Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Smeerwortel opkweken


roel_v

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Ik wil volgend jaar een heleboel (op termijn wellicht tientallen of 100+) smeerwortel uitplanten, maar ik wil er ook geen 3 euro per stuk voor betalen. Als ik ze opkweek van wortelstokken, hoe lang duurt het dan tot ze een formaat hebben wat ik buiten kan planten? Kan ik ze in bv februari buiten zetten, ook al is het nog koud dan? Als ik ze vanaf nu binnen opkweek, zijn ze dan in het voorjaar groot genoeg om er weer wortelstokken van te nemen (zodat ik wortelstokken uitplant als het ware?) En aangezien smeerwortel zo diep wortelt, hoe lang kunnen ze in een pot gehouden worden? Bedankt.

 

groeten

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had waarschijnlijk moeten vermelden dat ik de bocking 14 wil planten, aangezien die het meeste/snelste biomassa zou produceren. Die kan niet gezaaid worden. Ik heb enkele posts hier op het forum gevonden waarin de bockings overschat worden genoemd en het risico op woekeren niet zo groot wordt genoemd, maar aangezien ik toch van 0 moet beginnen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Smeerwortel is winterhard.

In huis is geen goed idee, te warm, maar in de schuur kan prima.

1 Plant kopen maar stiekem even uit de pot tikken om te zien hoeveel wortel er zit. Immers de planten die je koopt zijn ook piep.

 

Stekken van de dikkere wortels maken en in een schaal met grond uitleggen en iets compost erop. Licht vochtig houden maar niet nat. Zorgen dat het niet uitdroogt

Volgend voor jaar als ze gaan uitlopen uitplanten dan duurt het afhankelijk van je grond 1 a 2 jaar voor ze echt los gaan.

 

3 Euro voor een plant waar je toch 10 van kan maken is niet duur denk ik. Als de plant niet compleet ontworteld kan je die meteen al buiten planten en als je moederplant gebruiken dus later weer opgraven en nieuwe stekken pakken.

Geef jezelf de tijd. Als die stekken aangeslagen zijn kan je er weer een paar opgraven en weer vermeerderen. Zo kom je in 5 jaar wel aan de honderd plus die je wenst. In de tussentijd ontdek je misschien dat je helemaal geen 100+ nodig hebt.

 

Groet

Gery ( 7 gewone smeerwortels op de 160M2 tuin en een fanatiek bloemen snijden systeem )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je er zoveel nodig hebt, zou ik juist opteren voor een soort die wel woekert. Je hebt dan vlug je benodigde aantal en wanneer ze ergens opkomen waar je het niet wilt, doe je ze uit en geef je dat ook als plantenvoedsel aan fruitstruiken ofzo. Zul je volgens mij dan ook meer biomassa van hebben dan iets dat niet woekert.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de reacties. De 3 euro was eigenlijk per wortelstok, dat kosten ze bij de ene aanbieder op Marktplaats die ik kan vinden; maar ik heb intussen ook een website gevonden die hele planten verkoopt voor 3 euro, dus dan valt het inderdaad wel mee. En via balkep.org kosten wortelstokken 1.25 euro als je ze per 20 besteld, dus da's ook al de helft goedkoper als Marktplaats.

 

Ik heb ongeveer 1ha (niet alleen smeerwortel natuurlijk) dus ik denk eigenlijk, na gisteren nog eens geteld te hebben, dat 100 nog een lage schatting is... Het perceel moet ook absoluut minimum aan onderhoud vergen, dus uitsteken daar zie ik tegenop.

 

Maar goed, bedankt voor de nuttige informatie, ik weet in elk geval dat ik niet nu moet beginnen opkweken dus ik heb nog een paar maanden om na te denken hoe ik het juist wil gaan doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

1

Ik heb ongeveer 1ha (niet alleen smeerwortel natuurlijk) dus ik denk eigenlijk, na gisteren nog eens geteld te hebben, dat 100 nog een lage schatting is... Het perceel moet ook absoluut minimum aan onderhoud vergen, dus uitsteken daar zie ik tegenop.

Mag ik vragen waarvoor je de smeerwortel zou gebruiken ?

Enkele toepassingen die ik ken

Mulchen gelezen dat de plant een 4 maal per jaar kan afgesneden worden . Denk toch een gans werkje om deze af te doen verkleinen en mulchen .

Gier van maken en dan verdund toedienen . toch ook een gans werk.

Als voedselgewas zou het ook gebruikt kunnen worden .

Maar opkweken kost ook veel tijd/energie ?

 

Zijn er geen alternatieven ? Met minder werk en zelfde resultaat sneller?

Klavers worden toch ook goede eigenschappen toegeschreven ? Een experiment hier mee http://blog.natuurlijkemoestuin.be/

Kleinere planten zou ik er niet tussen zetten maar kan wel op een plaats waar geen planten staan afgereden worden met grasmaaier en dan heb je onmiddellijk kant en klare mulchen voor tussen de kleine planten .

