Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Recepten uit de natuur per maand


Nasuada

Aanbevolen berichten

IMG2017-03-2617-55-4437441490545212.JPGWat maken jullie op dit moment uit de natuur?

Hoog op mijn verlanglijstje stond de brandnetelsoep.

En nu zijn er weer vollop nieuwe brandnetels.

Vandaag dan ook echt gemaakt. En...was lekker!

Olijfolie,ui,knoflook, kruiden naar wens.

20 min koken en door de blender halen.

En klaar is de vitamine boost.

Link naar reactie
Delen op andere sites

IMG2017-03-2616-37-2249761490552120.JPG

Een brandnetel infusie gemaakt en brandnetel thee gedronken.

20 gr brandnetel koppen en 0,5 ltr gekookt water.

Na 6 uurige het klaar.

En een volle mand gedroogd in de oven op 40 graden. Alvast een winterweer voorraad maken van deze krachtigevoorjaars boost.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk ! Ik kook regelmatig met ongewenste kruiden .Veel zijn gewoon eetbaar . Ik ben slecht in recepten opschrijven, maar doe een poging:

Brandnetelquiche: blancheer 500 gram brandnetel, en laat goed uitlekken.

Voor de bodem: 120 gram bloem, 60 gram koude boter in kleine blokjes, 1losgeklopt ei,eetlepel koud water, beetje zout.

Meng dit tot een soepel deeg. Laat het even een half uurtje rusten. Uitrollen, in de quichevorm doen , gaatjes prikken in de bodem, en even blind bakken.

Zeker met de brandnetels, want die zijn nogal vochtig, en dan krijg je een sopbodem.

Vulling : knoflook, uitje, spekjes, gehakt of kaas, daslook, al wat je lekker vindt. 3 Eieren, beetje melk, eetlepel bloem . Fruit de knoflook, en ui en voeg dan de spekjes, of gehakt toe. Gehakt kruiden naar eigen smaak. Voeg dit bij de brandnetels ,en doe dit mengsel op de quichebodem. Mix 3 eieren samen met een scheutje melk, wat bloem, peper, zout tot een papje , en giet dat over je quichemengsel. Als je kaas, ricotta o.i.d. gebruikt, dan voeg je dat nu ook toe .

Strooi er wat geraspte kaas over, en bak je quiche op 180 graden gaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk! Ik houd ook wel van een lekker maaltje uit de natuur op z'n tijd. Smaakt toch net iets anders dan gekweekte groentjes.

Gisteravond maakte ik stamppot winterpostelein, dat groeit hier echt o-ver-al (maar ik pluk 't niet van overal want op veel plekken worden honden uitgelaten )

De basis is gewoon aardappelpuree, daar meng je uitgebakken spekkies of chorizo en wat fijngehakte gedroogde tomaten op olie doorheen. Op 't laatst de gewassen postelein erdoor roeren en klaar.

Het uitgebreide recept staat hier: http://wp.me/p4h4Qz-qX

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klinkt goed Jizka, zal eens goed opletten heb hier helemaal geen wilde postelein gezien.

 

Indi leuk die ga ik proberen. Ga zondag weer plukken.

 

Naast dat de brandnetel infusie goed is om te drinken, schijnt het ook goed voor je haar te zijn.

Dus in spuotflesje gedaan en na douchen de brandnetel op mijn haar spuiten, niet uitspoelen.

En nu Maar wachten tot het onwijs gaat shinen:-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Zo vandaag van de madeliefjes olie... zalf gemaakt.@ appelvrouw: kan met elke olie ik heb olijfolie gebruikt.

Waarvoor:zit heel veel magnesium in en wordt ook wel de Nederlandse arnica genoemd. spataderen, blauwe, beurse plekken,kneuzingen,spierpijn en....eczeem.

