Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Recept voor karper?


henkg

Aanbevolen berichten

Eergisteren zat ik even achter in mijn tuin, aan de sloot. Met hengel, suikermais (uit eigen tuin) als aas:

karper48cm62431506408262.jpg

Ongeveer 48 cm, prachtig gave vis (boerenkarper). Deze heb ik teruggezet.

 

Eetbaar?: “Veel graten”, “grondsmaak”, “levend in bad met schoon water”, “moten/filets in melk; in azijn”.

Karper schijnt in Oost-Europa een delicatesse te zijn, o.a. bij het Kerstdiner.

 

Iemand ervaring mee, en tips?

 

PS. Er zitten er ruim genoeg. Hier een schooltje dat aan het flaneren is:

DSC136952151506408586.JPG

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor tips.

Onlangs 2x een uurtje gezeten: geen enkele beet.

En zonet, hoogstens 5 minuten na het eerste ingooien een serieuze beet, en vast.

2017100312303966841507029244.jpg

Ruim 55 cm, ruim 2,5 kilo. Precies meten komt wel bij het slachten.

In het begin bleek een afdekking -ik heb tuingaas gebruikt, met zware stenen op de badrand- wel nodig voor dit levendige beestje. Geeft ook een rustiger gevoel: geen vis op het droge, al dan niet gepaneerd met grit uit de kattenbak.

Morgen komt er een beluchtingspompje met bruissteen in te hangen.

De komende dagen maar douchen in het andere, kleine badkamertje ...

 

Frituren / stoven / een deel invriezen om te zien hoe het bewaart? Ik denk er toch wel ruim 1 kg aan schone filets af te halen, genoeg om meerdere bereidingswijzen uit te proberen.

 

Wordt uiteraard vervolgd.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Karper bereiding, mijn eerste probeersels, drie varianten, met een gedeelte (rest ingevroren):

2017100718441524801507402734.jpg

Waarom al die varianten: productkennis had ik nog niet, en productkennis is essentieel voor een bruikbare en smakelijke bereiding. Van wat dan ook.

 

Pocheren. Eerst simpel, in een halve liter water met 1 tablet visbouillon, verder niks.

Lekker! Geen graten (want geselecteerde buikstukjes). Geen grondsmaak. Vettig, als in romig, lang niet zo waterig als schol. Deed me een beetje denken aan snoekbaars (een beetje, want snoekbaars zit voor mij in dezelfde categorie als zeebaars, griet en tarbot)

 

Bakken, ongepaneerd, in de pan.

Ook erg lekker, smaak vergelijkbaar met gepocheerd.

 

Gepaneerd en gefrituurd (kibbeling achtig):

Dit waren de dikkere stukjes, waarschijnlijk met graten.

Na bereiding: Niks mis mee, goed te eten, maar het visvlees was een beetje soppig geworden. Komt zeer waarschijnlijk door mijn onervarenheid met het frituren van gepaneerde vis. Volgende keer eens proberen die dikkere stukken ook gewoon te bakken, ik denk dat ze dan smakelijker zijn.

 

De graten:

Zelfs in de dikkere stukken kwam ik er weinig tegen, en die waren groot genoeg om er –tijdens opeten- makkelijk uit te halen.

 

De grondsmaak: niet tegen gekomen.

De karper heeft drie hele dagen in het bad rondgezwommen (met beluchtingspompje) , na anderhalve dag heb ik 2/3 van het water ververst.

 

Bruto gewicht vs netto visvlees:

De karper woog vuil 2600 gram

Na schoonmaken, fileren en vel verwijderen bleef daar 750 gram filet van over. Het verwijderde vel (met schubben) bleek dik, dus zwaar. Misschien ooit eens wel ontschubben, en bakken op de huid.

Over fileren: ik heb vele Youtube filmpjes bekeken. Die waren erg leerzaam: mijn filets waren mooier dan de meeste amateurbeelden die ik op Youtube gezien heb.

 

Volgende probeersel?

