Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Sla gekregen met best veel luizen, toch eetbaar?


onnaj

Aanbevolen berichten

Hoi,

 

Naast dat ik met mijn eigen moestuin bezig ben, heb ik ook sla gekregen van een vriend.

 

Nu heb ik gezien dat die onder de luizen zit. Nu heb ik de sla en luizen al 2x een minuut of 5-10 laten weken in water met wat zout (hoeveel zout moet er eigenlijk bij?) en vervolgens de gootsteen bak helemaal vol laten lopen zodat de meeste luizen via de overloop eruit 'gezogen' werden.

De 2e keer was het al minder maar denk dat er al met al nog wel 100 luizen op zaten en dat is misschien nog weinig

Ik heb toen blaadje voor blaadje nagekeken en nog eens een stuk of 30-40 luizen en wat rare witte wormachtige beestjes eruit gehaald. En nog zag ik daarna wat zitten.

 

Kan ik deze sla alsnog gewoon eten of adviseren jullie dit niet meer te doen? Kan het überhaupt kwaad om luizen binnen te krijgen of worden die en door ons maagzuur en bacteriën direct onschadelijk gemaakt?

 

Alvast bedankt voor jullie reacties! Binnenkort komen er vragen over mijn eigen moestuin!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het kan geen kwaad, maar een slaplant die helemaal onder de luis zit en waar ook nog eens larven van het een of ander op zitten ga ik toch echt niet eten. Het zal ook geen supergezonde plant zijn als hij zo is aangetast. Zaai gewoon lekker zelf (pluk)sla of een andere snelle bladgroente, dan heb je binnen no-time je eigen -hopelijk luisvrije - sla

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sla met veel luis erop gaat bij mij direct naar de composthoop. Meestal plakken de blaadjes ook nog door de luist waardoor je ze er nauwelijks af kan wassen. Een slak o.i.d. vind ik niet erg. Overigens heb ik gelukkig heel weinig last van luis.

Eten is overigens zonder risico maar ondanks de extra eiwitten eet ik het toch niet....

 

Groeten Sjaak

Link naar reactie
Delen op andere sites

Luizen die resistent zijn tegen zout Tanneke ? Er is wel sla die resistent is tegen luis. Mensen die 'sukkelen' met blad- en/of wortelluis kan ik de tip geven eens zo'n ras te gebruiken . Het ras Matilda is bijvoorbeeld zo'n ras. Het is geschikt voor zowel voorjaars- als zomerteelt en is resistent tegen bladluis en wortelluis. Verder goed bestand tegen hoge temperaturen. Kropvorming vind al in een vroeg stadium plaats zodat je al kunt gaan oogsten terwijl de rest van de planten nog door groeit tot verdere kropvorming. Door al deze goede eigenschappen is het bij mij een blijver geworden. Matilda is o.a. verkrijgbaar bij zaadhandel van der Wal.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...