Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Rat in de composthoop


advanbrunschot

Aanbevolen berichten

Ik heb op mijn moestuin 2 compostvaten, een met compost die al behoorlijk verteerd is. En de andere die ik aan het vullen ben, onderin takken en ander grof materiaal en daar bovenop de plantenresten uit de moestuin en het groenteafval wat in de keuken geproduceerd wordt. Maar geen aardappelschillen, citrusvruchten en reeds bereid eten. Volgens mij niets mis mee.

Vorige week ontdekte ik in het vat wat gevuld wordt, dat er naast het luikje een rond gat was ontstaan en na het omhoogschuiven van het luikje er gangen achter zaten. Gezien de grootte van deze gangen dacht ik aan een rat. Porren in de gangen en schoppen tegen de tuin hadden niet het resultaat dat ik een beest zag in de composthoop. Luikje dichtgedaan en met de schop op de hoop aan het bonken geweest. En ja hoor, daar sprong de rat tevoorschijn, maar hij kon dus niet snel genoeg weg komen. Ik heb met de schop meteen het doodsvonnis voltrokken. Het resultaat is dat er nu onderin 2 halve ratten liggen. Ik heb ze er niet uitgehaald, ik heb het vermoeden dat ze gewoon mee composteren en dat ik er niets meer terug van zal vinden.

 

Klopt dat of moet ik nu het stoffelijk overschot gaan zoeken en alsnog verwijderen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Denk wel dat verteerd, maar mijn gevoel zegt weghalen, maakt denk ik niet uit.

op internet is over vlees op composthoop verschillende mening.

Best knap gevangen, mijn reactie vermogen is vast te langzaam om raak te slaan

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou het lijk weg halen. Ratten zijn dragers van allerlei ziektes. Dat wil je niet via compost op je groente gooien. Kans is natuurlijk heel klein, maar toch....

 

Altijd grappig, die (voor)oordelen tav de rat. De kans dat je ziek wordt van je snotterende buurman, collega, kind of ega, is véle malen groter dan dat je ziek wordt van een rat. Maar ik zou je medemens niet te lijf gaan met een schop en ze in tweeën splijten. Met hetzelfde oordeel zou je jarenlang gevangen zitten met TBS.

 

Stel, dat die rat een eekhoorntje zou zijn. Zouden we ze dan nog met dezelfde lust te lijf gaan? Appels en peren? Nee hoor, eekhoorntjes kunnen dezelfde ziektes dragen als een rat. Ze zijn dan ook familie van elkaar. Maar geloof me, de meeste enge, overdraagbare ziektes, worden overgedragen door mensen zoals jij en ik.

 

Eigenlijk deed die rat alleen maar z'n best om je compost te verteren. Dit kun je voorkomen door aan de onderkant muizengaas te bevestigen. De dode rat kun je gewoon laten zitten. In de natuur worden ze ook opgeruimd door allerlei organismen, daar gaat niemand dood aan. Sterker nog, het is een bron van nieuw leven.

Een klein natuurparadijsje in de oceaan van het Groene Hart. Ontmoet onze Eilanders op Eiland aan de Veen: http://www.natuursporen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de ziektekiemen van de rat geen drager meer hebben, gaan ze dan niet dood? De ziekten van de rat kunnen toch niet blijven leven wanneer hij dood is en vergaan in de compost? Of klopt mijn redenering niet?

Ikzelf zou dat compostvat niet ondersteboven keren om een half vergaan kadaver eruit te vissen (brrrrrr). Ik zou (ik gruwel van ratten) die compost wel veel langer laten verteren. Ander compostbak ernaast gebruiken en Diemen de rat twee jaar niet aanraken. Het is mijn rattenfobie die spreekt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jongens toch...inderdaad rattenfobie. Ik ben het eens met Boerjennes. Die rat kan je prima laten liggen of je dondert hem met een vork in een bak versere compost. Heb je straks een mooi schedeltje ook ( zo doe ik het af en toe om een schedel van bv eend en nu van een kalkoen mooi schoon te krijgen, een half jaar mee in de compost.)

 

Maar misschien zou ik de rat ook doodmaken als ik hem te pakken kreeg..het is een diepgeworteld iets, het idee dat ratten vies zijn en rovers.

We zijn zo gewend dat alles wat niet in onze omgeving hoort bestreden moet worden.

