Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Sparrenprobleem


Archer

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Graag had ik even jullie hulp voor volgende.

 

Dit jaar zijn we verhuisd naar onze droomlocatie (in wording althans).

We hebben een grote tuin, helaas staan er bijna geen waardevolle solitaire bomen.

Integendeel, er staan zo'n 40 sparren waar al enkele jaren niet naar is gekeken.

 

Nu hebben we beslist dat we alle sparren zullen wegdoen om zo onze tuin naar wens in te richten.

 

We hebben snoeimateriaal en zware hakselaar daaraan zal het niet liggen.

Bedoeling was om het takmateriaal te hakselen en de stammen te verwerken tot brandhout.

 

Maar toch stuit ik op 3 problemen:

 

* Iemand die onlangs bij ons was raadde af om het hout van sparren te verbranden. "Schijnt erg slecht te zijn voor de schoorsteen, denkelijk door de harsen. Vele schoorsteenbranden zijn te wijten aan het verbranden van sparren." Zou dit kloppen? Of valt dit wel mee? Wat moeten we dan wel doen met de stammen als we het niet gebruiken als brandhout?

 

* We planten deze winter een heg aan met een lengte van 80m. Dus had ik al een uitweg in gedachten om het hakselmateriaal rond te strooien. Maar blijkt dat hakselmateriaal van coniferen de grond erg verzuurd. En het is ook niet de bedoeling om een heg na een tijdje zien doodgaan omdat de grond zodanig is verzuurd... Is er hiervoor een oplossing? Anders moet ik wel ZEER veel naar het containerpark rijden met takken... Zou het een oplossing zijn om in het haksel kalk te strooien? Moet ik hiervoor gebluste of ongebluste kalk gebruiken? En hoeveel?

 

* Op de plaats waar een rij sparren staat, moet over 2 jaar de moestuin komen. Zou dit kwaad kunnen? Wat kalk en compost mengen en het zou moeten lukken? Of is die grond in zodanige slechte staat?

 

Waar zou ik mijn bericht nog kunnen posten of waar kan ik nog met mijn vragen terrecht? Hoe meer antwoorden, hoe beter ik geinformeerd ben

 

Met sparrengroeten,

BrechtDSC092876311506631542.JPGDSC092983551506631604.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het brandhout moet eerst afsterven natuurlijk en een jaartje liggen, gewoon omdat vers hout niet lekker brand. Sorry ik weet niets van sparrenhout en niet mogen stoken, raar verhaal, want dan doen wij en al onze buren het al jaren en jaren helemaal fout ?

 

Haksel kun je gewoon gebruiken ja, onder je heg, maar ook later voor paden door je moestuin, whatever. Een leuke hoeveelheid apart houden om heel langzaam te composteren, geeft heel prima onderdeel voor potgrond, wel na jaren liggen dan.

 

Moestuin geen probleem. Grond zit wel vol wortels natuurlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

OK, het is wat werk, als je landje vol staat met die dingen. Maar ik zie het probleem niet Jullie zullen er lekker warm bij zitten over een paar jaar! Takken snipperen en voor van alles gebruiken, en de stammen mooi zagen en meteen kloven als dat nodig is qua dikte. Opstapelen en dan over een tijd stoken

Wij zagen hopelijk dit jaar ook nog 4 hele dikke coniferen om, allemaal voor eigen kachel.

 

En je moet je schoorsteen toch goed onderhouden, wat voor een hout je ook stookt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kunt zelfs in een dikke laag snippers aardappelen en groenten poten.

Wat de sparren betreft, lekker in stukkies zagen, 1e keer warm, dan kloven, 2e keer warm, naar het houthok kruien, 3e keer warm, jaar laten drogen en dan naar de kachel slepen, 4e keer warm. Vervolgens kun je je er dan ook nog aan warmen.... Zoals al eerder opgemerkt, je moet zorgen dat je schoorsteen goed schoon is, geen lekkages vertoont en je kachel moet voldoende capaciteit hebben i.s.m. de lengte van je rookkanaal. Als dat zo is, dan zul je ook met het stoken van spar niet eens een rookpluim uit je schoorsteen zien komen, enkel trillende lucht. Ik meen na 40 jaar hout stoken er wel iets over te kunnen zeggen....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sparren en dennenhout bevat hars. Daarom moet het minimaal 2 jaar drogen voor je het gaat stoken. Daarna is het hars gewoon weg en heb je prima stookhout. Krijg je veel warmte van, omdat het snel brandt.

En zoals Jorieke zegt: een schoorsteen moet je goed onderhouden. Misschien iets meer aanslag in de schoorsteen.

Het verschil weet ik niet. Ik stook ook bijna alleen den.

Link naar reactie
Delen op andere sites

2 jaar drogen minimaal is ook mijn advies. . Gekloofd Eiken en beuken laten wij 3 jaar drogen op advies van de pompiers. In Scandinavië stookt men niets anders dan dennen en sparren..hier in Frankrijk doen ze er heel erg moeilijk over. onzin. Het is wat lichter hout dus het fikt wat sneller op maar geeft ook een flinke hitte af tijdens dat branden .

En je kunt het nooit vaak genoeg zeggen: Veeg je schoorsteen ieder jaar ( en wij branden halverwege het stookseizoen nog zo`n veegblok op dat de roet transformeert in deeltjes die niet meer brandbaar zijn)

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

* Op de plaats waar een rij sparren staat, moet over 2 jaar de moestuin komen. Zou dit kwaad kunnen? Wat kalk en compost mengen en het zou moeten lukken? Of is die grond in zodanige slechte staat?

Hoe gaat je de sparren weg doen ? Ik zou aanraden ze niet af te zagen maar uitgraven met wortelkluit . Valt redelijk mee omdat de sparen zelf als hefboom kunnen gebruiken worden . Achteraf de gaten uitgraven is veel zwaarder werk en op 2 jaar zijn ze zeker niet verteert . Zie ik hier af en toe passeren bomen en struiken afzagen en dan hoe wortelkluit verwijderen , is een heel zwaar werk .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...