Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

"Rain gutter grow system"


Aanbevolen berichten

Iemand ervaring met dit concept?

 

 

Concreet het lijkt op een soort van druppel systeem of van die kleien potten in de grond. Echter is het water nu gereguleerd en pakt de plant zelf wat ze nodig heeft. Kleine winst boven de druppel slang. En handig op bv. je dakterras. (daar wil ik het proberen)

 

Groetjes

 

Marc

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Geen persoonlijke ervaring maar heb er de afgelopen weken heel veel over opgezocht.

 

Her en der werd geopperd dat er kans op stilstaand "dood" water bestaat en tevens een prachtige broedplaats voor muggen. Het idee klinkt interessant, maar dan wel opletten dat het geen stilstaand water gaat worden.

Nieuwste muziek! , check www.hitzound.com

Nummer gehoord? , check www.relisten.nl

Neuriën om te zoeken! , check www.midomi.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorig jaar tomaten gekweekt in potten van ruim een liter. Was inderdaad te klein.

Door middel van een bak, kreeg het wat van onderaf. Ook heb ik ge-experimenteerd met een fles gevuld met water ondersteboven. Als het water onder niveau kwam, was er ruimte voor lucht in de fles. Waardoor ik ook een soortgelijk systeem had.

afgezien van de omvang van de potten, viel het mij erg tegen. het water blijft inderdaad stil staan. Daarnaast wordt de potgrond bagger.

Overigens gebruikt een aardbeikweker in mijn buurt eenzelfde systeem met PVC buizen. Waarschijnlijk gaat daar voeding bij.

 

Ik zelf heb er dus geen goede ervaring mee, maar dat kan bij iemand anders weer wel zo zijn.

 

Dit jaar van bovenaf dus

Link naar reactie
Delen op andere sites

Paar honderd video's later, maar heb hem gevonden:

 

Naar mijn idee voor grootgebruikers 1 van de betere systemen. Helemaal voor in een kas/serre vanwege de snellere verdamping en beweging in het water. Je zou bijvoorbeeld voor wat groter verbruik "100L vat" van water een solar luchtpomp kunnen plaatsen en voeding aan het water toevoegen. er zijn wel setjes te koop voor PH en ... (ben de naam kwijt) voor voeding te meten. Eiken van dit spul is vrij simpel en de aanschafkosten zijn relatief laag.

 

aangepast door Gast

Nieuwste muziek! , check www.hitzound.com

Nummer gehoord? , check www.relisten.nl

Neuriën om te zoeken! , check www.midomi.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je moet het niet zo zien dat de wortels letterlijk in het water staan en voor dit systeem kun je wat meer "losse" bodem gebruiken. De grond blijft vochtig tot in beperkte mate, maar is niet doorweekt. Uiteraard wel even goed nadenken over de verzorging van de planten die je hier aankoppelt.

Nieuwste muziek! , check www.hitzound.com

Nummer gehoord? , check www.relisten.nl

Neuriën om te zoeken! , check www.midomi.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Hey MarkyMarc,

 

Kijk even op mijn blog om te zien hoe een "echt" simpel hydroponicssysteem is aangelegd op kleine schaal (kunnen 196 plantjes in). De wortels van de plantjes zitten continue in het water met voedingsstoffen en dat kan totaal geen kwaad en er gaat ook niets rotten mits je niet te maken hebt met drijfnatte aarde bij je plantjes! Overweeg je dus om een zelfbewateringssysteem aan te leggen met plantjes in aarde, zorg er dan voor dat

de aarde niet kletsnat wordt maar wortels in continue in water (het liefst met voedingsstoffen) is geen probleem!

Het systeem in mijn kas had ik aangelegd nadat ik vorig jaar met een sproeisysteem gemiddeld 50 cent per dag kwijt was aan water om mijn plantjes in de kas te bewateren. Daarom dit buizensysteem aangelegd om geen enkel water meer te verspillen en dat is heel effectief. Overigens heb ik een 200 liter ton als reservoir om mijn systeem van water te voorzien en past er ook nog ongeveer 180 liter in het buizenstelsel zelf.

 

Waar Fets het over had zijn een PH meter en een TDS meter.. (een TDS meter meet het aantal opgeloste deeltjes in het water..zo heb je een idee hoeveel voedingsstoffen er nog in je systeem ronddrijven)

 

Persoonlijk zou ik zelf kiezen voor Of ouderwets tuinieren in de grond, OF je planten volledig hydroponicsstijl laten groeien. (hydroponicsstijl groeien planten ook sneller trouwens)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo he Beukwood. dat ziet er netjes uit.

Kan je er wat meer over vertellen zoals hoe je het water op peil houd in de buizen en hoe je overlopen voorkomt, is er een beetje stroming, hnagen de ongebruikte potjes ook in het water en zorg dit niet voor extra verdamping? Voeding, gaat dit niet in de centen lopen uiteindelijk?

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eigenlijk heel simpel:

 

Vanuit een reservoir (200 L) wordt het water met een pompje het buizenstelsel ingepompt (1200 liter per uur, vergelijkbaar met een stromende kraan) Daarna stroomt het door de 14 meter aan buizen (breedte 125 mm) en komt uit aan het einde waar ik vrij te bewegen 50 mm PVC buis als eindstuk heb bevestigd, hieruit valt het water weer terug in het reservoir. Waarom vrij te bewegen? Dit is de buis die de hoogte van het water in de buizen bepaald. Zet ik hem een cm hoger dan is in heel het systeem het waterpeil een cm hoger. Heel simpel dus!

 

De gaten die ik niet gebruik heb ik nu gewoon dichtgetaped met ducktape waardoor je geen algengroei hebt (water met voedingsstoffen en zon is een fantastische groeiplaats voor algen!) en dus ook geen verdamping. Afhankelijk van het soort groenten die je in het systeem zet heb je natuurlijk meer of minder voedingsstoffen nodig! Zo zuipen mijn 2 pompoenplanten nu echt liters water en dus ook voedingstoffen. (Gisteren is er ongeveer 30 liter water verbruikt op 1 dag) maar slaplantjes verbruiken nauwelijks voedingsstoffen. Ik verwacht iets van 30 euro aan GHE hydroponicsvoeding te verbruiken dit seizoen.

Uiteraard zou je ook nog deze mix zelf nog kunnen samenstellen uit groothandelverpakkingen en dan zou het helemaal goedkoop zijn!

Ik ga nog wel proberen een duidelijke foto te maken van het reservoir en de pijpjes (als het een keer overdag is)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah dus echt kleinschalig! Wat dacht je gewoon van een afsluitbare tupperware bak met aan de bovenkant een paar gaten geboord waar je je potjes met zaailingen in kan zetten? Voedingsstoffen erin en in principe zouden de plantjes het al naar hun zin moeten hebben op die manier (ik ga ervanuit dat je geen tientallen zaailingen hebt!? Met eventueel een minipompje erbij voorkom je dat je stilstaand water hebt en met een capaciteit van 150 liter per uur zit je dan al helemaal goed.

 

Ik ben benieuwd wat je er uiteindelijk van maakt! (bedenk dat hoe ingewikkelder je systeem hoe groter de kans op lekkages)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ongeveer 20 kiwi's en 8 amandels die het 2e jaar ingaan nu. Ze gaan in een grotere pot en hoop ze dit jaar in de hoogte te krijgen. Om al die potten in de volle zon bij te houden gaat lastig worden. Vandaar mijn interesse in dit idee. Ik ga het eens uitvogelen

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...