Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Speciekuipen op schuurdak


Aanbevolen berichten

Hallo tuinders,

Ik heb ruimte op mijn schuurdak. Met vlonderdelen mooi vlak gemaakt. Dit is de enige plek in mijn tuin waar ik iets zou kunnen telen.

Op mijn schuurdak komt kort na zonsopkomst de zon en pas laat in de avond verdwijnt de zon van me dak.

 

Ik wil speciekuipen (Hornbach 65 ltr) plaatsen. 10 stuks. Ik hou van kleinfruit. Heerlijk.

 

De volgende vragen (buiten elke algemene extra tip om, die zijn ook altijd welkom):

wat gooi ik in de kuipen? Ik kan natuurlijk heel makkelijk een paar zakken tuinaarde kopen bij de plaatselijke bouwmarkt maar of dat de juiste keuze is om kleinfruit in te laten groeien is de vraag.

Welk kleinfruit kan ik op deze manier telen? Een Jonkheer van Tets? Kruisbes? etc... En welke aarde samenstelling is voor welk fruit gewenst?

 

Alvast bedankt voor de tips,

Pit

Link naar reactie
Delen op andere sites

Allereerst : welkom op ons forum.

 

Rechtsboven ( als je op een pc zit ) zie je een zoekfunctie. Daar kan je een hoop eerdere topics vinden. bv. 'Blauwe bes telen in potten'. Heel veel topics, sommige best uitgebreid.

Noem ik speciaal de Blauwe bes, want dat is nou nét even de wat lastigere.

 

Rode, roze en witte bes, Zwarte bes, Frambozen, Kruisbessen, groene, rode, gele, Aardbeien ( heeel veel topics over ) : allemaal mogelijk. Ook andere wat minder gangbare. Jawel: allemaal mogelijk.

 

1e : Heb je de vocht-voorziening doordacht ? ( dak schuur, veel zon, veel wind : uitdrogen )

2e ; Je gewicht aan kuipen die kletsnat regenen. Die is afgevinkt ?

 

Aarde. Nee, zelf zou ik geen zakken tuinaarde bij de Karwei ( ik ken Krimpen goed ) halen nee. Dat is zooi. Slechte structuur, droogt uit, dat wil je niet weten en de vruchten willen dat zéker niet weten.

Neem goede aarde, haal een klein bakkie van de beste aarde die Heuvelman verkoopt.

 

Bemesting. In potten kweken maakt dat je daar wat mee moet. zeker 2 of 3x in het seizoen bijmesten, niet meer na 1 sept. Elke teelt kan daar weer anders zijn, maar mesten zal je echt moeten doen, zeker in jaar 2.

Mulchen ( schors of snippers, ivm wegwaaien ) is wel zo lekker voor het kleinfruit. Zijn ook zat topics over.

 

Nogal een veelomvattende vraag deze.

Neus eens rond hier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Bit,

bedankt voor je reactie! Lekker dat je Krimpen kent. Aan Heuvelman had ik nooit zelf gedacht. Ik dacht dat die alleen wit zand verkochten om beton me te maken.....

 

Voor de vochtvoorziening dacht ik aan een tijdslot, ik heb er een gezien van Gardena, 50 euro. Dan dagelijks sproeien. Moet nog wel even uit denken welke sproeikoppen te gebruiken.

 

Het gewicht van 650 liter aarde met 650 liter water is wel te dragen voor het dak, ik denk niet als alles op 1 vierkante decimeter drukt maar verdeeld moet het kunnen.

 

Voor dat bijmensten? Welke mest? Koeiemest? Stikstofkorrels?

 

Pit

ps. als het door de brede vraagstelling ook veel informatie op levert omdat iedereen fanatiek mee doet wordt het wellicht een bruikbaar topic voor anderen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een kleinfruitstruik in een kuip behoeft natuurlijk op een gegeven moment iets aan bemesting ja, dat sowieso. Maar ja, welk kleinfruit ? Aardbeien mest ik anders dan Rode bessen en die weer anders dan Blauwe bessen.

