Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Plantkeuze aanplant houtwal


prinske86

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

 

Binnenkort ga ik mijn tuin fors uitbreiden. Langs 1 perceelgrens ligt de straat en langs een andere perceelgrens ligt een klein weilandje met uitzicht op de buren. Beide perceelsgrenzen wil ik uit het zicht. De totale lengte van de perceelsgrenzen is zo'n 65m.

 

Ik wil een meter of 2 a 3 beplanten met een houtwal. Dus geen haag, maar bosplantsoen. Lukt het met deze breedte voldoende privacy te creeeren?

 

En welke bomen en struiken raad je aan? Ik wil graag planten die minimaal 2 m hoog zijn. Af en toe mag er best een hoge boom staan, maar niet te veel want het is de zuidwestkant. Snelle groeiers hebben de voorkeur.

 

Ik ben niet zo'n fan van conifeer of naaldbomen. Maar ik wil er best een paar om volledige privacy te garanderen. Ik zit op een goed doorlatende zandgrond. Alle tips welkom!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met 2 meter zou dat echt wel moeten lukken.

Je zou er aan kunnen denken om daar 2 meter voor te nemen én een meter lager houden, met ingezaaide kruidachtigen, bloemenmengsel en dat soort zaken.

Vullen van je wal kun je denk vooral kiezen voor inderdaad Vlinderstruik, veel Beuk ( houdt lang z'n dode blad vast, wel eens in de paar jaar onderhoud : snoei/toppen ; je creëert je eigen hakhout bosje ) Beuk op brabants zand gaat lekker. Eik. Vuilboom ( Rhamnus ), Wilde kardinaalsmuts ( Euonymus europaeus ) Hulst. Een enkele taxus, Vlierbes. Wilde appel, Aan de voorkant een enkele Brem.

 

Met coniferen en de lelijke Laurierkers moet je denk ik zelf erg uitkijken in het buitengebied. Zelf vind ik dat planten die daar gewoon niet horen en jammer dat die ook zelfs dáar opduiken in dat soort wallen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

"Minstens twee meter" "Ook langs openbare weg" ?

Je eigen tuin, bij huis? Voor de maximale hoogte van een hagen (een houtwal wordt misschien gezien als een brede haag) gelden regels, als ze op minder dan 50 cm van de erfgrens staan. Voor bomen kunnen andere afstanden gelden.

Alleen om een idee te krijgen, ik ben geen deskundige hierin. Nederland: Maximaal twee meter hoog als de erfgrens niet aan de openbare weg ligt. Eén meter hoog als de erfgrens wel aan de openbare weg ligt, waarbij niet de 50 cm als minimale afstand geldt, maar de afstand tot de gevelrooilijn..

Elke gemeente kan zijn eigen regels hebben.

Het lijkt me goed om uit te zoeken wat bij jou wel en niet mag. Vooraf afstemmen met de buurman lijkt me ook aan te bevelen. Bomen en hagen schijnen vaak aanleiding te zijn voor enorme burenruzies.

 

(Volkstuinen: de vereniging zal ongetwijfeld regels hebben opgesteld.)

 

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/brochures/2010/07/20/erf-en-perceelafscheidingen/infoblad-erf-en-perceelafscheidingen-26-7.pdf

(Voor Nederland)

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou ook nee zeggen tegen conifeer en laurier. Bit's suggestie van hier en daar een hulst is dan beter.

Je zou nog kunnen denken aan meidoorn, sleedoorn, braam, voor een mooie, natuurlijk aandoende omzoming. Er zijn groenblijvende bramenstruiken.

Ik zou oppassen met snelgroeiende bomen als wilg, esdoorn, populier... Beuk heb ik inderdaad lang het koperbruine blad vast zien houden in meer gematigde streken, is in de boomwal bij mij al lang en breed kaal, maar Brabant zal een ander verhaal zijn.

De enige boom bij mij op het hof waar nog een paar blaadjes aanzitten is een appelboom - zal wel ras-afhankelijk zijn.

Niet groenblijvende beplanting is vaak mooier, maar je zou eraan kunnen denken later groenblijvende klimplanten toe te voegen. Een bosrank-achtig iets als chocoladewingerd (niet inheems) is bijna wintergroen en groeit snel. Kamperfoelie blijft ook erg lang groen, maar moet dus ergens bij op kunnen groeien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

O ja ! Kamperfoelie ; helemaal niet aan gedacht. Super. Wintergroene bramen ook ( wel in de gaten houden ) Wat gewone Liguster, ongesnoeid is ook zeker aan te raden, kan hij bloeien : mooie wintergroene drachtplant. Viburnum lantana ( inheems ) : ook aan denken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt allen!

 

Henkg, bestemmingsplanmatig is dit geen probleem. Bedankt voor het meedenken.

 

Bedankt allemaal voor de fijne suggesties. Andere suggesties blijven welkom.

 

Veel van de planten die genoemd zijn zijn niet wintergroen, dus ik ben nog op zoek naar de juiste combinatie om de houtwal zo veel mogelijk privacy te laten bieden. Ik denk dat het gewoon een kwestie wordt van veel aanplanten en dan later uitdunnen. Daar zal ik het eens met een leverancier over hebben.

 

Waar ik nog wel aan twijfel is hoe ik te werk ga. Het is nu weiland, Zal ik de grasmat laten afschrapen en vervolgens aanplanten? i neem aan dat het gras te veel concurrentie is voor de nieuwe aanplant....

Link naar reactie
Delen op andere sites

afschrapen kún je wel overwegen, maar bedenk dat het in april echt heel snel toch weer vol zal staan met van alles. Dat wordt sowieso toch wel een dingetje hoor. Nu zit jij op zand, dus wees blij dat je niet op klei zit. Maar er eens af en toe met de bosmaaier langs en doorheen gaan zal wel moeten het 1e en 2e jaar. Sluit het bladerdek zich boven het gras en het onkruid er onder, neemt de mate van onderhoud wel af.

Dicht poten en later wat uitdunnen helpt daar zeker ook.

 

Op zich, als je sterke inheemse dingen neemt, kunnen die heel wat concurrentie aan. Wel het 1e jaar de eventuele droogte in de gaten houden.

Best ( zolang het overdag niet vriest ) wel in de na-herfst en winter aanpoten. Alles kale wortel; dat is het goedkoopst.

 

Rozen, inheemse, zijn we nog vergeten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...