Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Rozen stekken


dennislp

Aanbevolen berichten

Een roos afkomstig uit een bloemenwinkel... hoe ga ik die stekken?

Ik weet dat het mogelijk is, maar hoe?

 

Want ik heb vandaag tijdens de diploma uitreiking een roos gekregen, ik zou het eigenlijk een mooi idee vinden as deze over 5 jaar nog leeft: als plant. Een plant met een verhaal.

 

Ik wil dus alles op alles zetten om hem te stekken.

Wat bevelen jullie aan? het is een rode roos van denk 1 meter lang.

 

Alvast Bedankt!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

DE roos moet een stengel hebben van 30 /50 cm.

Je maak een diepe geul van 30 cm daaronder leg je wit zand en daar steek je je roos in ,zonder grote bladeren en bloem knop.

de geul maak je dicht en water geven.

en wachte tot volgende jaar.

En entstof gebruiken.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begrijp dat deze roos een waardevolle betekenis voor je heeft, daarom zou ik je willen adviseren om eens te googlen op cutting roses ofzo,..

of deze link te volgen.

 

http://scvrs.homestead.com/Cuttings1.html

 

Het verhaal van een 30 cm geul met wat zand erin Entstof gebruiken? erbij klinkt mij persoonlijk wat té simpel

Speel op zeker zou ik zeggen , kom je een heel eind verder mee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb net nog even flink google er op na gelezen. Kwam o.a. een topic tegen waar iemand de roze stekte uit haar boeket van d'r bruiloft, met succes.

 

Dan kom ik ongeveer uit op dit;

Stuk van ongeveer 30 cm, onder en boven een oog afknippen en al het blad + doorns er afhalen.

2/3de in de grondsteken. En zoals met alles; voorkom het verdampen van vocht.. overtollig blad weg en een zakje/fles er over.

Begrijp dat deze roos een waardevolle betekenis voor je heeft, daarom zou ik je willen adviseren om eens te googlen op cutting roses ofzo,..

of deze link te volgen.

 

http://scvrs.homestead.com/Cuttings1.html

 

Het verhaal van een 30 cm geul met wat zand erin Entstof gebruiken? erbij klinkt mij persoonlijk wat té simpel

Speel op zeker zou ik zeggen , kom je een heel eind verder mee.)

Ik vond het ook al allemaal zo simpel klinken. Ik heb hier nog P9 potjes staan maar dan iets van 20 á 25cm diep dacht ik.. Vorig jaar gekocht om een andere roos te stekken. Ga denk m'n stekken dus maar in die potjes zetten.

 

Ik doe ook maar 1 stek per potje: Dat als 1 potje perongeluk uitdroogt, niet alles dood is

 

Achja, ik ga nog even verder met google'en. (Ja nu zullen veel denken; waarom deed je dat niet voordat je dit topic opende.. Jep, klopt. Maar sowieso mensen met ervaring horen zoals Thea, dat is wel fijn!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Entstof/stekpoeder.

Als je de roos in potten wilt stekken gelukt je dat niet.

Echt het moet in de volle grond.

Van flesjes weet ik niet.

Ik heb hier wel kleigrond,en de vele rozen kwekers zitten in Zeeland!

Zelf in de warme zomer gaat het nog.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn ervaring is volle grond in de klei dan blijft het vochtig met de zelfde temperatuur.Want het duurt wel 1tot 2 jaar.dat ze uitlopen.

En dat krijg je niet in potten de zelfde omstandigheid.

Voor jouw roos kan het niet maar je kunt ook heel goed de rozen zaaien (bottels) alleen duurt dat ook 1 jaar en dan zit het in potten en dan vergeet je eens water te geven of je geeft even te veel of de pot wordt te warm enz.

