Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Rozemarijngoudhaantje bestrijden


Charly

Aanbevolen berichten

Beste allemaal,

Nu inmiddels jaarrond dit kevertje mijn salie, rozemarijn, citroenmelisse en lavendel ernstige schade berokkend, en 'uitkloppen' niet voldoende blijkt, wil ik eens informeren of jullie hier iets voor, of beter gezegd 'tegen', weten. Op google lees je alleen dat ze geen natuurlijke vijanden hebben in NL (exoot) en dat je ze van de planten moet vangen. Dat heb ik geprobeerd, heb er velen onder mijn schoenzolen naar volgende werelden geholpen, maar het grazen gaat onverminderd door. Zou brandnetelgier oid iets uithalen? Of heeft iemand anders de gouden tip om deze juweeltjes (want mooi zijn ze wel!) te bestrijden?

 

goudhaantje71941485848466.jpggoudhaantje194141485848463.png

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo heb ik al jaren trips in mijn kruiden. Alles is aangetast en dat ben ik he-le-maal zat.

 

Heb al van alles geprobeerd, zelfs de hele kruidenafdeling verhuisd.

Dus dit jaar ga ik ze rigoreus te lijf met Spruzit.

 

Het is bepaald geen 'gouden' tip en ik weet ook niet of het werkt tegen kevertjes, maar ik meld het toch maar even

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

een lekker sterk knoflook-aftreksel zou ik eerder proberen. Haantjes komen vooral af op de geur van deze sterk-geurende kruiden. Knoflook doet dan wel wat denk ik. Wel ook wegvangen. Maar de knoflook is dan eerder voor de nieuwe die op pad zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een prachtig kevertje Charly, maar ben blij dat ik deze nog niet bij ons gespot heb.

Het enige wat ik je nog kan aanraden is om zoveel mogelijk eitjes en larven op te sporen en uit te roeien.

Dat probeer ik bij de Munthaantjes iig wel te doen...

 

En... zijn het je eigen foto's? Zou je die dan ook in het Insectentopic willen plaatsen, want geloof dat we die nog niet hebben zien langskomen.

insecten-foto-s-en-verhalen-t5261-1220.html

 

 

.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mja... ze kunnen niet vliegen (wel vleugeltjes, maar die schijnen het niet meer te doen) dus ze verspreiden zich lopend en zitten al op de kruiden die ze aantasten. Ze zaten al op de rozemarijn toen wij het huis kochten (1,5 jr geleden) Het is een flinke struik 80 cm hoog en 1m breed. Omdat ik een kruidentuintje wilde, daar vrolijk salie en de rest bij gezet. Dat was niet handig achteraf. Uitschudden en wegvangen is wel wat ik afgelopen jaar op grote schaal gedaan heb, maar op 1m3 struik met zeer veel blaadjes is het haast niet te doen. Knoflook... ik weet het niet: als ze er al zitten, moet het ze echt wegjagen, en daar dit hun enige voedsel is, denk ik niet dat ze veel goesting hebben. Maar het is te proberen.

Die fles met Spruzit of aanverwant spulletje is ook niet iets waar ik graag naar grijp, maar als het dit jaar weer alleen 'kruiden met gaten eten' wordt, dan komt het voor volgend jaar toch op mijn lijstje (sprak zij dreigend, ik hoop dat ze het horen!)

 

Oh, deze foto's had ik voor het gemak even van google getrokken (had ik bronvermelding bij moeten doen, excuus). Ik maak van t voorjaar wel een paar foto's voor op het insecten topic.

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op deze site https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=17907 vond ik het volgende:

Ei-afzet begint vaak aan het eind van de zomer. De eitjes zijn ongeveer twee millimeter en langwerpig; ze worden aan de onderkant van de bladeren afgezet. De larven komen ongeveer tien dagen na de ei afzet uit. Afhankelijk van de temperatuur voeden de larven zich gedurende een paar weken, waarna ze zich op de grond laten vallen om te verpoppen. De larven zijn grijzig wit met vijf donkere strepen in de lengte; ze zijn vijf tot acht millimeter lang.

 

Hoewel het mediterrane types zijn, gaan rozemarijngoudhaantjes in rust als het te warm wordt. Vanaf september zijn ze pas weer actief. Ze overwinteren ook in Nederland en komen in het voorjaar weer te voorschijn. In geval van een zeer zachte winter blijven de volwassen kevers zich vermenigvuldigen.

 

Zover bekend hebben rozemarijngoudhaantjes nog geen natuurlijke vijanden in Nederland.

 

Het lijkt me dat je dan vanaf mei regelmatig je planten zou kunnen inspecteren op ei-afzet en de larven.

Weet niet of het bij deze haantjes ook zo is, maar bij die van de munt zorgen de larven voor de meeste vraat, en dan vooral de jonge toppen.

Tegenwoordig probeer ik dus op tijd de jonge munttopjes te oogsten zodat ze zich minder tot mijn planten aangetrokken voelen en ook inspecteer ik op ei/larven.

 

Denk dat het in jouw geval met deze haantjes zeker zin heeft om een zomer energie te steken in het verwijderen van ook de kevers, gezien ze niet kunnen vliegen zal de populatie dan toch echt moeten verminderen.

Lees dat mensen ze bijvoorbeeld met een stofzuiger opzuigen of er een laken onder leggen en de kevers van de planten afschudden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 years later...
  • 1 year later...

Gewoon peper!

 

Ik heb een fles gevuld met water en daar peper in gedaan, een flinke schep. Dat heb ik een dagje laten staan en vervolgens er over heen gesprenkeld, alle 4 de planten. Kennelijk vonden ze het niet leuk want ze zijn weg. Nu ,maar hopen dat ze weg blijven maar in geval van nood haal ik nog een potje witte peper en verras ik ze nog een keer met een pittig mengsel.

 

Succes ermee allemaal

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij de dochter staan twee planten rozemarijn. Een heeft geen last van de goudhaantjes en de andere, in pot, heeft er véél last van.

Ik heb er zeker al 100  onthoofd met mijn duimnagel.

En ze blijven maar komen!

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...