Wat ik al zei; voor Blauwe bessen ( toch wat specialer ) zijn aparte topics over: zie aldaar, ook speciaal voor teelt in potten, grondsamenstelling, snoei etc.

Rode bes, kruisbes en zwarte bes, hebben niet zo een erg speciale benadering nodig. Gewoon een goede algemene 'complete' mest is voldoende. Voor pottenteelt gebruik ik dan graag de Aardbeienmest van Ecostyle. Dat heet dan wel aardbeienmest, maar is voor heel veel teelten en vaste sierplanten die langjarig in potten staan prima en mooi compleet.

Je kan ook gaan voor langwerkende 'osmocote'- korrels. Voordeel daarvan, is dat je een complete mest kunt toedienen met 1x geven, wat mest afgeeft het hele seizoen door.

Sowieso zijn hier zat topics over allerlei soorten mest. Wat koemestkorrels kun je zien als een leuke basisbemesting, jaarlijks in februari, maar verder gewoon veels te eenzijdig op stikstof gericht. Valt zó veel over te zeggen: neus eens rond.

 

Mocht je aardbeien willen, de teelt in bakken van aardbeien is hier op het forum nogal een hot item. Zie dus ook de zoekfunctie.

 

Ik weet niet wat jij onder 'stikstofkorrels' verstaat ? Gewoon stikstof kunstmest bedoel je ? Zou ik niet doen. En dan niet vanwege iets van principiële afwegingen, wat ook nog zou kunnen, maar gewoon omdat je als je daaraan begint, je al snel met bepaalde tekorten komt te zitten. Alleen stikstof doet een plant al snel kwaad, moet je dus gaan bijsturen. handje kaliumkorrels er dan ook maar bij ? Klein zakje magnesium kopen ook nog ? Fosfor niet vergeten. Is het eind zoek.

Nee, gewoon voor iets compleets gaan, en iets goeds.

Kun je naar de Action gaan zoals velen hier doen, en daar je goedkope zooi halen ( zelf weten hoor ) maar mijn tip zou zijn : ga voor iets goeds, compleets en mest ook vooral niet te veel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb eventueel nog gratis herfstframbozen (zeer sterk beworteld) ingekuild liggen voor je te Gouda dus bij je in de buurt. En heb ook nog wel wat aardbeien (enkeldragers) over. Ook gratis. Maar frambozen is misschien niet handig daar ze veel wind zullen pakken op het dak.

 

Je kan natuurlijk ook voor weinig geld bij een bouwmarkt en de lidl de standaard rassen van Kruisbes, Am. blauwe bes, zwarte bes , jostabes etc halen. Van de Spek in Zevenhuizen (pal langs de snelweg Gouda- Den Haag) kan ook interessant zijn. Los van goedkope planten betaal je daar 10 euro voor 180 liter turf, maar ze hebben ook kleinere verpakkingen wanneer je b.v. twee blauwe bessen wilt zetten.

 

Ik heb geen verstand van bouwconstructies maar ik dacht dat een schuurdak iets van 200kg/m2 moet kunnen hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou toch inderdaad ook even de draagkracht nakijken. Ik weet bijvoorbeeld dat je fitnessgewichten eigenlijk niet zomaar overal mag neerleggen in huis. Vaak wordt geadviseerd dit tegen een dragende muur aan te doen. (Ik heb het niet over een enkele halter uiteraard...)

 

Genoeg daken storten in door sneeuwval of noodweer. Gebouwen die nog relatief nieuw zijn en dus constructief in orde zouden moeten zijn.

https://www.1limburg.nl/ravage-bij-bouwmarkt-en-tuincentrum-landgraaf

 

Het kan wel hoor, het wordt vaker gedaan op dakterrassen. Maja better safe then sorry!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een geweldig aantal reacties. Er zijn fora die minder goed draaien.

 

Komend weekend ga ik kuipen aan schaffen.

