Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Tips gevraagd over grond onder tegels


Lissxy

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Ik ben afgelopen jaar verhuisd naar een huis met tuin die geheel bestraat is. Er staat aan de zonkant ook een grote coniferenhaag die ik net een dikke meter heb teruggesnoeid.

Het plan is om om te beginnen ongeveer 12 m2 aan tegels eruit te halen en zo 2 grote vlakken te creëren voor de moestuin. Ik heb er al een paar tegels uitgehaald en onder de tegels zit een laagje wit zand.

Mijn eerste idee was om er bakken van ongeveer 20 cm hoog op te maken van hout (square foot gardening maar dan iets groter) maar dan moet er ook meer dan een kuub grond in. Gezien de kosten daarvan denk ik niet dat dit tot de mogelijkheden behoord. Hout heb ik wel voorhanden dus dat is geen probleem.

Het volgende is dat er heel erg veel restafval van de coniferen ligt, het groene spul is opgehaald door de gemeente maar er ligt heel erg veel bruin 'blad'. Is dat materiaal geschikt om als bodembedekker te gebruiken of is het te zuur? Kan ik het door de grond mengen als ik het in de bakken zou doen? Of als waterdoorlatende onderlaag gebruiken?

 

Mijn vragen zijn:

- weet iemand een goedkope mogelijkheid om die bakken te vullen?

- wat zou jij doen met de grond onder de tegels om die vruchtbaar te krijgen als het te duur is de bakken te vullen?

 

Alvast bedankt!

Groeten Lissy

Link naar reactie
Delen op andere sites

Coniferenspul is heel lastig omdat het zo langzaam verteerd. Daar heb je volgens mij dus de komende paar jaar niets aan.

 

Ik weet niet wat voor ondergrond onder het witte zand zit? als dat meer zand is, heb je geen doorlatende laag nodig.

 

Kan je bij de gemeente aan compost komen? Soms is dat gratis of goedkoop. Als je in bakken aan de gang gaat zou je zelfs kunnen overwegen om de tegels te laten zitten - buiten het compost heb je dan ook nog iets anders nodig - afhankelijk van het compost wat je kan krijgen iets om water vast te houden of luchtiger te maken. Ik weet niet of het zo handig is om de bakken bovenop het zand te zetten. Het zou kunnen dat de grond boven het zand dan te nat blijft (dit effect ken je misschien van bloempotten waar je grit aan de onderkant hebt gebruikt ter ontwatering) - iemand die hier meer van weet?

 

Als je het zand wilt verbeteren moet je zorgen dat er humus in komt. Dat kan door het telen van groenbemester en dan inwerken. Je zult dan wel even bezig zijn. Begin met een stikstofverzamelaar (phacelia, erwten, bonen, lupine, na de zomer klaver, winterrogge - geen stikstof, wel veel structuur) - misschien kan je in augustus al veldsla zaaien, die heeft niet veel nodig.

Begin een composthoop en gooi er alles op wat je kan vinden (behalve de coniferen dan en gekookt eten). Aangezien je geen normale tuingrond hebt waar toch al regenwormen in wonen zou het goed zijn om wat compost van iemand te erbij te doen die al langer een functionerende composthoop heeft (vooral ook voor de wormen).

Het bruine van de coniferen in geen geval ergens onder werken. Dat neemt al het stikstof uit je grond en dan blijft niets over voor wat je wilt laten groeien.

Misschien kan je iemand van zijn ongewenste graszoden afhelpen en die op 2 spaden diep inspitten (een mogelijkheid als je van gras naar moestuin wilt). Dat verteerd, neemt eerst wat stikstof maar geeft dan (helaas onvoorspelbaar!) terug.

 

Je zou ook permaheuvels kunnen proberen zoals Jasmin dat hier https://www.moestuinforum.nl/post132427.html?hilit=perma#p132427 beschrijft. Daar zou je courgette en pompoen op kunnen proberen. Wel de plantjes in een beetje potgrond zetten zodat ze een goede start kunnen maken. Volgend jaar kunnen er dan ook andere dingen op.

 

Zou je tussen de bedden niet gewoon wat van je tegels laten zitten - hoef je je geen zorgen te maken over je paden - daar heb je voorlopig geen goede grond nodig.

 

In de herfst kan je blad verzamelen (let op eik, beuk en een aantal anderen verteren heel langzaam en zijn dus voor jouw toepassing niet zo geschikt). Zoek even op welke je moet hebben om direct na de winter al te kunnen gebruiken. Gericht verzamelen bij je in de wijk...

