Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Slakken


Juna

Aanbevolen berichten

Ik heb doorgaans heel veel slakken hier, die uit een brede gemeente-heg komen die aan m`n tuin grenst.

Ik wil liever geen gemeen anti-slakkenspul of andere nare dingen gebruiken, maar wil ze natuurlijk wel weghouden bij de plantjes die er straks hopelijk staan. Maar ik maak ze liever niet dood.

Mijn vraag is dus, zijn er ook slak vriendelijke manieren om ze weg te houden?

 

Ik las op internet oa:

 

-dennennaalden strooien, omdat ze daar niet overheen gaan, werkt dit volgens jullie? Als dit werkt, zou ik deze manier wel graag gebruiken. Ik kan in de duinen, die dichtbij zijn, zo een paar zakken dennennaalden halen.

 

-koperdraad om de moestuin heen leggen, omdat ze daar niet overheen gaan (schijnt), werkt dit? Of maakt het ze gewoon dood?

 

Nog andere suggesties?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onbegonnen werk niets van de alternatieve methodes helpt echt tegen slakken, dan moet je alles afschermen met vliegengaas netten, zelfs met redelijk veel eco gif hou ik maar net de slakken in toom en geven ze toch nog enorm schade.

Als je slakken niet goed aanpakt met gif kun je iets zaaien of jongeplantjes bijna wel vergeten.

Je kunt indische loop-eenden nemen die vangen slakken (ik hou van indische loopeenden )

 

diervriendelijk wat betreft slakken en moestuin gaat in mijn ogen niet

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

diervriendelijk wat betreft slakken en moestuin gaat in mijn ogen niet

Precies! Alhoewel dingen als dennenaalden, schelpenzand, schuurpapier en vooral koper in principe wel werken, ze vinden het allemaal niet fijn. Maar door zand en bladeren die erop vallen etc. vinden ze uiteindelijk altijd wel een weg. Ik graaf altijd een paar bierflesjes in daar zijn ze dol op(ze kruipen erin en verdrinken)en als je dan toch moet sterven dan maar in een bad van bier!

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmmm, dat is wel aardig slecht nieuws.

Ok, wel dood dus.

Maar dan een manier die egels en vogels ed niet in gevaar brengt, geen gif waar andere dieren van dood gaan wanneer ze de slakken eten.

 

Ik zal in ieder geval zoiezo veel dennennaalden halen, dat kan geen kwaad. Ik las later ook nog over schelpengruis, dat kan ik ook halen op het strand, koper lukt ook. En de andere maniertjes die jullie noemden noteren, schuurpapier en bierflesjes.. dat lukt ook. En dan maar eco gif of iets dergelijks gebruiken op de plekken waar het allemaal niet werkt.

Ik moet me maar even goed inlezen op welke soorten niet schadelijk zijn voor andere diertjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik gebruik ook escargo wat niet schadelijk is voor vogels, kikkers, egels enzv

Indischeloopeenden had ik graag gehad als tuin bij huis was, ze eten geen groente zoals kippen enkel slakken en andere beestjes en laten groente met rust, leuk beesten en goedkoop eigenlijk echt wat voor jouw Jorieke.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals ik al aangaf het werkt in principe allemaal en vooral koper, slakken kunnen daar echt niet tegen. Zo ver ik weet krijgen ze iets van een elektrisch schokje of zo. Platliggend werkt het vaak niet inderdaad door bladeren en door opspattend vuil, waardoor ze er wel over heen kunnen. Het stuk koper moet vaak ook wat breder zijn dan een enkel draadje, daar wil die zich nog wel eens over heen zetten en soms raken ze zo in de war van koper dat ze stiekem toch doorlopen ipv dat ze zich omdraaien. Als je de koper in de hoogte je planten kan laten beschermen en je kan het daarbij ook nog schoon houden dan werkt het zeker, vraag me wel echt af of je dat in de praktijk tot werking kan brengen. Hieronder nog een stukje met wat info:

http://www.hostavalley.com/slakken%20en%20koper.htm

Edit: het grootste nadeel, de prijs, zoals je zelf al stelde.