En daar ben ik heel nieuwsgierig naar. Mijn zoon van 16 heeft daar veel last van en ik wil eens proberen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

185561471913475368895989501477946461434664n27001495087844.jpg

De seringen staan hier nu in bloei. Je kunt er een olie van maken,limonade, en de bloempjes kun je als garnering besuikeren op een taart.

Seringen olie, werkt heel goed bij ischias.

Olie: pluk op een droge dag de bloemetjes, doe ze in een potje, giet er olie over,en laat 3 a 4 weken macereren. Dan zeven, en als je een lege deoroller hebt, kun je de olie daar in doen. Dat smeert makkelijk.

Gesuikerde bloempjes : (geldt voor alle eetbare bloempjes) Neem een eitje, scheidt het wit van de dooier. Haal de bloemetjes door het eiwit, en bestrooi met suiker .Leg ze op je taart, en laat goed drogen.

Persoonlijk vindt ik de limonade niet zo, maar voor wie het proberen wil :http://ferrywijsman.blogspot.nl/2014/05/limonade-snel-en-makkelijk-van.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

Haha ik wist ook niet dat ze écht eetbaar zijn. At ze zelf wel op, maar ben gewoon hartstikke verslaafd aan die seringengeur. Zegt niks, want boterbloemen at ik ook en die schijnen giftig te zijn... Ahem

 

Wat je nu ook kunt maken, is vlierbessenlimonade. Of wijn. Of wat anders met vlierbessen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn lievelingsbloemen (om te eten) zijn klaverzurig. Niet alleen de bloemen, ook de blaadjes trouwens. Volgens mij is daar ook wel limonade van te maken, volgens mij moet ik een vlierbloesemlimonaderecept gewoon eens omzetten naar een klaverzuringlimonaderecept. Of zou je dan teveel oxaalzuur binnen krijgen?

 

Over klaverzuring gesproken, thee hiervan is superlekker; heel erg zomers. Ik pluk altijd een handjevol van de blaadjes, laat dat een minuut of vijf (of langer trekken), doe er wat honing bij en... klaar. Als icetea (koud) ook een aanrader.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat je vlierbloesem nu bedoeld, de bessen komen eind augustus. Vlierbloesem nu drogen, voor komend winterseizoen om de griep te bestrijden. Vlierbloesem is ontstekingsremmend bijvoorbeeld bij slijmvliesontstekingen en bijholte-ontstekingen en is zweet-en urinedrijvend en slijmoplossend. Thee: 150 ml heet water over 2-3 theelepels gedroogde bloemen, 10 minuten trekken, zeven. De bladeren kun je gebruiken om een wondpapje te maken, het verzacht en heelt.

Verven met de vlier:

Vlierschors geeft met ijzersulfaat als loog een grijsbruine tot zwarte kleur aan wol en katoen, en met aluin als loog een gele tot bruine kleur aan katoen

Vlierblad geeft met aluin als loog een gele tot groene kleur aan wol en katoen.

Vroeger verfde men het haar zwart met de vlier.

Vliegen mijden de vlier, dus als probaat middel kun je een paar vliertakken met bloesem in je open deur hangen.

Vlierbloesempannenkoekjes:

Pluk de bloemetjes van de vlierbloesemschermen, maak een pannenkoekbeslag van meel,melk en eieren,en roer voorzichtig de bloesembloemen erdoor. Bak je pannenkoeken zoals je altijd doet. Of je doet beslag in de pan, en strooit daar de bloemetjes op.

Vlierbloesem azijn: Overgiet een aantal bloesemschermen met witte azijn,en laat een paar weken staan. Filter het daarna.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Indy Ik? Ik bedoel wel echt klaverzuring. Ik heb voor de zekerheid even gezocht op klaverzuringthee en daarmee ben ik gelukkig niet de enige. http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/uit-de-natuur-of-je-tuin-onkruid-gehoornde-klaverzuring/

 

Of ik er siroop of limonade van kan maken, dat weet ik niet, maar dat leek me wel erg lekker.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...