Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

problemen jam maken geleisuiker


Luuk Leenarts

Aanbevolen berichten

Wat voor verhoudingen heb je gebruikt?

Zelf doe ik 1 deel vruchten om de helft aan suiker, alhoewel er ook vaak 1 om 1 wordt gebruikt.

 

De vruchten maak ik schoon, verklein ik eventueel zodat alles een gelijke grote heeft (zoals bijv. bij aardbeien) en doe ik in een pan met een miniem bodempje water op een rustige pit.

Wanneer de vruchten wat zachter worden, dan prak ik ze lichtjes en blijf constant roeren.

Daarna zorg ik dat de suiker op gewicht klaar staat, zet de pit wat hoger zodat het mengsel gaat pruttelen en voeg vervolgens de geleisuiker toe.

Goed roeren zodat de suiker goed gemengd is en wachten tot het geheel weer gaat pruttelen (koken).

Vanaf dat moment nog een minuut of 2 á 3 laten door pruttelen, totdat je geleivorming (je krijgt een soort huid) ziet en daarna het gas uitzetten.

Nog even goed doorroeren en de potten die je vooraf in kokend water hebt gedesinfecteerd afvullen.

Dan lichtjes de tevens gedesinfecteerde en voor het gebruik opgewarmde deksels aandraaien op de pot en ondersteboven wegzetten.

Een teiltje of grote pan vullen met flink heet water tot op een hoogte waarbij de potten niet zullen blijven drijven en deze in de gootsteen zetten.

De hete potten weer terug omdraaien, in het hete water zetten en vervolgens de deksels vastdraaien.

Om te voorkomen dat de gelei niet snel genoeg stolt en de vruchten allemaal boven drijven in de pot, zachtjes de koude kraan aanzetten, zodat het hete water heel langzaam afkoelt.

Als het water koud is, de kraan dichtzetten en nog een uurtje zo laten staan.

Dan de potten uit het water, afdrogen en klaar ben je.

 

Indien je gelei te dun blijft, dan kan dat twee oorzaken hebben.

1) Te weinig geleisuiker gebruikt.

2) Te kort op de juiste temperatuur verwarmd.

Het mengsel moet tenminste 2 minuten boven de 100 graden geweest zijn, anders geleerd het niet.

Je kunt zien of het zover is, op het moment dat aan de bovenzijde van het mengsel een soort huid ontstaat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Meestal is het een fout van jezelf, en de tijd die er staat op het pakje klopt ook nooit. Laat het, vanaf dat het kookt , rustig doorpruttelen, en controleer of de jam dik genoeg is tussendoor ,door van een lepel wat druppels te laten stollen. Op het pakje staat 4 minuten, maar dat klopt bijna nooit. meestal na een minuut of 8 begint het in te dikken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Vandaag voor het eerst jam gemaakt (kruisbessen-kersen), en hij is redelijk goed gelukt. Wat ik wel gedaan heb is even een theelepeltje van het kokende mengsel in een klein bakje in de vriezer gezet. Dat is heel snel afgekoeld en dan zie je precies hoe dik of dun je jam zal zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kruisbessen bevatten veel pectine. Dergelijke jam wordt makkelijk stijf. Aardbeien zijn lastiger. Ik voeg daaraan pectine toe en sap van citroen en voldoende suiker (confituur dikt door samenspel van pectine, zuur en suiker). Ik laat de aardbeistukjes eerst even koel staan onder de suiker. Zo komt een deel van het sap vrij en blijven de stukjes later beter verdeeld in de confituur. Dan traag opwarmen tot alle suiker volledig gesmolten is, al roerend (8-jes maken met je lepel) aan de kook brengen en tot ongeveer 8 minuten stevig laten doorkoken. Vuur lager zetten tot de confituur net niet meer kookt, blijven roeren en intussen een beetje confituur op een koud bordje in de koelkast zetten. Als je er na een paar minuten koeling met je vinger doorgaat en de confituur daarbij rimpeltjes vormt, zal hij stijven. Dan afvullen en afsluiten. Ik laat mijn jam altijd even op een lagere temperatuur 'zetten' voor ik ze afvul in bokalen. Geeft beter resultaat dan ziedende confituur afvullen.Je merkt dat de consistentie van de gelei gaandeweg verandert als je ze uit een pollepel laat lopen. Van waterig naar siroperig. Op den duur herken je het punt waarop de confituur klaar is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het mengsel moet tenminste 2 minuten boven de 100 graden geweest zijn, anders geleerd het niet.

Je kunt zien of het zover is, op het moment dat aan de bovenzijde van het mengsel een soort huid ontstaat.

 

Je merkt inderdaad ook aan de oppervlakte van de confituur of ze klaar is. Niet dat je er echt strepen in kan trekken op dat moment, maar de oppervlakte wordt dikker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...