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik was ook niet zo voor het doden van slakken, maar het afgelopen seizoen hebben vooral de naaktslakken heel wat kaalgevreten. Ik heb diverse alternatieven geprobeerd.

Mijn (stok)bonen, augurken en courgettes heb ik redelijk kunnen beschermen met van die kitsch, plastik grasrandjes die ik rond de plantjes heb gevouwen, te glad voor de slakken. De tomatenplanten vinden ze niet lekker, de tomaten zelf die op de grond komen wel, die vinden ze heerlijk, daarom laat ik die altijd liggen en kan de slakken zo opruimen.

Verder strooi ik koffiedrab en fijngemaakte eierschalen( beiden nog goed voor de tuin). Mijn poging met (donker)bier is faliekant mislukt geen enkele slak die erin tuinde/tuimelde, wellicht het verkeerde merk. De rest los ik op met korrels, het is niet anders.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier was nooit echt een tuin, alleen een weiland. Dus de slakken beginnen nu pas een beetje te ontdekken dat hier wat te halen valt. Vorig jaar had ik alleen wat van die ontzettend gore naaktslakken.

Ze zijn allemaal goor, maar van deze blijven je handen glibberig als je per ongeluk aan zo'n gluiperd zit.

 

Ze zijn heel oranje, en rollen zich bijna op als een bolletje. Ze hebben mijn rabarber lopen teisteren. Eitjes gelegd op de stengels, en het blad opgevreten. Toen ik ze allemaal had verwijderd, begon de rabarber plant keihard te groeien! Ik heb toen in juni nog een boel kunnen oogsten!

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar als je ze weggooid in weiland komen ze snacht razendsnel terug glijden en nemen hun vrienden vast mee,

ik steek mijn mes erin en dan komt erzoveel prut uit dat het denk ik een soort van biologische bemesting is.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Kopertape

 

Een beetje afhankelijk van waar je het koopt komt het op 2 euro per meter alhoewel ik denk dat met goed zoeken het nog voor minder kan.

 

Koperen buis kost ongeveer 5 euro per meter.

 

 

enige lastige wat ik even kan bedenken is dat tape niet zo heel best op een houten bak plakt en dus wel eens los kan laten. Er zijn echter ook koperen spijkers, die kunnen daar wel weer bij helpen.

 

 

Net even gekeken op www.ebay.com (op de nl site kwam ik alleen dingen uit europa tegen, en daar zaten deze lange rollen niet bij)

 

Als je daar zoekt op "copper tape" vind je rollen van 50 meter, 20mm breed, voor 24 dollar (grofweg 17 euro) inclusief shipping. Dat is 34 cent per meter.....

 

Denk dat ik daar maar zelf een rolletje ga bestellen...

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah bah ik vindt ze zo vreselijk vies, slakken met of zonder huisje. Met vanwege het geknisper als je op ze stapt en zonder vanwege die glibberigheid. Hier zitten veel naaktslakken maar zelfs de kippen willen ze niet. Ik strooi wel escargo inderdaad want ook ik had het gevoel dat met een schaaltje bier die krengen dachten dat de kroeg geopend was en niet vol te krijgen is , werkelijk waar het was een komen en gaan van die dingen. Geen idee hoe het dit jaar gaat.

groetjes Sandra

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb gisteren een oud aardbeien-bed opgeruimd. Toen ik het anti-worteldoek weghaalde stikte het van de slakken-eieren eronder.

Oprapen was geen optie, het waren er zoveel. Ik heb op het punt gestaan de brander erop te zetten, maar heb dit toch achterwege gelaten.

Andere jaren was dit ook al zo en toch heb ik nooit last van slakken op de aardbeien gehad. Eronder zitten ze graag erop dus niet.

Ik vrees het ergste voor het komende seizoen.

