat ze het niet ziet als vergif.

Toen ik begon met moestuinieren maakte ik ook mijn stoepje schoon met Round Up.....wist ik veel. Niet eens bij stil gestaan, stoep werd er goed schoon van.

Pas toen ik er op het forum over las had ik zoiets van, oeps! En dus nooit meer gebruikt.

Misschien dat nu ze er op gewezen is, dat ze stopt met gebruiken?

En anders inderdaad zelf dat strookje maar bijhouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik baal er nu wel een beetje van dat ik er een ondergronds takkenbed heb neergelegd, want dat bevordert de watertoevoer van dat bespoten tegelpaadje naar de grond van mijn kas. En ik vraag me af welke afstand 'veilig' is tussen de bespoten grond en mijn planten. Is een meter afstand afdoende? Of hou ik dan mezelf voor de gek en zit die zooi ook in de rest van de grond?

 

Balen dat er gespoten is met vergif

Maar roundup wordt (of werd?) toch ook gebruikt in de landbouw en daar groeide gewassen daarna toch wel door? Dus ik vraag me af of dat stukje waar niets groeit zo is door het gif? Is maar een theorie hoor. Alhoewel het best krachtig spul is waarschijnlijk gezien het onkruid helemaal kapot maakt. Weet eigenlijk heel weinig van de effecten van Roundup en hoop dat ik dat ook nooit hoef te ervaren.

Of het nou gezond is om daar wat te verbouwen is wat anders trouwens...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Roundup is ook professioneel al enige jaren geheel verboden

Al is de werking van glyfosaten zeer effectief (lees alle aanwezige gewassen gaan dood) het is ook van zeer korte duur

Binnen enkele uren is het afgebroken in/op de grond (geen nawerking)

Glyfosaten worden kort voor het plant/zaaien van voedselgewassen toegepast en laten geen residu achter

In mijn tuin gebruik ik deze middelen niet maar voor mijn werk wel dus ben bekend met de werking

Ik praat niets goed maar informeer slechts

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het zou natuurlijk ook kunnen dat ze vorig jaar geen Roundup heeft gespoten maar iets anders. Op de heermoes had dat in elk geval blijkbaar weinig effect, want anders was het dit jaar niet 'nodig' geweest maar wat ik al eerder zei, ander onkruid stond niet of nauwelijks op dat strookje terwijl ik heel wat biodiversiteit heb tussen de tegels.

 

Volgens mij is Roundup in Nederland niet verboden. Er is warrige wetgeving, maar wat ik ervan begrijp is dat het momenteel alleen verboden is op bestrating, en dan alleen bij gebruik door professionele bedrijven. Dus een hoveniersbedrijf mag geen Roundup spuiten op je tegels, maar jij zelf wel. In België geldt een strenger verbod, maar daar weet ik ook het fijne niet van.

 

Luig81, jij zegt dat het geen residu achterlaat, maar dat lijkt mij zeker niet waar, aangezien uit onderzoek is gebleken dat - even uit mijn hoofd, 40% van de Nederlanders en in andere landen zoals de VS een veel hoger percentage - glyfosaat in hun urine heeft. Het zit zelfs in moedermelk, en dat is niet zo gek als je bedenkt dat het werkelijk overal, maar dan ook overal in zit. In brood en bier en groente en melk, in tampons en in T-shirts.

 

Het is gore kankerverwekkende zooi en er zou een totaalverbod op moeten komen. Maar zolang Monsanto wetenschappers omkoopt om onderzoeken te vervalsen en aan kanker stervende boeren afkoopt met bergen zwijggeld zal dat er nog wel niet komen.

 

Maar goed, weer on topic : ik denk dat ik langs die kant van de kas wat grote potten met planten neer ga zetten, en er begin volgend seizoen een grote oppottafel fabriceer. Dan kan ik de ruimte wel mooi gebruiken zonder risico.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...