Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Recept voor chilisaus


henkg

Aanbevolen berichten

Op verzoek hier een simpel recept.

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1448441/Chilisaus-maar-nu-niet-zoet

“maar nu niet zoet”: ik vond de saus zo inderdaad niet erg zoet, wel zoet genoeg.

 

Aangepaste hoeveelheden (opgeschaald, en alles in ml / g)

40 a 50 g hete Cayenne pepers (vers/diepvries)

200 ml (rijst)azijn

200 ml water

200 g (kristal)suiker

10 g zout

5 tenen knoflook

olijfolie

 

Bereiden: De knoflook grof hakken en licht fruiten in de olie. Daarna de in de lengte gehalveerde pepers, en de overige ingrediënten in één keer toevoegen. In het begin goed roeren. Inkoken tot ongeveer 3/4e à 2/3e van het oorspronkelijke volume. Gladmixen met de staafmixer. Binden tot een dunne saus met allesbinder (saus blijft helder) en/of maizena (saus wordt troebel).

Even proeven: misschien nog iets zout of suiker erbij?

De saus zal na afkoelen wat dikker worden.

(Pepers met zout fijnwrijven in een vijzel vond ik teveel werk.)

 

De nog hete saus in schone en ontsmette potjes/flesjes doen, zoals bij jammaken. Houdbaarheid: gezien het vele zuur en de grote hoeveelheid suiker lijkt deze saus lang houdbaar.

 

2017120218161035301512371491.jpg

 

O ja, over de heetheid: de ene Cayenne is de andere niet. Cayennes uit de supermarkt zijn soms zo weinig heet dat je ze als een worteltje kunt eten. Mijn eigen Cayennes zijn echt goed heet.

Dus eerst even een heel klein stukje rauw proeven (in de buurt van het steeltje, het uiterste puntje is altijd veel minder heet), en eventueel de hoeveelheid pepers bijstellen. De zaadjes en de zaadlijsten zijn het heetst, die zou je vooraf kunnen verwijderen. Dan mis je wel die visueel zeer appetijtelijke zaadjes.

 

2017chilisaus28781512372308.jpg

  • Like 4

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Lijkt me geen probleem, als ze eerst voorgeweekt worden. Misschien als test eerst een paar pepers 24 uur laten weken, om te zien of ze dan goed geweekt zijn?

Als de pepers helemaal heel gedroogd zijn, dan misschien vooraf een beetje knippen / hakken, zodat het vocht er beter in kan.

(Alleen logica, nooit zelf geprobeerd. Ga ik ook niet doen: invriezen is makkelijker, en b.v. een pondje pepers neemt weinig ruimte in.)

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier een gezondere versie met minder suiker.

3 Spaanse pepers

190 ml water

50 ml agavesiroop of honing

75 ml appelazijn

zout

2 teen knoflook

2 el water. 1 el maïzena

 

water azijn agavesiroop peper aan ringetjes en fijn gemaakte knoflook aan de kook brengen.

4 min op laag vuur en blijven roeren.

Papje maken van water en maïzena en toevoegen ,

dan nog 1 minuut koken blijven roeren.

Schenk in een pot of fles, in de koelkast zeker 3 mnd te bewaren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik maak altijd de chilisaus als ik sambal heb gemaakt. In het pannetje waar de sambal in gemaakt is , doe ik 180 water,en 60ml azijn.Ik roer alles goed,zodat de wanden en bodem schoon is. Als er niet genoeg in zit ,doe ik er nog een theelepel in. Dan voeg ik er 60 gram suiker bij, en maak een papje van water en maïzena,en doe dat erbij. Even in laten dikken, en in een schone fles gieten. Hier heeft zoonlief m in een week tijd al weer leeg. Dus ik maak m ook regelmatig met een eetlepel zelfgemaakte sambal .

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 years later...
1 uur terug, Lia56 zei:

Ik ga m ook proberen...heb nog pepers in de vriezer...

Dat is een goeie, heb ook nog een halve vriezer la vol.

 

@Jorieke123 Welk recept heb jij gebruikt?

Wat voor flesjes gebruiken jullie? 
@henkg Zijn dat koffiemelk flesjes ofzo?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Grappig dat mijn oude topic na ruim 4 jaar weer wakker geworden is. Gelukkig heb ik toen -in het bericht- geen fouten gemaakt met eenheden als l, dl, ml, tl, el, g. 

 

@rorror: Ja, koffiemelkflesjes, Friesche vlag, glas, goed afsluitende herbruikbare dop.

Inhoud 175 ml, een mooi maatje voor deze saus.

Maar (zag ik net op ah.nl) helaas nu enkel verkrijgbaar in PET-flesjes. Dat vind ik pet, zeker niet petje af.

Hopelijk kan ene C. te Fr. mij binnenkort nog een aantal (tweedehands) glazen flesjes leveren. 

