Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Snijbiet


marije124

Aanbevolen berichten

Hoi,

 

Ik ben verhuisd en een moestuin begonnen om eigenlijk maar 1 reden......snijbiet.

Ik vind dat zo vreselijk lekker en mis dat zo sinds we geen tuin meer hebben dat ik nu alles in de tuin probeer als de snijbiet het maar doet.

Eerder gezaaide snijbiet kwam helaas niet op en daarom heb ik het binnen gezaaid en die komen wel op gelukkig.......maar........wanneer verpoot ik die en kan dat überhaupt?

En het valt mij op dat elk zaadje ongeveer 3 sprietjes geeft, moet ik die splitsen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Snijbiet moet je echt terplekke zaaien in rijtjes vrij dicht op elkaar dan kan je het knippen en groeid het weer aan,

Je kunt nu best al zaaien als je er een tunneltje overzet, heb je de snijbiet al gezien in verschillende kleuren die is leuk !

ik ken niemand waarbij snijbiet zo favoriet is

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is geen wetmatigheid maar bieten worden normaliter niet verspeend.

Bieten worden dun gezaaid en daarna op gewenste afstand gedund.

Nou gaat het bij snij-biet niet om de wortel dus zullen eventuele nadelen voor de wortel bij het verspenen niet veel uitmaken.

Het is een gewas waar trouwens heel veel productie af komt als je ervan houdt. Zeker als je ze niet helemaal afsnijdt maar steeds de grootste, buitenste bladeren plukt. Persoonlijk ben ik het een beetje tegengegeten.

De stengels als "asperges" de bladeren (zonder nerf) als spinazie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En het valt mij op dat elk zaadje ongeveer 3 sprietjes geeft, moet ik die splitsen?

 

De zaadjes van snijbiet (of warmoes) zijn eigenlijk de vruchtjes van de plant. In elke vruchtje bevinden zich meerdere (meestal drie!) zaadjes. Dus die dingen die je in de grond hebt gestopt, die vruchtjes, daar komen inderdaad meerdere sprietjes uit. En de bedoeling is dat je de sterkste van de drie laat staan en die andere twee (of meer) verwijderd.

 

Ik zaai warmoes ter plaatse, lekker dicht op elkaar voor het blad (half maart gezaaid, komt nu op) en straks half april nog voor de steel, maar die komen veel ruimer uit elkaar te staan. En inderdaad wat iedereen al zegt, als je het blad niet te dicht bij de grond afsnijdt kun je de hele zomer door blijven oogsten. Een heel dankbaar gewas dat snijbiet, en nog lekker ook!

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fijn een topic over snijbiet. Ik wist t allemaal niet wat jullie ervan zeggen, heb t besteld om de voedingswaarde.

Zo wist ik niet dat het ook warmoes werd genoemd en nu begrijp ik ineens de verhalen over warmoes en dat dat t zelfde is als snijbiet. Zo kom je nog s wat te weten

Hier is het vanaf gisteren boven gekomen. Het ziet er nog niet uit als 3 sprietjes, meer een boogje net als bij uisoorten. Ik vond t redelijk snel ontkiemen en ik heb t gewoon in een pot buiten gezaaid (24/3). Dus valt me niet tegen dat ze nu al omhoog komen.

Ik ben zeer benieuwd hoe het smaakt. Als je t over asperge hebt, is het dan meer hoe je het klaar maakt of hoe het smaakt?

Is het de bedoeling om de stengel en nerf apart te eten van het blad?

Good things come in small packages

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hadden het vroeger op de tuin dus ik ken het vrij goed. Het is heerlijk.

Als stengel heb ik het nooit gegeten. Wij sneden altijd gewoon een stuk van een rijtje af tot iets boven de grond.

Dat werd gekookt en wat fijner gesneden.

Ik kan niet wachten tot het eetbaar is want ik heb het zeker 15 jaar niet gegeten omdat het nooit ergens te koop is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Omdat de zaden best wel groot waren vergeleken met andere groenten, heb ik er maar een paar (stuk of 10?) gezaaid. Potmaat 30cm in diameter (ong.). Is dat te weinig? Kan ik nog bij zaaien in de zelfde pot?

Good things come in small packages

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk de gekleurde variant, als je aan de kippen kunt voeren toch ook prima wij eten ook niet graag snijbiet,

maar omdat zo makkelijk kweekt een een x wel lekker is in het jaar kweek ik het toch en bij mij gaat de rest en dat is best veel ook naar de kippen.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Joke, zijn dat 3 soorten snijbiet? Ik zie met rode, gele en witte nerven.

Ik heb zelf de groene versie (witte nerf?).

Ben steeds meer benieuwd naar de smaak van snijbiet. Weer een uit-de-grond-kijk-groente

 

Edit: mijn vriend vroeg zich na die foto's af of er ook een biet onder groeide. Eigenlijk vroeg ik me dat van t weekend ook af gezien t snijbiet heet. Of is t gewoon wat wortels die er onder groeien?

Good things come in small packages

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog een misschien onverwachte toepassing van snijbiet: dolma maken. Je kan er prima pakketjes mee draaien.

 

Een willekeurig recept geplukt van internet om een indruk te geven: http://www.lekkeretenmaken.nl/recpeten-per-land/216-recepten-uit-irak/22155-dolma-gevulde-groente-snijbietbladeren-mashi-salq-bi-zayt--.html

 

Wij noemen het ook sillik. Dolma maak ik meestal van wijnbladeren, maar als ik straks snijbiet in de tuin heb... ga ik wat mensen verrassen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Ik wil dit jaar eens snijbiet uitproberen. Nog nooit gegeten. Maar vind de snijbiet regenboog ook zo mooi eruit zien. Heeft iemand deze al een keer gehad? Wat vond je er van?

Nu zag ik dat seedo.nl 10 gr voor 1.90 heeft en vreeken 2 gr voor 2,50. Zit er dan kwaliteit verschil tussen? Of is vreeken zo duur?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan ik niet beoordelen ( en kan zo niemand denk ik ? ). prijsverschil kan in van alles zitten, het kan zelfs exact hetzelfde zaad zijn hoor ( alle kans ). Ik zou me om die 60 cent geen zorgen maken. Gewoon kopen wat het makkelijkste is om aan te komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Snijbiet is echt lekker, ik vind het zelfs lekkerder dan spinazie. Maar goed dat is mijn mening.

Het is ook super makkelijk spul komt eigenlijk altijd wel op en je ziet het groeien als je stengels hebt afgesneden.

Vroeger werd het armelui spinazie genoemd. Nu valt het onder de vergeten groenten die weer terug komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...