Mijn voorkeur is stekken en je heb geen omkijken naar.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jawel . De methode van Thea kan heel best werken. Ik heb het ook vaak genoeg zo gedaan. Maar. Dit is wel sterk afhankelijk van de roos die je wenst te stekken. De ene stekt heel makkelijk , de andere veel lastiger. Het voert wel wat ver om de vele rozen langs te gaan

NU ( dat is dus nu: juni/juli ) werkt de methode van Thea niet al te makkelijk is mijn ervaring. Buiten de vraag dus om welke roos het gaat. Helemaal makkelijker wordt het als je de stekken zou nemen in sept/okt/nov. Dan heb je winterstekken dus. Volgend voorjaar lopen de planten uit. Maar goed. Het is nu juni.

 

Ik zou de roos, de tak dus, nemen. Eventuele top, waar de bloem zat, wegnemen. Daaronder het eerste voltallige blad opzoeken. Daarboven alles wegnemen.

Het onderste deel van de tak vers afsnijden ( heeft in de vaas gestaan ) Lengte van het geheel moet wel ong minimaal 20 a 30 cm zijn , wat overblijft. Dan zou ik de onderste bladeren verwijderen, ogen laten zitten. Gewoon het blad eraf. 2 , misschien 3 bladeren laten zitten. Ik doe 2. De volle lengte onder het onderste blad in de grond steken. Het verse snijvlak inderdaad met stekpoeder. Maar niet meer dan een huig ( vleug , niet dik ! ) Bij het in de grond steken van de tak , maak ik met een stok een gat , zet de tak erin en maak dan het gaatje dicht. Steek je de tak zo in de grond, verdwijnt het stekpoeder.

 

Dit doe ik in een hoge pot ( toevallig heten die dingen rozenpotten ) in potgrond. Licht vochtig , niet te. Stokjes aan ed rand. plastic zak eroverheen. Af en toe iets luchten. Niet in de zon. van onderaf iets water geven af en toe. Je moet er wel bij blijven ja. Niet dagelijks , maar wel vaak ja. Onderste blad valt het eerst af ( dat uit het plastic weghalen , gaat rotten ) en je hoopt dat het bovenste blad het langst er aan blijft ( leven ) en zich een scheut ontwikkelt uit het oog.

 

Zo doe ik het bij wat lastigere soorten. Maar als het toevallig een heel makkelijke soort is, lukt het soms zelfs om wortels te ontwikkelen , soms al op de vaas.

succes !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dat twee keer gedaan met een erg frisse roos op een ongeschonden steel. Gewoon de bloem verwijderd, de meeste bladeren ook, het steeltje onderaan in stekpoeder gedoopt en in stekgrond gezet. In de schaduw geplaatst en goed vochtig gehouden (afgedekt met plastic) tot er groei in zat. Die roosjes zijn telkens vlot geworteld en uitgelopen, maar de groeikracht is toch niet te vergelijken met een roos die op een onderstam is geënt. Na een paar jaar hadden die hun beste tijd gehad. Het is me niet gelukt om die echt groot te krijgen.

 

Misschien stomme vraag, maar wat is entstof? Heb het al gegoogled, maar daar kom ik niet veel verder mee...
Zoek eens op 'stekpoeder' (rhizopon), ik denk dat je het in de meeste tuinzaken kan vinden. aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook dat is afhankelijk van het soortje. De groeikracht kan tegenvallen , maar ook sterker zijn dan de geënte. Overigens bv. een 'Queen Elisabeth' op de ene onderstam groeit ook harder of minder hard dan op een andere onderstam, waar diezelfde roos op eigen wortel een gewone gemiddelde groeikracht heeft. Maar het is waar ja, de meeste rozen krijgen een onderstam om de groeikracht te bevorderen en zullen dus als stek aan groeikracht inboeten.

 

Er zijn ook zat rozen ( vooral als snijroos opgejaagd in kassen ) die als stek alleen maar op een teleurstelling zullen uitgroeien ( of niet groeien dus )

Niet elke 'mooie vaasroos' zal dus zomaar mogelijk zijn te stekken Maar wel leuk om te proberen. zeker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Ondertussen zijn we 48 dagen verder na het ontvangst van de roos. De bloem zelf met een klein stukje steel zijn 110% gedroogd en liggen ergens opgeborgen.. En de twee stekken? Die leven nog altijd 100% Helemaal géén achteruitgang.