 

Edit 2022: AH (en wellicht ook anderen) heeft een eigen merk koffiemelk. Dat zit nog wel in glazen flesjes.

 

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Twee maanden verder, en nu vandaag pas saus gemaakt. 😅 

Op 7-4-2022 om 10:26, henkg zei:

Maar (zag ik net op ah.nl) helaas nu enkel verkrijgbaar in PET-flesjes. Dat vind ik pet, zeker niet petje af.

In de winkel hebben ze nog steeds de glazen melkflesjes te koop. Duurde even voordat mijn vriendin de koffiemelk op gebruikt had.

4 Flesjes om te proberen.
- 70gram pepers. Deel jalapeno's van de bonsai. En wat hete gele pepers uit de vriezer.

- Zijn 5 eigen geweekte knoflook teentjes ingegaan.

- Voor bindmiddel heb ik allesbinder gebruikt.

- Voor azijn heb ik witte wijn azijn van ah gebruikt.   (Volgende keer een andere azijn gebruiken, deze geeft een hele sterkte witte wijn geur af.)

- Blender gebruikt inplaats van staafmixer/vijzel.

DSC_0928.JPGDSC_0931.JPG

DSC_0932.JPG

 

Misschien iets te lang ingekookt, had nog wat water toegevoegd, maar het is 2 en half flesje geworden. Volgende keer een grotere batch maken. De echte smaaktest met snacks gaat nog komen. 

aangepast door rorror
  • Like 5
Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed dat je me even een schop onder mijn kont geeft Rorror, ik heb meteen ook weer een pan opgezet. Ik had nog meer pepers in de vriezer, al kant en klaar gesneden en afgewogen verpakt voor een aantal keer dat recept. En (1 van...) de vriezer(s) moet leeg, en ik heb wel weer wat kleine flesjes leeg. Niet genoeg vrees ik, dan maar ook een paar flesjes van een halve liter...

 

IMG_5930.JPG

  • Like 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mij wel ja, ik gebruik hele laffe pepers dus dan geven die zaadlijsten en zaadjes tenminste nog IETS hitte af :) Ik heb nu nog iets meer maïzena gebruikt en de dikte lijkt nu echt goed. Op kamertemp... misschien is ie straks te dik als ik een fles in de koelkast heb staan. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Op dit moment bezig met een grotere batch te maken. Doel ongeveer 2 a 2,5liter saus. Nu met appel azijn inplaats van wittewijn azijn, vond de smaak van wittewijn te overheersend. Na twee weken rust in koelkast, werd de smaak aanzienelijk beter. 

DSC_0965.JPG_20220727_195450.JPGDSC_0967.JPG

 

Straks de foto's maken als het in de flesjes zit.

aangepast door rorror
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier een gezondere versie met minder suiker.
3 Spaanse pepers
190 ml water
50 ml agavesiroop of honing
75 ml appelazijn
zout
2 teen knoflook
2 el water. 1 el maïzena
 
water azijn agavesiroop peper aan ringetjes en fijn gemaakte knoflook aan de kook brengen.
4 min op laag vuur en blijven roeren.
Papje maken van water en maïzena en toevoegen ,
dan nog 1 minuut koken blijven roeren.
Schenk in een pot of fles, in de koelkast zeker 3 mnd te bewaren.


Gebruiken jullie dit recept voor de chilisaus? Zo niet, welke dan wel? Wil wel een beproefd en geslaagd recept gebruiken.
Wil morgen aan de slag met mijn adjuma pepers. Ik heb denk ik wel een kilo alleen al aan adjumas Misschien ook wat invriezen voor een ander moment voor sambal ofzo.
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Mellie Ik heb het recept van henkg gebruikt.

 

Maar ik vind persoonlijk als je half water, half azijn gebruikt, de azijn smaak te overheersend. Andere recepten zoals die van greetje, doen ze minder azijn er in. Dat pas ik de volgende aan.

 

Daarnaast gebruikt greetje maïzena, maar die wordt troebel, wil je helderen chiliesaus, gebruik dan allesbinder.

 

Dan zelf kiezen of je suiker of honing toevoegd. 

Bij greetje staat alleen zout, en geen gewicht. Ik zou wel de hoeveelheid van henk aanhouden. (of met minder beginnen, en zelf tussen door proeven.)

 

Om te zien of er genoeg allesbiner in zit, haal een theelepeltje saus uit de pan, leg op een schoteltje in de koelkast zodat het koud wordt. Zodra deze koud is, even schoteltje schreef houden om te zien hoevloeibaar het is. Te vloeibaar, nog even wat extra allesbiner in de pan erbij. Daarna nog een keer testen tot het goed is. Mensen die het vaker hebben gemaakt, kunnen dat wel op het gevoel doen gok ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...