Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Sambal Badjak Jet


appelvrouw

Aanbevolen berichten

Dit sambalrecept van Diana heb ik gemaakt en aangepast:

 

Sambal badjak

 

voor 2 potten van 200 gram

Ingredienten:

 

7 flinke sjalotten

5 tenen knoflook

3 etlepels olie

stukje trassi van 1 x 1 centimeter

200 gram rijpe pepers (afhankelijk van soort en wel of geen zaadlijsten wordt de sambal milder of heter)

1,5 schijf goela djawa

sap van een halve citroen

5 eetlepels ketjap manis

 

Recept:

 

Pel sjalotten en knoflook en hak ze fijn in keukenmachine of vijzel. Verhit de olie en bak het uienmengsel hierin heel zachtjes (niet bruin), samen met de verkruimelde trassi. Hak de pepers fijn en voeg dit toe aan het uienmengsel en bak ze ongeveer 5 minuten mee. Voeg vervolgens de in stukjes gebroken goela djawa toe en het citroensap. Schenk er de ketjap manis bij en laat dit mengsel nog 5 minuten pruttelen. Doe de hete sambal in met soda en kokend water schoongemaakte potten, sluit ze af en zet tot enigszins afgekoeld ondersteboven. De sambal is ongeveer 6 maanden houdbaar.

 

Ik heb er dus geen citroen bij gedaan maar 4 lekker rijpe tomaten en twee grote uien ipv de sjalotten.

De pepers heb ik fijngehakt in de keukenmachine..de meeste pitjes eruit, het is me al heet genoeg.

Na het toevoegen van de tomaten in blokjes heb ik de sambal nog even flink door laten pruttelen en wat zout toegevoegd. In kokend hete potjes gedaan. Het werden 4 kleine sambalpotjes vol.

Je kunt ze ook nog steriliseren in de oven als je ze langer dan een half jaar wilt bewaren...

Smaakt echt heel erg lekker

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ach, kan hier net zo goed de kleine variatie plaatsen als je het niet erg vindt?

 

Ik heb ongeveer een dubbele hoeveelheid gemaakt, daarbij nog 5 djoeroek poeroet gedaan (en er later weer uitgevist) en 1/3 blok santen

 

sambal98721378296684.jpg

 

Als peper heb ik de piementos de padron gebruikt, een vrij milde peper en daar had ik er gewoon heel veel van. Heb ook nog prairie fire, eens kijken wat ik daarmee ga maken

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Ik heb voor de pepers gezorgd en ons madam heeft er een soortement sambal van gemaakt, vraag me nu niet welke of naar het recept want dat weet ik niet.

 

IMG7942-00158871413988610.JPG

 

IMG794555681413988636.JPG

 

IMG794615571413988652.JPG

 

IMG794733821413988679.JPG

 

IMG794828981413988698.JPG

 

IMG794938481413988714.JPG

 

IMG795078281413988735.JPG

 

IMG795183951413988750.JPG

 

IMG795244041413988897.JPG

 

IMG795362151413988944.JPG

 

Alles zit er niet in, de meeste van die gele en kleine rode hangen te drogen alsook die kleine oranje bollekes, veel te straf voor onze oude papillen.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik bak hem ook altijd lang Marieke..ik vind dat lekkerder..zachte en smeuïge sambal. Ik doe ook kleine potjes( is nog lastig aan te komen ) potjes van pesto bv en steriliseer nog een minuut of 10 in de oven op 130 zoals gezegd. Ook hier gaan de potjes in 1 dag leeg meestal..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Oo, ik moet snel opschrijven wat voor sambal ik vandaag weer gemaakt heb..voordat het recept verdwenen is..het was nogal knutselen, maar hij is zooo lekkerrr, de lekkerste tot nu toe..en dat vindt Lie ook

Ok, ik begon met 7 ABC pepers, die had ik eerder geproefd en een hebben een lekker pittigje. Die dus schoongemaakt, dwz kroontje eraf en pitjes eruit. Door de keukenmachine gehaald voor een lekkere groene drap en die in ruim arachideolie in de wok zachtjes aan t bakken gelegd.

Dan 7 tenen knoflook en 7 sjalotten fijngehakt samen met 3 centimeter verse gember en ook bij de inmiddels aan t indikkende pepermengsel gevoegd. zachtjes bakken en roeren. Blikje tomatenpuree erbij, een schijf javaanse suiker ( goeloe djawa) een halve theelepel trassiepoeder. Ff proeven wat, niks heet! Gauw naar de kas gerend voor een Numex en een hete spaanse peper en deze met pitjes en al gemalen en erbij. Dat is beter...dan 5/6 redelijk grote en zoete tomaten uit de kas ontveld en ook in de maler. Hup erbij. Half blokje bouillon ( boeuf) en 2 theelepels zoete ketjap.

mmm nog een fikse theelepel suiker erbij en steeds maar weer roeren en zachtjes pruttelen. Na nog even indikken half uur van t vuur en dan weer verhitten tot kookpunt..heet in hete potten lepelen en nog nageweckt tot 90 graden in het hete water.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die Aji Blanco Cristals hebben een heel ander soort hitte, vandaar dat ik die ook meestal vers gebruik en niet voor hotsausjes...

 

Maar klinkt erg goed en de meeste ingrediënten zwerven wel in mn keuken of in mn tuin.

Het proberen waard.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 years later...

Die foto nooit gemaakt en de Padronnen kweek ik dit jaar niet @Erny. Dus ga ik deze sambal morgen of overmorgen maken met piment d espellette en eventueel aangevuld met de jalapeño s die ook rood en rijp zijn. Ik heb helaas geen trassi in huis en de Fransen verkopen geen “ vissevoer” zoals mijn buur het noemt sinds ik het haar heb laten ruiken😜

  • Like 1

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...