Slakkenalarm dus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb koper om mijn potten gehad die op het terras stonden en koperplakband voor het aardbeienbed langs geplakt. Dat werkte wel wat, maar hield niet alle slakken tegen. Ik had er wel stukken minder bij de aardbeien dan het jaar ervoor.

 

Verder hebben wij afgelopen jaar ook een egel met jongen in de tuin gehad, dat schijnt ook te helpen

Link naar reactie
Delen op andere sites

mijn tuinbuurvrouw had een expirimentje gedaan met plastic frisdrankflessen. het idee is dat je een fles door het midden knipt en de boven en onderkant ervanaf. Het is dan te stijl en ook te scherp voor een slak om eroverheen te gaan. Het werkte prima. Haar kolen planten en slaplantjes werden niet aangevreten. Ik ga het dit jaar ook proberen. Verder moet je slakken eigenlijk nu al bestrijden voor het seizoen begint. Ik zet dan slakkenvallen met bier neer een aantal dagen. Alles wat je nu vangt legt geen eieren meer en scheelt enorm in de slakken plaag de rest van het seizoen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij ben je dan al te laat.

Veertien dagen geleden heb ik al melding gemaakt op het forum van honderden slakke-eitjes toen ik het anti-worteldoek opruimde van een oud aardbeien-bed.

Maar ja we moeten er maar mee leren leven.

Je kunt niet meer dan beschermen en/of korrels strooien.

Ik doe het al jaren met van die groene kunststof graskant randjes, maar halve flessen kan natuurlijk ook goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben er met alle boeken die ik erover heb gelezen bijna 100% van overtuigd dat slakken je planten met rust zullen laten, wanneer deze werkelijk gezond zouden zijn. Het punt is dus om je planten werkelijk gezond te krijgen. Volgens mij ligt de voornaamste factor daarvoor in de bodem, en dat is ook waar wij de grootste invloed kunnen uitoefenen denk ik.

(Ik zal voorzichtig even nog wat uit het boek "EM in de praktijk - Franz Peter Mau" vermelden: na verloop van enkele jaren (1, 2 a 3) merkt de EM tuinierder dat al de slakken bij de buren in de tuin zitten, waar ze mogelijk een ware plaag vormen, maar zijn eigen tuin wordt met rust gelaten)

 

Ik heb het idee dat de meeste mensen hier iets te simpel over denken, het wegwuiven, maar een werkelijk goede bodem bruist van het leven: goede bacterien, schimmels en andere micro-organismen, en natuurlijk de wormen en dergelijke, maar die zijn bekender. Mijn idee is dat er qua goede bacterien en schimmels (micro-organismen) er nog heel veel voor verbetering vatbaar is => de meeste bodems zijn niet zo levend, als ze zouden kunnen zijn en als mensen misschien aannemen/denken.

Dit Leven in de bodem van micro-organismen is alleen wel alles bepalend, deze organismen zorgen namelijk voor de afbraak van het voedsel in de bodem en maken deze beschikbaar voor planten. Zonder micro-organismen geen planten groei.

 

Dus onze taak is om een bodem vol Leven te creeren, en dat is volgens mij in de moestuinwereld nog niet echt gangbaar. We mesten wel, maken compost en voegen dit toe aan de bodem, we voeden de bodem, maar dit is maar het halve werk => we vergeten het belangrijkste deel => de beestjes die al dit voedsel beschikbaar voor de planten moeten gaan maken.

De enige gangbare (reguliere) methode die wel goede bacterien enz. toevoegd, voor zover ik nu even kan bedenken, is wormencompost en compostthee. Maar er is veel meer mogelijk en is misschien ook aan te raden als je werkelijk van de slakken af wil, zonder ze te doden.