Ja. Met een vers gevangen karper, niet eerst drie dagen in het bad. Het zou immers kunnen zijn dat er helemaal geen grond smaak aan zit. Misschien door het brakke water?

 

Foto van de vers gedode karper (knalharde klap op de kop om bewusteloos te maken, direct daarna door het hart gesneden om te laten doodbloeden:

2017100612490613821507287347.jpg:

 

Afsluitend:

Een heel gedoe, alles bij elkaar. Gaandeweg had ik twijfels (maar ik moest dóór want de karper in het bad was al niet terugzetbaar?). Blij verrast door de smaak: heel erg lekker.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Henk je weet dat karper zich in de meeste wateren in nl bijna/niet voortplant en dat het op sommige plekken verboden is ze mee te nemen?

En tevens zullen de meeste karpervissers en overige sportvissers je dit niet in dank zullen afnemen omdat voor hun minder mooie vissen te vangen zijn. Een vis van 55cm zal toch al snel een jaar of 3-4 oud zijn denk ik

 

Zelf opkweken zoals jorieke en joep willen gaan doen is in mijn mening dan toch een beter plan maar ik weet niet of het een fatsoenlijke opbrengst geeft omdat het uitgroeien toch best lang duurd

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Dravik2 . Je bedoelt denk ik de graskarper, dat is een Chinese vis die hier wordt uitgezet om de wateren een beetje vrij houden van plantengroei. Die plantengroei komt dan weer omdat de binnenwateren in Nederland goed bemest worden. Deze vis kan zich hier niet voortplanten en mag je officieel niet opeten. Bron https://nl.wikipedia.org/wiki/Graskarper

Inheemse karpers zouden zich gewoon goed moeten voortplanten. Doen ze dat niet dan moeten ze plaatsmaken voor een soort die dat wel doet. Zo werkt dat nou eenmaal.

Iedere vis die gevangen wordt zou gegeten moeten worden. Als je zoals een Henk een stukje gemeenschappelijk water achter je huis hebt kun je zelf in de gaten houden hoe de visstand is. De laatst levende vissen eruit vissen is namelijk niet in je eigen belang.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@joep ik bedoel echt de inheemse karpers deze planten zich in heel veel wateren slecht tot niet voor doordat de zomers wisselender worden wat meer variatie in water temperatuur veroorzaakt waardoor de jonge karpers het niet overleven.

nu zijn er heus wel wateren waar ze zich prima staande houden maar ik merk dat in mijn omgeving de stand op pijl word gehouden door uitzetten van jonge vissen en ik weet ook dat in Drenthe karper meenemen verboden is

 

als het bestand prima is kun je idd best af en toe een keer wat uitvissen en opeten maar ik dacht ik meld het toch even

ik heb nog even gezocht naar de groei maar een vis van 55 cm zal tussen de 5 en 6 jaar zijn volgens de bronnen die ik kan vinden dus dat is wel iets om rekening mee te houden met de hoeveelheid vissen die je uitvangt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Karpers vangen we in het voorjaar met regelmaat in onze kleine slootjes. Daar paaien ze. Met veel kabaal trouwens. Evenals snoeken en brasems. Wat n gespetter! Maar prachtig om te volgen hoor. Karpers zetten we altijd braaf terug. Maar brasems zitten hier met tientallen tegelijk en daar hebben we er al 2 van gegeten. Het is even doorzetten, ze zijn zo slijmerig om vast te pakken, maar het zijn over het algemeen vrij grote vissen. De eerste hebben we gestoofd in ui, knof, tomaat en wat verse kruiden als salie en thijm. Dat smaakte goed genoeg. De tweede keer gebakken, en toen was ie wel wat gronderiger hoor. Mijn lief stikte toen haast in een graat (naar, bijna weerhaakachtig zijn ze) en daarna is het animo wat terug gelopen.

Na henks verhaal denken we erover om ook eens karper te proberen. Na het paaien natuurlijk. (Vlak daarvoor en tijdens hebben ze toch geen aandacht voor welk aas dan ook )

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Wij hebben net de stukken karper die we van Henk hadden gekregen op de MTFD om te testen gebakken met een beetje peper en zout.