 

Om maar te beginnen ga ik van der Spek zeker een bezoek brengen. Die heerlijke grond van Heuvelman mengen met 180 liter turf..... Gaat de goede kant al op neem ik aan. Ik neem aan de de stekken van van der Spek andere kwaliteit is dan die van de Lidle? Dus ook gelijk naar kijken.

Van der Spek, is dat Intratuin?

 

Ik wil wel Framboos zetten maar om die in Gouda te halen.... Benzine kost waarschijnlijk meer, wel erg aardig aangeboden, bedankt! Maar de zorgen omtrent de wind doet me wel gelijk eraan denken de frambozen en de bramen goed weg te zetten zodat de wind er geen (of minder) vat op heeft. Nogmaals bedankt.

Ik dacht eerst 10 kuipen neer te zetten, dat zou op 1300 kg komen ongeveer. Het dak is 4x4 dus 16 kwadraat. Maal 200 kilo is 3200 kilo. Moet kunnen maar 10 stuks is wel wat veel, niet gewicht maar gewoon omvang, moet ook nog kunnen lopen. Het worden er dus 7. Dus bijna 1000 kilo.

Dat komt dan wel goed denk ik.

 

Ik denk dat er een kruisbes, een zwarte, rode en witte bes komt. Een braam en een framboos. Dan nog een, wellicht een klein boompje, een appel, Elstar mogelijk. https://www.tuinflora.com/appelboom-malus-elstar-nl.html Die blijven tegenwoordig ook klein. Iemand hier ervaring mee?

 

Gaten in de kuipen maken, is dat gewoon met boor 10, 20 gaten in de bodem of valt daar meer over te vertellen?

 

Pit

Link naar reactie
Delen op andere sites

Van de Spek is een combinatie van een aparte landwinkel http://www.spekvers.nl en een tuincentrum http://www.spektuin.nl Ze hebben ook potgrond, tuinaarde en nog veel meer leuks. Op zondag gesloten.

Is een zelfstandige onderneming, niet lid van een of andere keten.

 

Ik moet zeggen dat ik de kwaliteit van de Lidl niet verkeerd vind, is denk ik gelijkwaardig aan v.d. Spek.

Als je veel meer keus wil hebben qua rassen (en iets meer budget) dan zal je naar Boskoop kunnen gaan, bijvoorbeeld http://www.fruitbomen.net

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is het deze mest die je bedoeld Bit?

https://www.tuinflora.com/meststof-aardbei-kleinfruit-nl.html

 

Pit

 

Nee. Al heeft ook DCM wel aardige mest hoor. Ecostyle stopt er Myrorrhiza's bij, en is tóch nog ietsje goedkoper. Ik ben wel een fan van Ecostyle.

 

ps. Zoek je rode en roze bes, kan je de ( kleine ) struikjes bij mij komen uitspitten ( Krimpen ad Lek ) Zwarte bes Wellington heb ik nog als stek staan, maar misschien wil je helemaal geen zwarte bes. Ook Roze bes als gewortelde stek staat hier nog.

Heb ook nog wel een stek van een witte druif als je zoiets zoekt.

 

V.der Dussen Plantencentrum, Nieuwerkerk ad IJssel heeft ook een groot assortiment kleinfruit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb ook nog wel een stek van een witte druif als je zoiets zoekt.

 

Ik weet niet wat voor dak je hebt, maar als het nu een dak is tegen een muur (bijvoorbeeld naast het huis). Kan je inderdaad tegen de muur nog een druif leiden, misschien wel twee (een blauwe en een witte). Zou niet mis staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Krimpen aan de Lek is dicht bij Bit, geinig en een zwarte bes wil ik er inderdaad bij (geweldige jam!). Maar die is slecht te krijgen in de winkels, niet bijzonder genoeg denk ik..... Dus jij, ik hou me aanbevolen voor een rode en zwarte (is de rode een Jonkheer van Tets?).

 

Pit

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een paar jaar geteeld in speciekuipen, maar je moet ze het liefste iedere dag en anders om de 2 dagen water geven (zeker bij warm weer). Ik zou het gat pas op 20 cm hoogte maken. Ik had ze eerst op 10 centimeter hoogte, maar dan droogden ze nog te snel in. Ik heb misschien te goedkope tuinaarde gebruikt, hoewel grond altijd wil uitdrogen (zeker met hongerige planten).