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Kruidje,

 

Bedankt voor je uitgebreide antwoord!

Onder het laagje geel zand zit een zandgrond, die is dus wel doorlatend.

 

Zou het een idee zijn om de tegels eruit te halen, een houten bak te maken en die te vullen met bemeste tuinaarde?

Even googlen leert mij dat dat misschien wel de goedkoopste optie is. Zou ik daar een start mee kunnen maken?

Ik heb sinds een paar weken al een compostbak staan maar het duurt nog wel even voor ik daar iets mee kan, met een 2 persoons huishouden heb je ook niet zoveel om erin te doen. Ik heb ook verder geen bomen of planten staan, alleen die vreselijke coniferenhaag.

Ik ga proberen aan compost te komen, kan op de website van de gemeente in ieder geval niets vinden over het kopen van compost. Mocht iemand in de regio breda iets weten dan hoor ik het graag!

 

Tussen de bedden laat ik inderdaad de tegels zitten, totdat ik iets mooiers heb gevonden (het blijft een achtertuin he), maar eerst wil ik graag gewoon de moestuin aan de gang hebben.

 

Wel een hele goede tip om in de herfst bladeren te verzamelen, dankjewel!

 

En het coniferenspul? Dat is dus echt nergens goed voor? Want dan gaat het in de gft bak

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet het gewoon niet. Ik heb hier ook last van dat bruine coniferen spul. Ik heb het in een hoekje van de tuin gegooid en kijk eens hoe lang het duurt voordat het vergaan is. Over 10 jaar kan ik je vast vertellen of het er nog is...

 

Bemeste tuinaarde weet ik niets over... Ik zie wel eens dat wordt afgeraden om het te gebruiken om er planten in te zetten - meer om op te hogen. Misschien dat hier iemand anders iets over weet.

 

Als er onder het witte spul nog gewone zand zit, zou je kunnen overwegen om verlaagde bedden te maken. Wit zand eruit, gewoon zand 40 cm diep uitgraven, permaheuvelspul erin tot 20 cm onder je tegels - moet je ook nog ergens vandaan zien te regelen, maar valt met wat connecties wel aan te komen (iedereen snoeit wel eens in zijn tuin en dumpt dan in de kliko - dat moet je dus voor zijn. Dan het gewone zand er weer in (zou dan wat boven je tegels uitkomen, maar zakt weer in) en pompoen, courgette, bonen, erwten en andere groenten planten (wel de nodige bemesting (koemestkorrels, patentkali, beendermeel, bloedmeel) toevoegen - dus wortels en uien zou ik dit jaar niet doen). Behalve voor kool alle wortels van je groente in de grond laten vergaan, in augustus of later in de herfst groenbemester zaaien en biomassa toevoegen. Houd de grond altijd licht bedekt (met planten of mulch). Dan ontstaat er na verloop van tijd een bodemleven en komt je grond tot leven. Dat maakt je grond pas echt vruchtbaar. Met mulch zou ik in voorjaar en zomer wel opletten als het vochtig weer is in verband met slakken - niet te dik dus.

 

Na verloop van tijd krijg je meer grond door toevoeging compost en komt het niveau van je bedden weer omhoog.

 

Het bovenstaande is ook maar een idee. Geen idee of het werkt. Zo zou ik het aanpakken. Het is een soort heuvelbed naar beneden. Heuvelbed is ook een goed onderwerp om op te googelen.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het hier in de groep gegooid. Mijn zoon en ik hebben besloten dat we het gele zand wegscheppen, compost gaan halen en dat door het bestaande zand heen spitten. Ook ligt hier nog zat blad in het bos aan de overkant om erin te begraven, het lijkt me dat ik daar gewoon een boel van kan gebruiken?

 

En dan gaan we maar gewoon proberen er iets in te laten groeien. We hebben ook hele grote bakken (speciekuipen) die we vullen dus dat ik onze backup.

In de herfst zetten we er dan een groenbemester op en gaan we het volgens de regels doen

 

Misschien een hele domme vraag maar kan je nog iets doen om er zelf meer leven in te brengen? Ik zie me al lopen met een zakje wormen van de dierenwinkel hahaha

 

Als we het zo gaan doen zijn er dan nog meer dingen die we toe kunnen voegen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ken je niemand met een composthoop? Buren, vrienden, collega's, willekeurige voorbijgangers, eens vragen bij de plaatselijke volkstuin... Ik weet nog hoe ik ooit tijdens een cursus (in de pauze) vertelde dat ik op zoek was naar zo'n compostvat - geen idee hoe we op het onderwerp kwamen. Bleek ik met iemand te spreken die er dringend een kwijt wou...