 

Hopelijk betekent dat dat ze al wortels hebben, maar durf daar sowieso niet naar te kijken.

 

Hoe ik ze uiteindelijk nu dus al 48 dagen heb staan:

- 4 liter rozenpot gevuld met zaai&stek grond

- Stek poeder gebruikt

- 15cm lange stekken ongeveer, zitten denk ongeveer voor 60% onder de grond.

- Ze hebben beide nog een blad-dingetje.. zo'n steeltje met 5 kleine blaadjes.

- Plastic 1 liter fles staat er over heen om vocht verdamping te minimaliseren, ik heb ze tot nu toe slechts 3x 20minuten gelucht. Valt me wel op dat er op de plekjes waar het blad een beetje een knik heeft, er op de hoofdnerf een klein wit bolletje zit. Schimmel wellicht? Achja, dat neemt tenminste niet meer toe.

- Het geheel staat op een kast in een redelijk lichte ruimte, sowieso geen direct zonlicht. Temperatuur rond de 20 a 22 graden.

 

 

Nu maar hopen dat ze ook echt gaan verder groeien! Vind het tenminste wel al gaaf dat we bijna 50 dagen verder zijn en ze nog steeds leven

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

vorige update was toen de stekjes het ongeveer 50 dagen volhielden..

We zijn ondertussen 101 dagen verder na m'n diploma uitreiking, en heb dus ook de roos nu 101 dagen en de stekjes zijn er 0% op achteruit gegaan

Geen idee hoe het met de wortels gaat, maar die zullen er vast wel moeten zijn als het blad nog 100% het zelfde er uit ziet als 101 dagen terug

 

Bij een stekje is bij het steeltje wel een heel klein beetje indroging te zien aan te bovenkant, maar dat is denk maximaal 1mm.

 

Super dat het tot nu toe lukt

 

 

En ehh, Geedee, foto vergeten te maken de vorige keer Zal er ergens in de komende dagen anders wel een maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Boven op de kast en op 20-22 gr. Lijkt me niet ideaal om ze zo de winter in te laten gaan.

 

Als er nu niks aan groei te zien is of verdikking van de bladoksel-knop, zou ik m toch aan wat kou laten wennen. Van de winter naar buiten, of een erg koele kamer. Geen echte vorst. Winterrust. Gaat ie in het vroege voorjaar naar iets warmer, en in het voorjaar groeien heen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Ik schrik me rot! Een van m'n trotse stekjes kleurt een beetje geel, het blad

Iemand enig idee waardoor?

 

Is dit een teken dat er iets ongezond is.. Bijv te weinig licht, te warm, te droog, te nat, iets..

Staan binnen!

OF: Is het gewoon zo dat een roos sowieso weer kaal valt en in het voorjaar weer uitloopt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later ...

28 juni 2012 was het plan dus definitief om de roos die ik bij m'n diploma kreeg te stekken. Een van de twee stekken is na zo'n 150 dagen helaas dood gegaan.

 

Maar de andere stek leeft nog steeds. Staat nog altijd in een 4 liter pot met zaai en stek grond en een laag hydro korrels. Ook staat er nog altijd een fles overheen, maar wel de bovenkant die 100% open is. Met de theorie: zo gaat er zo weinig mogelijk 'wind' langs, = minder verdamping. (Staat wel gewoon binnen, voor een raam op het noorden.)

 

Het blad etc. is nog altijd amper achter uit gegaan. Maar de laatste 2 weken is er denk eindelijk beweging zichtbaar: uit het blad okseltje komt een groen dik bobbeltje. Ik heb op foto's gekeken of dit al eerder zo was, en dat was zo.. Maar hij is nu wel wat groter

 

 

De kans is dus groot dat hij gaat uitlopen. Maar toch lijkt me dat ook weer zo'n risico volle fase? Kost toch aardig wat energie..

 

Wanneer raden jullie het aan om voeding te geven? Hij staat nu dus in zaai en stek grond.

Pas ergens in de zomer met voeding beginnen of is dat dan te laat of te vroeg?

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...