Recepten bieten zoetzuur/inmaak

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 12152
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (189)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Recepten bieten zoetzuur/inmaak

Berichtdoor appelvrouw » Zo 24 Jun 2012, 20:40

Graag jullie eigen (beproefde) recepten van bietjes zoetzuur of andere bieteninmaak :thumbup:
Waar de mol is, is er hoop....
kijk ook eens op mijn blog: http://www.bloggen.be/appeljam

Gebruikersavatar
Dennis29
Berichten: 1783
Lid geworden op: Zo 30 Jan 2011, 15:20
Moestuin Seizoen: Bekijk update (13)
Woonplaats / locatie: Noord Holland
Contact:

Re: recepten bieten zoetzuur/inmaak

Berichtdoor Dennis29 » Zo 24 Jun 2012, 20:48

wij hebben vandaag dit recept gemaakt, nog geen idee hoe het smaakt ;)

Zoetzuur van Bietjes (recept van Diana's mooie moestuin)

voor 4 potten van 400 gram

Ingredienten:

800 gram kleine of grote rode bietjes
200 gram rode sjalotten of rode uien
½ - 1 chilipeper (optioneel, afhankelijk van smaak)
5 deciliter azijn
6 deciliter water
90 gram suiker
zout naar smaak
Recept:

Was de bietjes en kook ze beetgaar. Pel ze. Kleine bietjes kun je heel laten maar grotere bieten zijn ook mooi in pot, in plakken (tip: gebruik een kartelmes, dat is extra mooi). Laat de bietjes goed uitlekken. Snijd de sjalotten in mooie gelijkmatige ringen of stukjes. Steriliseer de potten met kokend water en soda, naspoelen met kokend water. Leg de (plakjes) bieten met de plakjes sjalotten om en om in de potten. Breng ondertussen de azijn met suiker aan de kook en kook tot de suiker is opgelost. Voeg het zout toe. Snij de peper in ragfijne reepjes en kook dit nog 1 minuut mee. Giet dan het kokendhete azijnmengsel over de bietjes-sjalotten. Sluit de potten goed af en laat ze ondersteboven afkoelen. Ongeveer 12 maanden houdbaar. Erg lekker bij Surinaamse – en rijstgerechten (onze Surinaamse buurvrouw gaf me het recept, zij maakt het vaak bij allerlei Surinaamse gerechten, maar bij haar is het altijd oppassen geblazen – is soms pittiger dan het gerecht dat ze op zou moeten frissen Ook eens gemaakt met witte bietjes, erg leuk omdat je daardoor veel beter ziet wat je eet, en net zo lekker (van rode bieten gemaakt wordt alles – zoetzuur, uien, bieten – donkerrood). In de koelkast ongeveer 6 weken houdbaar, mist goed ingemaakt (heet en vaccuum), zeker 8 maanden hodbaar.

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 12152
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (189)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: recepten bieten zoetzuur/inmaak

Berichtdoor appelvrouw » Ma 02 Jul 2012, 14:29

Dank je wel Dennis!
Heb jij ook de peper erbij gedaan( en geproefd)?
Waar de mol is, is er hoop....
kijk ook eens op mijn blog: http://www.bloggen.be/appeljam

Gebruikersavatar
Dennis29
Berichten: 1783
Lid geworden op: Zo 30 Jan 2011, 15:20
Moestuin Seizoen: Bekijk update (13)
Woonplaats / locatie: Noord Holland
Contact:

Re: Recepten bieten zoetzuur/inmaak

Berichtdoor Dennis29 » Ma 02 Jul 2012, 20:01

We hebben het geproefd en het is erg lekker! Van de peper proef je niks meer, blijkbaar was het niet zo'n sterke.
Het smaakt naar bietjes maar dan lekker fris.

Gebruikersavatar
Wendy0411
Berichten: 165
Lid geworden op: Do 03 Mei 2012, 21:43
Moestuin Seizoen: Bekijk update (13)
Woonplaats / locatie: Zwolle
Contact:

Re: Recepten bieten zoetzuur/inmaak

Berichtdoor Wendy0411 » Di 03 Jul 2012, 11:51

Oké, ik ga waarschijnlijk nu een hele domme vraag stellen, maar ach, anders kom ik er niet achter ;) : Als je die bieten hebt ingemaakt en je wil ze gaan gebruiken, moeten ze dan nog verwarmd worden of is het dan de bedoeling dat je ze koud eet met bijvoorbeeld een rijstgerecht? :oops:

Heeeeeel langzaam probeer ik zo steeds weer wat bij te leren.... Hihi

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 12152
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (189)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: Recepten bieten zoetzuur/inmaak

Berichtdoor appelvrouw » Di 03 Jul 2012, 12:23

Er bestaan alleen domme antwoorden Wendy.
Ik denk dat je ze beiden kan doen..in principe koud, het hóeft dus niet meer verwarmd.. maar als je het warm lekker vind? :thumbup:
Waar de mol is, is er hoop....
kijk ook eens op mijn blog: http://www.bloggen.be/appeljam

Gebruikersavatar
Wendy0411
Berichten: 165
Lid geworden op: Do 03 Mei 2012, 21:43
Moestuin Seizoen: Bekijk update (13)
Woonplaats / locatie: Zwolle
Contact:

Re: Recepten bieten zoetzuur/inmaak

Berichtdoor Wendy0411 » Di 03 Jul 2012, 14:14

Bedankt appelvrouw, ik wil dit recept vanavond gaan maken. Heb nog nooit iets met inmaken gedaan, niet met steriliseren van potten en zo, maar ik ga een poging doen. Gister namelijk bieten gekregen van iemand op de tuin, maar geen tijd om ze deze week te eten... Dan maar even op zoek naar een inmaakrecept (en gevonden!! :lol: )

Wat ik niet begrijp in het recept is de 6 deciliter water... Wordt dat nog ergens gebruikt of is dat een overbodige regel? Of wordt er 6 deciliter water gebruikt om de potten uit te koken :think: ?

Gebruikersavatar
Wendy0411
Berichten: 165
Lid geworden op: Do 03 Mei 2012, 21:43
Moestuin Seizoen: Bekijk update (13)
Woonplaats / locatie: Zwolle
Contact:

Re: Recepten bieten zoetzuur/inmaak

Berichtdoor Wendy0411 » Di 03 Jul 2012, 14:15

Of moeten de bieten in 6 deciliter water worden gekookt.... Haha.... :ugeek:

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 12152
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (189)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: Recepten bieten zoetzuur/inmaak

Berichtdoor appelvrouw » Di 03 Jul 2012, 14:38

Goed opgelet...ik heb de vraag even aan Diana gesteld en hoop op een snel antwoord. Ik denk dat het door de azijn moet, maar weet het helemaal niet zeker!
Waar de mol is, is er hoop....
kijk ook eens op mijn blog: http://www.bloggen.be/appeljam

Gebruikersavatar
Dennis29
Berichten: 1783
Lid geworden op: Zo 30 Jan 2011, 15:20
Moestuin Seizoen: Bekijk update (13)
Woonplaats / locatie: Noord Holland
Contact:

Re: Recepten bieten zoetzuur/inmaak

Berichtdoor Dennis29 » Di 03 Jul 2012, 14:48

Ja wij zaten ook met die vraag, maar we hebben het niet gebruikt uiteindelijk. en het is goed gelukt hoor ;)


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten