Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Slakken weren in kas en voorbereidingen?


Nedlets

Aanbevolen berichten

Ik ben misschien erg vroeg maar goed, in de herfst krijg ik van mijn pa een tuinkas. 2,5mx2m. Ik kan nu al niet wachten op volgend seizoen!

 

Maar de reden dat ik dit topic schrijf is dat wij hier in de tuin heel veel last hebben van naaktslakken, de buren doen er niet veel aan dus het is dweilen met de kraan open. Nu hoop ik met de kas het moeilijker te maken voor die krengen om binnen te komen. Ik moet de fundering enzo nog allemaal gaan maken en ik vraag me af of er nu al aspecten zijn waar ik rekening mee kan/moet houden?

 

Hoe doen jullie dit in de kas?

 

Ik ken het grote slakken topic.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het zal uitmaken hoe je water geeft: de hele kas of alleen de planten.

Ik giet in de potten en rond de planten. De rest van de 'kas' is kurkdroog en daar houden slakken niet van.

Wel leg ik soms op de drempel wat korrels.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo,

Wat een toeval: ook ik krijg een kleine kas en heb de zelfde vrees mbt de slakken.

Mijn kasje wordt 163 x 236 groot, heeft een schuifdeur, een louvreraam en een dakraam.

Ik weet niet of slakken 2 meter omhoog gaan kruipen om er via het dakraam in te komen, maar ik vrees het ergste voor de uitnodigende voordeur en het louvreraam.

Je moet toch een en ander open laten staan voor de ventilatie.

 

Tot nu toe ben ik de volgende tips tegen gekomen om deze slijmerige tuingasten op een afstand te houden. Let wel: ik heb alleen van lezen of van you tube, nog niets vanuit eigen ervaring.

> Koperstrip plakken langs de ramen en de om de deur - koper schijnen ze onaangenaam te vinden. Ik kwam laatst koperstip tegen die je op de dakpannen kan plakken (tegen mos). Dat zag er ook nog redelijk ruw uit.

> slakkenkorrels langs de deur en in een soort gootje onder het louvreraam. Maar het schijnt dat de korrels een geurtje afgeven dat de slakken juist lokt. Misschien de korrels op iets meer afstand van de kas houden

> lange borstels langs de deuren en ramen bevestigen. In de handel zijn slakkenborstels verkrijgbaar. Een soort lange rager van 1 meter voor om een pot (bv hosta's). Maar deze zijn prijzig. Ik kwam ook dakgootborstels tegen (tegen blad in de dakgoot). Deze zijn langer en dus relatief goedkoper. Ik heb alleen nog geen idee hoe deze lange ragers rondom een raam of deur te bevestigen. Misschien kan ik 8 meter rager om de kas heen leggen

> Een greppeltje van schelpengruis rondom de kas aanleggen -schijnen slakken niet prettig vinden om over te steken. Zeker met een kleine kas zou dat realiseerbaar kunnen zijn (voor mij komt dat neer op een greppeltje van 8 meter rondom. Maar dat lijkt me behapbaar.

> Ik kwam laatst een you tube filmpje tegen van een man met een verhoogde houten kweekbak. Rondom legde hij een ijzerdraadje aan en dat sloot hij aan op een 9 volt batterij. De slakken krijgen dan een schokje en gaan dan liever een blokje om. Ik zag ook een fragment dat een slak de eenmaal een schokje heeft ervaren, dat onthoud en alleen al bij het voelen van de draad wegkruipt (

). In mijn geval zou dat dan betekenen dat ik 8 meter draad ergens rondom het fundament met aanbrengen. Wel uitkijken dat je geen overhangende bladeren of zo hebt, anders hebben de slijmerts een bruggetje. Misschien kan er een lampje op worden gemonterd als verklikker dat de batterij het nog doet??? Of op een zonnecel

> Of langs de zelfde lijn: de metalen kas on 9 V stroom zetten - Geen idee of dat wel kan????

> flesseeenden in de tuin. Maar ik weet niet of je deze ook in de kas wil hebben

 

Mocht er nog iemand zijn met ideeen, ik hou me aanbevolen.

Inge

Want tussen droom en daad

staan wetten in de weg en praktische bezwaren,

en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,

en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.

Willem Elschot (1882-1960)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reacties!

 

@Inge, dit zijn inderdaad veel genoemde oplossingen welke ook in het slakkentopic staan. Vaak is een enkele methode niet genoeg en moet je een combinatie van gebruiken. Ik denk dat ik het in het begin eens ga aankijken hoe het loopt.

 

Wat betreft de draden en 9v spanning, dit werkt heel goed! Ik heb het geprobeerd dit jaar. Het grote nadeel hiervan is dat het op een behoorlijke afstand van de grond moet zijn (zeker 20cm). Opspattend vuil zorgt ervoor dat de draden vuil worden en het circuit niet goed meer is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je de kas toch nog moet aanschaffen Nedlets is het misschien het overwegen waard er een hordeur bij te nemen. Ik heb dat indertijd vooral gedaan om bij warm weer ook 's nachts goed te kunnen ventileren zonder dat er katten etc. binnen kunnen komen. Een bijkomend voordeel van een hordeur is dat het ook slakken buiten de kas houdt .

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...