Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

potten afschermen


Itoero

Aanbevolen berichten

In m'n serre heb ik het al voorgehad dat peperplanten in pot, in volle zon, niet mooi groeien en niet echt productief zijn.

Dit komt denk ik door dat zwarte potten heel warm worden.

Bestaat er een afscherming die ik rond de potten kan binden?

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Is het probleem dat de grond in de potten te warm wordt, of verbrand het blad door de zon?

Heb ik ook vaker gehad met komkommers/meloenen e.d.,die bij mij in de kleine kas in de volle grond stonden. Toen heb ik er schaduwgaas voor gehangen en nooit meer problemen gehad.

Oudholland

 

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Te kleine potten ( te weinig inhoud / te veel doorworteld ) kan ook een oorzaak zijn.

 

Op zich is plastic een hele slechte geleider, ook zwart plastic, en zal niet zozeer de zon op de potten de oorzaak zijn, als wel de temperatuur in de kas of de te kleine inhoud / het te veel doorworteld zijn.

 

Vroeger, toen ik nog de vaste-planten-man was op een goed tuincentrum, gaf ik tijdens hittegolven wel 2x water op 1 dag. We hadden een assortiment van tegen de 3000 verschillende soortjes en cultivars, alles in zwarte p9 of p11 of welke zwarte pot dan ook. Planten die de pot al doorworteld hadden , planten die maar net aan de groei waren. Allemaal verschillend water geven. Echt een hele klus elke keer

 

Als ik dan af en toe , ter controle, de potten eens omkeerde, om de kluiten te controleren, dan waren die kluiten nooit warmer dan de luchttemperatuur. Maar wel zijn de potten die geheel doorworteld zijn veel warmer. Natuurlijk vinden planten in een pot een hittegolf maar zo zo, dat is ook wel logisch. Maar heter dan dat werden ze nooit.

 

De kas schermen, doe ik meestal vanaf 1 april ongeveer, maar dit jaar was het laatst al 31 gr op een zonnige dag. Ik ben al aan het schermen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Ok, het zit in m'n hoofd dat zwarte potjes sneller opwarmen door de zwarte kleur, waardoor de grond waar de wortels insteken te warm wordt.

 

Maar zoals je zegt is plastic geen goede geleider...

 

Een lichtere 'kleur' dan zwart is volgens mij beter want 'zwart' absorbeert alle straling. Als je de potten bijvoorbeeld blauw kleurt, wordt blauw licht gereflecteerd en gaat de energie van blauw licht niet de plastic van het plantpotje binnen en blijven wortels koeler.

Klopt dat?

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je stelt dezelfde vraag eigenlijk gewoon opnieuw he ? Niet erg hoor, want je hoeft ook helemaal geen genoegen te nemen met mijn antwoord.

 

Aan de andere kant : alle vasteplanten kwekers kweken hun planten in zwarte potjes. Op zich toch wel vreemd als dat nou juist de verkeerde kleur zou zijn en ze beter wit zouden moeten zijn. Ik denk eigenlijk dat ze dan wel wit zouden zijn ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...