Bij het bakken met de neus boven de pan rook het licht gronderig.

 

IMG240283501509298299.JPG

 

We hebben de karper gegeten met zoete aardappel uit de oven. De structuur van de karper is erg goed, valt niet uit elkaar in de pan en is dus mooi stevig. De smaak is net als de geur licht gronderig, dat is niet heel vervelend maar ook niet heel aangenaam. Wij hebben geen verstand van al de door Henk genoemde vissen maar proeven wel dat het vis is .

 

IMG240327561509298314.JPG

 

Het mondgevoel is goed, zacht. Wel behoorlijk veel weerhaak graten maar die zaten netjes op rij midden door de stukken dus goed te lokaliseren.

 

IMG240597561509298319.JPG

 

Lekker gegeten, de grondsmaak is niet hinderlijk maar wel aanwezig.

Wij zouden de karper eerder gebruiken in een simpel stoofpotje of (en indien graadloos te fileren) paneren en bakken als lekkerbekje.

 

Henk nam helemaal geen grondsmaak waar terwijl dit toch om dezelfde karper ging. Kan zijn dat net als berengeur aan varkensvlees het door mensen verschillende waar wordt genomen, sommige mensen schijnen dat helemaal niet te ruiken.

Of het komt omdat de stukken van Henk verser waren en die van ons een tijdje ingevroren zijn geweest.

We hebben het langzaam in de koelkast laten ontdooien, misschien dat dat nog invloed heeft gehad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ruim een week geleden mijn tweede karpertje voor de pan gevangen, panklaar gemaakt, en ingevroren. De laatste voor de pan dit jaar: twee per jaar vind ik wel genoeg. Voor het sportvissen én terugzetten ga ik misschien wel voor de 70+ centimeter, dan eerst een groter schepnet kopen.

Deze heb ik niet eerst drie dagen in mijn bad laten rondzwemmen. Ik vond dat toch een beetje beestje pesten, en het is misschien helemaal niet nodig.

 

Dit karpertje was fors, en “volslank”: 60 cm / ruim 4 kilo.:

2017102716405696221509610405.jpg

Lange messen heb ik (het zijn niet allen koks die ...), de snijplank van 35 cm lang is duidelijk te klein.

Schoonmaken doe je liefst buiten, want de schubben vliegen je om de oren. Vlijmscherpe messen zijn aan te bevelen.

 

Na fileren (nog met dik vel en schubben daaraan, dat is bij elkaar vrij zwaar):

2017102717143789441509610396.jpg

Het slachten, fileren en de huid verwijderen, dat is behoorlijk wat werk, voor een amateur. Zeker als je het netjes wilt doen zodat je mooie filets overhoudt, en zo min mogelijk hoeft weg te gooien. Een wijting of een platvis fileren is heel veel makkelijker. Wel ben ik heel tevreden over het fileer-resultaat. Youtube filmpjes bleken onmisbaar, een karper heeft een gebochelde rug en heeft een bolle buik. Zeker geen twee snelle halen per kant.

 

Proefnotitie1. Gepocheerd in visbouillon (van blokjes), bij 90 graden, niet warmer, verder niks:

Goed te eten, maar niet echt lekker. Gronderige smaak.

 

Proefnotitie2. Viskoekjes:

Eerst de filet een paar minuten in de verdunde azijn gezet. Zuur zou de grondsmaak doen verdwijnen.

Daarna gehakseld in de keukenmachine, met een ei, gekookte aardappel, ui, knoflook, beetje bloem. Gekruid met alleen vissaus.

2017103117290697271509610379.jpg

Prima, geen bijsmaak. Wel een beetje te ei-ig (een half ei op 200 gram vis zou beter zijn, of misschien zelfs zonder ei), en te weinig gekruid. Ook vond ik het wat te gepureerd. Een volgende keer (als die er komt) met de hand fijnhakken ipv. hakselen in de keukenmachine.

 

Proefnotitie3. Gebakken.