Als ik daaraan begin kan ik ook de woelmuizen, steenmarters, zevenslapers enz aan gaan pakken, zag vorige winter nog een bunzingfamilie in de tuin.

De woelmuizen ben ik liever kwijt dan rijk maar de rest mag blijven zolang ze niet mijn huis stukknagen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

iets waar ik niemand over hoor is dat de rat meestal niet alleen is. het zijn namelijk groepsdieren. ik zou je compostbakken even goed in de gaten houden of je niet meer sporen van ratten vind.

als je gaten(gangen) vind dicht trappen zijn ze binnen de kortste keren weer open dan zijn er familieleden van de reeds gedode rat actief.

let e r ook op of je verse keutels vind. en kijk of je sleepsporen kunt vinden van de staart.

ik ken natuurlijk niet de situatie rondom je compstbakken maar geef ratten geen gelegenheid tot het maken van schuilplaatsen. voor je het weet heb je een hele boel ratten en dan ben je verder van huis.

gr, Gert

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben een paar dagen later teruggegaan en ik heb geen nieuwe sporen van ratten gevonden. Maar het voorkomen van schuilplaatsen is in een moestuin lastig. Ik heb vette kleigrond op mijn perceel en er staat een houten huisje op. Maar dat huisje staat op palen ca. 10 cm boven de grond. Daaronder is natuurlijk een grote schuilplaats, niet dat ik daar ooit iets van gemerkt heb. Naast het huisje staan 2 vuilniszakken met bladeren die uiteindelijk bladaarde moeten worden. En achter het huisje liggen een groot aantal tonkinstokken en nog wat losse houten palen en balken op beugels. Kortom, voor een rat zonder vaste woon- of verblijfplaats is er wel iets te vinden. Maar nogmaals, tot nu toe alleen die ene keer die rat in de compostton. En wel of niet terecht een rat doodmaken, als ik de kans krijg zal ik het niet laten (op mijn moestuintje).

 

Maar het hele complex ligt in de weilanden en is omzoomd door sloten, daar hebben de ratten toch ook veel mogelijkheden om te nestelen. En een andere vraag, wie is er in een weiland verantwoordelijk voor de rattenbestrijding? De eigenaar van de grond of de sloot, de gebruiker daarvan, de gemeente, het waterschap of ???

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mij knaagt de rat zich zelfs een weg door het plastic van de compostbak naar mijn heerlijke keukenafval (aardappelschillen, mandarijnschillen, notendoppen), daarna nestelt zij zich onder de open compostbak, naast de aardperen waar ze ook van eet. In het voorjaar heeftze pech als ik bij het keren van de hoop aan mijn karma werk en haar nest piepende jongen in de sloot kieper. De mens is ook maar een dier.

Volgend jaar is er weer een nest, ik heb nu een keer een ideale situatie geschapen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je zou onder je huisje een ratten kist met een klem kunnen zetten om te monitoren .loopt er een rat in dan weet je het ook.

Het gebruik van Gif is zonder Diploma niet toegestaan. Dit mag alleen als je gediplomeerd bent en alle regels van de IPM ( intergrated pest management) gevolgd hebt ( google er maar eens op)

 

De eigenaar/ gebruiker van de grond is verantwoordelijk voor de bestrijding van bruine / zwarte ratten. De muskus rat is de verantwoordelijkheid van het waterschap.

 

Gr, Gert

Link naar reactie
Delen op andere sites

Frappant eigenlijk. Alles wat de mens tot last is, moet verdelgd worden. Hebben we eindelijk een stukje in de natuur bemachtigd om er eigen voedsel op te verbouwen, komen we nb allerlei natuurlijke factoren tegen die ons uitdagen. Om allerlei redenen moeten die verdelgd worden. Maar volgens mij is de mens intelligent en inventief genoeg om te voorkomen dat de biodiversiteit naar de mallemoer gaat door verdelging van complete diersoorten die we als lastig ervaren.

 

IMG1065-768x53520981514103250.jpg

 

Ik vind het ook lastig om te constateren dat ratten en eksters de eieren van mijn kippetjes jatten. Vooralsnog heb ik geen andere oplossing dan te accepteren dat het gebeurt. Op de molshoop groeien mijn uien gewoon door, geen probleem dus, en de muis die af en toe zijn leven waagt om een graantje mee te pikken, is bij mij van harte welkom.

