Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Rozenbottels


essiebes

Aanbevolen berichten

Hier in de omgeving staan veel rozenstruiken. Wat voor soort weet ik niet, ik ken ze alleen als wilde rozen

 

Zijn rozenbottels van alle soorten rozen eetbaar? Dan zou ik gewoon wat uit de struiken bij de speeltuin kunnen plukken. Wat maken jullie ervan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hm, daar dacht ik van de week ook aan. Wij hadden vroeger in de bermen en gemeentetuintjes van die lompe rozenstruiken staan, met dikke rozenbottels. Ik vond het toen rotstruiken, alleen geplant om er voor te zorgen dat we door de prikkels uit die bosjes bleven

 

Ik zou wel wat van die struiken willen hebben, maar ik heb geen idee hoe ze heten. Ik heb weer wat te googlen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zijn rozenbottels van alle soorten rozen eetbaar? Dan zou ik gewoon wat uit de struiken bij de speeltuin kunnen plukken. Wat maken jullie ervan?

Ooit, lang geleden, heb ik jam gemaakt van rozenbottels uit het plantsoen. 't Was prima. Wel veel werk, ik heb alle pitjes er vooraf uit gehaald.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja alle rozenbottels kun je gebruiken, zelf vindt ik de naam rimpelroos altijd een mooie voor de struik.

Rosa rugosa (rimpelroos) is met de ronde grote bottels uitheemse bottelroos met zachte vruchten.

Rosa canina (hondsroos) is met de ovale kleine bottels inheems met de harde vruchten.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou wel wat van die struiken willen hebben, maar ik heb geen idee hoe ze heten. Ik heb weer wat te googlen.

Nederlandse soorten: Hondsroos en Duinroos. Grote wilde planten, kleine botteljes. Smaak geen idee.

Van uitheemse soorten en cultuurvarieteiten heb ik geen benul.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Smaak ook geen idee maar lijkt mij dat de rimpelroos best gebruikt kan worden voor verwerking omdat de bottels groot en zacht zijn waneer rijp,

met de harde inheemse soorten moet je dacht ik wachten met verwerking tot de vorst eroverheen is geweest.

Wil je hem hebben kun je best een scheut van een oudere plant afsteken.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zijn ze makkelijk te zaaien? Ik kan de door mij gezochte struik niet vinden. Geen hondsroos, bottelroos, duinroos

Zaaien: geen idee.

Hondsroos (Rosa canina) kocht ik bij een boomkweker (http://www.halesia.nl/). Ze staan in de haag, maar omdat ik die regelmatig snoei zijn er niet zoveel bloemen en dus niet zoveel bottels.

Duinroos (Rosa pimpinellifolia) ken ik alleen uit het wild.

Via http://www.soortenbank.nl kun je info vinden over wilde planten. Niet over smaak of kwekers.

 

Ik ben niet zo'n zoetekauw, maar juist rozenbotteljam en citrusmarmelade at ik nog wel eens.

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi,

tip voor bereiding in de ontsapper geven ze te weinig sap af, voor de jam gewoon ontpitten en verwerken ze hebben ontzettend veel vitaminen ! gebruik ze ook gewoon tussen andere soortjes erg gezond ! lekker ook mixen maken oa, jam, sap, limonade enz ! zometeen als de vlier klaar is samen met de bramen, heerlijk

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zijn ze makkelijk te zaaien? Ik kan de door mij gezochte struik niet vinden. Geen hondsroos, bottelroos, duinroos

Zaaien: geen idee.

Hondsroos (Rosa canina) kocht ik bij een boomkweker (http://www.halesia.nl/). Ze staan in de haag, maar omdat ik die regelmatig snoei zijn er niet zoveel bloemen en dus niet zoveel bottels.

Duinroos (Rosa pimpinellifolia) ken ik alleen uit het wild.

Via http://www.soortenbank.nl kun je info vinden over wilde planten. Niet over smaak of kwekers.

 

Ik ben niet zo'n zoetekauw, maar juist rozenbotteljam en citrusmarmelade at ik nog wel eens.

Succes!

Ik heb zelf Rosa rugosa in m'n assortiment, maar ik weet toevallig dat roosvicee (dat schrijf je toch zo ) een apart soort roos gebruikt. Rosa alpina ofzoiets. Ik hoor zowel over Rosa canina als Rosa rugosa erg goede verhalen. Toch verkoop ik nauwelijks bottelrozen. Meeste mensen plukken ze in het wild, en willen daarom geen plant.