Maar nu eerst in citroensap gelegd, een minuut of vijf. Daarna, zonder sap maar nog niet drooggedept, een uurtje terug in de koelkast, tot bereiden..

2017102720570247481509610388.jpg

Het zuur van de citroen deed het hem! (net zoals de azijn bij de viskoekjes) Geen enkele bijsmaak, laat staan gronderigheid. De smaak vergelijken met andere vissen vind ik moeilijk, elke vis smaakt weer anders. Dit was de meest smakelijke bereiding, de viskoekjes –maar dan fijngehakt en meer gekruid- komen ook in aanmerking.

 

"Wat een flauwekul allemaal": voor mij is product- ingrediëntenkennis onmisbaar. Als je dat hebt, dan kun je daarna -met die kennis- gewoon op gevoel het een en ander bij elkaar flikkeren / variëren.

Ga ik nu –als ik vis eet- alleen maar karper eten? Nee. Wel heel af en toe, en dan alleen als ik weet dat ik de populatie geen schade toebreng.

 

Over de voortplanting in NL van karpers. Huiswerk had ik al gedaan, nu hier samengevat:

Van medio juni tot begin september was de watertemperatuur hier niet onder de 18 graden. Maximum was 23 graden, in juli. De watertemperatuur aan de ondiepe oevers zal steeds nog wat hoger zijn. Water is tot 2 meter diep, zacht glooiende oevers, veel riet. Behoorlijk brak water: snoek (de belangrijkste predator) kan daarin niet leven. Ideale omstandigheden voor karper om zich voort te planten.

Grootte populatie: daar kan ik weinig zinnigs over zeggen. Wel zie ik op een zonnige zomerse dag (dan “flaneren” de karpers, ze zwemmen dan traag aan de oppervlakte) meerdere schooltjes van 4-6 exemplaren van 40+ cm voorbij trekken, in een paar minuten. Ook het kleinere spul is goed vertegenwoordigd: dagelijks zie ik een aalscholver en twee blauwe reigers.

Voor de waterkwaliteit zitten er misschien eerder te veel dan te weinig.

Het zijn boerenkarpers en/of verwilderde karpers. Het visvlees is vrij egaal rozerood, geen witte gedeelten.

Zeker geen giebels of graskarpers. En er wordt hier verder niet gevist, door niemand.

Bij jou in de buurt is het wellicht heel anders, minder optimaal. Vang ze dan niet voor de pan.

 

Meer over zoetwatervis bereiden:

http://www.combinatievanberoepsvissers.nl/visrecepten/lekker-maar-onbekend.html

https://fd.nl/fd-persoonlijk/1198455/uit-de-vergetelheid-zoetwatervis

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben zelf sportvisser,en kan alleen maar melden dat ongeveer overal de zoetwatervisstand wordt aangetast. Op rivieren en grote meren is de snoekbaars zeer gewild, zijn ook zeer lekker maar ze raken op. Paling is al op. Karpers planten zich doorgaans moeilijk voort, als er al kleintjes uitkomen overleeft nog geen procent van dit tot ze formaat hebben. Vissen doen er echt jaren over om 40 cm groot te worden. Google maar eens.

Zelfs de visboer op de markt ligt voorn en karper. Voor de oostblokkers.

Deze personen maken zich vaak schuldig aan stroperijen maar er zijn ook genoeg legaal vissende bedrijven simpel omdat er geen quota zijn op de binnenwateren.

Nu zal je slootje er niet snel last van hebben, maar in het algemeen is het niet best.

Voor een jaar of 10 geleden kon je prima allerlei brasem en snoekbaars vangen op de IJssel, dat is nu wel anders. Komt door het heldere water zeggen ze, nou het is echt niet meer helder dan toen...

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooie vangst weer Henk met dito uitgebreid vervolg rapport. Top!

Wat opvalt is dat in recepten uit landen waar karper gegeten wordt er ook veel gewerkt wordt met citroen. Daarnaast vaak een marinade en een tijdje of zelfs hele nacht in laten trekken. Misschien van oudsher een methode om de grondsmaak te bestrijden?

