Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

prunus cerasus x prunus fruticosa


bart646

Aanbevolen berichten

  • 1 year later...

Hoi Bart,

 

Geen reacties op je vraag van een anderhalf jaar geleden. ...misschien ben je wel de enige in Nederland die deze "prairie-kersen" of "dwerg-morellen" of "Mongoolse kersen" of "steppe-kers" kweekt.

 

In ieder geval hebben ze (nog) geen Nederlandse naam en zit er in Canada een kweker waar ook jouw planten waarschijnlijk van geimporteerd zijn door een Europese kwekerij (in ieder geval komen alle rassen die je noemt ook in Canada voor). Hoewel er ook een Pools ras bijzit en de plant in Polen blijkbaar ook meer gekweekt wordt.

 

Het zou een struik/boompje zijn dat extreem koude-bestand is....zone 2 kan ie hebben...maar in gematigder streken zou ze ook aanzienlijk groter worden. Volgens beschrijvingen kun je de eerste paar jaar nog zeer kleine oogsten verwachten, maar na een jaar of drie serieus gaan oogsten.

 

Ik ben in ieder geval zeer benieuwd naar je ervaringen met deze plant in onze gematigder streken! Groeit ie makkelijk? Heb je al bloei en enkele kersen gehad? In het land der blinden.....bombardeer ik je graag tot een plaatselijke ervaringsdeskundige voor Prunus cerasus x Prunus fruticosa!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn ervaring;

 

Ik heb de boompjes op 2 plaatsen staan.

 

De serie op het arme zand is dit jaar van 0,3 m naar 1 m gegaan! Maar ze groeien struikachtig en best heel gezond.

 

Die bij mij op het veen zijn 0,7 m nu en groeien minder vlot. Alle planten zijn gestekt wat ik dan wel weer interessant vind. Misschien is het wel een goede onderstam.

 

Er waren 3 kersen maar die zijn naar de kippen gegaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

hoi, dit is echt grappig!

Ik heb nu net, een paar minuten een prive bericht gestuurd naar Arjanmek van eetbaargoed.nl. Hij schreef me eerder, dat de prairie kers hier soms last kan hebben van schade door late vorst, en hij ze daarom voorlopig niet gaat verkopen. Hij zei ook dat de Carmine Jewel zeer zuur zou zijn. Voor mij is dat geen probleem, omdat zure kers een specifiek geneesvoeding tegen migraine zou zijn. Ik ga hem ook bestellen bij Voedselbos. Ben benieuwd of er meer mensen ervaring hebben met deze plant hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh ik zou dat jammer vinden als ie zuur is. Ik hoopte dat ik een superlekker leuk nieuw struikje had gevonden.

Maar arjan weet dus wel hoe ze smaken blijkbaar dan?

En ik ben nog steeds erg benieuwd naar ervaringen van mensen die de struiken hebben of de vruchten geproefd hebben

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Fruittuin, ik weet dat op youtube een paar fimpjes staan, waarin de carmine jewel wordt besproken, en ook dat het een zure, maar smakelijke kers is. Op de site van Bob Bors University of Saskatchewan, wordt hij als zuur beschreven, maar dat hij zeer geschikt is, en wordt gebruikt in gebak, ijs, smoothies enz. Hij wordt in Canada op grote schaal daarvoor gekweekt. Arjan van eetbaargoed.nl heeft contact met Bob Bors voor honingbessen, en heeft mij geschreven dat hij ook gaat informeren naar de cultivars van Carmine Jewel, die zoeter schijnen te zijn. Ik denk dat als de vraag er is, dat het product, dan ook wel geleverd gaat worden. Sowieso worden zure kersen traditioneel gebruikt, als pijnstiller, slaapmiddel en ontstekingsremmer. Ook niet slecht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee oke maar als straks alles staat heb ik superveel dingen staan die je kunt verwerken. Kornoeljekers, vruchtmeidoorn, herfstolijfwilg, rozenbottel, krent, zwarte bes, appelbes, vlierbes, sleedoorn, enz enz

Dus ik wil heel graag juist op zoek naar dingen die vers lekker zijn. Ik had gehoopt dat dat bij deze dwerg kersenstruiken het geval zou zijn