 

Zelf weet ik van het bestaan van wormencompost, compostthee en EM af, maar er zal vast meer zijn. EM heb je van meerdere fabrikanten, maar met EM ben ik toevallig bekend. Ik denk dat wanneer je tuin gaat behandelen met wormencompost en compostthee, dit na een tijdje al een hele hoop zal schelen wat betreft je slakkenplaag, er daarmee ook gelijk alle andere plagen, want je planten worden immers gezonder. Ik heb zelf het idee dat er in EM nog meer zit (nog meer verschillende bacterien en schimmels enz) en dat die misschien nog een extra boost kunnen geven. Informatie over EM kun je voor een begin vinden op: http://www.eminfo.nl/

 

Zelf heb ik EM vorig jaar voor het eerst toegepast, alleen in mijn achtertuin (ik heb geen auto en vondt het lastig om de Bokashi naar mijn moestuin te slepen). Daar merkte ik dat de sla die vorig jaar werd kaalgevreten, nu niet meer werd aangetast, terwijl er genoeg slakken in de buurt waren, ze zaten zelfs in de krop, maar er gebeurde gewoon niets. Komt het door de EM? Ik kan niets anders bedenken, en eigenlijk is het ook gewoon heel logisch als je je werkelijk verdiept in alle informatie.

Het zijn de bacterien en schimmels enz, die bepalen of een plant gezond kan groeien, dus daar ligt voor ons de mogelijkheid.

 

Ben benieuwd hoe mensen hierop reageren.

Comprehend and copy Nature

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onkruid groeit ook in de bodem voor bepaalde redenen, bijv. een paardenbloem groeit waar een tekort aan calcium, fosfor, vitamine c en volgens mij ijzer is. Zodra deze tekorten worden opgeheven verdwijnt de paardenbloem. Maak je de bodem dus werkelijk gezond zal je ook een stuk minder last hebben van onkruid, want die zijn er om de bodem te herstellen.

 

Hier heb je twee boekjes daarover, maar misschien staat het ook wel ergens op internet: Weeds and Why They Grow

by Jay L. McCaman Weeds and What They Tell by Ehrenfried E. Pfeiffer

Comprehend and copy Nature

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hee TS,

 

Ik heb een heleboel positieve dingen gelezen over een simpel én biologisch middel tegen slakken: Knoflook!

 

Plant knoflook bij/om je tuintje heen. Plant het er tussendoor. Strooi knoflookpoeder onder je planten. Het is aangetoond door onderzoekers van the University of Newcastle (waar ik toevallig wil afstuderen... ) dat slakken er een enorme afkeer voor hebben en dat ze er soms zelfs aan doodgaan.

 

Ik heb dit concept sinds gisteren in mijn tuinontwerp ingevoerd. Omdat knoflook, aardbeien en sla een zeer goede combinatie vormen (zie artikelen over combinatieteelt), ga ik een bed maken van aardbeien en sla, met daar omheen een border van knoflook. In het noordoosten de aardbeien, dan een rijtje knoflook, dan de sla. En daaromheen dus een hele border van knoflook.

 

Naast knoflook zijn er nog een aantal kruiden die slakken afweren. Volgens mij zijn dit onder andere salie en rozemarijn. Google anders even op "garlic companion planting", "garlic slugs snails" et cetera. Ik hoop dat je hier wat aan hebt (en misschien de rest ook wel!)

Reveries of a Craftsy Garden Reader: http://craftsygardenreader.blogspot.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar dit levert geen gezonde planten op. Slakken bewijzen ons een dienst => ze vertellen ons welke planten niet (geheel) gezond zijn voor ons om te eten. Nu krijg je dit voedsel ook dagelijks uit de supermarkt, dus we weten vaak niet beter, maar de kwaliteit van ons voedsel is vaak dramatisch, ook al kweken we het zelf. Slakken en andere plagen vertellen ons dit.

Dus waarom zouden we het gevolg aanpakken, terwijl we de oorzaak aan kunnen pakken. Dit zijn halve lapmiddelen, terwijl het probleem blijft, voornamelijk voor ons, want wij gaan die planten straks eten.

Comprehend and copy Nature

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geloof het weer eens niet (net als maria en de maankalender) sla is slakkevoer gezond of niet de slak vindt het ding heerlijk.

EM vindt ik dan weer interesant en minder zweverig maar daar moet ik eerst wat meer over lezen, het lijkt een soort van gier.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...