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube

Link naar reactie
Delen op andere sites

met de harde inheemse soorten moet je dacht ik wachten met verwerking tot de vorst eroverheen is geweest.

 

Hmm als ik daarop zou moeten wachten, dan zijn de bramen natuurlijk alweer weg dus om jam te maken van bramen met rozenbottels wordt dan lastiger. Zou het ook werken om wat rozenbottels te plukken en dan een poosje in de vriezer te doen? Of is dat niet hetzelfde?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Frank: Dat zou hem wel eens kunnen zijn.... al kan ik het nog niet echt goed zien op foto's van google.

Ergens plukken kan natuurlijk ook, maar ik heb zo'n stom stukje grond bij de voordeur waar we eigenlijk altijd vergeten water te geven. De paar struikjes die daar stonden, hebben het al niet overleefd dit voorjaar (als het op on-eetbare struiken aan komt heb ik echt geen groene vingers ).

Dus die stugge lompe struiken lijken me daar heel geschikt voor

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zit er ook aan te denken om de gewone binnenplanten af te schaffen. Ok, staan wel leuk maar als ik ze steeds vergeet water te geven Of ik moet gewoon een struiktomaatje binnen zetten, vergeet ik die misschien niet te bewateren

Good things come in small packages

Link naar reactie
Delen op andere sites

Welke worden daar voor geadviseerd? Ik vind t wel wat hebben voor t keukenraam, ook al staat daar wel de halve morgen en halve middag de zon op. Geld overigens ook voor mijn kamerraam (zelfde kant van t huis).

Good things come in small packages

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 years later...

Gisteren tijdens het wandelen met de hond een joekel van een hondsroos gevonden. Vol met rozenbotteltjes. Vandaag jam van gemaakt. Incl een flinke hand vol vlierbessen, kwam ik toch langs.

 

In veel recepten staat vooraf ontpitten (rozenbottels, niet de vlier ), maar ik vond er ook eentje waarbij je de hele riedel door de passe vite draait. Dus die maar gedaan. Hemeltjelief wat een werkje. Ik heb mijn armen dolgedraaid. Pitjes zijn veeeeel en knijterhard.

De jam / puree is super super super lekker. Dat dan wel weer. Dus het was het wel waard. Maar volgende keer ontpit ik denk ik toch maar braaf van te voren.

 

800 gram vrucht. 4 potjes en precies genoeg over nog om twee boterhammen rijkelijk mee te bedruipen. Mmmmm.

b234f4d4a57543ac60fbd8e02567bc63.jpg

 

Heb alleen tussendoor een foto genomen. Uiteindelijk nog veel meer geplukt.

be913690faa63d7b30f30ace06b5974a.jpg

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...

Je kunt bij grote rozenfirma,s online kijken die omschrijven de struiken altijd goed, ze noemen ze botanische rozen, bv rozenkwekerij de wilde, kwekerij de border en favoriete kwekerij is Belle Epoque die veel en prachtige kleuren botanische rozen heeft.

Ga je voor goedkoop dan zijn dat die in dorp Lottum met altijd leuke prijzen

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor gelei / jam ed. worden meestal de bottels gebruikt van de Rosa rugosa en ook de vele cultivars daarvan.

 

Op zich hebben álle rozen bottels, de éen kleinere en vele, de andere grotere. Vele soorten. Maar de naam 'Bottelroos' wordt meestal gebruikt dus voor de Rosa rugosa.

 

De soort zélf dus, de gewone Rosa rugosa, is algemeen verkrijgbaar, nu op kale wortel, voor heel weinig geld: het zogenaamde plantsoengoed. Die gewone soort is ook de echt goede voor de jam en gelei : gróte vlezige en goed sappige bottels, met een hoog vitamine gehalte ( verschilt bij de verschillende rozensoorten nogal )

 

Ook de vele cultivars van de Rosa rugosa hebben dergelijke bottels.

De Rosa rugosa zélf geurt al erg lekker, maar er zijn ook cultivars die doordat de delen van de genen hebben van andere soorten, nóg sterker geuren. Zelf heb ik er een aantal en bv. de Rosa 'Roseraie de l'Haÿ' is wel een echte topper kwa geur. Ook érg grote bottels. Worden wel grote struiken.

Nog eentje die goed geurt is Rosa 'Blanc Double de Coubert'. Super. Ook wel groot hoor.

Er zijn er ook zat die lager blijven hoor. Ze worden ook wel 'Rimpelrozen' genoemd. google maar eens.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...