Link naar reactie
Delen op andere sites

tja, ook een van mijn problemen. Ik ben nogal lui, en verwerken gaat vaak gepaard met extra suiker. Leuk om te zien dat we veel van dezelfde planten gaan proberen, ik ben benieuwd of je al wat heb mogen proeven. Wat betreft de struikkers, wordt het wachten op de import op de verbeterde cultivars, vanuit Canada. Zend Arjanmek een berichtje, dan wordt hij misschien nog meer geprikkeld. Ik heb wel al veel ervaring met de Prunus Tomentosa, eerverleden jaar geplant, en verleden jaar al wat kersjes. Ook veel, in het wild geplukt in China. Voor mij de moeite waard, maar niet zo zoet en sappig, als een gewone zoete kers helaas. En ik eet ook zonder weerzin zure kersen, vers van de boom. Nu, bij Bakker, wel een dwerg kers, te koop. Musketier Athos, geen idee, of het wat is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ja, dat zou geweldig zijn, als je eerst wat kon proeven. Dat doe ik wel met appels,, Zoals ik eerder al schreef, de Nankingkers is voor mij de moeite waard, 1ste jaar al wat vruchtjes, en ziet er nu ook goed uit. Maar niet zo lekker als een gewone zoete kers. Ik heb vruchtjes gehad aan Big Red, en Amber, eleaegnus umbellata/olijfwilg. Dat was een totale verrassing, binnen een jaar na planten. Te weinig, te verrast,en te verspreid om smaken te onderscheiden, en te vergelijken, maar ik ben er blij mee, dat wordt vanzelf meer. Makkelijk, en lekker genoeg. En prettig eten, met de pitjes erbij, kan je lekker kauwen, en komen ook weer goede vetten mee. De amelanchier Smokey was ook niet slecht, zoet maar niet bijzonder aromatisch. Perfect yoghurt fruit. De chocolade/fazant bes is ook perfect in een chocolade recept, yoghurt of smoothie. Maar wat een monnikenwerk! De gewone kornoelje vond mijn broer erg lekker als jam, maar de timing moet perfect zijn, veel werk door de kleine vruchtjes, en het verzamelen. Laten we hopen dat die nieuwe grootvruchtige cultivars makkelijker zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, de grootvruchtige Cornus mas smaken goed, en heb de meer als dubbel zo snel een pannetje vol met minder pitten ( laten we niet afdwalen)

 

De Prunus cerasus x prunus fruticosa...

Ik heb Bob Bors een berichtje gedaan met de vraag waar ze te krijgen zijn.. Komt nog.

Duurt meestal even voor hij reageert.

 

En we worden zo idd geprikkeld deze aan sortiment toe te voegen Mastert

Maar het is lastig kiezen voor veel mensen omdat er weinig over bekend is maar ook omdat de meeste tuintjes zo vol zitten.

 

Ik lees inmiddels dat de camine jewel niet de allerlekkerste en grootste is,

Lees maar: http://www.fruit.usask.ca/dwarfsourcherries.html

 

Als we ze kunnen vinden gaan we ze toch alsnog planten. Soms wat gokken hé

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze zijn te koop bij voedselbos arborealis vandaar ook mijn vraag.

Olijfwilg amber en big red is dus wel de moeite waard begrijp ik. Die wil ik namelijk zeker ook planten. Is dat spul voor in de windhaag of echt om net als blauwe bes in rij te telen? Zelfde vraag voor de carmine jewel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mastert en Fruituin : dit topic is echt bedoeld voor alleen de Prunus cerasus x Prunus fruticosa

Probeer je vragen ed daartoe beperkt te houden

 

Ook de olijfwilg heeft zn topic, er is je windkering topic en je aanleg fruitgaard topic.

( en voor bereidingswijze en toepassinge zie dát forumdeel )

 

Thnx.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...
  • 1 year later...

De smaak is in mijn beleving minder zuur als een morel!

 

Je kunt ze prima zo eten als je van zure kersen houd.

 

Ik heb ze op gestuurd gekregen via een vriend uit de Oekraïne genaamd Victor mijn broertje kent hem via een uitwisseling op de universiteit

 

De struiken staan zonder net de vogels kennen ze nog niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vermeerdering volgens mij via half afgerijpt stek in juni/juli met nevelsysteem en voldoende warmte (professionele omstandigheden dus). Of enten gaat op Prunus avium weet ik niet. Het schijnt dat sommige Prunus cerasus x Prunus fruticosa soorten uitlopers maken. Meestal kunnen ze dan ook via wortelstek vermeerderd worden. Helmut Pirc schrijft in zijn "Enzyklopädie der Wildobst- und seltenen Obstarten" dat ze ook gemakkelijk via zaaien zijn te vermeerderen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...