Ik ga zelf volgend jaar micro klavers uitproberen eerste jaar enkel wegels bevalt het mij misschien het jaar nadien ook in de bedden zelf van grotere planten .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mag ik vragen waarvoor je de smeerwortel zou gebruiken ?

 

Goeddeels als mulch ja, en als biomassa voor in de composthoop. En onder fruitbomen, om het gras 'weg te concurreren'. Afsnijden is inderdaad wel wat werk, maar ik ben enkel van plan de hele bladeren tussen jonge planten te gebruiken die nog het risico lopen overgroeid te worden met onkruid (hagen en bessenplanten, vooral). Dus hopelijk maar een paar jaar nodig om te doen, en dus ook niet voor in groentenbedden of zo - dat zou inderdaad nog een grootteorde meer werk zijn.

 

Ik ga op een paar andere plekken inderdaad klaver gebruiken met hetzelfde doel (tegen gras en onkruid). En op een paar plekken mulchen met geweven worteldoek. Ik heb geen groententuin - meer een experimenteel project voor bodemverbetering en herintroductie van biodiversiteit op een voormalige (naaldbomen)productiebos-lokatie. Ik doe onderzoek in aangrenzende vakgebieden, hopelijk geeft wat tijd met de laarzen aan in het bos werken me een ander, aanvullend perspectief als vanachter de computer erover schrijven en modellen maken Dus ik probeer gewoon vanalles uit.

 

Misschien ben ik wel te voorzichtig mbt de gewone smeerwortel; ik heb ongeveer nul praktische ervaring met bovenstaande. Ik ben vooral georienteerd op theorie, dat geef ik grif toe en afgaand op de literatuur is de gewone smeerwortel 'gevaarlijk'. Hopelijk ben ik over een paar jaar pragmatischer, als ik het niet helemaal opgegeven heb

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...

Hier even over terug rapporteren: ik heb uiteindelijk bij Balkep.org 50 wortelstokken gekocht voor 60 euro, begin januari. Het duurde een paar weken voor ze hier waren, intussen waren er die in de zak al zo'n 10cm uitgelopen waren Ik heb alles in potten met potgrond gedaan, wortelstokken er gewoon ingestoken, en alles in een oud tuinhuis op een opgehangen deur gezet om uit te komen. Een paar weken geleden toen het een paar dagen warm was, zijn er een stuk of 10 uitgelopen. Degenen die in de zak al uitgelopen waren heb ik met de uitlopers boven de aarde in een pot gezet en zo buiten gezet. Die hebben intussen al meerdere bladeren en doen het goed, ondanks harde regen, hagel etc.

 

Dus, voor degenen die zoals ik destijds niet weten hoe aan Bocking 14 smeerwortel te beginnen: Balkep.org is de goedkoopste vanaf middelgrote hoeveelheden (en ook netjes met verzenden en een project wat het steunen waard is), gewoon wat goedkope potten kopen (ik heb er bij Amazon.de een hele doos besteld, daar kan ik de rest van mijn tuiniercarriere mee verder denk ik), ergens neerzetten waar ze niet in de weg staan en zorgen dat ze niet uitdrogen, en zodra de kiem zijn kop boven de aarde uit steekt, buiten zetten - weer of geen weer. Kind kan de was doen.

 

Dit zijn degenen die al gekiemd uit de verzendingszak kwamen, net nadat ik ze gepot had:

 

c75LBaI.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

engelsen zijn gek op comfrey Bocking 14 tipje en tipje2

ze zeggen: clean, cut, fed dus wieden, 4x per jaar snijden na het eerste jaar, mesten

 

als je 1 plant groot hebt na 2 jaar kun je er gemakkelijk 100 wortelstukjes van snijden die allemaal makkelijk uitlopen, 5 cm, oppotten en uitplanten na een week of 3

 

blad bij de aardappels, gier, mulchen gaat allemaal prima en als je last van je kniën hebt..."smeer" wortel hè

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een heel klein beetje off topic, is er een manier om de Bocking 14 te determineren/te verscheiden van andere grote smeerwortels? Ik heb 2 verschillende smeerwortels gekregen een jaar of 4 geleden, waaronder een bocking 14, die staan beide aan de beek. ik zie er geen van twee woekeren.. als ik iemand een stukje wortel wil geven moet ik toch wel weten of ik de juiste geef...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

bocking 14 Symphytum × uplandicum is meer rood/paarsig ( en de bocking 1 t/m 21 ook...), andere Russian Symphytum x uplandicum ook

de gewone Symphytum officinalis is iets meer creme-wit

alleen bocking 14 en bocking 4 Russian Symphytum x uplandicum maken geen vruchtbare zaden, dus laten bloeien en ff wachten is je enige garantie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...