 

Edit: trouwens als je blad uit het bos haalt (en toevallig een beetje grond meeschept) heb je ook al grote kans dat er wat van regenwormen(eieren) tussen zit.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Regenwormen in de grond komen vanzelf wel. Ergens dieper in de bodem zitten er echt wel minstens een paar. Zo gauw die spul krijgen in de grond om te eten (humus die zich vormt door compost, plantenresten, bladeren, schimmels en bacterieen die horen bij het bodemleven tussen de plantenwortels enz) zullen het er vanzelf (nou ja vanzelf , paren doen wormen heel ingewikkeld) meer worden. Regenwormen leven vooral van organismen die al geheel verteerd zijn.

 

Maar in de compost zitten geen regenwormen, maar roze-rode compostwormen. Die leven van resten die nog grotendeels moeten verteren. Op den duur komen die ook wel vanzelf een keer, maar het is toch wel handig om er in het begin een handjevol in te doen en als de compost klaar is er wat in te laten. Als je het vriendelijk vraagt, zullen veel mensen er met plezier wat uit hun composthoop of bak voor je halen. Ik vraag me zelfs af of je in een dierenwinkel of visserswinkel wel de goede meekrijgt....

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi, Je zou ook kunnen kijken bij de aanbiedingen van potgrond ed. ik heb er diverse gezien rond Breda kijk op http://www.voordeelmuis.nl/cgi-bin/v.cgi?a=b&b=2608&l=3376544 let wel op enkele aanbiedingen zijn slechts morgen 09-04-13 nog geldig( maar je kan later ook nog op grond jacht gaan). Als je in een klein hoek je wel wat grond(aarde) hebt of een toplaagje kan maken dan gaat e.a. wat makkelijker( haal je ook wat betere resultaten) en je kan ook wat grond met zand mengen voor planten als witlof die eigenlijk geen (verse) mest willen.Als je wat compost/oude stal mest er door mengt kan je best al wat kruiden en groentes als peterselie, bieslook, radijs, pluk en of snijsla, zuring(kan je als spinzie eten maar ook als sla), snijbiet. Je kan ook pleksgewijs enkele plantgaten maken waar je compost en voeding en eventueel wat grond daar plant je je planten in en volgend jaar werk je alles door. Zelf zou ik allen het gele zand weg halen en mijn bak op maaiveld houden( gelijk met de tegels). En dan dus het hout als kant opsluiting(kan je ook de tegels die er uit zijn voor) gebruiken. Je kan altijd later nog verhoogde bakken maken

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zag dat er al veel mensen gereageerd hebben. Ik heb slechts een deel van die (gedeeltelijke) reacties gelezen.

Maar ik denk dat ik het volgende zou doen. Als het laagje zand niet te dik is (tot een centimeter of drie) zou ik het mengen met de laag zwarte grond eronder. Die zwarte laag is waarschijnlijk helemaal ingeklonken (zo dicht mogelijk op elkaar gedrukt)

Als je die twee mengt, heb je een goede waterdoorlatende laag (voor als er eens een periode erg veel regen valt) die het overtollige water afvoert.

(je zei dat het het zand al waterdoorlatend is. dat klopt. Maar als de grond daar weer onder al jaren niet 'los' geweest is, is dat dan de harde laag waar het water slecht doorheen wil en van je bak een zwembadje maakt)

 

Verder zijn er vast mensen met paarden die de paardenmest graag kwijt willen. Niet de hele bak met paardenmest vullen, tenzij je een champignonkwekerij overweegt.

Die bladeren die je wilde halen, is ook een goed plan. Wel een beetje diep onder de bladeren doorgaan, heb je ook weer wat extra grond. Maar bedenk dat niet alle bladeren snel verteren.

 

Verder zijn er in het voorjaar plenty mensen die hun tuin veranderen. Op marktplaats bieden mensen veeal de zwarte grond gratis aan. Voor het resterende zou ik dan nog wat potgrond of bemeste tuinaarde (al vind ik dat laatste echt geldklopperij) erin knikkeren.

 

Voor het ophogen van je tuin is de volgende tip (voor de iets meer ervaren tuinier een vanzelfsprkendheid) niet echt handig maar wil hem je niet onthouden. Bewaar je koffiedik. Je grond wordt er heel mooi 'los' van en als je het tussen je worteltje strooit, houdt het de wortelvlieg op afstand! (twee (wortel)vliegen in een klap)

 

Voor de (iets) langere termijn:

Compostton zien te bemachtigen. Daar moet je niet teveel/geen geld aan uitgeven. Er wil altijd wel iemand zo'n ding kwijt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je foto in het voorsteltopic geeft wel een duidelijk beeld van je vraag

 

Het toont waar je mee zit. 2 dingen.