 

DSC0081497891514103207.jpg

 

Er komen ook 8 zwerfkatten op het Eiland. Er zit een bosuilenfamilie en de buizerd en sperwer halen regelmatig hun snack van het Eiland. Dat geeft me het idee dat er ook een soort balans is op het Eiland waar iedereen van profiteert... En af en toe van baalt. Zo is het leven!

aangepast door Gast

Een klein natuurparadijsje in de oceaan van het Groene Hart. Ontmoet onze Eilanders op Eiland aan de Veen: http://www.natuursporen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben het voor een deel met je eens. we hoeven niet alle dieren zomaar uit te roeien. Bij de rat ben ik echter van mening dat je deze beesten goed moet monitoren en de populatie in de hand moet houden. Wat nu een enkel exemplaar is kan binnen een jaar uit groeien tot een ware plaag met alle risico's op ziektes van dien.

Een enkele rat kan meer dan dertig nakomelingen per jaar krijgen en de jongen zijn met drie maanden ook weer geslachtsrijp. Je kunt dus de wiskunde erop los laten hoeveel dat er kunnen worden.

Als het dan weer eens uit de hand gelopen is mogen wij (ongediertebestrijders)het weer opknappen met alle kritiek die we krijgen van kan het niet sneller of gooi maar veel Gif neer. Dat laatste is dus niet nodig als je de populatie op een aanvaardbaar niveau weet te houden. Je hebt dan ook geen last van door vergiftiging van onschuldige dieren die de rat vangen als hij al vergiftigd is.

Preventie is het belangrijkste deel van mijn werk voorkomen is beter dan genezen.

 

Gr, Gert

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien zijn we het wel meer eens dan je denkt. Het gaat om de balans, een verstoring geeft overlast. Ik kan genieten van deze balans op het Eiland, en daarom ook toestaan dat ik af en toe ook iets moet delen met de andere Eilandbewoners, die net als ik, recht hebben op een stukje Eiland.

Als ik op het Eiland teveel gelegenheid geef aan "ongedierte" door kwistig met kippenvoer te strooien, zorg dat de katten niet meer op het Eiland mogen komen, de bosuilenfamilie, de buizerd en sperwer verjaag, dan dek ik voornamelijk de tafel voor ratten en muizen en wordt het veel te druk.

Dus als je niet in de situatie wil komen waarbij je overlast met hand en tand moet bestrijden, dan zul je zelf aan preventie moeten doen. In het geval van deze discussie raad ik dan ook muizengaas aan.

 

PS. Maar goed dat nog geen enkel wezen op deze aarde ontdekt heeft dat het juist de mens is die de balans verstoort. We zouden zeker verdelgd worden...

Een klein natuurparadijsje in de oceaan van het Groene Hart. Ontmoet onze Eilanders op Eiland aan de Veen: http://www.natuursporen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Afgelopen jaar lag er een dode rat in de tuin van de buren. Ze lag op haar rug en haar buik was keurig opgegeten, de rest was intact.

Welk roofdier doet dat trouwens zo?

Deze rat heb ik vervolgens voor hun verwijderd en... jawel... onder in mn composthoop begraven.

Vond dat wel een goede plek en ben benieuwd of ik er straks nog iets van terugvindt.

 

In mijn huisje daar komen ook ratten, teveel is niet gewenst en zij worden ontmoedigd doordat ik dan weer de toegangswegen blokkeer in de hoop dat ze onder de vloer blijven. Zal daar écht geen gif of klemmen gaan gebruiken. Teveel natuur, teveel hún plek ipv de mijne.

In het compostvat op de moestuin heeft ook een rat gewoond, maar daar heb ik dan toch geen last van? Dus mooi laten overwinteren daar.

In het hok op de moestuin heeft ook een rat overwinterd. Deze laat dan wel weer stinkende keutels achter en zijn eigen overblijfselen uiteindelijk. In de zomer zoeken ze elders hun heil.

En dat vind ik prima zo. Zou er niet aan denken om daar aan verdelging te gaan doen. Ik ben maar te gast in hun gebied, zij wonen daar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...
Afgelopen jaar lag er een dode rat in de tuin van de buren. Ze lag op haar rug en haar buik was keurig opgegeten, de rest was intact.

Welk roofdier doet dat trouwens zo?

Bit plaatste net een link naar de stadsecoloog020 en daar zag ik dit filmpje, van een hermelijntje dat een rat aanvalt:

 

https://twitter.com/Stadsecoloog020

 

(Of

).

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...