speets Geplaatst: 12 januari 2018 Share Geplaatst: 12 januari 2018 Gister een potje sumak gekocht bij de Turk. Stond al lang op mijn wenslijstje.Meteen een schepje over het veldvarkensstoofpotje gedaan: wat een smaak! Wat lekker besje is dat En je kunt het bijna overal door/overheen doen. Aanrader! Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 12 januari 2018 Share Geplaatst: 12 januari 2018 Mmmmm ben er dol op Speets! Ook heel lekker met ravioli en tomatensaus. Een ander recept wat ik je van harte wil aanbevelen is kip (bout, hele kip, maakt niet uit) in te smeren met wat olie en pittige paprikapoeder -die van mijn moeder móet je echt proberen), met een paar eetlepels sumak. Soms is sumak rood, soms neigt het naar paars. Hoe donkerder, hoe scherper van smaak. Als de jouwe naar paars neigt, zou ik er minder van gebruiken. Onder het velletje steek je wat plakjes knoflook en schijfjes ingelegde citroen (snelle variant; snijd een gewassen citroen in plakjes, gooi er wat grof zeezout over, even inkneden en 20 min/half uurtje later klaar voor gebruik. Alles wat over is, of maak vooral meer!, inleggen in zonnebloemolie. Nog wel een jaar houdbaar als alles goed onderstaat en je pot goed schoon is. (Dus eerst die citroenen maken en dan aan je kip beginnen!) In de oven garen en echt... zó gemakkelijk en zoooo lekker! Wat ik altijd doe is ook aardappels en groente erbij en dan wat van de olie en citroen wat ik ingelegd heb, erover doen. Zo smaakvol en geurig, een absolute aanrader! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Charly Geplaatst: 12 januari 2018 Share Geplaatst: 12 januari 2018 Sumak! Ja lekker. Zoals Mellie em beschrijft wil ik em zeker ook gaan proberen. Ook aan te raden: heerlijk in salade. Ik liet een in ringetjes gesneden ui er altijd even in ‘weken’ met wat olie en citroen inderdaad. En dan een beetje de ringetjes losknijpen met je volle hand en een kwartiertje of zo laten staan. Je weet niet wat het met je ui - en je salade doet! Quote wees bevriend met kleine dingen Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 13 januari 2018 Share Geplaatst: 13 januari 2018 Mmm en wat Charly zegt is zeker lekker door de salade. Zo anders en zo lekker! Ben benieuwd welke andere sumakvarieten er zijn Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Spitskool Geplaatst: 14 januari 2018 Share Geplaatst: 14 januari 2018 Is sumak Turks? Ik probeer al een tijdje sumak te vinden bij de toko... En mijn lief denkt ondertussen dat ik een loopje met hem en de toko-eigenaren neem (elke toko waar we langs lopen, ga ik naar binnen om te vragen of ze het hebben), of dat ik het verkeerd uitspreek. Dus inmiddels heb ik gevraagd om sùmak, súmak, sûmak en sümak. Geen enkele toko lijkt het te hebben, laat staan te kennen. Nu ik weet waarom ik het niet kan vinden, ga ik me heel even en een heel klein beetje in een hoekje zitten schamen. Quote Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 15 januari 2018 Share Geplaatst: 15 januari 2018 @Spitskool schamen? Welnee! Elke Turkse winkel heeft het. En bijna altijd liggen de kruiden op alfabetische volgorde Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mastert Geplaatst: 7 februari 2018 Share Geplaatst: 7 februari 2018 hallo, bij voedselbos/arborealis kan je de sumac planten/rhus aromatica kopen. Er zijn verschillende soorten, en is beter bekend als azijnboom/fluweelboom. Pas op, sommige kunnen gemeen woekeren, met ondergrondse uitlopers. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.