Het zou mij ook niet verbazen als de grondsmaak in andere landen wel gewaardeerd wordt. Het was aanwezig maar niet vervelend, smaak is toch ook aangeleerd.

 

"Karpers planten zich doorgaans moeilijk voort, als er al kleintjes uitkomen overleeft nog geen procent van dit tot ze formaat hebben."

Ik heb er geen verstand van maar wel een idee ontwikkeld Kan het zijn dat dit komt omdat in Nederland alles recht toe recht aan is gemaakt? Teveel rechte water kanten die eenvoudig jaarlijks met een grote grijper schoon getrokken kunnen worden. Alle waterplanten en wat daarin leeft komt dan op de kant terecht. Er zijn niet echt ondiepe stukken waar de watertemperatuur hoger kan worden en weinig schuil mogelijkheid voor jonge vissen. Gevolg is weinig karpers.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En wat te denken van de aalscholvers ?

Hier in de Maas gaan wel 600 stuks, iedere dag 3x op strooptocht.

Worden ook nog geholpen door een 50 tal reigers en zilverrigers.

1 Aalscholver heeft 1,5 kilo vis per dag nodig, dus reken maar uit wat dit op een jaar is.

o, ja de visstand iets grotere vis is in de Maas nu te verwaarlozen.

Vele soorten zijn er de laatste 20 jaar verdwenen.

 

gr Mat

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Laatste probeersel dit jaar: viskoekjes deel 2, bijgesteld recept.

 

Op te lossen probleempjes:

Door te fijn hakselen (keukenmachine) werd het resultaat een beetje soppig binnenin.

Veel ei helpt tegen uiteenvallen, maar het resultaat werd te omelet-achtig.

De eerste keer had ik te weinig kruiderij toegevoegd.

(Grondsmaak: dat probleempje was al opgelost, door citroensap)

 

Een portie karperfilet half ontdooid. Niet helemaal, want nog net iets bevroren snijdt lekker makkelijk.

Met een vlijmscherp koksmes in plakjes -> reepjes -> stukjes gesneden, tot stukjes van een krappe halve centimeter.

Zo zijn de eventuele graten in kleine stukjes gesneden, het citroenzuur, en later het vet / kookvocht kan dan in de holle graten lopen waardoor ze zacht / gaar worden (?).

 

Daarna besprenkeld en vermengd met citroensap, 5 a 10 minuten laten staan. Daarna een beetje gedept, en een uurtje in de koelkast.

 

Bereiding: Goed drooggedept. Kruiderij (zout, peper, ui, knoflook, dille), heel klein beetje ei, beetje paneermeel toegevoegd, alles goed vermengd.

Platte koekjes gevormd, kort gebakken in ruim olijfolie, ongeveer 2 minuten per kant, niet langer.

 

2017111418354947331510685651.jpg

(Op een beetje paneermeel na, werkelijk alles eigen teelt / vangst / raap, zelfs het (zee)zout, en ook de boontjes die niet op de foto staan):

 

De smaak: helemaal goed. Geen gronderige smaak, goed gekruid, niet melig of ei-ig, niet soppig. Nu had ik nooit eerder viskoekjes gemaakt van kabeljauw of zo, maar op het hier noodzakelijke citroensap na, waarschijnlijk net zo.

Graten zaten er zeker in de filets, want een heleboel kraakgeluidjes tijdens het snijden. Toch kwam ik bij eten er maar eentje tegen, iets langer dan een centimeter, met nog een Y-vorm: dat ene stukje zal ik net niet fijn genoeg gesneden hebben. De rest va de graatjes was dus zachter geworden door de citroen, en -door snijden in kleine stukjes- gaar geworden.

 

Deze bereidingswijze blijft, naast gewoon bakken (dan wel deels met de hand eten om eventuele graten er makkelijk uit te krijgen). En natuurlijk citroen om de gronderige smaak te neutraliseren.

 

Dit is mijn laatste bericht over karperexperimenten.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...