 

Je moet vooral niet te veel planten in een pot zetten, omdat ze dan allemaal gaan vechten om het beschikbare water. Je kunt de bakken mulchen, zodat de bovenste grond niet te snel uitdroogt, dan krijg je ook niet snel een te kort aan voedingsstoffen (omdat de mulch door het bodemleven afgebroken wordt).

 

Ik zou eerder voor de 90 liter cementkuipen gaan dan voor de 65 liter kuipen. Hoe kleiner de bak des te moeilijker is het om er planten goed in te houden.

 

Je kunt een leuke oogst uit de potten halen. Ik heb er toch onder andere mooie pastinaken en aardappels in gehad. Fruitplanten doen het slechter in kuipen, maar als je geregeld de grond vervangt, genoeg water blijft geven en genoeg mulched dan willen ze het misschien wel goed doen. Ik zou de planten vooral niet te groot laten worden, want dan hebben ze meer water en voeding nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben van plan om 1 struik per kuip te doen. Lijkt me meer dan genoeg.

Vervolgens heb ik hier al de tip van de bemesting gekregen die ik wil opvolgen, ik denk eind februari beginnen met koemest en dan voor juni nog 2 keer met een goede speciaal mest bijmesten.

 

Ik wil een systeem maken met een waterklok die automatisch om de dag water geeft.

 

Ik denk dat ik op die manier wel met 65 liter kuipjes voldoende gezonde struiken ga overhouden met een redelijke opbrengst.

 

Iemand het mee oneens?

 

Pit

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bakken: gaten onderin of in de zijkanten, op een aantal centimeters vanaf de onderkant?

Daar heb ik geen antwoord op. Alleen op gevoel heb ik liever gaten onderin. Hangt denk ik ook af van de soort planten die je erin zet.

Extreem voorbeeld: rozemarijn, die wil echt geen natte voeten.

 

Over een watergeefsysteem: luxe, want dan kun je -als het goed werkt- ook bij warm weer een aantal dagen weg. Weet wel dat zonder sensoren alle planten dezelfde hoeveelheid water krijgen, onafhankelijk van regenval / koud weer / extreem warm en winderig weer. De benodigde hoeveelheid water kan zomaar een factor 4 (of zelfs meer?) verschillen. Te droog is niet goed, te nat is nog minder goed.

 

Tijdens de oogstperiode moet je toch eens per 2 a drie dagen het dak op, dan kun je net zo goed handmatig water geven. Een stevige trap met leuning aan één kant lijkt me heel nuttig.

 

"Think big, act small"

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Henkg, een trap is er. Zelf gemaakt maar stevig en deugdelijk.

Af gaande op klein fruit: ik denk dan gaten aan de zijkant maar niet op 20 cm. Ik denk zelf dicht bij de bodem. dan blijft er eventueel nog wat water achter, maar met regelmatig besproeien moet er voldoende vocht zijn om de zomer (Nederland he) door te komen.

 

Pit

 

ps. zo een live webcam.... Ik heb nog wel een raspberry (om in kleinfruit te blijven) over......

pss. sinds vandaag een avatar....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke, aardperen lijken op gember en smaken als???? Ik kon die dingen niet, net even plaatjes gegoogeld.

Maar heeft het wat betreft kweek gelijkenissen met mijn klein fruit struikjes? Want wat jij beschrijft bevalt me wel. Heb ik ook een goed idee over.

 

Pit

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is er iemand die weet hoe ik moet zoeken om de ouderwetse sproeisystemen te vinden die vroeger in kassen werden gebruikt? Het waren buizen met een klein dopje om de meter in de buis geprikt die vervolgens voor een kleine douche zorgt.

 

Dat lijkt me wel wat om te gebruiken in mijn situatie maar kan het niet meer vinden op google.

 

Pit

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...