Het straatzand zou ik afgraven , of merendeels afgraven en vervangen door tuinaarde. Wat blijft liggen er doorheen spitten. Mengen. Compost en dergelijke is prima, maar veel duurder, en kan later ook.

Wat koemestkorrels over de teeltvakken en aan de slag !

Ophogen lijkt mij hier niet nodig. Je zit op zand, en nog hoger, maakt het nog droger.

Afgegraven witte zand, waar heen daarmee ? Afvoeren, af laten halen ? Je zit er wel mee ja.

 

Dan de coniferen haag. Die groeit nooit meer aan. De coniferen zijn niet dood ( ze zullen bovenop verder groeien ) , maar die bruine wand blijft bruin. Heb je daar al ideeën voor ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een reacties en een boel informatie weer!

 

Ik heb net even een schep gepakt en de laag wit zand bekeken, die is ongeveer 10 cm dik, die moet er dus grotendeels uit.

Dan weer aanvullen met tuinaarde. Waarschijnlijk uit de winkel in zakken want ik heb geen vervoer om los zand mee te nemen.

Koemest korrels erop, de buurvrouw lastigvallen voor koffiedrab want dat drink ik zelf niet. Blad en een beetje zand en leven uit het bos scheppen.

 

Een compostbak heb ik, die heb ik zelf een paar weken geleden opgestart. dus dat kan er later ook in.

 

Iemand met een paard vinden. Ik kom uit de stad en ben pas een half jaar geleden naar een dorp verhuisd en ken echt niemand met paarden.

 

Het witte zand.. ja daar ben ik mooi klaar mee, maar dat is dan een zorg voor later.

 

Dan nog de heg, die heb ik zelf een dikke meter teruggesnoeid. Ik dacht dat die wel bij zou groeien maar dat gaat ie dus niet doen?

Op zich heb ik daar geen spijt van, ik heb er wel even 7m2 tuin bijgekregen dus dat is zeker de moeite. Misschien moet ik hem maar roze spuiten hahaha Mooi roze is niet lelijk toch?

Zou je er planten tegenaan kunnen laten groeien? Een druif ofzo? Want het is wel de zonkant.

 

Ik vind het trouwens echt geweldig hoe iedereen meedenkt en heb nog veel meer vragen maar die passen dan weer niet in dit deel van het forum. Dus ik denk dat ik even in de huiskamer een nieuw onderwerp aanmaak.

 

edit: de foto!

 

foto82041365437945.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

waarom niet via .markplaats tuin grond .daar word hij meestal gratis aangeboden .

 

mensen graven bv een vijver uit en zitten dan met grond te veel .....mischiens een optie voor je .

Link naar reactie
Delen op andere sites

'Het witte zand.. ja daar ben ik mooi klaar mee, maar dat is dan een zorg voor later.'

 

Als ik het zo bekijk, is die tuin vrij groot. Vast wel ergens een 'verloren' hoekje waar je dat zand kan opslaan. (stuk plastic eronder dat je daarna over je bergje zand legt, dan komt er geen rommel in en netjes afgedekt staat ook netjes)

Desnoods maak je van 60x40 tegels een bak (tegels rechtop in de grond) waar je dat zand in bewaart.

 

Ik bewaar zo'n beetje elk kruimeltje zand. Er verzakt altijd ergens wel iets...En als je dan zakjes zand bij een bouwmarkt moet kopen, betaal je de hoofdprijs.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben ook zo'n coniferenrij van de buurman,en ook wij hebben er vorig jaar een deel afgeknipt, Deels groeit ie wel weer wat groen terug,deels niet.Maar ik laat de pompoen er gewoon tegen aan slingeren,ik leid m een beetje langs de coniferen. Vorig jaar heb ik dat ook gedaan,en ook de o.i kers deed t leuk er tegen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Indy. Bedoel ik niet betweterig hoor, maar van deze coniferenrij, die te zien is op de foto, groeit 0,0 iets van terug op de plekken die nu bruin zijn. ( bovenop wel natuurlijk )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt hoor,da's hier ook zo,maar af en toe bij één die er meer tussen stond komt wel weer wat groen,en inderdaad de bovenkant groeit door ,maar daar gaan we ook korte metten mee maken. Ze zijn al hoger dan het huis,we hebben afgesproken dat ze op verdieping hoogte afgezaagd mogen worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...